Supplementen en Tools

Eigenlijk bevatten goed samengestelde maaltijden, met veel afwisseling en veel verse ingredienten, alles wat de hond of kat nodig heeft. Toch willen veel mensen graag extra’s geven. Mede omdat de veel boeken over zelf samenstellen voorschrijven dat je supplementen moet gebruiken. Ian Billinghurst gebruikt veel supplementen. Maar Tom Lonsdale vindt het geven van supplementen juist gevaarlijk. Volgens hem is de kans erg groot dat de voeding uit balans raakt. De overige schrijvers vinden dat de hond extra’s nodig heeft omdat hij aan veel schadelijke invloeden en stoffen van buitenaf wordt blootgesteld. (meeroken, luchtverontreiniging door verkeer, industrie, etc.). De waarheid zal zoals gewoonlijk vast ergens in het midden liggen.

 

Image

 

Waarschuwing: Geef geen vitamine en mineralen preparaten aan honden en katten die een kant en klare complete voeding krijgen, tenzij anders voorgeschreven door een arts of voedingsdeskundige.Image

 

Levertraanolie: bevat veel vitamine A en D en Omega 3 vetzuren. Zowel vitamine A als D zijn vetoplosbare vitamines en kunnen overgedoseerd worden. Daarom doe je er verstandig aan nooit chemische vitamine A en D supplementen aan de hond te geven. Levertraanolie kan wel gegeven worden, maar ga ook hier verstandig mee om, dus geef niet te veel en niet te vaak. Een kwart tot halve theelepel voor kleine rassen en een halve tot hele theelepel voor middel en grote honden, een keer of twee per week is voldoende. In de zomermaanden valt het te betwijfelen of je levertraanolie moet geven. Juliette de Bairacli Levy vindt de olie daarvoor te zwaar en te belastend. Orgaanvlees, volle melkproducten, eieren en vette vis bevat ook vitamine D. Vitamine D is eigenlijk geen vitamine maar een hormoon. De voorloper van wat wij vitamine D noemen wordt in de huid onder invloed van UV licht omgezet in vitamine D.

 

Vitamine A: bevind zich ook in lever, nieren, eierdooiers en zuivel. Groentes bevatten beta-caroteen, ook wel pro-retinol genoemd. Dit is een soort voorloper van vitamine A. Honden kunnen beta-caroteen omzetten naar vitamine A.

Image

 

Visolie/Zalmolie: bevat voornamelijk Omega 3 vetzuren (EPA en DHA). Deze actieve Omega 3 vetzuren komen vooral voor in zalm, sardien, forel, makreel en tonijn. Onze voeding (en ook die van de hond) heeft vaak een tekort aan Omega 3 vetzuren en bevat teveel Omega 6 vetzuren. Daarom kunnen Omega 3 vetzuren in visolie goed aan de hond gesupplementeerd worden. Vooral kip bevat veel Omega 6 en geen Omega 3 vetzuren. Dus vooral wanneer je veel kip geeft is het verstandig om wat extra visolie te geven. De zalmolie van tegenwoordig is veelal afkomstig van gekweekte vissen en onlangs is er een publicatie verschenen dat gekweekte zalm kankerverwekkende stoffen bevat, en om deze reden raad ik geen pure zalmolie aan maar visolie, want deze wordt veelal gemaakt uit een combinatie van diverse soorten wilde vette vis zoals haring, makreel en sardines.

 

Lijnzaadolie: Is rijk aan alfa-linoleenzuur, een niet actief Omega 3 vetzuur. Deze vetzuren (net als de Omega 3 vetzuren uit visolie) beschermen de cel membranen en heeft een gunstige werking bij auto-immuunziekten en huidaandoeningen. Let wel, en let op, sommige honden krijgen juist jeuk van lijnzaadolie.

 

Tarwekiemolie: bevat Omega 6 vetzuren maar is vooral zeer rijk aan vitamine E. Het is voor zover bekend de rijkste bron aan vitamine E die er bestaat. Vitamine E is een natuurlijk anti-oxidant.

 

Borageolie / Teunisbloemolie: Is een zeer rijke bron van GLA (Gamma Linoleenzuur) Deze olie beschermt en voed de huid, het stimuleert de aanmaak van eigen Cortisone (Prednison) het werkt bloedzuiverend en reduceert stress. Veel honden met huidproblemen hebben baadt bij het gebruik van deze olie.

 

Zonnebloemolie: Geef dit niet. Zonnebloemolie bevat voornamelijk niet actieve Omega 6 vetzuren en dit komt al in ruim voldoende mate voor in de voeding van de hond. Een overdaad aan omega 6 vetzuren is schadelijk en veroorzaakt onder andere ontstekingen in het lichaam.

 

Olijfolie: bevat Omega 9 vetzuren. Een positieve werking bij de hond is niet vastgesteld. Echter het is wel een makkelijk olie om toe te voegen aan een maaltijd die wat rijk is aan bot om constipatie te voorkomen, en ongezond is het niet.

Image

 

Multivitamine preparaten: Je kunt een multivitamine voor mensen aan je hond geven. Let wel, geef minder dan de aanbevolen hoeveelheid voor mensen. Bijvoorbeeld, wanneer er op de verpakking staat 2 tabletten per dag, dan zou je 2 maal per week 1 tablet aan een middelgrote hond kunnen geven. Wanneer er op de verpakking staat: 1 tablet per dag, geef zo’n tablet dan niet aan kleine hondjes. Geef zo’n tablet hooguit aan grote honden, maar niet vaker dan bijvoorbeeld 2 maal per week. (altijd tenzij anders door een arts of deskundige voorgeschreven).

Persoonlijk raad ik het helemaal af om dagelijks multivitamine te geven. Een gezonde voeding bevat op zich voldoende vitamines en mineralen. Er bestaat een kans op overdosering van vitamines en mineralen. (bijvoorbeeld vitamine A, D, Calcium en Fosfor). Ik zou alleen multivitamines geven aan honden die dat om specifieke redenen nodig hebben.

 

Vitamine B complex: Dit is een wateroplosbare vitamine. Een teveel van deze vitamine word niet opgeslagen in het lichaam, maar verlaat het lichaam via de urine. Een hond gevoed met een goede afwisseling aan rauw vlees, orgaanvlees,eieren, groente en vis, kan in mijn ogen geen tekort oplopen aan de diverse vitamines binnen de B groep. Men raad wel eens aan om honden biergist te geven. Biergist bevat weliswaar een groot aantal vitamines uit de B groep, maar biergist is eigenlijk een afval product uit de bier-industrie. Veel honden kunnen biergist dan ook niet goed verdragen, en soms krijgen ze er jeuk van. Bovendien bevat biergist veel purine en is dus niet geschikt voor Dalmatische honden vanwege hun afwijkend urinesysteem. Meer over Dalmatische Honden en uraatproblemen in de medische bibliotheek van Barfplaats, het forum.

 

Vitamine C: wordt door de hond zelf aangemaakt. Men vermoed echter dat de hond door stress en luchtverontreiniging en slechte voeding niet voldoende vitamine C aanmaakt, waardoor er gezondheidsproblemen kunnen ontstaan.

Veelal wordt om die reden aangeraden om extra vitamine C te doseren. Mogens Eliasen is van mening dat de hond stopt met het aanmaken van vitamine C wanneer op regelmatige basis vitamine C aan het voer toegevoegd wordt. Hij raadt het dus af om op regelmatige basis vitamine C toe te voegen en dit te beperken tot de momenten dat de hond het echt nodig heeft, bijvoorbeeld in tijden van stress. Soms kunnen honden wat last krijgen van diarree indien hoge concentraties toegevoegd worden aan het voer.  Let ook op dat je Dalmatische honden geen grote hoeveelheden zure vitamine C geeft, i.v.m. het ontstaan van uraatkristallen in de (zure) urine.

 

Co Enzym Q10: Coenzym Q10 heeft een positief effect op tandvleesbloedingen, vermoeidheid, hart en bloedvaten, versterken het natuurlijk afweersysteem, etc. Aangezien de natuurlijke bron van Q10 vlees en orgaanvlees is heeft het weinig zin deze te supplementeren aan honden die met vers vlees gevoerd worden.

 

Chlorella: Dit zoetwateralgje bevat vitamines, mineralen, vetzuren, aminozuren, chlorofyl etc. Het is een behoorlijk compleet voedingssupplement (het bevat geen vitamine D en Jodium) Het werkt reinigend, geeft energie en versterkt het immuunsysteem.

 

Kelp en zeewier: Kelp is een bruin zeewier. Zeewier beva een groot scala aan vitamines en mineralen, en vooral Jodium en Kalium. Tevens bevat het aminozuren. Zeewier zorgt ook voor een diepere pigmentkleuring bij de hond, en het versterkt het immuunsysteem. Als laatste is het ook werkzaam tegen bloedarmoede.

 

Alfalfa: Bevat veel vitamines en mineralen zoals vitamine C, E, Calcium, Ijzer. Fosfor, Zink, Koper, Selenium en Silicium. Je kunt Alfalfa ook heel goed in spruitvorm geven, door de groentenmix.

 

Knoflook: Er wordt gezegd dat honden van knoflook bloedarmoede kunnen krijgen omdat een bepaalde stof in knoflook (Allicine) schade toe kan brengen aan de rode bloedlichamen. Er zijn echter evenveel stemmen die dit tegenspreken, en ook zijn er dierenartsen die zeggen dat je een hond wel erg veel knoflook moet geven wil een hond last krijgen van bloedarmoede.  Knoflook heeft echter wel degelijk ook voordelen, het versterkt het immuunsysteem, verbeterd de bloedsomloop, heeft een positieve uitwerking op de slijmvliezen van maag en darmen en werkt tegen schimmels en bacterieen. Blijf gewoon aan de veilige kant en doseer een kleine hond niet vaker dan 3 tot 5 maal per week een teentje knoflook.

 

Shiitake: Er wordt gezegd dat Shiitake paddenstoelen een stof bevatten (Lentinan) die helpt om kanker te voorkomen. Deze stof heeft zijn waarde laten blijken bij tal van chronische en degeneratieve ziekten. Verder zijn deze paddenstoelen rijk aan vitamine E en B12.

 

Probiotica: Probiotica zijn goedaardige bacterieen en deze bacterieen worden niet gedood in de maag of darmen. Probiotica, ook wel melkzuurbacterieen of acidophilus genoemd kunnen een positieve bijdrage leveren aan de werking van de darmen. Vooral wanneer een hond een antibiotica kuur heeft gehad is het raadzaam  om extra Probiotica te geven.

 

Aloe Vera: De Aloe Vera plant behoort tot de familie van de Lelie. De plant bevat o.a. een stof (acemannan) die het immuunsysteem acriveert. Verder bevat de plant vitamines zoals A, E, C en mineralen zoals Magnesium, Calcium, Chroom en Zink en tevens enzymen, essentiele vetzuren en aminozuren.

 

Gemalen eierschaalpoeder: kan gebruikt worden als Calcium bron. Je kunt deze gebruiken wanneer je maaltijden geeft zonder bot (bot blijft echter de favoriete Calcium bron) Een theelepel gemalen eierschaal poeder is voldoende om aan 500 gram vlees voldoende calcium toe te voegen. Eierschaalpoeder is gemakkelijk te maken: neem eierschalen van rauwe eieren. Was deze voorzichtig met koud water en laat ze goed drogen. Het beste gaat het malen met een ouderwets koffiemolen!

 

Geplaatst in Een handleiding tot BARF