Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Gebruikersavatar
Door Hitam
#219759
Ja, er zijn inmiddels zeker een tiental goede glucosaminepreparaten op de markt.
Door Lizzy
#219766
Hitam schreef: Ja, er zijn inmiddels zeker een tiental goede glucosaminepreparaten op de markt.
Wat maakt iets een goed en een slecht glucosaminepreparaat en hoe herken ik die (ik ben nu bij de Kruidvat en Hema gaan shoppen, maar hoe weet ik of dat iets fatsoenlijks is of niet?).
Door ikke
#220568
Ik gebruik momenteel Glucosamine Complex van De Groene Os.
Kost 113.95 per kg. maar je doet er voor een grote hond (40-45kg) ook ruim 3 maanden mee.
1 maatlepeltje per dag is genoeg.
Volgens onze DA erg goed.
Gebruikersavatar
Door Hitam
#220908
Ik had je al per PB geantwoord maar nu voor de rest:
er zijn niet zo heel veel slechte meer op de markt. je moet opletten dat er niet te veel N-acetyl-glucosamine in zit, want dat wordt zo goed als niet door de darmen opgenomen. Glucosaminesulfaat en glucosamine HCL worden bijna helemaal opgenomen en zijn dus beter werkzaam.

Verder wordt er van alles toegevoegd, maar de glucosamine is het belangrijkst. Alleen duurt het lang voordat je resultaat hebt doordat het eerst helemaal in het lichaam ingebouwd moet worden. Eventuele andere toevoegingen kunnen ervoor zorgen dat het wat sneller gaat.

Verder merk ik nog wel eens dat de ene hond beter reageert op het ene preparaat dan de andere, dus het heeft zin om af en toe eens wat anders te proberen om te kijken of dat beter werkt.
Door Bulle Koster
#222740
sylvia schreef: Daarom zal die meneer ook wel aangemeld zijn hier, om zijn product te promoten :-\
Even ter correctie: ik promoot minder dan dat ik voorlicht: NSAID's als Rimadyl hebben bijwerkingen; Als acute pijnstiller zijn ze perfect, als chronische pijnstiller zou je een ander product moeten gebruiken. ik wil verder geen reclame maken, maar kijk eens op *************** onder "dierenartsen": geen prietpraat, gewoon keiharde, aangetoonde feiten. Overigens komt het haaienkraakbeen van ******* uit de haaien die voor de vleesproductie gevangen worden en is deze vangst door de Nieuw Zeelandse Ministerie van milieu goedgekeurd. De meeste andere 'kraakbeenpreparaten"gebruiken de luchtpijpen van vleeskalveren of vleesvarkens; daar hoor je nooit iemand over.
Laatst gewijzigd door Bulle Koster op zo 12 dec 2004, 22:12, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Lizzy
#222750
Bulle Koster schreef: Even ter correctie: ik promoot minder dan dat ik voorlicht: NSAID's als Rimadyl hebben bijwerkingen; Als acute pijnstiller zijn ze perfect, als chronische pijnstiller zou je een ander product moeten gebruiken. ik wil verder geen reclame maken, maar kijk eens op ******** onder "dierenartsen": geen prietpraat, gewoon keiharde, aangetoonde feiten. Overigens komt het haaienkraakbeen van ********uit de haaien die voor de vleesproductie gevangen worden en is deze vangst door de Nieuw Zeelandse Ministerie van milieu goedgekeurd. De meeste andere 'kraakbeenpreparaten"gebruiken de luchtpijpen van vleeskalveren of vleesvarkens; daar hoor je nooit iemand over.
Zoals ik al eerder in dat andere topic heb geschreven:

"En natuurlijk maakt je de opmerking dat dit product deugt. Je imorteert het tenslotte zelf. Misschien voor de leden van Barfplaats prettig wanneer je jezelf even voorstelt in de daarvoor bestemde categorie. Ik denk dat we nu een beetje het gevoel krijgen dat je hier inderdaad alleen bent om reclame te maken".

En overigens vind ik het zeker niet te vergelijken of je nu vleeskalveren of varkens gebruikt of haaien en het lijkt mij dat ik niet hoef uit te leggen waarom.

Weet je eigenlijk op wat voor site je hier bent beland? Wij voeren luchtpijpen van kalveren (niet van varkens) rauw aan onze honden, als we de kans krijgen!
Laatst gewijzigd door Lizzy op ma 13 dec 2004, 10:58, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Lizzy
#223037
Nitus schreef: Lyzzy, in je quote zie ik geen sterretjes? ;)
Nu wel ;D! Dank je :-*!
Door Yari
#226064
CaSanGio schreef: Wat is het verschil van werking tussen rymadil en metacam????? behalve dan dat het allebei ontstekingsremmers en pijnstillers zijn????

Wie heeft er al rimadyl aan zijn hond gegeven en zijn jullie daarover tevreden.????
Heb hier de bijsluiter van Rimadyl voor je:


Productnaam
rimadyl smakelijke tabletten

Leverancier
PFIZER Animal Health B.V.
Adres
Postbus Postbus 37
Postcode 2900 AA Capelle a/d IJssel
Tel 010 - 4064600
Fax 010 - 4064293


Farmaceutische vorm
Kauwtablet.

Samenstelling
Elke kauwtablet bevat als actief bestanddeel 20, 50 respectievelijk 100 mg carprofen.

Eigenschappen
Rimadyl is een krachtige niet-steroïde ontstekingsremmer (NSAID) behorend tot de groep van de arylpropionzuurderivaten. Rimadyl heeft een sterke anti-inflammatoire, analgetische en antipyretische eigenschappen. De werking berust op een remming van de prostaglandinesynthese. Na orale toediening worden maximale plasmaspiegels bereikt na 1-3 uur.

Doeldieren
Hond.

Indicaties
Rimadyl tabletten zijn geïndiceerd ter vermindering van ontsteking en pijn bij de hond bij zowel acute als chronische aandoeningen van spieren en skelet, alsook ter bestrijding van post-operatieve pijn. Om de pijnstillende en anti-inflammatoire behandeling post operatief uit te breiden, kan de parenterale therapie met Rimadyl na 24 uur gevolgd worden door Rimadyl tabletten in een enkele dosering van 4 mg/kg/dag gedurende 5 dagen.

Toediening/Dosering
Voor orale toediening bij honden. 4 mg carprofen /kg lichaamsgewicht, dag. Dagdosis verdeeld over 2 giften.

Wachttijdadvies
NVT.

Bijwerkingen
Experimentele en klinische bewijzen geven aan, dat bij gebruik van carprofen bij de hond gastro-intestinale ulceratie zeldzaam is en alleen voorkomt bij doseringen ver boven de therapeutische dosering. Zoals ook bij andere NSAID's is er een risico op zeldzame bijwerkingen betreffende de nieren of lever.

Bewaarcondities/Houdbaarheid
Niet bewaren boven 25°C. Niet in de koelkast of vriezer bewaren. Bewaren in de orginele verpakking.

Verpakking
Vierkante witte polyethyleen tablettencontainer afgesloten met een kindveilige polypropyleen schroefdop. Verpakkingen van 20 en 100 tabletten.

Registratienummer/Kanalisatiestatus
REG NL 10021 (20 mg), REG NL 10022 (50 mg) en REG NL 10023 (100 mg) VRIJ.

Waarschuwingen
Gebruik bij dieren jonger dan 6 weken of bij oude dieren kan extra risico met zich meebrengen. Wanneer geen andere oplossing gevonden kan worden, dient een gereduceerde dosis te worden toegediend. Deze dieren behoeven daarna een additionele klinische bewaking. Vermijdt gebruik van carprofen bij gedehydreerde, hypovolaemische of bij dieren met hypotensie omdat er een potentieel risico bestaat op verhoogde renale toxiciteit. Gezamenlijke toediening met potentiële nefrotoxische medicijnen dient te worden vermeden. Geen andere NSAID’s tegelijkertijd toedienen of binnen 24 uur na toediening van carprofen. NSAID’s kunnen inhibitie veroorzaken van fagocytose en daardoor wordt aanbevolen bij de behandeling van ontstekingen van bacteriële oorsprong daarnaast een antimicrobiële therapie in te stellen.

Contra-indicaties
Niet gebruiken bij dieren die lijden aan hartaandoeningen, lever- of nieraandoeningen, en wanneer er aanwijzingen zijn voor gastro-intestinale ulceratie of bloedingen, bloedafwijkingen of overgevoeligheid voor het product.


Datum laatste wijziging
19-2-2004
Door Yari
#226065
En hier die van Metacam:

Productnaam
metacam suspensie

Leverancier
BOEHRINGER INGELHEIM B.V.
Adres
Postbus Postbus 8037
Postcode 1802 KA Alkmaar
Tel 072 - 5662411
Fax 072 - 5643213


Farmaceutische vorm
Suspensie voor orale toediening.

Samenstelling
Per ml: 1,5 mg meloxicam in zoete, waterige suspensie.

Eigenschappen
Sterk werkende niet-steroïde ontstekingsremmer. Behorend tot de oxicam-klasse, een groep van enolzuren, die onderdeel uitmaakt van de NSAID's. Sterke remmer van de prostaglandinesynthese met anti-inflammatoire, analgetische, antipyretische en antitrombotische eigenschappen. Gastro-intestinale absorptie van meloxicam, na orale toediening is volledig; de absolute biologische beschikbaarheid bedraagt 100%. Maximale plasmaspiegels worden bereikt ongeveer 7,5 uur na toediening. In chronische gevallen treedt een optimaal klinisch effect op na 3 tot 4 dagen. De hoge proteïnebinding (97%) maakt een optimale penetratie in de ontstoken weefsels mogelijk. De gemiddelde terminale halfwaardetijd in het bloed is 24 uur (waardoor eenmaal daags doseren mogelijk is). Meloxicam wordt gemetaboliseerd door de lever en voornamelijk via de feces uitgescheiden. Zie inleiding voor verdere informatie.

Doeldieren
Hond.

Indicaties
Symptomatische pijnbestrijding en remming van de ontstekingsreactie bij zowel acute aandoeningen als ook acute opflikkeringen van chronische aandoeningen van het bewegingsapparaat.

Toediening/Dosering
Oraal. Op de eerste dag van de behandeling een éénmalige dosis van 0,2 mg meloxicam (overeenkomend met 2 druppels Metacam) per kg lichaamsgewicht. De behandeling voortzetten met een onderhoudsdosering van 0,1 mg meloxicam (overeenkomend met 1 druppel Metacam) per kg lichaamsgewicht per dag. Langdurige behandeling is mogelijk, maar is alleen zinvol indien de behandeling in de eerste 7 dagen tot verbetering heeft geleid. De suspensie kan worden afgemeten met behulp van de druppelaar of de bijgeleverde doseerspuit. De doseerspuit heeft een maatverdeling in kg lichaamsgewicht gebaseerd op de onderhoudsdosering (vanaf de 2e dag van behandelen) van 0,1 mg meloxicam per kg lichaamsgewicht per dag. Op de eerste dag van de behandeling dient dus het dubbele volume te worden toegediend als startdosering (0,2 mg meloxicam per kg lichaamsgewicht). Goed schudden voor gebruik.

Bijwerkingen
De typische bijwerkingen van niet-steroïde ontstekingsremmers (de groep van geneesmiddelen waartoe ook Meloxicam behoort) kunnen optreden zoals occult bloedverlies, gebrek aan eetlust, diarree, braken, apathie, jeuk, dorst en bloed in de urine. Deze effecten zijn van voorbijgaande aard en verdwijnen na het stoppen van de behandeling.

Bewaarcondities/Houdbaarheid
Houdbaarheid na openen flacon: 6 maanden, geen speciale voorzorgen voor de bewaring.

Verpakking
Doos met flacon à 10, 32, of 100 ml met druppelaar en doseerspuit.

Registratienummer/Kanalisatiestatus
REG NL 9797 UDA.

Waarschuwingen
Zoals bij alle NSAID's kan het gebruik bij dieren jonger dan 6 weken en bij verzwakte oude honden extra risico's met zich mee brengen. Hiermee dient, als behandeling toch onvermijdelijk is, bij de dosering rekening gehouden te worden en een zorgvuldige klinische begeleiding kan nodig zijn. Metacam niet gelijktijdig toedienen met steroïde of andere niet-steroïde anti-inflammatoire middelen, aminoglycosiden of anti-coagulantia. Eerdere behandelingen met anti-inflammatoire middelen kan leiden tot additionele of toegenomen bijwerkingen, reden waarom een behandelvrije periode van tenminste 24 uur in acht genomen dient te worden voor het begin van de behandeling met Metacam. Een langdurig gebruik van Metacam is mogelijk, doch alleen zinvol als de behandeling in de eerste 7 dagen tot verbetering van de symptomen heeft geleid. Zorg tijdens het gebruik van Metacam voor voldoende wateropname. Bij aanhoudend gebrek aan eetlust, braken, diarree of bloederige dan wel teerkleurige ontlasting de dierenarts waarschuwen. Stopzetten van de behandeling is in voorkomende gevallen te overwegen.

Contra-indicaties
Niet toepassen bij drachtige of zogende dieren; acute of chronische ziekten van het maag- of darmslijmvlies; nierinsufficiëntie; leveraandoeningen of hartafwijkingen. Niet gebruiken bij dieren met een bekend verstoord bloedstollingsmechanisme of bekende individuele overgevoeligheid voor meloxicam. Niet gelijktijdig met of kort na behandeling met steroïde ontstekingsremmers gebruiken. Niet gelijktijdig met andere antiflogistica toedienen.


Datum laatste wijziging
28-4-2004
Door Yari
#226069
Beiden behoren tot de zgn. NSAID's en kunnen dus behoorlijke bijwerkingen geven (al moet ik zeggen dat dat in de praktijk behoorlijk meevalt).

Zowel Rimadyl als Metacam werken uitstekend pijnstillend en ontstekingsremmend, maar bij de ene hond werkt het ene beter en bij de andere het andere.

Yari heeft, doordat zij diverse orthopedische operaties heeft ondergaan, beide middelen gebruikt en ik had het idee dat bij haar de Metacam beter werkte.
Gelukkig had zij die maar kort nodig.
Ik ben niet zo'n voorstander van het geven van dat soort medicijnen en als het voor langer gebruik is, zou ik je, zoals anderen ook al aanraadden, ook adviseren eerst eens te kijken hoe het met glucosamine/chondroïtine/MSM bevattende supplementen gaat.

Ik heb nog wat info voor je opgezocht op het net, wellicht heb je er wat aan:

Bouwstenen voor de gewrichten

Glucosamine is zo’n bouwsteen voor de gewrichten. Het is van belang voor de vorming van synoviaalvloeistof, de vloeistof die wordt aangetroffen in het glasachtig lichaam van het oog en in de gewrichtsholten.
Vanuit deze synoviaalvloeistof worden de hardere delen zoals kraakbeen en bindweefsel gevormd. Door inname van extra glucosamine zal aanmaak van kraakbeen hersteld worden.
Ghondroïtine is eveneens een belangrijk bestanddeel van kraakbeen, banden en botten. Het vermindert gewrichtspijnen, en bezit sterke ontstekingsremmende eigenschappen. Chondroïtine blijkt tevens die enzymen te blokkeren, die verantwoordelijk worden geacht voor de afbraak van kraakbeen. Het werkt dus tweedelig: het gaat de afbraak van kraakbeen tegen en dient tevens als bouwsteen van kraakbeen.
Mangaan (een sporenelement) is onmisbaar voor de aanmaak van botten en kraakbeenweefsel. Een mangaantekort leidt tot slecht kraakbeenherstel.

Schade aan gewrichten

Schade aan gewrichten kan een aantal oorzaken hebben:
overbelasting: bij overbelasting, door bijvoorbeeld te veel beweging, overgewicht of een te snelle groei slijten de gewrichten sneller dan het herstel mogelijk is.
ongevallen: schade door een ongeval of blessure; spreekt voor zich.
urinezuur: een teveel aan urinezuur kan in de gewrichten neerslaan en ontstekingen en pijn veroorzaken (jicht). Urinezuur is een bijproduct van de verbranding van bepaalde eiwitten. Door invloed van warmte, veel drinken en beweging neemt het gehalte aan urinezuur af.

Voeding
Vermijd voeding met een hoog percentage aan eiwitten, het vormt een belasting voor het immuunsysteem, maar daardoor ontstaan ook extra gifstoffen en een verhoogde productie van urinezuur. In sommige hondenvoeders is omega-3 vetzuren uit visolie toegevoegd. Omega-3 vetzuren dragen positief bij aan het afweersysteem en zijn ook ontstekingsremmend. Eventueel kunt u het zelf door het voer mengen.

Samenvattend:
Gewrichtsklachten vragen om de volgende maatregelen:

Vermijd teveel eiwitten
Voldoende bewegen (transport afval- en voedingsstoffen en urinezuur)
Warm houden (minder uitkristalliseren urinezuur)
Vul de voeding aan met Glucosaminen (bouwstenen ter herstel)
Vul de voeding aan met Chondroïtine (heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen)
Vul de voeding aan met omega-3 concentraten (bieden bescherming)
Voor welke honden is Glucosamine/chondroitine geschikt?
Alle hondenrassen die bekend staan om problemen met:

Heupen (dysplasie)
Schouders (osteochondrose)
Ellebogen (dysplasie)
Knieën (osteochondrose)
Hakken (osteochondrose)
Voorkomen is beter dan genezen.
Glucosamine is doeltreffender wanneer het preventief toegediend wordt. Hoe eerder de toediening, des te meer kans men heeft om slijtage van kraakbeen te beperken .


Bij mensen zijn er zelfs studies naar gedaan:

Glucosamine is een aminosuiker dat als voedingsstof dient voor stoffen (proteoglycans) die een onderdeel zijn van kraakbeen, bot, gewrichtskapsel, pezen en andere 'bindweefsels'. Tevens speelt glucosamine een rol bij de produktie van gewrichtsvloeistof. Veel mensen verliezen bij het ouder worden het vermogen deze stof in voldoende mate aan te maken

Extra glucosamine kan met name van nut zijn bij osteoartritis (artrose). In enkele studies bleek glucosamine (3 of 4 x 500mg per dag) in 55%-75% van de gevallen aanzienlijke verbetering te geven. In één (dubbelblind) onderzoek bleek glucosamine op termijn ook beter dan ibuprofen. Ibuprofen verminderde alleen in de eerste twee weken de pijn beter. Hiernaast ziet u een grafiek waarop de resultaten van een andere studie zijn weergegeven. 329 artrosepatiënten kregen gedurende 90 dagen één van het volgende: 1500mg glucosaminesulfaat, 20mg piroxicam (een ontstekingsremmend medicijn), beiden, of een placebo. Op de zogenaamde Lequesneindex werd telkens na 30 dagen de ernst van de klachten aangegeven. De glucosaminegroep deed het duidelijk beter dan de andere groepen en het gunstige effect hield aan tot 60 dagen na beëindiging van de inname. Tevens had men in deze groep nog minder last van bijwerkingen dan in de placebogroep die een neppil geslikt had.Van de piroxicamgebruikers had 41% te lijden onder bijwerkingen waarvan de helft er om deze reden halverwege mee stopte. Bovendien doet glucosamine iets aan de oorzaak van deze kwaal.

Van glucosamine zijn geen nadelige bijwerkingen bekend.

Nieuw onderzoek bevestigt effectiviteit: Een recent grootschalig drie jaar durend onderzoek bevestigt de positieve werking van glucosamine bij osteoartritis van de knie. 212 mensen met deze aandoening kregen 1500mg glucosaminesulfaat per dag of een placebo. Na één en na drie jaar werd met behulp van radiografische aperatuur de vernauwing van het kniegewricht gemeten. De 106 patiënten die de placebo gekregen hadden vertoonden vernauwing van het kniegewricht. Dit was niet het geval bij de patiënten die de glucosamine gekregen hadden. Wat betreft de symptomen: Deze verergerden enigermate in de placebogroep terwijl er in de glucosaminegroep verbetering optrad. Er was geen verschil tussen de beide groepen in de aard en het aantal ongewenste bijwerkingen. (The Lancet, 2001)


Glucosamine en chondroïtine: Onlangs werd in JAMA (J. of the American Medical Association) een zogenaamde meta-analyse gepresenteerd naar de effectiviteit van glucosamine en chondroïtine bij de behandeling van osteoartritis. Bij een meta-analyse worden resultaten van eerder gepubliceerde onderzoeken met elkaar gecombineerd. Men vond 37 onderzoeken waarvan er 15 aan de criteria van wetenschappelijkheid en vergelijkbaarheid voldeden en meededen in de meta-analyse. Men berekende de mate van werkzaamheid van glucosamine en chondroïtine t.o.v. placebo bij het bestrijden van de symptomen van artrose waarbij het cijfer 0,2 een kleine, 0,5 een behoorlijke en 0,8 een grote werkzaamheid aangeeft. Bij glucosamine kwam men tot het cijfer 0,44 en bij chondroïtine tot 0,78. Als alleen de grootste en best uitgevoerde onderzoeken in aanmerking genomen werden waren de cijfers iets lager. (JAMA, 2000)
Laatst gewijzigd door Yari op za 18 dec 2004, 18:43, 1 keer totaal gewijzigd.
Door casangio
#226750
Yari bedankt voor de moeite.
Gluco en Chondro krijgt ze al meer dan twee jaar.
Maareh, hoe kan je de eiwitten naar beneden drukken als de hond vlees als voer krijgt. Vlees bevat toch immers ook eiwitten.
Deze honden mogen inderdaad niet teveel aan eiwitten krijgen.
Laatst gewijzigd door casangio op ma 20 dec 2004, 08:23, 1 keer totaal gewijzigd.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door