Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door judith1967
#477000
diana schreef: speuren is toch niet zo,n grote belasting?
Ik zou dat gerust doen ,
dan zijn ze lekkerbezig ook .

Ja,mijn d.a vond fietsen meer belastend dan speuren. ;)
Dus ik ga ook weer in mrt beginnen met speuren
Maar ik moet wel fietsen met Cairo om zijn spieren stevig te houden.Ik denk dat de d.a bedoelt met fietsen te belastend,omdat hij dan constant in beweging naast de fiets loop,dus te bewegelijk voor zijn maag mss??
Laatst gewijzigd door judith1967 op do 26 jan 2006, 11:47, 1 keer totaal gewijzigd.
Door judith1967
#477007
Nelly schreef: Ik weet precies wat je hebt doorgemaakt; jaren geleden heb ik dit ook meegemaakt met m'n DH Berry. Hij is toen ook geopereerd en heeft het overleefd. Al met al is hij ruim 11 jaar geworden. Overigens moest ik toen van de DA brokken gaan voeren :-\ Heb dit ook jaren braaf gedaan :-[ Sindsdien heb ik ook heel lang 3x daags gevoerd, en nu al een tijdje 2x daags.
Maar de angst blijft, nu nog voel ik regelmatig de buik van m'n honden of die niet is opgezet. Net voor en net na het eten wordt er verplicht gerust en gelukkig drinken mijn honden maar heel weinig.


En echt, niemand moet denken dat het zijn/haar hond niet kan overkomen, want het kan iedere hond overkomen.
Veel sterkte, hij komt er wel.
Ja, je denkt zoiets overkomt mij niet,nou dus wel! :(
Terwijl ik altijd heel voorzichtig bent met water drinken en hij mag ook absoluut niet wild doen na het eten.nou weet mijn d.a. nog geen verklaring,hoor waarom het gebeurt is.
Maar mijn d.a voert zijn eigen honden ook brok,wel doet hij er een beetje lauw water over zodat het wat nattiger wordt.
Ik heb duidelijk gezegd dat ik dus rauw voer en hij vond dat alleen maar goed,volgens mij.En ook gezegd dat ik dus ook gepureerde groentes geef,nou zijn antwoord was;ja,is goed,heel goed.Dus heb ik iig een d.a gevonden die gelukkig niet tegen rauw voeren is.

Maar dat buik voelen doe ik nu ook regelmatig.En als ik werk krijgt Cairo 3 x per dag,maar als ik vrij ben dan 4 x per dag.
Door conleeuw
#477029
een van mijn logétjes, ene kruising formaat labrador was bijna 11 toen ze een torsie kreeg, is geopereerd en is nu nog steeds met ons, ze wordt deze zomer 14 en ze heeft weer volledig haar oude eetpatroon hervat, dat is brok en rauw, en als ze hier is eet ze met de pot mee, niet dat zij dan alles lust, maar ze vreet wel vrolijk mee. Ze is wel ongemakkelijk, kreunt en steunt veel sinds haar ingreep, maar we hebben niet het idee dat ze pijn heb, ze is net zo "vrolijk" (lees gek) als voorheen. Mijn oude Ierse setter heeft bloat gehad, toen ze ongeveer 10 was gelukkig hoefde ze niet geopereerd, met een slang erin is de lucht eruit gekomen en is de maag weer in de juiste positie tot rust gekomen wij hebben toen besloten om het zo te proberen, het is gelukkig nooit terug gekomen, en zij is bijna 16 geworden, nooit weer een voorval. Wat ik hiermee wil aangeven is dat honden die eenmaal een torsie hebben gehad kunnen nog lang en gelukkig zonder problemen oud worden. Ik hoop dat het ook hier de geval is. ;) maar ik kan me goed voorstellen dat je de schrik goed te pakken heeft, je moet gewoon opnieuw de vertrouwen krijgen dat het goed zal gaan.
Door Antonia
#477090
judith1967 schreef: Ja, je denkt zoiets overkomt mij niet,nou dus wel! :(
Terwijl ik altijd heel voorzichtig bent met water drinken en hij mag ook absoluut niet wild doen na het eten.nou weet mijn d.a. nog geen verklaring,hoor waarom het gebeurt is.
Maar mijn d.a voert zijn eigen honden ook brok,wel doet hij er een beetje lauw water over zodat het wat nattiger wordt.
Ik heb duidelijk gezegd dat ik dus rauw voer en hij vond dat alleen maar goed,volgens mij.En ook gezegd dat ik dus ook gepureerde groentes geef,nou zijn antwoord was;ja,is goed,heel goed.Dus heb ik iig een d.a gevonden die gelukkig niet tegen rauw voeren is.
Zoals met zoveel vervelende ziektes en incidenten staan we er eigenlijk pas bij stil als het dichtbij komt. Helaas heeft ook een van mijn honden ervaring met een maagtorsie, alleen heeft zij het destijds niet overleefd. Het overkwom Fama, mijn vorige rottweiler, een teef van 14 jaar oud. Op zich nog goed gezond, alleen wat ouderdomsmankementjes. En door haar leeftijd wat slappere spieren, ook de bindweefsel rond de maag was verslapt. Ze overleed in december, een periode met heel mooi winterweer. Tijdens het wandelen had ze flik lopen happen in de sneeuw waardoor haar maag behoorlijk geïrriteerd raakte en "in beweging" kwam. Er ontstond flinke gasvorming en je zag haar opzwellen. We hebben nog geprobeerd het gas met een slangetje, met een lange naald en operatief te laten ontsnappen, maar het mocht niet meer baten.
Na zo'n incident ga je je van alles afvragen, had ik misschien ..... of was het ..... Je piekert je suf. Ik heb van mijn toenmalige dierenarts een stukje tekst over maagtorsies gekregen wat ik jullie niet wil onthouden. Ik ben blij dat het Cairo wel goed gaat, je wenst deze ervaring geen enkele hond en geen enkel baasje toe. Het is heel pijnlijk en bovendien vreselijk om te zien. Wat kan een mens zich machteloos voelen.

Maagtorsie
Er zijn diverse factoren die het functioneren van de maag ernstig kunnen belemmeren. Deze afwijking is echter dermate belangrijk dat er een hele pagina aan gewijd is. Deze aandoening ontstaat acuut en is sterk levensbedreigend zodat snel handelen vereist is. Het betreft de maagkanteling.
Deze aandoening staat onder veel verschillende namen bekend zoals maagkanteling, maagtorsie, maagdilatatie, maagkantelingssyndroom, maagdraaiing en waarschijnlijk nog wel meer. Het komt er op neer dat de maag van de hond, die aan de voorzijde is verbonden niet de slokdarm en aan de achterzijde met de twaalfvingerige darm, als het ware een slag maakt en daarbij beide openingen dichtdraait. Hierdoor raakt de maag afgesloten terwijl de vertering (gasvorming!) wel doorgaat.
Voorkomen
De aandoening komt bij vele rassen voor maar voornamelijk bij grote honden en vooral die honden die wat "los in hun vel" zitten. Waarschijnlijk is het zo dat de gebrekkige elastische capaciteit van het bindweefsel ook aanwezig is bij het bindweefsel in de buik dat de organen op hun plaats houdt. Hierdoor heeft de maag meer bewegingsvrijheid dan goed is. Rassen waarbij regelmatig een maagkanteling wordt waargenomen Duitse Dog, Bloedhond, St. Bernardhond, Berner Sennenhond, Dobermann, Bouvier, Basset, Mastiff en Mastino. Waarschijnlijk kan het bij iedere hond voorkomen, is bijvoorbeeld ook waargenomen bij een Teckel en zelfs bij een kat!
Symptomen
Door het uitzetten van de maag, wat vooral te zien is ter hoogte van de laatste ribben aan de linkerzijde, wordt de hond misselijk en gaat lopen kwijlen en smakken. Vervolgens zal de hond gaan braken maar er kan niets uitkomen want de maag is afgesloten! Het enige wat opgegeven kan worden is een beetje doorgeslikt speeksel wat in de slokdarm stond. Dit noemen wij "loos" braken en is een zeer alarmerend symptoom. Door het uitzetten van de maag zal de hond uiteindelijk in shock raken en indien geen behandeling wordt toegepast overlijden
Behandeling
De behandeling bestaat uit het ledigen van de maag en indien dit niet meer mogelijk is dan moet dit operatief gebeuren waarbij de positie van de maag hersteld wordt. Om herhaling te voorkomen moet dan ook de maag, indien de conditie van de maagwand dit toelaat, 'vastgezet' worden Ook na succesvol chirurgisch ingrijpen overlijdt toch nog een aantal honden aan hartritmestoornissen in de eerste 24-48 uur na de operatie. Al met al is de prognose van de behandeling niet zo goed, snel ingrijpen verhoogt wel de overlevingskans van de hond.
Preventie
Uit bovenstaande blijkt wel dat de kreet "voorkomen is beter dan genezen" hier zeker van toepassing is. Omdat het de maag betreft zal het u niet verbazen dat voeding een belangrijke rol speelt, een snelle lediging van de maag is gunstig voor de preventie van een maagkanteling. Hierna volgen een aantal tips zonder op de achterliggende theorie in te gaan.
1. Voer uw hond in porties, bijvoorbeeld 's ochtend een kwart van het rantsoen en 's avonds nà het uitlaten het resterende deel.
2. Laat de hond het eerste uur na de maaltijd met rust.
3. Voer uw hond hoogverteerbare voeding. Pas op met dinners!
4. Als uw hond schrokkerig eet (=luchtslikken!) voer dan van een standaard of leg een grote ronde steen in de etensbak om het schrokken tegen te gaan.
5. Laat uw hond geen zeewater drinken of 's winters (ijs)koud water.
6. Laat uw hond geen sneeuw eten.
7. Mocht uw hond toch symptomen van een maagtorsie vertonen, ga dan met spoed naar een dierenarts toe.
Bij sommige honden komt het alleen tot een maagverwijding ("oplopen") die na sonderen door de dierenarts weer normaal is. In zulke gevallen kan het verstandig zijn om de maag preventief vast te laten zetten.

Groetjes,
Tonny
Door Donald
#477395
Jeuh Judith, wat een verhaal. Ik lees het nu pas ( :'() maar het is ook iets waar ik altijd waakzaam op probeer te zijn. Toch lees ik steeds weer dat het altijd onverwacht komt. Ik zat ook met tranen in mijn ogen te lezen. Ik ben blij voor je dat Cairo zich weer wat herstelt, heel veel sterkte verder!!!!
Door judith1967
#477408
conleeuw schreef: een van mijn logétjes, ene kruising formaat labrador was bijna 11 toen ze een torsie kreeg, is geopereerd en is nu nog steeds met ons, ze wordt deze zomer 14 en ze heeft weer volledig haar oude eetpatroon hervat, dat is brok en rauw, en als ze hier is eet ze met de pot mee, niet dat zij dan alles lust, maar ze vreet wel vrolijk mee. Ze is wel ongemakkelijk, kreunt en steunt veel sinds haar ingreep, maar we hebben niet het idee dat ze pijn heb, ze is net zo "vrolijk" (lees gek) als voorheen. Mijn oude Ierse setter heeft bloat gehad, toen ze ongeveer 10 was gelukkig hoefde ze niet geopereerd, met een slang erin is de lucht eruit gekomen en is de maag weer in de juiste positie tot rust gekomen wij hebben toen besloten om het zo te proberen, het is gelukkig nooit terug gekomen, en zij is bijna 16 geworden, nooit weer een voorval. Wat ik hiermee wil aangeven is dat honden die eenmaal een torsie hebben gehad kunnen nog lang en gelukkig zonder problemen oud worden. Ik hoop dat het ook hier de geval is. ;) maar ik kan me goed voorstellen dat je de schrik goed te pakken heeft, je moet gewoon opnieuw de vertrouwen krijgen dat het goed zal gaan.
Ik vind dit toch wel erg positief. ;)
Ik ben erg blij dat jouw te lezen dat jouw loge hond het ook heeft overleeft.
Ik hoop dat Cairo het ook zo goed blijft doen als jouw logeetje.
Door judith1967
#477410
Antonia schreef: Na zo'n incident ga je je van alles afvragen, had ik misschien ..... of was het ..... Je piekert je suf.
Groetjes,
Tonny
Ik heb niet alles gequot,anders word het wel erg lang.
Ik heb mij daarna ook lopen afvragen wat,of als ik,ik liep best wel met een schuldgeoel,ik vond mij de schuldige.Maar mijn d.a heeft dat uit mijn hoofd gepraat.

Ik heb wel heel het verhaal opgeslagen,is een erg informatief stuk.
Door judith1967
#477412
Donald schreef: Jeuh Judith, wat een verhaal. Ik lees het nu pas ( :'() maar het is ook iets waar ik altijd waakzaam op probeer te zijn. Toch lees ik steeds weer dat het altijd onverwacht komt. Ik zat ook met tranen in mijn ogen te lezen. Ik ben blij voor je dat Cairo zich weer wat herstelt, heel veel sterkte verder!!!!

Dankjewel ;)
Ja,het was zo onverwachts,maar gelukkig is die rotperiode bijna acher ons rug,het gaat nu goed met Cairo.
Door judith1967
#477413
Wat ik trouwens nog wel even kwijt wilde,want ik word hier echt een beetje pisnijdig van .

Mijn schoonmoeder haar reaktie was toen ze het hoorde van de maagtorsie;Oh,dan heeft ie zeker lopen spelen na zijn eten.Nou ,als ze mij goed kende dan weet ze dat ik dat absoluut niet toe laat.
Een andere reaktie die ik kreeg toen ik vertelde was;Oh,komt het dan door het rauwe vlees wat jij hem voert.
Grrr,wat kunnen sommige mensen toch dom zijn. >:( >:(
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door