nonnie80 schreef: ↑za 27 apr 2024, 14:40
Hallo allemaal,
Mijn vraag omvat meerdere vragen en kon dus niet helemaal de juiste categorie bepalen. Hopelijk zit ik hier dus goed 
Wij hebben vorige week zaterdag onze labrador pup opgehaald bij de fokker, ze was toen 7 weken. Onderweg naar huis zagen we dat ze diarree had, op zich niet heel erg raar want weg bij je moeder en een lange autorit zijn natuurlijk prima redenen om diarree te krijgen. Maandag had ze nog steeds diarree en toen heb ik de dierenarts gebeld voor een preventieve controle. In de middag werd het waterdunne diarree, wilde ze niet meer eten en sliep ze alleen nog maar. Dierenarts weer gebeld en ik mocht gelijk komen.
Bij dierenarts lag ze te slapen op de behandeltafel en zij maakte zich erg zorgen. Naar huis gegaan, poep ingeleverd en einde middag terug voor een echo.
In de poep is Giardia gevonden dus er was gelukkig al een richting... Tijdens de echo zagen ze dat er al wat vocht buiten haar darmen zat en dat ze opgezette lymfeknopen had.
De dierenarts vermoedde dat ze ondervoed was, wellicht al vanuit het nest of door de diarree. Dat kunnen we niet vaststellen omdat we niet weten hoe het bij de fokker was.
Omdat ze meer dood dan levend was moest ze blijven en hebben ze haar gelijk aan vocht en ab gelegd. De volgende ochtend was zo flink opgeknapt en brak ze daar de toko af. We hebben haar opgehaald en hadden een heerlijke levende pup die we nog niet eerder gezien hadden.
We hebben ab meekregen Metrobactin 250 mg voor 6 dagen en een kuur Panacur voor 5 dagen. Daarnaast is ze op Specific Digestive Support brokken gezet om haar darmen licht verteerbaar voedsel te gunnen. Bij de fokker en de eerste dagen bij ons kreeg ze Eukenuba. Het idee was om haar uiteindelijk op KVV te zetten omdat onze andere hond dat ook eet.
Ik heb de dierenarts ook om advies gevraagd betreft voeding maar geeft aan dit eerst allemaal even te doen omdat eerst de diarree over moet zijn. Dat zit mij niet lekker omdat ik niet wil afwachten maar wil handelen om haar darmen tot rust te brengen en zo goed mogelijk te proberen om geen restschade achter te laten.
Ik heb al veel informatie via google gevonden en ik lees voornamelijk dat KVV het beste is bij Giardia. Ik vind dat alleen een beetje lastig en spannend omdat ze nu dus nog wel diarree heeft en ik niet goed weet welke voedingsstoffen een pup nodig heeft. Daarnaast heb ik Bokashi en Veendrenkstof besteld om haar darmflora weer in balans te brengen.
Mijn vragen zijn eigenlijk:
- Hoe krijgen we haar darmen weer tot rust? Welke voeding en ondersteuning kunnen we daarvoor inzetten.
- Wat heeft een puppy nodig aan voedingsstoffen? Welk voer is daarvoor geschikt?
- Ze heeft dus mogelijk te weinig voedsel gehad waardoor ze ondervoed is geweest, hoe kan ik dat opvangen? Is Bokashi, Veendrenkstof en goede voeding voldoende om dat bij te trekken?
- Hoe zorgen we dat we de Giardia uitroeien want ik lees overal dat het een hardnekkig iets is waardoor het steeds terug kan komen.
- En dan alles rekening houdend met dat ze nu ook echt nog ziek is en nog niet helemaal "bijgetrokken" is.
Sorry voor alle vragen maar ik overzie het allemaal even niet meer
Ohhhw, wat balen voor je... En voor je pup... Jeetje, wat een narigheid zeg
Metrobactin legt de darmflora van je pup gewoon plat. Die staat na de kuur dus serieus (qua goede bacteriën) op nul. En dat gaat je wel wat werk kosten, zeg maar, om die weer goed te krijgen.
Ik zie dat je 5 dagen Panacur gaat geven. Ja, met een pup die zo ernstig ziek was van de Giardia nam ik geen enkel risico, gaf ik 5 dagen Panacur (niet aan de lage kant gedoseerd), 5 dagen pauze en knalde ik er direct achteraan nog een keer 5 dagen Panacur.
Het vervelende van beide middelen is dat ze Giardia niet doden. En Giardia trekt zich ook steeds minder aan van deze twee middelen. De effectiviteit van Metrobactin is nog maar 30% (beetje jammer dat ze dit gekregen heeft, hoewel ik het wel snap gezien het feit dat ze zo ziek was). Maar wat je beoogt met deze middelen is dat je de infectiedruk verlaagt en pup dan zelf korte metten maakt met de infectie. En dat is best moeilijk voor zo'n jong hondje want een jong hondje heeft nu een onderontwikkeld immuunsysteem. Liever nu ook geen vaccinatie, liever titeren.
Dus, als je mij vraagt moet je echt een paar dingen extra doen:
1)Iedere keer als je pup gepoept heeft maak je de anus schoon met lekker warm water. Niet met zo'n vies geparfumeerd doekje maar met een katoenen doek die je daarna uitkookt. Of een washand. Als de pup waterdunne diarree heeft gespetterd: zet haar dan onder de douche en was haar helemaal schoon.
2)Was alle kleedjes waar ze op ligt om de paar dagen op tenminste 60 graden.
3)Als je een vloer hebt die je kunt stomen: stoom je vloer dan iedere dag. Als je geen vloer hebt die je kunt stomen, maak je vloer dan schoon met een sopje (chloor helpt niet en is super ongezond voor de omgeving van de pup en die moet juist gezond zijn!) heel heet water.
4)Als ze in de tuin gepoept heeft: ruim de ontlasting op en brand de plek na met een onkruidbrander.
5)Ga niet naar losloopveldjes met je pup.
6)Ruim de ontlasting van je pup altijd op (want jouw pup brengt ook weer Giardia in de omgeving).
Goed, nu je vragen:
- Hoe krijgen we haar darmen weer tot rust? Welke voeding en ondersteuning kunnen we daarvoor inzetten.
* Ik heb naar de ingrediënten van Specific Digestive Support gekeken. Jeetje, wat een meuk

. Ik zou mijn pup hier echt heel voorzichtig vanaf halen. Maar dan wel heel voorzichtig. En ik zou een KVV nemen (zonder premix!) en die zou ik voorlopig even gaan koken. Het beste kies je voor nu even voor een KVV zonder rood vlees. Dus even alleen gevogelte en vis. Het schijnt namelijk dat Giardia zich voedt met ijzer en rood vlees bevat veel ijzer. Goed, een laagje water in de pan, KVV erbij, heeeeel zachtjes aan de kook brengen, blijven omscheppen tot alles doorgekookt is (zachtjes) en vuur uit zetten. Dan af laten koelen. En dan psyllium Clear Intestine geven. Giardia heeft een pesthekel aan vezels. En aan MSM. En Tormentil is een goed ondersteunend kruid. Je kunt de brokjes afbouwen en de gekookte KVV opbouwen. Ik zou het koken omdat de darm nu qua goede darmbacteriën echt op nul staat en je moet nu gewoon geen gesodemieter hebben. Zodra de ontlasting beter is, kun je 1 eetlepel van de KVV rauw gaan geven. De rest gekookt. Dan bouw je rauw op en afgekookt af. Langzaam!
Geef naast de KVV ook gekookte groenten. Een flinke eetlepel per maaltijd. Alle groenten mag, behalve ui en prei. Wissel de groenten zoveel mogelijk af. Dus de ene dag witlof, de dag erop spinazie, de dag erop broccoli, de dag erop waterkers, de dag erop courgette, de dag erop andijvie, etc. Geen wortel, geen biet, geen zoete aardappel en ook nog even geen pastinaak.
- Wat heeft een puppy nodig aan voedingsstoffen? Welk voer is daarvoor geschikt
* Deze vraag is makkelijker gesteld dan beantwoord. Je pup heeft alle voedingsstoffen (vitamines en mineralen) nodig die een pup nodig heeft maar om die vraag te beantwoorden moet je dus elke vitamine en mineraal apart behandelen en dat is een boekwerk. Maar ik vind KVV veeeel beter geschikt dan een voeding zoals deze brok, die bol staat van de koolhydraten en bol staat van de voedingsmiddelen waarvan ik denk "wat doet dat in hemelsnaam in hondenvoer??". Mais, dextrose, rijst?
- Ze heeft dus mogelijk te weinig voedsel gehad waardoor ze ondervoed is geweest, hoe kan ik dat opvangen? Is Bokashi, Veendrenkstof en goede voeding voldoende om dat bij te trekken?
* Dat kun je niet meer opvangen. Dat is gebeurd, je moet nu verder. En daarbij geef je haar het best een voer dat rijk is aan de stoffen die ze nodig heeft. Een goede KVV, zonder premix en zonder andere toevoegingen als visolie, lijnzaadolie, en andere meuk. Je moet wel wat toevoegingen gaan doen maar dan graag van een goede kwaliteit en niet wat ze al in de KVV stoppen. Premix in de KVV heeft geen zin, omdat je de kook erover gooit en daarmee kook je de vitaminen weer dood.
Dus qua toevoegingen: omdat je de KVV voorlopig even zachtjes kookt zou ik na het koken een vitamine/mineralenpreparaat erover heen doen. Bijv. die van Puur. Je pup heeft nu echt ook voldoende zink nodig dus ik zou zelf om de dag 7 mg Zinkmethionine geven. Geen zink + koper, dus liefst de zinkmethionine van bijv. Bonusan. Als ze van de Giardia af is, blijf je dit nog een paar maanden geven (darmherstel!).
Daarnaast is het goed om omega 3 vetzuren te geven aan je pup. Liefst in de vorm van een goede visolie of algenolie. Visolie van Royal Green is goed. Algenolie met DHA en EPA van Testa is goed. Dit zou je eigenlijk levenslang moeten geven, gewoon omdat hondenvoer altijd te weinig omega 3 bevat. Maar nu heeft je pup het nodig omdat er ontstekingsreactie in de darmen plaatsvindt door de Giardia. Omega 3 vetzuren remmen deze ontstekingsreactie.
Verder zou je ter ondersteuning ook ParasietMix Inwendig moeten geven. Bel dan even met Krachtig Kruid en vraag om het "oude recept". Zij weten dan (hoop ik) wel wat je bedoelt en anders refereer je gerust maar aan mij. Dit geef je tot de Giardia weg is. En je mag ruim doseren.
Bokashi gaf ik niet. Omdat het vooralsnog helemaal niet duidelijk is wat probiotica voor uitwerking heeft op Giardia. Er zijn een paar probiotica stammen wel goed bij Giardia en 1 daarvan is: Lactobacillus rhamnosus. De rest daarvan is zelfs nog maar de vraag of die niet voedend werken voor de giardia. Er is er nog een, niet echt probiotica, maar ik zou die zeker wel gaan geven (het is eerder een gunstige gist en werkt zeer goed bij diarree, ook om de schade van antibiotica te verminderen) en dat is Saccharomyces Boulardii. Ik zou de Travel Biotic geven, beginnen met 1/2 capsule per dag en dit langzaam opbouwen naar 1 capsule per dag. Ik zou dit minimaal 60 dagen geven.
Veendrenkstof is wel goed om te geven. Dat bevat huminezuur en dat beschermt de darmwand. Dit mag je ook nog gerust 6 maanden nadat de Giardia weg is geven.
Wat ik je ook aan wil raden is om bone broth/bottenbouillon te gaan geven. Liefst zelf gemaakt, gemaakt van biologische botten. Liefst van vis, kippenbot en runderbot, afgewisseld. Bone broth zal ook de darmwand beschermen, die wordt namelijk vet aangetast door de Giardia. Giardia vreet de darmvilli van de dunne darm op. Dit mag je echt gerust nog tot 6 maanden (langer mag ook hoor) nadat de besmetting weg is geven.
Ik zou zelf voorlopig ook spijsverteringsenzymen geven. Puur om het de Giardia moeilijk te maken en de vertering voor je pup makkelijk te maken. Dit lid biedt spijsverteringsenzymen aan die goed zijn:
viewtopic.php?f=8&t=140546. Dr. Mercola Market heeft ook goede. Als je pup op KVV staat, moet je deze hebben:
https://www.mercolamarket.com/product/3 ... 6-oz-1-jar. En als ze de brokken eet, moet je deze hebben:
https://www.mercolamarket.com/product/3 ... 3-oz-1-jar (en nogmaals, ik haalde haar van de brokken af).
Als de besmetting echt weg is, de darmen doen het goed, dan is DAT pas het moment waarop je wat extra probiotica kan gaan geven en dan is Bokashi goed en is echte rauwe oerkefir goed. Dit mag je afwisselen/beide geven. En als dat goed gaat, dan ga je ook prebiotica aan je pup geven. Heel langzaam opbouwen. Je moet dan denken aan pastinaak, zoete aardappel, groene banaan, afgekoelde gekookte aardappeltjes (kleine beetjes), paardenbloemwortel, chicorei, gekiemde rauwe havermoutvlokken, sunfiber, etc. En wissel dat ook af, zodat alle goede bacteriën ook de juiste voeding binnen krijgen.
- Hoe zorgen we dat we de Giardia uitroeien want ik lees overal dat het een hardnekkig iets is waardoor het steeds terug kan komen.
* Ja, dat klopt. En vaak is de infectie gewoon niet uitgeroeid, gebeurd er iets (bijv. stress bij de pup - ga gewoon ook niet te dol doen qua socialisatie) en dan vlamt de infectie weer op. Het komt dus in feite niet steeds terug, het laait opnieuw op omdat het nooit weg was, maar het ging beter met pup, omdatde infectiedruk laag was. En ja, het kan ook opnieuw terug komen hoor. Dat je pup er helemaal vanaf is en zij weer opnieuw besmet raakt, want Giardia is overal. Daarom vind ik 1 advies echt super belangrijk en dat is: NIET in sloten laten zwemmen of uit laten drinken. Gewoon niet.
Verder heb ik hierboven al beschreven wat ik wel/niet zou doen.
- En dan alles rekening houdend met dat ze nu ook echt nog ziek is en nog niet helemaal "bijgetrokken" is.
* Ja, daar heb ik ook rekening mee gehouden.
Ik heb trouwens zelf een pup gehad met Giardia, Sjoerd. Vandaar dat ik aardig wat over dit onderwerp weet. Helaas. Het is ook dat ik daarom schrijf dat je het rigoureus aan moet pakken (2 x Panacur) en je veel moet doen om de schade te beperken. Sjoerd heeft er heel lang mee getobd (hij kwam er heel moeilijk vanaf en hij is ook 3 keer opnieuw besmet geraakt - in mijn ogen door die verdomde sloten hier) en heeft nu (op 3 jarige leeftijd) nog steeds problemen met zijn spijsvertering. Ik heb ook heel veel gedaan om de schade te beperken, dacht ik, maar heel vaak niet de juiste stappen gezet (omdat het 1 groot oerwoud is van informatie over wat je wel en niet moet doen en ik ook vaak ronduit de verkeerde adviezen heb gekregen).