normalcy schreef: ↑do 13 feb 2025, 08:06
Hallo mede-BARF-enthousiastelingen,
Ik ben hier nieuw en ik ben onlangs overgestapt op een rauwvoerdieet voor mijn 2-jarige hond. Hij doet het over het algemeen goed, maar ik heb een paar weken na de overstap wat huidirritatie en jeuk opgemerkt. Ik vraag me af of dit te maken kan hebben met het nieuwe dieet, of dat het iets anders is waar ik me zorgen over moet maken.
Zijn vacht was voorheen glanzend en gezond, maar nu lijkt het dof en krabt hij wat meer dan normaal. Ik heb hem een mix van kip, rundvlees en wat orgaanvlees gegeven, samen met af en toe vis. Zou het een voedselallergie kunnen zijn, of misschien een tekort aan iets als omega-3 of bepaalde vitamines?
Ik heb gelezen dat ontgiftingsverschijnselen kunnen optreden bij de overstap naar rauwvoer, maar ik weet niet zeker of de jeuk er gewoon bij hoort, of dat het een teken is van een allergische reactie of iets ernstigers. Heeft iemand soortgelijke problemen ervaren met zijn hond tijdens de overstap naar BARF, en wat heb je gedaan om dit aan te pakken?
Elk advies wordt zeer op prijs gesteld!
Ontgiften kan hoor. Maar ik vind het meestal niet heel erg waarschijnlijk (tenzij hij echt beroerde brokken heeft gegeten in het verleden of andere ziektes en daarvoor medicatie heeft gehad).
Allergie kan ook. Om daar achter te komen zou je hem over kunnen schakelen op een paar andere diersoorten, anders dan kip en rund. Bijvoorbeeld: eend, konijn, kwartel, lam. En eens per week vette vis zoals sardien. En ook een keer per week een stukje wilde zalm (bij de supermarkt verkopen ze dat in de vriezer) voor de vitamine D. En ik zou dan ook gelijk een goede visolie erbij gaan geven. Royal Green capsules zijn goed! (die zijn geschikt voor mensen, hondenvisolie vind ik echt mega onbetrouwbaar).
Alleen rund en kip zijn voor de afwisseling ook te weinig. Hoe lang geleden ben je overgestapt en hoe lang geef je nu kip en rund?
Wanneer je zelf gaat samenstellen (ik neem aan dat je zelf samenstelt en geen KVV geeft?) zul je minimaal 4 diersoorten moeten geven en af moeten wisselen.
Om verder te kunnen bepalen of je hond alle voedingsstoffen binnen krijgt, zul je ons een overzicht moeten geven wat je hem per week allemaal voert. Dus tot in detail, zelfs met de hoeveelheden erbij.