Maar van veel rauwe groente ga je juist aan de race

En trouwens van veel vet ook hoor.
Ik ben het helemaal met je eens dat hoe bewerkter hoe minder gezonde dingen er in voedsel zit, in het algemeen. Helaas kunnen mensen rauwe groente ook maar beperkt benutten, omdat wij nu eenmaal niet de maalkiezen en meterslange darmen dan wel tig magen, met bijbehorende bacteriepopulaties, van echte herbivoren hebben. Fruit daarentegen kunnen we prima aan. Onbewerkte granen zijn ook voor ons onverteerbaar, zelfs fijn gemalen heeft ons verteringsstelsel er nog moeite mee. Wij zijn gewoon van origine fructivoren en duizenden jaren graan en vlees eten hebben nog niet voldoende veranderinge teweeg gebracht in onze fysiologie. Dat komt er van als je geen selectie hebt op dat soort eigenschappen

Al die dikke celwanden van planten zitten ons dwars, die krijgen we op eigen kracht niet stuk en dus moeten we koken. Of heel fijn pureren, zoals we voor de honden doen, maar dat doen maar weinig mensen.