Deze categorie geeft uitsluitend informatie over BARF (zelf samenstellen) voor beginners. Vragen kun je stellen in alle andere categorieën.

Moderator: Lizzy

#3120258
WELKOM IN DE WERELD VAN BARF

Wat is BARF?
Dit is eigenlijk de afkorting voor Bones and Raw Food of Biologically Appropriate Raw Food. Het is een kreet die min of meer gelanceerd is door de Australische dierenarts Ian Billinghurst. Inmiddels gebruiken we de term voor het zelf samenstellen van rauwe/verse voeding. Op Barfplaats houden wij ons voor een belangrijk deel bezig met het zelf samen stellen van voeding voor onze honden en katten. We voeren de honden met rauwe (geschikte!) vleesbotten, rauw vlees, rauw orgaanvlees, rauwe gepureerde groentes en diverse extra's.

Het vleesbot, spier en orgaanvlees voer je ongemalen (tenzij er een goede reden is om het gemalen te geven - bij voorkeur maal je alles zelf, zodat je de kwaliteit van wat je voert in de hand houdt).

Als je besloten hebt om zelf voeding voor je hond samen te gaan stellen, moet je leren hoe dat moet. Hoe maak je een verantwoord menu? Wat moet je allemaal voeren? In welke hoeveelheden? Hoe schakel je een hond over van brok naar BARF?

Hoe ziet een verantwoord menu eruit?
Om te beginnen kun je niet zomaar wat in de bak gooien, een beetje van dit en een beetje van dat. Je moet weten hoeveel een hond van wat nodig heeft. Hoeveel vleesbot, hoeveel orgaanvlees, hoeveel spiervlees en groenten. Dat noemen we "de percentages". Niet het meest favoriete onderdeel van de meeste mensen. Wel noodzakelijk.

De Percentages
Qua percentages heb je best wel wat speling en je voert bij voorkeur ergens tussen de volgende percentages:

• 40% tot 50% goed bevleesde vleesbotten.
• 5% tot 20% groenten en fruit.
• 20% orgaanvlees waarvan 10% pens en 10% orgaan zoals lever, nier en hart
• 10% tot 40% spiervlees (afhankelijk welke percentages je kiest voor vleesbot, en groenten)

• Noot: Voer nooit meer dan 10% van het totaal aan rauwe vis. Uit onderzoek is gebleken dat als zilvervossen meer dan 10% rauwe vis in hun menu kregen, zij verlammingsverschijnselen kregen. Bepaalde vissen bevatten namelijk een stof, Thiaminases en dat zijn enzymen die de thiamine-moleculen splitsen/afbreken en inactief maken. Thiamine is vitamine B1. Meer over rauwe vis en Thiaminases/vitamine B1: http://www.barfplaats.nl/forum/viewtopi ... e#p3162303

We bespreken de bovenste voedselgroepen één voor één.

Vleesbotten
Vleesbotten maken een zeer belangrijk deel uit van de zelf samengestelde BARF maaltijd. Het allerbelangrijkste is dat je de juiste vleesbotten voert. Want er bestaan geschikte vleesbotten en ongeschikte vleesbotten.

• 50% bot en 50% vlees: allereerst moeten vleesbotten voor ongeveer de helft uit vlees en de helft uit bot bestaan. Dat is een vleesbot. Zit er geen vlees aan, is het geen vleesbot meer maar is het bot. En dat is niet wat je je hond wilt voeren. Het is best lastig om in te schatten hoeveel vlees een vleesbot bevat. Kippen, eenden, parelhoenvleugels bevatten 50% bot en 50% vlees. Kippen, eenden, kalkoennek bevatten 50% bot en 50% vlees. Veel karkassen van kleine dieren bevatten 50% tot 70% bot en 30% tot 50% vlees. Dat hangt af van hoe ‘schoon’ ze zijn uitgebeend en of er nog vleugels aan zitten. Geiten, lams en hertenribben bevatten ongeveer 50% tot 60% bot en 40% tot 50% vlees.

• De hoeveelheid vleesbot: het totaal van wat je voert, moet voor 40% tot 50% uit vleesbotten bestaan. Wanneer je veel botten voert waar minder dan 50% vlees aan zit, voer je eerder 40% (en dat kan voor sommige honden nog te veel zijn, ga dan 35% of zelfs 30% voeren). Wanneer je veel vleesbotten waar meer dan 50% vlees aan zit of wanneer je veel hele prooidieren voert, ga dan 45% à 50% vleesbotten voeren.

Belangrijk! Voordat je vleesbot gaat voeren aan je hond, moet je eerst dit topic doorlezen, honden en het eten van botten:. Alle do's and don'ts staan hier http://www.barfplaats.nl/forum/viewtopic.php?f=11&t=801. Het bevat alle informatie die je nodig hebt om de juiste vleesbotten te kunnen aanschaffen. We hebben ook een handleiding gemaakt met wat foto’s: http://www.barfplaats.nl/handleiding-to ... eesbotten/.

Groenten
Ik had daar ook percentages van 0% tot 20% kunnen schrijven. Want geen hond gaat dood als ie geen groenten eet. Maar vaak is groenten het eerste dat mensen van het menu schrappen. Soms omdat de honden het niet lekker vinden. Soms uit gemakzucht (groentenmmix maken is gewoon niet leuk). Soms omdat men denkt dat een wolf ook geen groenten en fruit eet, dus de hond dat ook niet nodig heeft. Maar groenten maken een zeer waardevol onderdeel uit van het menu. Meer over wel of geen groenten kun je hier vinden: http://www.barfplaats.nl/forum/viewtopi ... 1&t=128891. Welke groenten kun je voeren, vind je hier: http://www.barfplaats.nl/forum/viewtopi ... 11&t=92472.

Hoe maak je groentenmix:
Qua groentes kun je alle mogelijke groenten soorten gebruiken. Gebruik alleen geen ui en geen prei en wees matig met knoflook, koolsoorten en spinazie. Heb je een hond die snel overgevoelig is voor voedsel, kijk dan uit met groenten uit de nachtschade familie (zoals paprika, tomaat, aubergine). Het is mooi om een groentemix te maken van bijv. 10 of 15 of 20 verschillende soorten groenten. Bijvoorbeeld: andijvie, witlof, waterkers, broccoli, courgette, wortel, biet, alfalfa, knoflook, peterselie, pompoen, paksoi, rucola-sla, venkel, sperzieboontjes, komkommer, etc. Was deze groenten, snijd ze in stukken en pureer ze met een blender, keukenmachine, sappers, staafmixer, net wat jij handig vindt/in huis hebt. Als je hond absoluut geen rauwe groentenmix lust, kun je gekookte groenten geven. Een foto-handleiding voor het maken van groentenmix vind je hier: http://www.barfplaats.nl/handleiding-to ... -en-fruit/

Orgaanvlees
De definitie van orgaanvlees : inwendige organen en ingewanden van een geslacht dier. Hersenen, testikels, hart, long, nier, lever, milt, kalfszwezerik, tong, pens, maag. Qua orgaanvlees kun je alle mogelijke orgaanvleessoorten geven die je kunt krijgen. Ik adviseer geen varkensorgaan te gebruiken. Maar wel kun je orgaanvlees van rund, kalf, lam, geit, kip, konijn, etc. voeren. Het beste voer je altijd een combinatie van meerdere soorten zoals bijvoorbeeld: pens, hart, nier, lever. Alle orgaanvleessoorten zijn belangrijk om te voeren, qua voedingstoffen. Hart en nier bevat bijv. weer een mooie hoeveelheid natrium, lever bevat weer veel vitamine A en D, allemaal vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor de hond. Pens bevat minder voedingsstoffen dan spiervlees (minder eiwit, minder vitamines, minder mineralen) maar wel weer goede bacteriën. Dus ook pens is een gezond en goedkoop orgaanvlees om te voeren. Hart is volgens onze definitie dus geen spiervlees, al is hart een spier. Voer aan orgaanvlees in ieder geval: lever, hart en pens en indien mogelijk ook nier. Een foto-handleiding van orgaanvlees vind je hier: http://www.barfplaats.nl/handleiding-to ... gaanvlees/

Spiervlees
De definitie van spiervlees is het vlees dat het skelet bij elkaar houdt. En voor beweging van het lichaam zorgt. Spiervlees zit aan bot vast. Qua spiervlees kun je alle mogelijke spiervleessoorten geven die je kunt krijgen. Ik adviseer alleen om geen varkensvlees te geven. Niet alleen lopen we nog steeds (minimaal) gevaar op de ziekte van Aujeszki, ook zijn veel honden overgevoelig voor varkensvlees. Verder kun je rundvlees, geitenvlees, lamsvlees, kalkoenvlees, paardenvlees, hertenvlees, konijnenvlees, hazenvlees, etc. geven. Voer vlees van een goede kwaliteit, liefst ongemalen. Hoe beter de kwaliteit van het vlees, hoe beter de resultaten van het zelf samenstellen.

Afwisselen van verschillende diersoorten:
Qua afwisseling van diersoorten heb je in je totale menu tenminste 4 diersoorten nodig. Minder is geen goed idee, meer mag altijd. Alle diersoorten hebben namelijk hun eigen voedingswaarde (qua eiwitten, vetten, vitamines en mineralen) en samen maken zij een menu compleet, goed en gezond. De diersoorten moeten wel evenredig verdeelt worden. Het is dus geen goed idee om de hele week kippenvleesbotten te voeren en daarnaast voornamelijk rund en 1 keer per week lam en 1 keer per week geit. Ik raad je aan om minimaal 2 verschillende soorten spiervlees te geven maar dan weer van een ander diersoort dan je vleesbotten. Geef je dus bijv. kip en eend qua vleesbot, voer dan bijv. rund en geit of rund en lam als spiervlees. En geef bijv. konijnenniertjes, lamshart, geitenlever, runder en schapenpens als orgaanvlees.

Hoe maak je nou zelf een BARF menu?

Stap 1: Gebruik of download de BARF rekenhulp:
Ga naar de online BARF rekenhulp op Barfplaats-de-website: http://www.barfplaats.nl/handleiding-to ... -rekenhulp. Wil je een rekenhulp excel sheet, die staat http://www.barfplaats.nl/downloads.

Stap 2: Bepaal hoeveel je hond eet:
•Volwassen honden eten tussen de 2% en 7% van hun lichaamsgewicht, dit is afhankelijk van de grootte van de hond en de energiebehoefte. Kleine honden eten meer dan grote honden. Voor volwassen honden van een middelgroot tot groot ras is 2% van het lichaamsgewicht aan voeding veelal voldoende. Voor een hond van een klein ras heb je meestal meer dan 2% van het lichaamsgewicht nodig. Hele kleine zeer energie honden kunnen op deze manier dus aan de 7% van hun lichaamsgewicht komen.
•Pups eten tussen de 5% en 10% van hun lichaamsgewicht.

Wil je meer weten over hoeveel voeding een pup nodig heeft en hoe de hoeveelheid met de pup "meegroeit", lees dan dit topic: http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 539.0.html

Stel, je hebt een volwassen hond van 20 kilo, met een normale voedingsbehoefte. Dat is 2% van het lichaamsgewicht. En dat is 400 gram per dag. En dat is weer 2800 gram per week.

Stap 3: Welke percentages voer je en wat voer je in:
We gaan een voorbeeld menu laten zien waarbij de volgende percentages voeren: 45% vleesbot, 10% groenten, 20% orgaanvlees INCLUSIEF pens, 25% spiervlees.

Gewicht hond : 20 kilo (het gewicht van jouw hond. We nemen in het voorbeeld 20 kg)
% per dag : 2 (dit percentage varieert dus! We nemen in het voorbeeld 2%)
Rauwe vleesbotten: 45 (%)
Rauwe gepureerde groentes: 10 (%)
Orgaanvlees : 20 (%)
Spiervlees : 25 (%)

De rekenhulp rekent nu voor je uit dat je hond de volgende hoeveelheden per dag en per week eet:

Per week:
Rauw vleesbot 45% : 1260 gr /per week
Groentes 10% : 280 gr / per week
Orgaanvlees 20% : 560 gr / per week
Spiervlees 25% : 700 gr / per week

Per dag:
Rauw vleesbot 45% : 180gr p/dag
Groentes 10% : 40gr p/dag
Orgaanvlees 20% : 80gr p/dag
Spiervlees 25% : 100gr p/dag


Stap 4: Maak je menu:
Je kunt zoals in bovenstaande voorbeeld elke dag voeren uit de verschillende voergroepen. De rekenhulp heeft je precies verteld wat je per dag van wat moet voeren.

Je kunt je menu ook anders indelen. Je kunt ook 7 dagen per week vleesbot voeren, 4 dagen per week spiervlees, 3 dagen per week orgaanvlees en iedere dag groenten. Dat maakt dan weer : 180 gram vleesbot per maaltijd, 40 gram groentemix per, 186 gram orgaanvlees per maaltijd (3 maal per week) en 175 gram spiervlees per maaltijd (4 keer per week). Dan gaat je menuutje er bijvoorbeeld als volgt uit zien:

Maandag: 180 gram vleesbot met 175 gram spiervlees en 40 gram groenten en een sardien extra.
Dinsdag: 180 gram vleesbot met 186 gram orgaanvlees (de helft pens, de helft andere organen).
Woensdag: 180 gram vleesbot met 175 gram spiervlees, 40 gram groenten en een eitje extra.
Donderdag: 180 gram vleesbot met 186 gram orgaanvlees en 40 gram groenten.
Vrijdag: 180 gram vleesbot met 175 gram spievlees, 40 gram groenten en een makreel of haring extra
Zaterdag: 180 gram vleesbot met 186 gram orgaanvlees en 40 gram groenten.
Zondag: 180 gram vleesbot met 175 gram spiervlees en 40 gram groenten en een eitje extra.

Voor de duidelijkheid: de hoeveelheden rond je af. Als je een keer vleesbot hebt dat 180 gram of 220 gram of 250 gram weegt: geen probleem, je hoeft daar geen stukje af te knippen want zo krap komt het niet. Dus je geeft geen 186 gram orgaanvlees maar bijv. 180 of 200 gram.

Het menu bevat dus tenminste 4 diersoorten. En een menu dat goed in elkaar steek, voldoende afwisseling in diersoorten, groenten en extra's bevat, kun je steeds wekelijks opnieuw herhalen. En natuurlijk kun je het ene vleesbot vervangen voor het andere. Stel je voert op maandag kipkarkas maar je hebt een partij fazantkarkas kunnen scoren: dan voer je bijv. op maandag in plaats van kipkarkas de fazantkarkas.

De extra's die je kunt voeren
Honden zijn dol op eieren. Je kunt ze gewoon rauw en met schil voeren. Eiwit bevat adivine. Dit bind zich met biotine. Er wordt daarom aangeraden nooit rauwe eieren aan de hond te voeren. Dit klopt niet helemaal. Een eierdooier bevat dermate veel biotine dat er geen tekorten aan biotine kunnen ontstaan door het eten van rauw ei.

Veel honden zijn dol op rauwe vis. Maar de meeste honden worden echt totaal misselijk als ze 1 bak vol met (vette) vissen krijgen. Beter voer je daarom een keer of 2 per week een kleiner vet visje zoals haring, sardien, kleine makreel, ansjovis (rauw/heel!). Zalm vormt de enige uitzondering hierop, de meeste honden vinden een zalmkop heerlijk en worden daar ook niet misselijk van. Voer in totaal nooit meer dan 10% van het menu aan rauwe vis. Bijna alle rauwe vis bevat de stof thiaminases en deze stof vernietigt vitamine B1. Zilvervossen die meer dan 10% rauwe vis gevoerd kregen, kregen last van verlammingsverschijnselen. Ook honden kunnen hier last van krijgen.

Veel honden zijn dol op zuivel, gemalen rauwe noten en rauwe pitten en zaden, zeewier, etc. Voer dit met mate en voer geen macademia noten, deze zijn giftig voor de hond.

Overschakelen van brok naar BARF: hoe je moet overschakelen van brok naar BARF staat uitgebreid beschreven in dit topic: http://www.barfplaats.nl/forum/viewtopic.php?f=11&t=789

Salmonella
Veel mensen zijn bang voor salmonella. Daarvoor hebben we dit topic:
http://www.barfplaats.nl/forum/viewtopi ... 11&t=17647

Handleiding met foto-reportage:
Daarnaast hebben wij een handleiding tot BARF gemaakt op de Barfplaats website. Hier kun je een samenvatting vinden van de voedingsmiddelen die je moet voeren, inclusief foto's van de voedingsmiddelen: http://www.barfplaats.nl/handleiding-tot-barf

BARF voor honden met nierproblemen:
Een hond met nierproblemen moet op andere wijze gevoerd worden dan een gezond hond. Meer over nierproblemen en het BARF dieet:
http://www.barfplaats.nl/forum/viewtopi ... 11&t=34598

BARF voor honden met leverproblemen:
Een hond met leverproblemen moet op andere wijze gevoerd worden dan een gezonde hond. Meer over leverproblemen en het BARF dieet:
http://www.barfplaats.nl/forum/viewtopi ... 11&t=34610

BARF voor drachtige en net bevallen honden:
Wat je wel en niet moer voeren aan honden die drachtig zijn/net bevallen zijn:
http://www.barfplaats.nl/forum/viewtopic.php?t=16164

Portioneren en het gebruik van gereedschap voor BARF (met dank aan moderator Koekje):
http://www.barfplaats.nl/handleiding-to ... rtioneren/

Vragen over zelf samenstellen:
Wanneer je vragen hebt over het zelf samenstellen van voeding, dan kun je deze kwijt op Barfplaats. In de categorie ZELF SAMENSTELLEN onder "vragen & problemen". Wanneer je het menu voor je honden met Barfplaats-leden wilt delen (en er bijvoorbeeld opmerkingen, adviezen, aanvullingen, positieve kritiek op wilt krijgen), plaats je weekmenu (of 2 weekse menu) dan onder de categorie "hoe ziet jouw menu eruit?".

Zoeken op Barfplaats:
Boven in het forum zie je ook een balk waar je onder andere optie zoeken hebt. Als je bijvoorbeeld meer zou willen weten over salmonella bacteriën (en of deze gevaarlijk zijn voor de hond), dan kun je zoeken naar oude discussies. Deze zijn vaak zeer waardevol en interessant om te lezen. Klik dus op 'zoeken' en tik in : salmonella. Je ziet nu de bestaande discussies en vragen.

Barfplaats bibliotheek
Waardevolle artikelen over BARF worden ook opgeslagen in de Barfplaats Bibliotheek. We hebben een bibliotheek voor BARF en voor medische artikelen. Misschien staan ook daar voor jou interessante artikelen, dus ik nodig je van harte uit een kijkje te nemen!

Vragen stellen:
En vragen staat vrij natuurlijk! Het forum is opgericht juist om vragen te stellen! Maak daar gerust gebruik van.
Laatst gewijzigd door Lizzy op wo 03 jun 2015, 13:45, 1 keer totaal gewijzigd.

Barfplaats wordt gesponsord door