Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#3324164
Hoi allemaal,

Na al een tijdje hier veel meegelezen te hebben toch besloten om zelf een berichtje te plaatsen :) .

We hebben een Amerikaanse Stafford van nu bijna 6jr oud, genaamd Brutus.
Om een erg lang verhaal kort te maken, zowel de DA als ikzelf vermoeden dat hij een voedselallergie zou kunnen hebben, wat zicht vooral uit in heel erg veel jeuk/krabben en daardoor kale plekken met de bijbehorende korsten en ruwe plekken, en veel aan de poten likken.
In eerste instantie begon de DA over hypoallergene brokken van Royal Canin maar hoe langer ik daarover nadacht hoe meer me dat tegen ging staan, ook omdat Brutus al niet zo'n brokkenliefhebber is.
Dus na veel zoeken en informatie inwinnen vanmorgen in overleg met de DA besloten om een eliminatiedieet in te zetten op basis van kvv.(ik weet het beter zou zijn om te BARFen, dit durf ik zelf nog niet aan, in de toekomst sluit ik dit zeker niet uit!)
De keus is voor nu gevallen op de 100procent konijn van Kiezenbrink, waarvan hij vanavond zijn eerste maaltijd krijgt.
Brutus weegt ong 26kg en wil beginnen met 500gr per dag verdeeld over 2 maaltijden.

Nou is dit hele traject voor mij helemaal nieuw en hoop dat ik hier dus wat meer tips te krijgen en ook wat ervaringen zijn niet weg ;D.
Ik ben vast nog een hele hoop info vergeten te melden maar ik zou zeggen vraag raak :D

Groetjes Brutus123
#3324166
Dankjewel!

Hij heeft van pup af aan altijd op de brokken gestaan.
Ben begonnen met de CaroCroc, sinds 2.5/3 jaar overgestapt naar de brokken van de Dommelsche Watermolen.
Dit is altijd goed gegaan tot dus een aantal weken geleden.
Hij heeft wel altijd niet echt met veel plezier zijn brokken gegeten moet ik eerlijk zeggen.
Ik hoop daarom ook dat hij het goed gaat doen op de kvv, en mischien in de toekomst zelfs op de BARF :P .
#3324184
Ik den persoonlijk als je op een goede kvv gaat ZONDER granen je al een heel eind komt!!
Je kan gaan elimineren, maar omdat hij nog nooit kvv gehad heeft.
En daarbij komt dat konijn ook vaak hardere ontlasting geeft.
#3324194
Dat hoop ik inderdaad ook, ik moet echter ergens beginnen.
Hoofdzaak voor mij persoonlijk is dat hij zsm van die ellendige kriebels afkomt.
Nu is het aardig onder controle door de Apoquel die hij op moment krijgt maar wil hem daar zsm vanaf hebben.
Ik ben persoonlijk niet zo van al die paardenmiddelen, ook zeker niet voor hem.
Helaas is het momenteel zonder niet te doen.
#3324206
Hi en welkom!

Kan je aan konijnenvlees komen, de kiezebrinkmix bevat nl nogal veel bot en het kan goed zijn dat Brutus daar heele harde poep van krijgt.
Om je eliminatie niet te verstoren geef je er wat konijnenspiervlees bij.
#3324209
Oh dat zou ik dan eens uit moeten zoeken of ik daar aan kan komen hier in de regio.
Heb vooraf wel goed gekeken naar de verhoudingen en moet eerlijk zeggen dat het niet me niet opgevallen dat er meer inzat als de andere 2 waar ik tussen heb staan twijfelen. Dit waren Daily Meat en het huismerk van het bedrijf waar ik geweest ben. (Weet niet of ik namen mag noemen hier ::) )

In iedergeval dank voor de tip! Ik hou het zeker in de gaten! Mocht hij te harde ontlasting krijgen weet ik waar het aan ligt!
#3324238
Brutus123 schreef:Dat hoop ik inderdaad ook, ik moet echter ergens beginnen.
Hoofdzaak voor mij persoonlijk is dat hij zsm van die ellendige kriebels afkomt.
Nu is het aardig onder controle door de Apoquel die hij op moment krijgt maar wil hem daar zsm vanaf hebben.
Ik ben persoonlijk niet zo van al die paardenmiddelen, ook zeker niet voor hem.
Helaas is het momenteel zonder niet te doen.
Hoi Brutus123, helpt Apoquel? Zo ja, doet mij dat serieus denken dat je hond geen problemen heeft met voeding maar met atopische dermatitis. Oftewel, een allergie voor iets als mijten, pollen, etc.

Dus mijn vraag is eigenlijk ook: ben je wel eens naar een dermatoloog geweest voor echt een goede diagnose? Ik kan je Dr. Vroom echt aanraden. De beste van Nederland! Zij is ontzettend kundig en heel erg aardig. Want ik denk namelijk dat het belangrijk is dat er een goede diagnose komt. En die vind je het best onder begeleiding van iemand die echt verstand heeft van huidproblemen. Want, heeft het zin om een eliminatie dieet te gaan doen terwijl je hond op Apoquel staat? Stel je hond heeft nu geen klachten, hoe weet je dan dat het dieet helpt? Snap je wat ik bedoel? Ik denk dus persoonlijk dat je moet overleggen met Dr. Vroom hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Bovenstaande gezegd hebbende: elke hond (gezond of niet) is gebaat bij een goede gezonde voeding. En brokken vallen niet in die categorie. Een goede KVV of een goede zelf samengestelde maaltijd wel. Ik zelf zou in dit stadium niet gekozen hebben om met een eliminatie dieet te beginnen. Oftewel, ik zou in jouw plaats mijn hond eerst over hebben gezet op een goed merk KVV en daarbij zou ik twee diersoorten beslist niet gegeven hebben voor het geval dat ik moest gaan elimineren. En dan zou ik eerst eens gekeken hebben wat rauwe/verse voeding brengt.

Maar, nu je met konijn begonnen bent, zou ik het ook afmaken ook. Dus, zes weken lang een KVV met konijn en verder niks. Nog geen snackje (OK, gedroogd konijnenvlees of oor mag wel), niks van straat eten, niks niks niks.

En dan maar kijken wat er gebeurd. Knapt je hond enorm op: dan weet je eigenlijk nog niks. Want komt dit van de overschakeling naar KVV of naar overschakeling naar konijn? Geen nood natuurlijk, na 6 weken ga je dan eens per twee a drie weken 1 nieuw diersoort toevoegen en je hond heel goed in de gaten houden op reacties. Dus na 6 weken voeg je bijv. toe KVV eend. En dan kijk je twee weken hoe je hond het doet op KVV konijn en eend. Als dat goed gaat, voeg je een 3de diersoort toe. Bijv. KVV lam. Je hond eet dan KVV konijn, eend en lam. Als dat ook goed gaat, voeg je het 4de diersoort toe. Bijv. KVV kip. Of rund. En zo verder. Je houdt goed in de gaten hoe je hond reageert, liefst met een dagboekje.

Stel je hond is na 6 weken helemaal niet opgeknapt: dan is er mogelijk wat anders aan de hand. En dan is het bijv. tijd voor een bloed + huid allergietest. Maar ja, ik blijf in herhaling vallen: ik zou dit onder begeleiding doen van de beste specialist van Nederland op gebied van huidproblemen: Dr. Vroom.
#3324240
+1 lizzy.
Ze zegt apoquel helpt aardig, dus niet helemaal??
En hond heeft nooit kvv gehad, dus ik bedacht ook, kijk eerst hoe het op een goede!!! kvv gaat.
Je kan ook kijken naar carnivoer en carnis konijn, als je konijn wilt blijven geven.
#3324242
Ik lees dat het inderdaad aardig helpt. Nou, sec gezien helpt Apoquel niet bij een voedselallergie. Maar, het kan ook dat de hond beide heeft, zowel een voedsel allergie als een allergie voor iets van buitenaf zoals mijten of pollen.
#3324244
Ik heb hier 1 die dus begint te jeuken(poten likken) als hij iets krijgt waar lijnzaad in zit en hij kreeg bij familie bezoekjes weleens een gewone supermarkt hondenkoekje toe geschoven....
Mijn andere hondje doet dat niks en ik vind dat als dat sporadisch is ook niet erg(ik ga ook weleens naar de snackbar)
Maar de oudste gaat geheid de 2 dagen erna poten likken.
Dus heb dat nu ten strengste verboden en neem mijn eigen snacks mee.
#3324249
Bedankt voor de duidelijke uitleg Lizzy!

misschien is het makkelijk om alsnog even bij het begin te beginnen, dit is echter best een heel verhaal dus hoop dat jullie de moeite willen nemen om het te lezen ;D

Een maand of 2 geleden is het allemaal (denk ik) begonnen met een allergische reactie. Smiddags kwam hij binnen uit de tuin en leek het alsof hij door de brandnetels was gelopen, hij had allemaal kleine bultjes op vooral zijn rug.
Hij had op dat moment nergens last van en het zag er ook niet ernstig uit dus ik besloot het even aan te kijken.
Diezelfde avond werd het echter erger en kreeg hij ook veel jeuk.
De volgende ochtend heb ik meteen de DA gebeld en ben ook diezelfde ochtend nog langs geweest.
De bultjes en de kriebels waren op dit moment al een heel stuk minder.
In overleg besloten om het toch nog even aan te kijken, de enige optie waren straffe medicijnen en dat zag ik op dat moment niet zo zitten omdat het dus al weer een stuk beter ging als de avond daarvoor!

Een aantal dagen daarna kwam de jeuk echter terug, de bultjes waren korstjes geworden ondertussen.
Ik ben meteen weer naar de DA gegaan en toen alsnog besloten om een kuur Apoquel te geven van een week. (2x daags 2 tabletten)
Het ging gelukkig vrijwel meteen beter en hij had zo goed als geen kriebels meer.

Dit gebeurde helaas allemaal vlak voor een geplande vakantie van 4 weken maar omdat het zo goed ging toch met een enigsinds gerust hart Brutus naar zijn logeeradres gebracht.
Daar is het echter helaas na een week of 2 zo erg geworden dat de oppas terug is gegaan naar de DA.
Er is toen in gezamenlijk overleg (ook met mij!) om hem tijdelijk weer terug op de Apoquel (andere dosering? 2x daags 1 tablet) te zetten en dat we zelf dat verder konden gaan kijken als terug waren.

Nu zijn we afgelopen weekend terug gekomen en gisterenochtend ben ik meteen naar de DA geweest voor overleg en ben ook meteen begonnen met een eliminatiedieet.
Hij staat voor nu dus nog steeds op de Apoquel (2x daag 1 tablet) hij is niet van de kriebels af maar hij kan zich over het algemeen vrij goed beheersen om niet te krabben.

Het betreffende bloedonderzoek heb ik het met de dierenarts over gehad, ze had het alleen meteen over serum laten maken als er iets uit de test komt. Hier zou Brutus alleen nog niet voor in aanmerking komen omdat dan eerst een voedselallergie uitgesloten zou moeten zijn.
Zelf snap ik het ook niet helemaal, ik word morgen terug gebeld met extra info hierover.
Ik zit er op moment sterk aan te denken om toch dit onderzoek te laten doen, serum of niet.
Vind het erg lastig allemaal, ik wil gewoon het beste voor hondlief.

Dank voor het lezen van deze hele lap tekst ;D
#3324262
Lastig hoor. Dit kan een allergische reactie zijn op iets van buitenaf, het kan ook een voedselallergie zijn. En de eerste stap is altijd om een voedsel allergie uit te sluiten, omdat dit het makkelijkst is. Tenminste... Dat denkt men. Zo makkelijk is het helemaal niet, want je moet een eliminatie dieet echt wel goed aanpakken, anders is het volstrekt zinloos.

Eliminatie dieet stappen op een rijtje:

Stap 1: kies een diersoort (eiwit) dat je hond nog nooit eerder gegeten heeft. Ik denk dat jouw hond nog nooit eerder konijn heeft gegeten dus dat is een uitstekende keuze.
Stap 2: geef 6 weken lang alleen dit voer, niks anders. Geen snackjes, niks van straat eten, niks niks niks.
Stap 3: noteer hoe het gaat.
Stap 4: als het eliminatie dieet de problemen oplost, ben je er nog niet. Voeg dan eens per 2 weken een nieuw diersoort toe.
Stap 5: noteer goed hoe je hond reageert op het nieuwe diersoort.
Stap 6: probeer aan ongeveer 4 diersoorten te komen die je hond kan eten en wissel deze goed af, zodat je de kans zo minimaal mogelijk maakt een nieuwe allergie te ontwikkelen.

Maar dan nog weet ik nog steeds niet of het een goed idee is om een eliminatie dieet te doen terwijl je hond op Apoquel staat. En daarom zou ik naar Dr. Vroom gaan.

En verder: stel nou dat het hele eliminatie dieet geen bal doet. Dan is het een goed moment om een allergie test te laten doen. Om toch te kijken of je hond allergisch is voor mijten of pollen of iets dergelijks. De kans is bij jouw hond in mijn ogen wel aanwezig, aangezien je hond reageert op Apoquel. En ook hier zeg ik weer : ga naar Dr. Vroom. Zij zal namelijk altijd een bloedonderzoek samen met een huidtest doen, omdat beide testen gewoon NIET betrouwbaar genoeg zijn om daar een diagnose op te stellen en bijv. te starten met een desensibilisatiekuur (want om dat succesvol te kunnen doen, moet je echt goed weten waar je hond allergisch voor is en dat kan niet met enkel een huid of enkel een bloedonderzoek).
#3324265
Dat het lastig is weet ik maar al te goed helaas.
Even wat extra info rondom de Apoquel.
Het is de bedoeling om nog 2 weken door te gaan op deze dosering en dan af te bouwen om te kijken hoe het gaat.
Mocht ik eerder als de geplande 2 weken al ergens verbetering zien ga ik dit zeker al eerder doen!
Het is dus zeker niet de bedoeling om hem de complete eerste 6 weken op de Apoquel te houden!

Ik heb even google geraadpleegd naar Dr Vroom, dit is ook zeker een optie!
Klinkt zeker interessant, ik begrijp wel dat je alleen terecht kan met verwijzing. Klopt dit?
Zo ja zou ik daarvoor even in overleg moeten met de eigen DA.
#3324267
Brutus123 schreef:Dat het lastig is weet ik maar al te goed helaas.
Even wat extra info rondom de Apoquel.
Het is de bedoeling om nog 2 weken door te gaan op deze dosering en dan af te bouwen om te kijken hoe het gaat.
Mocht ik eerder als de geplande 2 weken al ergens verbetering zien ga ik dit zeker al eerder doen!
Het is dus zeker niet de bedoeling om hem de complete eerste 6 weken op de Apoquel te houden!

Ik heb even google geraadpleegd naar Dr Vroom, dit is ook zeker een optie!
Klinkt zeker interessant, ik begrijp wel dat je alleen terecht kan met verwijzing. Klopt dit?
Zo ja zou ik daarvoor even in overleg moeten met de eigen DA.
Ja, dat klopt. Zij is 2de lijns, zeg maar.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door