Tja, dat is nu juist het gekke: ze worden helemaal niet te lang. De grond is hier hard en droog dus ze slijten vanzelf. Het bijraspen is geen slecht idee op zich om het er wat mooier uit te laten zien. Maar het lopen van gisteren was een rasp op zich en het ziet er weer keurig uit. Ik ben juist te bang dat de hoeven van Keesje te kort worden. Volgens de hoefsmid zien ze er trouwens keurig uit en heeft ze nog genoeg hoorn. Wellicht moet ze beslagen worden als ze in de toekomst vaker met bagage gaat lopen. Voorlopig houd ik het strak in de gaten.Is jouw smid een goeie blotevoetensmid? De meeste ijzer-smeden hebben geen notie van hoe een goeie onbeslagen hoef eruit hoort te zien. Zo'n kreet van 'genoeg hoorn' laat bij mij al alarmbellen rinkelen. Zoals ik al schreef, de draagrand hoort zeker niet boven de rand van de zool en de witte lijn uit te steken, als dat het geval is is de hoef te lang. Wat de ijzersmid ook beweert: zo kan een paard of ezel niet fatsoenlijk op blote voeten lopen.
En verder hebben veel ijzersmeden de neiging om alleen de toon te bekappen en de verzenen niet, terwijl het essentieel is dat de hoef achter laag genoeg is en de hoek van de hoefas met de grond zeer beslist niet te stijl.
IJzersmeden doen dat omdat ze dat zo geleerd hebben, als een paard ijzers draagt zijn de verzenen nl het enige deel dat slijt, de toon zit vastgenageld en kan dus niet slijten. Een paard dat een tijd op dezelfde ijzers staat gaat dus achter steeds meer zakken en krijgt 'platvoeten'. Bij het nieuwe beslag moet dat dan gecorrigeerd door de toon in te korten.
Pas je dit nu toe op een blote voet dan krijgt het paard of de ezel gegarandeerd bokhoeven. Dan wordt'ie kreupel omdat de hoef zo niet kan functioneren en dan zegt de smid dat hij niet op blote voeten kan lopen. Larie. Gewoon een kwestie van goed bekappen. En dan wel vaker dan 1x per 8 weken, je moet het bijhouden.