Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: pearlsofpassion, koekje

Door Rosita
#329161
Schrok mij 2 weken geleden toch best wel een hoedje. Het rechter oog van Nero was helemaal rood/bruin waar het normaal mooi blauw hoort te zijn. Ik naar de DA en daar bleek Nero een regenboogvlies ontsteking te hebben. Nero heeft toen een injectie met dexamethason gehad en druppels met het zelfde spul. Na een week was er vrijwel geen verbetering en Nero was enorm aan het plassen en drinken. Nu kan dat inderdaad een bijwerking zijn van het hormoon, maar voor de zekerheid toch maar zijn bloed laten nakijken op suiker en nieren, maar dat was allemaal goed. Na mijn 2e bezoekje aan de DA is Nero flink verkouden geworden, maar dit heeft gelukkig niet meer dan een week geduurd. Omdat ook zijn linker oog sinds een paar dagen weinig kleur meer heeft en Nero sinds eergisteren ook tig keer kleine plasjes op zijn bak deed ben ik weer terug gegaan naar de DA. Daar is hij (gezien zijn verkoudheid, irisontsteking en vermoedelijke blaasontsteking) getest op FIV en Felv. Pff, moet zeggen dat 10 minuten dan een eeuwigheid lijken te duren. Gelukkig was de test negatief, maar bleek hij dus wel een blaasontsteking te hebben (zonder gruis, maar ik had ook niet anders verwacht). Hij heeft nu dus antibiotica pillen, antibiotica oogdruppels en druppels met dexamethason. Eergisteren had hij overigens 's morgens goede ontlasting en nog geen uurtje daarna wat dunne brei. Ook had hij eergisteren overgegeven en heeft hij vanmorgen zijn pilletje er uit gekotst samen met zijn eten. Hij heeft sinds eergisteren niet meer gepoept, maar vraag me nu dus af of hij niet wat laxeer kan gebruiken (overigens poept Nero niet altijd iedere dag, dus heel vreemd is het niet). Ik vraag me ook af of die injectie met dexamethason zijn immuunsysteem niet tijdelijk heeft onderdrukt waardoor hij verkouden is geworden en nu dus een blaasontsteking heeft. Moet ook zeggen dat mijn katten met het mooie weer buiten in de ren zijn geweest, misschien heeft hij daar iets opgelopen? Nero heeft net nog een pilletje gehad en ik hoop dat deze niet wordt uitgebraakt. Hij ligt nu lekker te slapen en ik zal kijken of hij over 2-3 uurtjes nog wat wil eten. Dante was afgelopen week ook minder druk dan normaal, dus ik denk dat het heerst. Volgende week moet ik terug met Nero om zijn urine nog even na te laten kijken. Al met al ben ik tot nu toe 200 euro kwijt aan de DA, pff weet nu wat ze bedoelen met de uitspraak "when it rains, it poors" :(.

Groetjes Rosita
Laatst gewijzigd door Rosita op do 02 jun 2005, 12:00, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Doedels
#329697
Get, dit is niet leuk. Ik ben geen oogarts, maar ik loop zelf al maanden met een hele akelige ooginfectie. Dus ik heb me nogal in dit onderwerp verdiept. Wat ik er van weet geldt voor mensen en gaat dus niet altijd op voor katten. Een irisontsteking kan door een verkoudheidvirus worden veroorzaakt. Maar een dexa injectie onderdrukt natuurlijk ook de weerstand waardoor de verkoudheid kan ontstaan. Bij een irisontsteking is het belangrijk om vast te stellen of inderdaad alleen de iris of evt. ook een andere laag in het oog ontstoken is. B.v. het hoornvlies. In dat geval zou je homatropine moeten geven om de iris open te houden zodat de beide lagen niet kunnen vergroeien. Dexa mag overigens alleen worden gegeven als het hoornvlies intact is. Een irisontsteking kan gewoon dikke pech zijn, maar kan ook veroorzaakt worden door een autoimmuunziekte. Ik hoop dat je snel meer duidelijkheid krijgt. Beterschap voor Nero.
Door Rosita
#329780
Tja, ik vraag me nu dus ook af wat er was gebeurt als Nero die injectie niet had gekregen. Na die injectie is de boel dus verergerd. Met zijn blaasontsteking gaat het volgens mij wel de goede kant op. Gelijk na zijn eerste pilletje ging hij al minder vaak naar de bak, en ik krijg verder de indruk dat hij ook veel minder pijn heeft (is niet meer onrustig), dus ik hoop dat een herhalingskuurtje volgende week niet nodig is. Het is nu iets meer dan 2 weken geleden dat Nero de injectie met dexamethason heeft gehad en ik heb gelezen dat deze injectie een langdurige werking heeft. Nero is vorige week dus wel verkouden geweest en ik denk dat dit (en zijn blaasontsteking en 2e irisontsteking) misschien wel komt door de injectie. Heb Nero vanmorgen wel een beetje CB gevoerd met wat extra vitaminen/mineralen van de Groene Os. Hij is sinds de antibiotica ook een beetje moe, maar dat is volgens mij iets wat wel vaker voorkomt. Voorlopig denk ik dat Nero's blauwe oogkleur wel even op zich laat wachten :'(.
Door Doedels
#330085
Een dexamethason injectie vond ik ook wel 'paardenmiddel'. De druppels werken plaatselijk en ook goed. Geef je ook probiotica? Lijkt me nuttig om de darmbacteriën na de AB kuur weer op orde te krijgen en daardoor de algehele weerstand op peil te brengen. Wat ziet het er meteen sneu uit hè, als er iets mis is met de ogen. Nero zonder knal blauwe ogen, lijkt me heel raar :(
Door sylvia
#330097
Ik hoop dat het snel geneest zeg, ik heb er nog nooit van gehoord van een iris ontsteking. Geef hem maar een dikke knuffel van mij :-*
Gebruikersavatar
Door Hitam
#330520
Een uveitis heet dat. Oorzaak vaak onbekend en met een beetje geluk komt het niet terug. AB heeft geen zin want er zit doorgaans geen bacterie bij maar is een steriele ontsteking. Vandaar de dexamethason.
Het kan inderdaad ook veroorzaakt worden door kattenaids en leucose maar als die testen negatief zijn zijn zou ik me niet te veel zorgen maken.

Het is eigenlijk een immuunreactie, maar vaak onbekend waar op.
Door Rosita
#333328
Even een update over Nero. Ik ben met hem op 06-06 teruggeweest bij de DA en zijn blaasontsteking was gelukkig over, maar dat is zo'n beetje het enige positieve. Sinds afgelopen woensdag is Nero lusteloos en heeft hij ook geen eetlust. Daarnaast braakt hij meestal 3 uur na zijn maaltijd (wat ik hem voer gezien hij zelf niet wil eten) zijn eten er weer uit. Ik heb hem maandag en dinsdag nog zien eten en ook heeft hij maandag nog met een nepmuis gespeeld. Dinsdag was zijn laatste antibiotica pil voor zijn blaasontsteking, maar sinds het begin van de kuur op 02-06 (of misschien al eerder) valt het mij op dat Nero wat vaker aan het braken is, maar alleen niet iedere dag of zelfs niet iedere 2 dagen (en was hij ook niet suf zoals nu). Hij heeft geen diarree, zijn stoelgang gaat juist niet echt lekker vlot. Zo heeft hij op 31-05 gepoept, op 05-06 en afgelopen woensdag. Verder heb ik gister een oogspecialist gesproken en die zei dat een uveitis meestal veroorzaakt wordt door een virus (vaak herpes) en dat er een grote kans bestaat dat als een kat het eenmaal gehad heeft het vaker terug kan komen. Verder zei hij dat de oogdruppels weinig effect zullen hebben (had ik zelf ook al door gezien de ontsteking in zijn rechter oog zelfs erger is geworden) en dat pillen met dexamethason veel beter zouden werken. Na mijn gesprek met de oogarts ben ik weer naar de DA geweest en deze vond de pillen met dexa ook een goed idee (hij krijgt sinds vandaag dus geen druppels of zalfjes meer, maar 2x per dag 1/2 tabl. met 0.5 mg dexa wat ik na een week om de dag moet geven). Verder heeft de DA Nero nog even helemaal gevoeld en getemperd, maar alles was goed (niks opgezet, geen koorts). Heb wel primperid tabl. gekregen welke ik 3x per dag mag geven. Jullie weten dat ik een enorme fan ben van vers vlees, maar gezien Nero de CB er telkens uitbraakte heb ik hem sinds vandaag blikvoer gegeven van Yarrah (wat hij ook zelf niet eet, dus ook dat voer ik hem). Het zou best kunnen dat de stukjes gamalen bot hem nu even niet goed bevallen. Gisteravond heeft hij wel zelf een heel klein beetje kabeljauw op en vanmorgen ook een beetje kip (wel gekookt, ik neem nu even geen risico). Daarna heb ik hem 2x een beetje Yarrah gevoerd en alles is er tot nu toe in gebleven (even afkloppen). Verder krijg ik de indruk dat hij zich iets beter voelt ook al heeft hij nog wel erg veel slaap. Volgens de DA moet het na het weekend toch echt beter met hem gaan en anders wordt er een foto gemaakt van zijn maag/slokdarm, maar ik hoop natuurlijk dat deze niet nodig zal zijn.

Groetjes Rosita
Door Doedels
#333598
Als het inderdaad om een herpes virus gaat, moet Nero dan geen virusremmend middel krijgen? Bij mensen geef je dan naast dexa ook Zovirax zalf in het oog tot dat het virus weer rustig wordt en bij recidief Zelitrex pillen. Maar die zijn niet bevorderlijk voor de nieren. Het virus blijft altijd in het lichaam aanwezig en slaat toe bij verminderde weerstand. Ik weet niet welke behandeling gebruikelijk is bij katten.
Door Rosita
#333665
Volgens de oogarts is het een overdreven immuunreactie van zijn lichaam op het herpes virus wat op zijn ogen is geslagen. Zijn lichaam blijft nu dus reageren op iets wat al onder controle is. Deze overdreven reactie moet dus onderdrukt worden. Verder zei de oogarts dat ik ook niet te snel moet stoppen met de pillen gezien het anders weer net zo snel terugkomt. Met Nero gaat het vandaag al weer beter dan gisteren alleen heeft hij wel weer vannacht gebraakt. Gelukkig was dit alleen maagzuur en is al het eten wat hij gisteren naar binnen heeft gekregen mooi verteerd. Ook heeft meneer vanmorgen 1x wat kip op en zelfs 2x wat vis, helemaal zelf, dus zonder te voeren :D. Verder heeft hij gepoept en heb ik hem 4x iets zien drinken, ook is hij iets levendiger. Wel krijg ik de indruk dat dit door de primperid tabl. komt en heb besloten om maandag een maag/slokdarm foto te laten maken (zonder narcose). Als daar niets bijzonders op te zien is, dan laat ik denk ik wat uitgebreider zijn bloed nakijken (leverfunctie en de andere vormen van leucose, ook al is de kans klein dat hij een van beide heeft gezien zijn leeftijd en gezond verleden, maar ik sluit het liever 100% uit). Denk erover om vandaag wat rosbief of biefstuk te kopen om te kijken of meneer dit wel wil eten. Ben dan wel van plan om het gewoon rauw te geven, maar weet dus niet of ik hier wel goed aan doe. De koelkast en Nero’s adem stinken naar blikvoer :-X dus als meneer de biefstuk wel wil eten dan heb ik dat liever ;D.

Groetjes Rosita
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door