Groenten en Fruit

Waarom groenten? Groenten bevatten zeer veel waardevolle voedingsstoffen, waar ook de hond veel profijt van heeft. Groenten bevatten vitamines, mineralen, vetzuren, sporenelementen, chlorofyl, etc. En naast deze voedingsstoffen leveren ze ook ruw-vezel. Er zijn mensen die geen groenten voeren aan de hond, omdat de hond ze niet nodig zou hebben en omdat de wolf geen groenten eet. Ik vind persoonlijk dat het menu van de huishond niet te vergelijken is met die van de wolf. Ten eerste eet de wolf wilde prooidieren. Deze bevatten aanzienlijk meer voedingsstoffen en de juiste vetzuren (rijk aan omega 3 vetzuren, terwijl bio-industrie en zelfs biologisch vlees daar arm aan is). Ten tweede leidt de huishond een heel ander leven dan de wolf. Huishonden hebben met meer luchtvervuiling te maken en leiden in de regel een stress-voller leven dan een in het wild levend dier. Bovendien is het nog maar zeer de vraag of wolven geen groenten eten. In het boek van Mogens Eliasen kun je lezen dat wolven wel degelijk grassen, boombast, knollen en bessen eten.

Het pureren of koken van groenten is noodzakelijk omdat de hond niet in staat is zelf de plantencellen af te breken. Wanneer de plantencellen heel blijven is de hond niet in staat om de voedingsstoffen uit de groenten te halen. Je kunt groenten pureren in blenders, keukenmachines en sapcentrifuges/persen.

Hoeveel groenten kun je voeren? Groenten kunnen ongeveer 5% tot 15% van het totaal aan voeding uit maken.

 

Welke groenten kun je voeren (rauw of gekookt):

Zeegroenten:
Zeekraal
Lamsoor

Spruitgroenten:
Alfalfa
Broccolispruiten
Luzernespruiten
Linzenspruiten
Taugé
Fenegriek
Radijsspruiten (veel honden vinden de smaak te sterk)
Tuinkers (idem als radijs)
Eigenlijk kunnen van alle granen en peulvruchten de spruiten gegeven worden, behalve aan honden met een graan-allergie. Granen en peulvruchten zijn in spruitgroenten gezonder dan in elke andere vorm.

Bladgroenten:
Andijvie
Alle sla soorten
Spinazie (niet teveel/te vaak, bindt zich met calcium)
Snijbiet
Postelein
Witlof
Peterselie
Waterkers
Landkers
Paksoi
Paardenbloem
Rucola-sla
Raapstelen
Alle sla-soorten (eikenblad, lollo rosso, botersla, veldsla, etc)

Koolsoorten:
Bloemkool
Broccoli
Boerenkool
Witte kool
Rode kool
Groene kool
Chinese kool
Paksoi (is bladgroenten + koolsoort)
Spruiten, paars en groen
Koolraap
Koolrabi

Noot: wees matig met koolsoorten. Geeft darmgassen en is in grote hoeveelheden niet goed voor de schildklier.

Wortelgroenten (onder de grond):
Wortels
Bospeen
Biet
Knolselderij
Pastinaak
Aardappelen (rauwe aardappel is giftig voor honden, altijd gekookt geven)
Zoete bataat
Knoflook
Gember
Radijs (niet alle honden vinden de smaak lekker)
Aardpeer (zeer matig geven, honden kunnen ontzettende maagpijn en darmkoliek krijgen)
Schorseneren (onduidelijk of deze rauw gegeten kunnen worden door honden)

Kommkommerfamilie:
Komkommer
Courgette
Pompoen

Stengelgroenten:
Bleekselderij
Asperges
Venkel
Asperges (gekookt vinden honden dit lekkerder dan rauw)

Voor de hond eetbare peulvruchten:
Sperziebonen
Snijbonen
Peultjes

Nachtschade:
Paprika
Tomaat
Aubergine
Aardappel

Noot: Nachtschade wordt niet door iedere hond goed verdragen!

Welke groenten kun je niet voeren: prei en ui zijn giftig voor de hond dus die voer je niet. Schil, delen van de plant en pit van avocado is ook giftig voor de hond dus je voert alleen het vruchtvlees.

Welke groenten voer je met mate:

  • Koolsoorten voer je met mate. Koolsoorten veroorzaken en bij veel honden darmgassen maar kool in grote hoeveelheden zijn niet goed voor de werking van de schildklier.
  • Groenten met grotere hoeveelheden nitraat voer je ook met mate. Nitraatrijke groenten zijn: spinazie, bleekselderij, raapstelen, waterkers, postelein, rode biet, sla, venkel, Chinese kool, spitskool. Spinazie voer je ook niet teveel omdat het zich bindt met calcium.
  • Knoflook voer je ook met mate. Het kan bloedarmoede veroorzaken. De maximale hoeveelheid knoflook die je volgens Mary Strauss kunt voeren: 1/2 of 1 teentje per 9 kilo gewicht, dagelijks.

Met welke groenten moet je voorzichtig zijn: sommige honden zijn allergisch voor groenten uit de nachtschade familie. Ze krijgen er jeuk van. Voorbeelden van groenten uit deze familie: tomaat, paprika, aubergine. Honden met artrose geeft je beter ook geen groenten uit de nachtschade-familie.

Geen groenten maar wel eetbaar: de avocado-vrucht is (ondanks alles dat je er over leest op Internet) niet giftig en kan prima aan de hond gegeven worden. De schil, de pit en de rest van de plant zijn wel giftig voor honden.

 

Kleurrijke foto’s van groenten en fruit:

alt

 

alt

Veel honden kunnen niet tegen de combinatie van vlees en fruit omdat dit in de darmen gaat gisten. Appel vormt daarop een uitzondering, dat kan in de regel wel gecombineerd worden met vlees. Geef dus of fruit zonder vlees of alleen groetenmix met vlees.

 

Het wassen van de groenten:

alt

 

Spruitgroenten hoef je niet te wassen (alfalfa):

alt

 

Gember: daar moet je de schil vanaf snijden, deze is namelijk keihard en kan de hond niet verteren:

alt

 

De blender:

De blender is een prima geschikt apparaat om groenten te pureren. De blender heeft alleen wel wat extra vocht nodig om een gladde puree te kunnen maken. Aan deze groentenmix is wat yoghurt toegevoegd. Je kunt ook (afgekoelde!) bouillon, kwark of een rauw ei toevoegen om een glad mengsel te verkrijgen.

alt

 

De sap-pers:

Op deze foto zie je onze trots. Onze sap-pers. Het is de zogenaamde Champion Juicer. Het apparaat is in staat om harde en zachte groenten uit te persen. Tevens kunnen de noten en zaden gepureerd worden. Zowel pulp als sap worden opgevangen, door elkaar geroerd en aan de honden gegeven. Ook fruit kan uitstekend met dit apparaat uitgeperst worden.

alt

 

alt

 

alt

 

Pulp + sap:

alt

 

De groenten goed doorgeroerd:

alt

 

 

Porties maken:

alt

 

Verpakken in ijsklontbakjes. Handig als je kleine hondjes hebt:

alt

 

In de vriezer met de handel:

alt

 

De vriezer:

De zakjes worden direct na verwerking in de vriezer gezet en op minus 18 graden ingevroren.

Bewaar de rauwe groentenmix niet langer dan 4 weken in de vriezer omdat de voedingsstoffen teruglopen.

Je kunt groentenmix heel goed mengen met vlees, orgaanvlees en vis. Maar ook goed met ei en/of yoghurt. Het hangt een beetje van de hond af hoe je groentenmix moet serveren. De ene hond is dol op groenten en die vinden het al best als je de groenten mengt met een rauw ei of zuivel. Maar andere honden vinden groenten niet lekker en daar moet je de groenten mengen met vlees, orgaanvlees of vis om het naar binnen te krijgen.

Honden die groentenmix weigeren, kun je meestal wel overhalen als je de groenten mengt met pens (of spier of ander orgaanvlees of vis) en het een uurtje of wat laat intrekken. Ik heb diverse groenten-weigerende logee honden gehad die hier hun groenten wel op aten. Ik denk dat dit komt omdat ik :

A) Heerlijke groentenmix maak Cool
B) Groenten en het vlees ’s morgens al met elkaar vermeng en pas ’s middags of ’s avonds te eten geef, waardoor de smaken lekker door elkaar getrokken zijn.

Er zijn ook honden die groentenmix gewoon echt niet te knagen vinden en het categorisch weigeren. En er zijn ook baasjes die het maken van groentenmix echt teveel werk vinden. In dat geval kun je natuurlijk ook lichtgekookte groenten (die je bijvoorbeeld over hebt van je eigen maaltijd) aan je hond geven.

Geplaatst in Een handleiding tot BARF