Onder orgaanvlees verstaan we: hart, lever, long, milt, nieren, hersenen, tong, vuile pens, boekmaag en dergelijke.
De definitie die wij op het forum hanteren voor spiervlees is al het vlees dat het skelet bij elkaar houdt en dat zorgt voor beweging. Alle andere vleessoorten noemen we orgaanvlees.
Ongeveer 15% tot 20% van de totale hoeveelheid voedsel mag bestaan uit orgaanvlees. Orgaanvlees werkt wel laxerend dus geef de hond niet teveel orgaanvlees in een maaltijd. Wanneer de hond snel diarree van orgaanvlees krijgt kun je bij het orgaanvlees wat vleesbot voeren. Orgaanvlees samen met vleesbot zorgt in de regel voor weer wat stevigere ontlasting. Want bot constipeert.
Het is altijd een goed idee om ook het orgaanvlees zoveel mogelijk af te wisselen en organen te gebruiken van zoveel mogelijk verschillende diersoorten. Men zegt (onder andere Juliette de Bairacli Levy) dat lever een opslagplaats voor medicijnen en gifstoffen is. Volgens haar moet je lever dan ook spaarzaam voeren, zeker als het afkomstig is van niet-biologisch gehouden dieren. Indien jouw hond geen lever lust, probeer dan eens biologische lever. Het is opvallend dat veel honden dit lekkerder vinden dan niet-biologische lever.
Een runderhart:
Dit is een vers runderhart vanuit verschillende posities gefotografeerd. Een (1) runderhart van een volwassen rund weegt meer dan een kilo. De meeste honden vinden runderhart heel erg lekker. Wij snijden het hart in blokjes van ongeveer 5 cm. Hart bevat natuurlijk eiwitten, maar ook vitamine B’s en ijzer. Ze bevatten een heel klein beetje vitamine A en ook wat vitamine C. Sommige mensen vinden dat hart onder de categorie spiervlees valt. Het hart is wel een spier, maar het weefsel van het hart bevat eiwit types en voedingsstoffen dat meer overeen komt met orgaanvlees dan met spiervlees.
Een hele runderpens:
Yummie…..! Hier zie je een hele runderpens, gedrappeerd over een emmer! Een runderpens van een volwassen rund weegt zomaar 15 kilo! Deze runderpens is rauw, ongebleekt en alleen schoongeschud. Sommige pens wordt ook lichtjes afgespoeld en dit valt nog steeds onder de categorie ‘vuile pens’. Lappen pens zijn overigens uiterst goede “tandenborstels”. Het vlees is zo taai dat de hond er aan moet rukken en plukken om het vlees in stukjes te krijgen (sommige proberen de lap in een keer naar binnen te zuigen hetgeen nog wel eens voor kotspartijen kan zorgen. Notoire vleeslapinslikkers moet je gewoon geen lappen pens geven maar het in stukjes snijden omdat er teveel gevaar tot verstikking bestaat). Dit ruk en plukwerk maakt de tanden schoon en masseert het tandvlees. Vuile pens (ongebleekt en ongestoomd/ongekookt) bevat ook zeer veel gunstige bacterieen en verteringsenzymen en is daarom zeer aan te bevelen om regelmatig aan de hond te verstrekken.
Een lams orgaan pakket:
Dit is een ‘lamspakketje’. Dit zijn alle orgaantjes van een lam dus de pens, lever, nieren, longen, stukje luchtpijp, etc. Voor de hond een waar lekkernij!
Lamshartjes:
Dit zijn lamshartjes. Zoals je ziet is een lamshartje veel kleiner dan het hart van een volwassen rund! Dit is ‘hap, slik, weg werk’. Maar, veel honden kunnen de smaak van lamshart erg waarderen! Lamshart is rijk aan zink.
Lamsniertjes:
Lamsniertjes zijn ontzettend gezond! En ze bevatten vitamine A (niet zoveel als lever), B’s, D, E en K. Ook bevatten ze veel ijzer en zink. Ook bevatten ze veel vetzuren. De meeste honden vinden niertjes heerlijk!
Kippenmaagjes:
Op deze foto kun je een ‘kilootje of wat’ kippenmaagjes zien. Het is vrij taai vlees maar de honden vinden ze wel lekker. Soms zitten er nog steentjes in de kippenmaagjes (de kip heeft steentjes nodig om voer te verteren). Deze kun je gewoon laten zitten. De hond poept deze wel weer uit. Honden die een graan allergie hebben, kun je beter niet voeren met kippenmaag omdat er toch vaak wat graanrestjes in blijven zitten.
Kippenlever:
Kippenlevertjes: sommige honden haten lever en vooral kippenlever. Ik heb er 1 die het direct weer uitkotst! Lever bevat veel vitamine A! Het is een van de beste vitamine A leveranciers. Lever bevat ook vitamine B’s, C, E, D en K. Tevens bevat het zink, selenium en ijzer. Je zou het niet denken, maar lever bevat ook omega 3 en 6 vetzuren. Lever werkt zeer laxerend.
Geitentestikels:
Ook geiten testikels vormen een welkome aanvulling op het menu! Ze schijnen rijk te zijn aan vitamine E.
Runderstrotten, met dank aan Lia!
Kalkoenspiervlees:
Met dank aan Nadia voor de foto’s.
Idem:
© Barfplaats.nl