Over kinkhoest wil ik nog wel wat zeggen. Het kinkhoest vaccin werkt minder goed. Niet of gedeeltelijk gevaccineerde zuigelingen jonger dan een jaar hebben een verhoogd risico op complicaties. Bij hen kan hersenschade ontstaan door hypoxie tijdens hoestbuien of door apneu (ademstilstand). Ook kinderen met ernstige hart- of longafwijkingen hebben bij kinkhoest een verhoogd risico op complicaties door lage zuurstof.
Kinkhoest komt voor onder Nederlanders in alle leeftijdsgroepen, juist ook volwassenen en ouderen. Kinkhoest begint met een niet-typisch beeld van snotteren en verkoudheid. In die fase zijn mensen het meest besmettelijk. Pas later komen de typische hoestbuien en wordt de diagnose vaak pas gesteld. Kinkhoest is zeer besmettelijk. Bij blootstelling aan een symptomatische kinkhoestpatiënt binnen het gezin raakt 90% van de onbeschermde contacten geïnfecteerd
Je komt er dus vaak pas laat of te laat achter of jouw jonge kind contact heeft gehad met een kinkhoestpatient. Als je het wel tijdig hoort, heb je op dat moment nog de optie om tijdig antibiotica te geven, maar dan moet je wel zitten in de incubatietijd van de ziekte (7-10 dagen) of net in het eerste stadium. Ben je al verder en heeft het kind de typische hoestbuien, dan werken antibiotica niet meer.
Dat doet een infectie trouwens ook niet. Het kinkhoestvaccin geeft nog steeds >90% bescherming.
Zowel doorgemaakte infectie als vaccinatie beschermen langer tegen klinische verschijnselen van kinkhoest dan tegen infectie.
Hoewel er wel overdracht van antistoffen tegen pertussis mogelijk is via de placenta en moedermelk, blijkt dat die maternale antistoffen in de praktijk nauwelijks bescherming aan de pasgeborene: de antistoftiter bij de moeder is over het algemeen laag en de overgedragen antistoffen worden door het kind snel afgebroken. In 2015 heeft de gezondheidsraad dan ook een advies uitgebracht om zwangeren in het derde trimester een kinkhoest vaccinatie aan te bieden.
http://www.rivm.nl/Onderwerpen/V/Vaccin ... re_vrouwen
En om dan nog even terug te komen op de opmerking “als het risico dan zo groot is, dan stuur je je kind onder de 7 weken toch niet naar de creche” is ook een voorbeeld van hoe jouw keuzevrijheid die van een ander beperkt. Ik denk dat die andere ouder het recht heeft om te weten hoe groot dat risico eigenlijk is. Jij hebt het recht om niet of minder te vaccineren, de andere ouder heeft het recht om te weten hoe groot het risico is. Als er veel kinderen niet gevaccineerd zijn, is bijvoorbeeld het risico op een kinkhoestuitbraak ook groter. En dan lopen niet of nog niet volledig gevaccineerde jonge kinderen het grootste risico