Hier kun je al je vragen, problemen, informatie kwijt over vaccinaties, parasieten en wormen

Moderator: Lizzy

Door Parelridder
#3294405
Ik las net op https://www.dierenartspijnacker.nl/page ... NaNibSbfSa

Jonge hond:
Eén jaar na het afronden van het puppy schema dient een herhalingsvaccinatie gegeven te worden. Deze dient om er voor te zorgen dat pups die onvoldoende op de puppy entingen hebben gereageerd alsnog een optimale afweer ontwikkelen.
Het is mogelijk om vanaf een leeftijd van ongeveer 5-6 maanden een titerbepaling te doen om te zien of deze zgn. booster strikt noodzakelijk is. Wilt u echter naar een show of gaat de hond in pension, dan dient de hond minimaal de serie pupentingen plús de enting op éénjarige leeftijd te krijgen. De NVWA beschouwd de hond anders, ook als een titerbepaling aangeeft dat hij voldoende antistoffen heeft, als niet voldoende beschermd.


Dit heb ik eerder anders begrepen. Ik meende dat een titerbepaling nu gewoon erkend wordt als voldoende bewijs van bescherming (indien de titers idd zo beoordeeld zijn door de arts) óók door bijv. pensions. Wie weet hoe dit zit?? want ik vind het nogal heftig dat als je besluit pups niet de hele reeks vaccinaties te geven, omdat de titerbepalingen uit wijzen dat dit onnodig (dus zinloos) is, dat in de toekomst kan leiden tot problemen als je onverhoopt gebruik zou willen maken van een pension of deel zou willen nemen aan een show. Mensen kunnen ten tijde van de aankoop wel denken daarvan nooit gebruik te willen/hoeven maken, maar in de loop der tijd die behoefte toch krijgen.. :-\
'k Heb uiteraard gezocht op de website https://www.nvwa.nl/ maar kan er niks over vinden..
#3294406
Ik vond nu dit op de site van het LICG: https://www.licg.nl/8fb/nieuws/titerbep ... sions.html Dat stukje las ik eerder al eens. En daar staat:

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft aan dat titerbepalingen ingezet mogen worden om aan de vaccinatieplicht te voldoen. De titerbepaling blijkt namelijk een goede voorspellende waarde te hebben van de bescherming die een dier heeft tegen bepaalde ziektes. Wel moet uw dierenarts de titerbepaling goed onderbouwen en duidelijk aangeven wanneer de huisdieren ingeënt zijn of wanneer de huisdieren voor herhaling van de entingen een bezoek moeten brengen aan de dierenarts.

Hier niet de voorwaarde van tóch eerst een hele reeks lukrake vaccinaties (dat is toch ook verschrikkelijk inconsequent??). Sterker nog, titerbepaling mag in gezet worden om an de vaccinatieplicht te voldoen. Als dat klopt, en het LICG zou dat toch moeten weten, dan voldoe je dus - óók voor pension en show - als je op de leeftijd v/d vaccinaties laat titeren.
 Terug naar “Vaccinatie/Parasieten/Wormen”

Barfplaats wordt gesponsord door