Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#3246132
En is dat dan niet te rood?
Ik snap het niet goed.
Bio kip is toch roder dan het wild konijn dat ik eens gehad heb. Van kleur dan. En beide vallen tam ( ale, plof) onder het witte vlees...
Alleen is het hele konijn.wel gelijkmatig vzn kleur terwijl bij kip de filets witter zijn dan de dijen...
Gebruikersavatar
Door pike
#3246156
pearlsofpassion schreef:En is dat dan niet te rood?
Ik snap het niet goed.

Bio kip is toch roder dan het wild konijn dat ik eens gehad heb. Van kleur dan. En beide vallen tam ( ale, plof) onder het witte vlees...
Alleen is het hele konijn.wel gelijkmatig vzn kleur terwijl bij kip de filets witter zijn dan de dijen...
Ik heb het zo begrepen: Het gaat hem om de eiwitten. Bij de vertering van eiwitten komen giftige afbraakprodukten vrij waaronder ammoniak. Een zieke lever kan dat niet opruimen en er komt dan teveel ammoniak in het bloed en vervolgens in de hersenen met neurologische problemen tot gevolg. Bij de vertering van eiwitten van kip, kalkoen, konijn komt er veel minder ammoniak vrij dan bij de vertering van eiwitten van rund, schaap en wild. Dus het maakt niet uit of die kip plof of bio is want het type eiwit is hetzelfde. Fazant blijkt nog te kunnen maar daarvan kan ik al helemaal niet aan spiervlees komen, enkel aan karkas. Fazant is bovendien meestal ook opgekweekt en dientengevolge onnatuurlijk vet. En vet mag ook al niet. Want het kost de lever veel moeite die vetten te verwerken. En je wil het de lever juist gemakkelijk maken zodat hij de kans krijgt te herstellen. Alleen korte-keten vetzuren daar hoeft de lever niet voor aan het werk.

Als iemand denkt dat ik het fout heb: correct me if I'm wrong please.
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#3246209
Ok, ik kan dat volgen.
Maar dan zou wild konijn toch ook moeten kunnen?
Ookal is het wild.
Als bio en plof dezelfde eiwitten zijn dan is tam en wild konijn dat toch ook?
De verschillen zijn dezelfde: meer beweging, andere voeding en andere rassen.
Door src_esther
#3246212
Dus als ik het goed begrijp gaat het om een bepaald type eiwit? Want de hoeveelheid eiwit lijkt niet veel te verschillen volgens de voedingswaarde tabel. Interessant genoeg is het eiwit aandeel van kip hoger als het bereid is. Maar weer eens duidelijk dat ik nog niet genoeg van voeding afweet.
Is er ook bekend om welk type eiwit het gaat?
En zoals PoP opmerkt, lijkt mij ook, het is toch niet zo dat een tam konijn over andere eiwitten beschikt dan een wild konijn? Kan me nauwlijks voorstellen dat alleen omdat het dier meer bewogen heeft en meer natuurlijk voedsel heeft gegeten de eiwitten anders zijn.

Groet, Esther
Gebruikersavatar
Door pike
#3246321
pearlsofpassion schreef:Ok, ik kan dat volgen.
Maar dan zou wild konijn toch ook moeten kunnen?
Ookal is het wild.
Als bio en plof dezelfde eiwitten zijn dan is tam en wild konijn dat toch ook?
De verschillen zijn dezelfde: meer beweging, andere voeding en andere rassen.

Ja dat zou je zeggen ja. Maar zeker weet ik dat niet. Ik ga het risico ook niet nemen.

Ik lees eigenlijk overal dat rode vleessoorten vermeden moeten worden omdat ze veel ammoniak produceren. En wat nou exact rood vlees is, dat is mij absoluut onduidelijk, het gaat om de eiwitten maar in detail, helaas. Er zijn ook sites waar staat dat je geen rood vlees mag geven maar een paar regeltjes verder staat dat je rundergehakt mag voeren :-\ Aangezien ik geen absolute duidelijkheid heb over hoe het nou precies in elkaar steekt houd ik het bij kip, kalkoen, konijn en witvis en af en toe een eetlepel kwark en gekookt eiwit. Dat vet is ook een heel onduidelijke factor. Het meeste vet moet eruit maar in de leverbrok zit 16% vet (waaronder varkensvet). Zoals gezegd zelf vind ik het niks, maar Jakkie vindt het reuze lekker ::) en drie maanden zal hij dit dieet wel overleven. Dan gaan we weer bloedprikken en ik hoop, hoop, hoop dat zijn leverwaardes dan weer normaal zijn en hij terug kan naar een normaal barfdieet. En anders wordt het biopten nemen onder narcose.
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#3246415
Met brok moet je opletten om er conclusies uit te trekken naar wat werkt qua dieet.
Soms voegen ze medicijnen of ingredienten toe die zorgen dat het effect van het voer op een ziek dier anders is dan wanneer je dezelfde zaken (zonder die medicijnen) zelf zou samenstellen.
Gekend voorbeeld bij katten is de blaasgruisbrok die bol staat van de koolhydraten.

Ik begrijp zeker dat je geen risico wil nemen.
Ik denk alleen dat het niet 100% klopt... ;)
Maar je zal zeker niets verkeerd doen met het zekere voor het onzekere te nemen.
Gebruikersavatar
Door pike
#3246523
pearlsofpassion schreef:Met brok moet je opletten om er conclusies uit te trekken naar wat werkt qua dieet.
Soms voegen ze medicijnen of ingredienten toe die zorgen dat het effect van het voer op een ziek dier anders is dan wanneer je dezelfde zaken (zonder die medicijnen) zelf zou samenstellen.
Gekend voorbeeld bij katten is de blaasgruisbrok die bol staat van de koolhydraten.
Ja dat kan natuurlijk. Je kan ze inderdaad niet zomaar zonder meer vergelijken.

Ik begrijp zeker dat je geen risico wil nemen.
Ik denk alleen dat het niet 100% klopt... ;)
Dat denk ik ook (dat het niet 100% klopt). Maar ik weet niet hoe het beter zou moeten. Ik mis daartoe gewoon teveel informatie.

Maar je zal zeker niets verkeerd doen met het zekere voor het onzekere te nemen.
Door kakocavi
#3249359
src_esther schreef:Dus als ik het goed begrijp gaat het om een bepaald type eiwit? Want de hoeveelheid eiwit lijkt niet veel te verschillen volgens de voedingswaarde tabel. Interessant genoeg is het eiwit aandeel van kip hoger als het bereid is. Maar weer eens duidelijk dat ik nog niet genoeg van voeding afweet.
Dat zal zijn omdat er bij het koken vocht verloren gaat. Het gehalte droge stof wordt dus relatief hoger, dus ook het percentage eiwit.

Lastig punt verder. Rood vlees wordt in verband gebracht met leverziekten, maar als ik de literatuur er even heel snel englobaal op nasla lees ik dat de studies daarnaar hun limitaties hebben. Het gaat hier om onderzoek op mensen (niet honden), die zonder externe controle zelf moesten aangeven wat ze aten en dronken (mensen liegen daar over, denk aan verzwegen alcoholconsumptie) en onder rood vlees valt bijvoorbeeld ook sterk gezouten en bewerkte, vette worst. Met andere woorden: ik zou vet vermijden, misschien eiwitgehalte wat verlagen, en wel voor licht verteerbaar vlees gaan (gevogelte), maar me daar ook niet blind op staren. Er is gewoon erg weinig over bekend. Over ammoniak lees ik trouwens niets, maar nogmaals, ik heb me er niet verdiept.
Gebruikersavatar
Door pike
#3249504
kakocavi schreef: Over ammoniak lees ik trouwens niets, maar nogmaals, ik heb me er niet verdiept.
Even googelen op "lever ammoniak" en je vindt genoeg ;)
Door kakocavi
#3249541
pike schreef:Even googelen op "lever ammoniak" en je vindt genoeg ;)
Ik bedoelde de relatie tussen rood vlees en ammoniak. Ik zie daar geen andere bron voor dan Barfplaats.
Gebruikersavatar
Door pike
#3249659
kakocavi schreef:Ik bedoelde de relatie tussen rood vlees en ammoniak. Ik zie daar geen andere bron voor dan Barfplaats.

Ik heb me inmiddels suf gezocht en het is inderdaad lastig wat te vinden. Uiteindelijk heeft googelen in het Engels mij wel iets opgeleverd:

"consumption of the wrong kind of protein (especially red meat protein which is rich in AAA) may exacerbate HE."
en
Diets containing vegetable proteins appear to be better tolerated than diets rich in animal protein. This may be because of increased content of dietary fiber, a natural cathartic, and decreased levels of AAA. AAA, as precursors for the false neurotransmitters tyramine and octopamine, are thought to inhibit dopaminergic neurotransmission and worsen HE. Ingestion of red meat protein should be discouraged.

waarvoor HE staat voor Hepatic Encephalopathy en AAA voor aromatic amino acids
En wat dat nu allemaal precies inhoudt dat moet ik nog uitzoeken ::) daar heb ik wel wat tijd voor nodig vrees ik.

Bron: http://www.clevelandclinicmeded.com/med ... halopathy/
Door Lizzy
#3249675
Red meat produces more ammonia and should only be used in very limited amounts
Bron: http://dogaware.com/health/liver.html
Red meats and organs are extremely healthful for your dog but they also produce the most ammonia. They should not be eliminated entirely because they contain important nutrients that help with liver function. However, they may need to be restricted depending on what type of liver disease or condition your dog has. If feeding red meat, it should be the best quality red meat you can find.
Bron: http://primalpooch.com/canine-liver-disease-raw-diet/
Red meats shouldn’t be fed at all.
Bron: http://www.monicasegal.com/wordpress/?p=1598 (navraag bij Monica - die altijd een beetje extreem is - leert je dat dit vanwege ammonia is.
In my reading about this subject, I have read that it isn’t protein that damages the liver, it appears to be the ammonia in animal proteins that is damaging. Red meats seem to produce the most ammonia, fish and chicken produce lower amounts, and eggs produce the least. It makes sense to moderate the quantity the amount of red meat in the diet of a dog with liver disease.
Bron: http://www.animalnaturopathy.org/questi ... r-disease/
Cottage cheese is good, meat tends to produce high levels of ammonia
http://www.thedca.org/liver-working.html
Diet: Usually, doctors advise people to limit how much meat and other animal protein they eat. Toxins (such as ammonia) are formed during the digestion of animal protein, particularly in red meat but also in fish, cheese, and eggs.
Bron: https://www.merckmanuals.com/home/liver ... phalopathy
Gebruikersavatar
Door pike
#3249773
Lizzy schreef:
Bron: http://dogaware.com/health/liver.html

Bron: http://primalpooch.com/canine-liver-disease-raw-diet/

Bron: http://www.monicasegal.com/wordpress/?p=1598 (navraag bij Monica - die altijd een beetje extreem is - leert je dat dit vanwege ammonia is.

Bron: http://www.animalnaturopathy.org/questi ... r-disease/

http://www.thedca.org/liver-working.html

Bron: https://www.merckmanuals.com/home/liver ... phalopathy


:cool:
En ik maar zoeken. Nou, voorlopig ben ik onder de pannen. Ik was al blij met de eerste link die ik gevonden had. Ik heb op dit moment niet veel gelegenheid om info te zoeken en te bestuderen, mijn halve huis staat op zijn kop namelijk ivm renovatie. Maar top Lizzy bedankt, scheelt me weer veel zoektijd !
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door