Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door Boefke
#742110
*Dorothea* schreef: Ja en dan kom ik dit weer tegen:

A nested case-control study was conducted among 1634 dogs with complete diet information in a 5-year prospective study to determine diet-related risk factors for gastric dilatation-volvulus (GDV). Cases included 106 dogs that developed GDV; controls included 212 dogs without GDV that were frequency matched to cases by year of GDV onset. Proportionate energy consumed from major food types and from carbohydrates was determined. Dogs were categorized as consuming either a low volume or high volume of food based on the median number of cups of food fed per kg of body weight per meal. Dogs fed a larger volume of food per meal were at a significantly (P<0.05) increased risk of GDV, regardless of the number of meals fed daily.For both large- and giant-breed dogs, the risk of GDV was highest for dogs fed a larger volume of food once daily.

Maar ja dit gaat weer over brokken, tenminste ze hebben het over major food types. Er is natuurlijk weer niemand die heeft uitgezocht hoe het zit met vlees.
Ik begrijp niet goed hoe ze een en ander met elkaar vergeleken hebben. Ze zijn uitgegaan van 1 keer per dag voeren geloof ik. Maar hoe voer je 5 jaar lang de ene hond meer volume dan de andere. Als je dat standaard bij de ene hond wel doet en de andere niet, dan moeten die wel flink te kampen krijgen met overgewicht, lijkt me.
De steekproef snap ik overigens ook niet. 1634 honden, maar ze spreken van 106 cases en 212 controls. Tis mij duister.
Gebruikersavatar
Door *Dorothea*
#742132
Boefke schreef: Ik begrijp niet goed hoe ze een en ander met elkaar vergeleken hebben. Ze zijn uitgegaan van 1 keer per dag voeren geloof ik. Maar hoe voer je 5 jaar lang de ene hond meer volume dan de andere. Als je dat standaard bij de ene hond wel doet en de andere niet, dan moeten die wel flink te kampen krijgen met overgewicht, lijkt me.
De steekproef snap ik overigens ook niet. 1634 honden, maar ze spreken van 106 cases en 212 controls. Tis mij duister.
Ze hebben 1634 honden gevolgd en daarvan kregen er 212 een torsie, denk ik. Ik zal eens even kijken of ik het hele artikel kan downloaden daar zal het wel duidelijker in staan.
Gebruikersavatar
Door *Dorothea*
#742245
Boefke schreef: Ik begrijp niet goed hoe ze een en ander met elkaar vergeleken hebben. Ze zijn uitgegaan van 1 keer per dag voeren geloof ik. Maar hoe voer je 5 jaar lang de ene hond meer volume dan de andere. Als je dat standaard bij de ene hond wel doet en de andere niet, dan moeten die wel flink te kampen krijgen met overgewicht, lijkt me.
De steekproef snap ik overigens ook niet. 1634 honden, maar ze spreken van 106 cases en 212 controls. Tis mij duister.
Helaas het hele artikle staat niet online  >:( , dus ik kan jouw vragen niet beantwoorden op dit moment. Kwam wel weer een ander artikel tegen waarin ze een heleboel honden hebben vervolgd en daarbij bleek 52% van de honden met een torsie een verhoogde voerbak te hebben. Het is toch eigenlijk schandalig dat die dingen overal verkocht worden en de indruk wordt gewekt dat het gezonder is om uit zo´n bak te eten.
Door Boefke
#742329
*Dorothea* schreef: Helaas het hele artikle staat niet online  >:( , dus ik kan jouw vragen niet beantwoorden op dit moment.
Jammer, had ik wel willen lezen. Maar tnx dat je het geprobeerd hebt! Bij veel onderzoeken is volkomen onduidelijk wat nu de precieze opzet is geweest. (Vaak ontstaat een opzet gaandeweg, wordt soms zelfs aangepast aan tussentijdse analyses of nieuwe hypothesen ed en dit alles lang niet altijd netjes gerapporteerd.) Daarbij zijn de analyses soms slecht uitgevoerd en door dit alles is een conclusie niet zelden eigenlijk geen cent waard :-X
Kwam wel weer een ander artikel tegen waarin ze een heleboel honden hebben vervolgd en daarbij bleek 52% van de honden met een torsie een verhoogde voerbak te hebben. Het is toch eigenlijk schandalig dat die dingen overal verkocht worden en de indruk wordt gewekt dat het gezonder is om uit zo´n bak te eten.
Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd waarop die verhoogde bakken zijn gebaseerd.
Door roefus
#742365
Maar zijn al die onderzoeken, ook wat betreft 'verhoogde voerbak' niet gestoeld op 'brokjes-honden'?
Van een barf-hond stel ik me voor, dat hij de lapjes en vleesbotjes eruit pakt en ze 'op eigen manier' opeet.

Tja, en om 'on topic' te blijven.
Ik voer mijn honden twee keer per dag (ongeveer).
Dat wil zeggen: pakweg een uur na de lange ochtendwandeling krijgen ze een hapje...wellicht zo'n 25% van het totaal.
's Avonds laat volgt de volledige maaltijd (daarna gaan we nergens meer naartoe, hooguit een plas in de tuin).
Soms gaat het ook anders, bijvoorbeeld wanneer de ochtendwandeling héééééél lang was (méér dan 3 uur) OF wanneer er nog een wandeling volgt (bijvoorbeeld uitlaatservice), dan krijgen ze in de loop van de middag een hele volle maaltijd.

Puur voor mezelf zie ik niet in waarom honden DAGEN moeten vasten.
Een enkele vastdag...accoord.
Maar 'n bulkmaaltijd, waarop 2 dagen rust...nee, dat zie ik niet.
Wellicht dat het bij een wolf (in de natuur) zo gaat.
Maarrrr...dan moet ik bij een hond (mijns inziens) ook uitgaan van een hond die qua postuur vrijwel GELIJK is aan een wolf.
En heel veel rassen hebben dat postuur niet: de borstkas is TE zeer uitgediept enzovoorts.

Bovendien: WAT is er werkelijk bekend over maagtorsies bij wólven?
Komen die voor, en zo ja, hoevéél???
Daarbij bedenkende: volgens de theorie van Darwin maakt een soort 'zichzelf'.
Wat wil zeggen dat overleeft, wat 'goed genoeg' is.
Daar voldoet toch geen enkele rashond meer aan en waarschijnlijk ook geen ordinaire kruising?!?!?!

Enneh...even terzijde...zijn er toevallig ook geen wolven die soms TIEN keer per dag eten (of iets minder) , indien de prooien wat kleiner zijn en middelmatiger?

Dat een maag zich 'sterkt' door bulkmaaltijden en dagen vasten, ik weet het niet.
Zou me zó maar kunnen voorstellen, dat voorAL ook de maagbanden een zekere rek gaan vertonen (uitgerekt, MINDER elastisch).
En DAT zou eveneens ten gevolg kunnen hebben (bij volle of legere maag) dat...met wat EXTRA gasvorming, wat teveel borstruimte en wat WEINIG aan vet binnenskamers (want vet houdt ook vaak de boel op zijn plaats) , een maag mákkelijker kantelt.

Zijn zo maar wat eigen ideeën, maar goed.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door