Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: pearlsofpassion, koekje

Door NoaKaj
#2673509
Ik heb hier al eerder een vraag gesteld over een paar katten die een te hoge pH hebben ondanks vers. Dat loste ik op met cranberry en (behoorlijke hoeveelheden) appelazijn, maar een paar maanden geleden bleek een van de katten niet meer tegen de azijn te kunnen, hij braakte het natvoer met azijn vrijwel direct weer uit. Cranberry werkt niet geweldig goed en ik besloot het even aan te kijken zonder verzuurders. Dat ging mis, toen ik een plasje bij de dierenarts liet controleren, bleek de pH inmiddels 8 te zijn en was er "behoorlijk veel" blaasgruis (struviet) te zien, aldus de dierenarts. Wat nu, want het geven van blaasgruisbrokken is natuurlijk geen optie.

Mijn dierenarts merkte wat schamper op dat hij een paar weken daarvoor een vertegenwoordiger op bezoek had gehad die een verzurende pasta aan de man probeerde te brengen. Hij had hem weggehoond, "wat een onzin, we hebben toch goede brokken". Ik heb de dierenarts gevraagd om te achterhalen welke pasta het betrof (helemaal niet genant voor hem  :biggrin2:) en hij kon het gelukkig terugvinden: Uropet.

Ik ben daarmee begonnen en nadat ik de juiste dosis had gevonden zag ik de pH met mijn eigen teststrips omlaag gaan. Het controlepasje bij de dierenarts had een pH van 6.0 en de blaasgruis was compleet verdwenen.

Kortom: blijf gewoon lekker vers voeren als je kat struviet ontwikkelt en geef hem er verzurende pasta bij. Het werkt beter dan azijn en cranberry is mijn ervaring.

Bandit blaasgruisvoer was geen optie. Ik kan er niet aan komen in de omgeving en op een ander forum ontwikkelde een kat ondanks Bandit weer blaasgruis. Ze testte overigens niet zelf thuis, ik vind dat wel een vereiste als je gaat "experimenteren" (want zo zal een dierenarts er toch over denken).
Laatst gewijzigd door NoaKaj op do 16 mei 2013, 11:56, 1 keer totaal gewijzigd.
#2673602
Ik heb even gegoogeld op dit product, het bevat: URO-PET,
Dietary feed supplement for dogs and cats to reduce struvite stone recurrence and to support renal function
Contents: Oils and fats, cereals, sugar, DL-methionine

Barfplaats wordt gesponsord door