Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

Door Alba
#2815648
Ik ben het volledig eens met Esther.

Maar wat ik soms wel frustrerend vind om te zien (algemeen, niet per definitie in mijn eigen ras!), is als mensen nauwelijks moeite doen om een goede combinatie te maken maar gewoon een reu lekker dichtbij kiezen. Of alleen maar selecteren op kleur. Of op gezondheidsuitslagen ('nee, dragers fokken we niet meer hoor', 'alleen A-heupen').
Of fokkers waarvan je weet dat ze geen klap aan socialisatie doen met hun puppen. Of je weet dat een fokker nauwelijks nazorg doet, pup halen, betalen en opzouten en je mag nooit meer aankloppen.

Echt, ik ben de eerste om te zeggen dat elke fokker het anders doet en dat dat ook juist goed is. En ik zal niet zeggen dat wij het allemaal fantastisch doen of beter zijn dan anderen. Het zal ook nooit een reden voor ons zijn om het anders ('minder goed' in onze ogen) te doen. Maar het is soms wel bijzonder frustrerend dat die mensen hetzelfde geld vragen voor hun puppen, waarbij het niet gaat om het geld of de winst maar om de fokstrategie of hoe de pups opgroeien en dat die pups op 1 lijn worden gesteld met die van andere fokkers.

Ik ga het niet doen, maar dat zou ik nog wel een reden vinden om meer te vragen voor een pup. Kleur, vacht of geslacht niet. Maar de basis is heel belangrijk, ook (misschien wel juist!) voor 'een simpel huishondje'.
Door Elvira
#2815652
Kallista schreef: Mee eens.
Bovendien is het bij werkhonden dan ook nog eens zo dat veel van de handler afhangt of een hond in de top kan meelopen. Een goeie handler komt verder met een minder getalenteerde hond dan andersom.
Ja, ik denk dat als je een show nest goldens verwisseld met een jacht nest goldens en de showgoldens de zelfde start bij de jachtfokker krijgen en de zelfde eigenaren als de jachtlijn pups, het verschil in werkprestaties een stuk minder groot zal zijn of er misschien wel helemaal niet zijn (de jachtlijn zal hooguit sneller zijn omdat ze minder zwaar gebouwd zijn).

Toen ik zei dat ik op de wachtlijst stond voor een golden, kreeg ik vaak de vraag "wat voor kleur ?"  Dat doet er voor mij helemaal niet toe, karakter, gezondheid, bouw, werkaanleg zijn voor mij het belangrijkste en als dat allemaal klopt, dan ben je allang blij, de kleur doet er dan toch niet toe. Golden fokkers die beweren de "echte golden kleur" te fokken of de "ouderwetse" golden kleur, geven alleen maar aan dat ze geen raskennis hebben en dan hoor je naar mijn mening niet te fokken. Bovendien sluiten ze een heleboel goldens uit, alleen op grond van kleur. Je probeert toch een zo goed mogelijke combinatie te maken en dan moet je je niet laten beperken door zoiets onbelangrijks als kleur. Maar voor hele licht gekleurde goldens wordt in Amerika kapitale betaald, omdat het daar "uniek" is (volgens de Amerikaanse standaard zijn deze niet toegestaan)
Door TessaThomas
#2815654
Ik wilde heel graag een wolfsgrauwe Duitse Herder. We hadden ook de keuze uit een zwart bruine (Tay) en een wolfsgrauwe. Maar uiteindelijk heb ik niet voor de kleur gekozen, maar voor de pup die beter leek te passen (hoewel het verschil klein was). Meer ook op advies van de fokker, maar goed. Ik droom nog steeds van een mooie wolfsgrauwe :D
Door Esther Q
#2815664
Elvira schreef: Ja, ik denk dat als je een show nest goldens verwisseld met een jacht nest goldens en de showgoldens de zelfde start bij de jachtfokker krijgen en de zelfde eigenaren als de jachtlijn pups, het verschil in werkprestaties een stuk minder groot zal zijn of er misschien wel helemaal niet zijn (de jachtlijn zal hooguit sneller zijn omdat ze minder zwaar gebouwd zijn).
Hm, denk je dat? Ik ben niet thuis in dat ras. Maar bij de malamute weet ik uit ervaring dat er bij showfokkers geselecteerd wordt op net die eigenschappen (die voor de show goed en handig zijn) die niet thuishoren bij een goede werkhond. En dus wel degelijk de werkdrive minder is geworden als er generatie op generatie op goede showeigenschappen wordt gefokt. Er zijn maar heel weinig showfokkers (fokers die actief showen en niet zelf werken) die ook de werkeigenschappen (bewust) hoog weten te houden.
Door eelke
#2815666
Esther Q schreef: Hm, denk je dat? Ik ben niet thuis in dat ras. Maar bij de malamute weet ik uit ervaring dat er bij showfokkers geselecteerd wordt op net die eigenschappen (die voor de show goed en handig zijn) die niet thuishoren bij een goede werkhond. En dus wel degelijk de werkdrive minder is geworden als er generatie op generatie op goede showeigenschappen wordt gefokt. Er zijn maar heel weinig showfokkers (fokers die actief showen en niet zelf werken) die ook de werkeigenschappen (bewust) hoog weten te houden.
Mja, ik vraag het me ook af...er zit een wereld van verschil tussen die 2 type's, er zijn nog wel compleet andere rassen die er meer op lijken dan sommige goldens in het ras op elkaar.
Gebruikersavatar
Door Kaio
#2815667
Esther Q schreef: Wat dan?
Ten eerste de vachtstructuur, die is gewoonweg ruk. Nou zal het bij een kortharige wel meevallen, maar bij een newf is het niet echt iets waarvan eigenaar of hond vrolijk wordt. Daarnaast kaalheid, meer onderwol, minder dekvacht, gevoelig voor exceem, meer huidproblemen,  slechter immuumsysteem, minder vruchtbaarheid, kortere levensduur.
Hoeft natuurlijk niet allemaal direct te gebeuren en kan een beetje per ras/diersoort verschillen. Daarnaast is het recessief vererfbaar, dus moeilijker weg te fokken aan de ene kant omdat het niet zichtbaar is wie drager is.
Door sella
#2815675
TessaThomas schreef: Ik wilde heel graag een wolfsgrauwe Duitse Herder. We hadden ook de keuze uit een zwart bruine (Tay) en een wolfsgrauwe. Maar uiteindelijk heb ik niet voor de kleur gekozen, maar voor de pup die beter leek te passen (hoewel het verschil klein was). Meer ook op advies van de fokker, maar goed. Ik droom nog steeds van een mooie wolfsgrauwe :D
Oh wij ook hoor, maar toch zijn de keuzes die we gemaakt hebben prima uitgepakt.
Doe wolfsgrauwe komt ooit wel een keer.
Door miik
#2815684
Esther Q schreef: Wat dan?
De verdunde vachtkleur gaat vaak gepaard met huidproblemen !
En dit zie je terug in heel veel rassen, dus niet alleen de newfy's maar ook bv blauwe dobermannen, die hebben bijna altijd huidproblemen !
En als ik dan kijk naar de merle bij de borders.... als je merle x merle doet... of merle met een partner die veel wit vererft en je krijgt halve witte honden/ witte koppen, dan heb je gewoon een veel groter risico op doofheid en oogproblemen (doofheid).

Ik vraag altijd of er een voorkeur is voor een kleur... heb is goed om te weten namelijk.
Maar ik geef aan dat de beslissing valt of het karakter van de pup past en klopt. In mijn laatste nestje zat 1 merle pup, een reu, en ceciel wilde graag een merle reu... en toch...als het karakter niet had gepast, dan had ze hem niet gekregen, en dat wist ze ook !
Er zat 1 broertje bij (Cello) met een veel feller/bijdehanter karaktertje, als dat karaktertje in dat merle jasje had gezeten, dan was het niet een goede combi geweest met Ciszel.... en dat weet je niet van te voren, dat weet je pas als de pups er zijn....
En ik leg dat ook uit aan mijn pupkopers. Uiteindelijk wil je dat mensen minstens 15 jaar lang een goede combi zijn met hun pup ! en dat kan alleen maar als het karakter klopt... niet als ze het goede jasje hebben, maar het karakter klopt niet....
Door Lil
#2815689
*Dorothea* schreef: Eh ik heb geloof ik pas een week voordat m'n pup kwam gevraagd wat ze moesten kosten.
Voor mij is de keuze voor een fokker belangrijker dan de prijs.
Maar ik neem aan dat jij ook wel wist dat de fokker van jou pup geen 1600 euro ging vragen of heb ik dat verkeerd gedacht?
Gebruikersavatar
Door *Dorothea*
#2815692
Lil schreef: Maar ik neem aan dat jij ook wel wist dat de fokker van jou pup geen 1600 euro ging vragen of heb ik dat verkeerd gedacht?
1600 is niet gangbaar, maar er zijn fokkers die 1200 vragen, dus dat was mogelijk geweest.
Door Lil
#2815696
*Dorothea* schreef: 1600 is niet gangbaar, maar er zijn fokkers die 1200 vragen, dus dat was mogelijk geweest.
Ik snap hem. Ik ben een aantal jaar geleden gewoon ontzettend verbaasd geweest dat de prijzen van 500 tot 1500 euro liepen voor hetzelfde ras bij fokkers waarvan ik na een allereerste selectie dacht dat ze goede fokkers zouden kunnen zijn.
Door Vivianneb
#2815701
Bij Jiro betaalde we allemaal hetzelfde (show 2 honden mensen hadden eerste keuze teef/reu - 1 hond is naar een hulphonden opleiding gegaan - en de 'rest' huis/werkhonden). Daar kiest mijn fokster ook heel bewust voor om de kosten netjes te verdelen en ook met nestwandelingen een leuke sfeer te behouden.
Over de vraag hoeveel, heel eerlijk, was dat ook mijn allereerste vraag die ik had willen stellen - alleen vond ik het zelf niet netjes staan om daar gelijk mee te beginnen :P

Bij Cailean heb ik er een beetje spijt van dat ik er niet eerder over begonnen ben, niet dat ik spijt van Cailean heb hoor.. echt niet, maar ik was verkocht voordat de hond gekocht was.. en Cailean bleek toch een stuk duurder te zijn dan Jiro. Terwijl Jiro meer "waard" is op papier..
 Terug naar “Bar-plaats”

Barfplaats wordt gesponsord door