Vis

Vis is een prima onderdeel van het hondenmenu. Niet alle honden stellen de smaak van vis op prijs. Sommige honden zullen de vis pertinent weigeren, andere honden moeten aan de smaak wennen en zij kunnen meestal overgehaald worden de vis te eten indien die eerst in kleine stukjes gesneden en gemengd met wat lekkers wordt aangeboden. Er zijn ook honden die ronduit misselijk van (zeker vette) vis worden. Toch lukt het heel veel honden prima om af en toe een visje te eten, als ze maar niet 1 bak vol vis te verwerken krijgen. Gewoon 1 sardientje per keer bij de maaltijd, zo’n keer of 2 a 3 per week, gaat er vaak prima in. Veel honden zijn wel weer dol op zalmkop, als hele maaltijd. Het is een beetje uitproberen of en welke vis jouw hond lekker vindt. Witvis is minder rijk aan voedingsstoffen als vette vis.

{gallery}verysimplevis{/gallery}

Persoonlijk zou ik niet vaker dan 1 maal per week vis op het menu zetten als hele maaltijd. Je kunt wel vaker per week een kleinere vis geven als extraatje. Het beste kan vis rauw en heel, met kop en graat gevoerd worden. Echt rauw dus, gekookte vis botten en graten kunnen heel scherp en hard worden, en kunnen dus beschadigingen en/of verwondingen in maag en slokdarmen/darmen veroorzaken.

 

 

Vis eerst invriezen: Zoetwatervis en rauwe wilde zalm uit de Stille Zuidzee moet 10 dagen ingevroren worden om zo eventuele parasieten en wormen te doden.

 

Vis uit blik: Vis kan ook uit blik gegeven worden. Denk daarbij aan makreel, sardien, haring, zalm, etc. Dit moet echter wel meer als tussendoortje gezien worden. Wees ook spaarzaam met het geven van tonijn, want deze bevat hoge concentraties kwik. Geef nooit vis in soja of zonnebloemolie vanwege de hoge concentratie omega 6 vetzuren in deze olie. Kies dus voor vis in water of vis in olijfolie.

 

Vis in warm water leggen: Voordat je vis aan je hond of kat geeft kan je de vis het beste een tijdje in warm water leggen. De vis wordt dan weer lekker zacht en smakelijker!

 

Het voeren van viskoppen: veel honden vinden de koppen van vissen het allerlekkerste deel! Bovendien zijn vissekoppen heel gezond. De ogen en hersenen bevatten veel vitamines en mineralen. Vissekoppen kunnen als hele maaltijd gegeven worden. Kabeljauw valt onder de witvis, het vlees is wit en mager.

 

Witte vis: witvis zoals wijting, kabeljauw, schelvis, knorhaan, etc. kunnen ook prima rauw aan de hond gevoerd worden. Maar omdat de graten wat harder zijn, is de vis geschikter voor de wat meer gevorderde hond die al gewend is om vis en bot te eten. Wanneer je het niet prettig vindt om vissen in zijn geheel te geven ( met graten, graten leveren ook calcium)  dan zou je de vis ook kunnen malen met wat groentemix.  Veel honden vinden gemalen vis met wat groentemix heerlijk. Witte vissoorten zijn minder rijk aan voedingsstoffen en vooral minder aan omega 3 vetzuren dan vette vissoorten.

 

Vette vis: zoals sardien, makreel, zalm, forel, haring, paling, etc. bevatten veel omega 3 vetzuren en zijn daarom alleen al heel gezond. Sardien, panharing en horsmakreel is een echte beginnersvis. De graatjes zijn zacht en veel honden vinden ze lekker. Zalmkop en zalmkgraat is meer voor de gevorderde BARF hond.

 

Schelp en schaaldieren: ook de inhoud van schelp en schaaldieren kunnen aan de hond gevoerd worden. Wees wel altijd voorzichtig, evenals de mens kan de hond allergisch blijken voor schelp en schaaldieren! Geef ook geen schelp en schaaldieren aan Dalmatische Honden die problemen hebben met het ontwikkelen van uraat-gruis.

 

En hoezo eten wolven geen vis?

 

 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst in Een handleiding tot BARF