Hier een interessant stuk over bacteriedodende zeep:
http://www.radfordreviews.com/cgi-bin/v ... xcerpt_six
En vertaald:
In sommige gevallen moedigt de media’s neiging tot angstverspreidende commercie irrationele angsten onder het publiek aan. Een voorbeeld is de onlogische angst van het publiek voor bacteriën. Doktoren en wetenschappers maken zich al jaren zorgen dat het overmatig gebruik van antibiotica door patiënten antibiotica-resistente bacteriën zou creëren.
In de late negentiger jaren buitten zeep producenten de angst van het publiek voor bacteriën uit door de introductie van anti-bacteriele zeep en schoonmaakmiddelen gemaakt om voorwerpen, keuken en badkamers enz mee te steriliseren. In reclames is een vrolijk huisvrouwtje te zien die haar keuken van top tot teen besproeid met een antibacterieel schoonmaakmiddel. De namen van ziekte-producerende bacteriën verdwijnen terwijl ze poetst, de impressie achterlatend van een steriel, gezond huishouden. De bangmakende techniek werkte: een studie in het jaar 2000 bevond dat ongeveer de helft van alle handzepen nu antibacteriële ingrediënten bevat (en dat de consument dit dus veelvuldig koopt).
Maar het gebruik van zulke schoonmaakmiddelen maakt huishoudens NIET steriel en NIET gezond. Zoals Dr. Stuart Levy van Tufts University uitlegde: “mensen moeten begrijpen dat bacteriën noodzakelijk zijn en dat we niet onze huizen steriel moeten gaan maken,” zei hij. “Antibacteriele zeep en lotions zouden beperkt moeten worden tot zieke patiënten, en niet gebruikt moeten worden in gezonde huishoudens.” Verder gelooft hij dat het publiek een onjuist besef heeft van de veiligheid van producten. Antibacteriële zeep wordt gebruikt in ziekenhuizen, maar chirurgen scrubben wel TIEN minuten onder heet water. De gemiddelde wastijd in een huishouden is ongeveer vijf seconden, zegt Levy. A snelle veeg over een keukenaanrecht zal de meeste bacteriën NIET doden. In 1998 bevond Levy dat E. coli bacteriën een resistent kunnen ontwikkelen voor een van de meest voorkomende antibacteriële ingrediënten in zeep die gewoon in de winkels te koop is.
Het is ook mogelijk dat overmatig gebruik van zulke schoonmaakmiddelen kan leiden tot de creatie van een nieuwe drug-resistente vorm van tuberculose! Het probleem is zo ernstig dat in Juni van 2000 the American Medical Association’s (AMA) House of Delegates de regering vroeg om het opnieuw bekijken van antibacteriële producten en de vaststelling of deze producten de gezondheidsbedreiging van drug-resistente bacteriën verergeren te bespoedigen. Hoewel de House of Delegates niet expliciet het publiek zegt te stoppen met het gebruik van de producten hebben zij wel hun twijfels geuit over het nut van de producten. “Er is geen bewijs dat ze enig nut hebben en er is geen reden om aan te nemen dat ze bijdragen tot een probleem,” zei M. Genel. In het geval van antibacteriële zeep kan het resultaat echter catastrofisch zijn. Meer en meer mensen gaan dood aan infectieziekten omdat zij geïnfecteerd raken met vormen die resistent zijn geworden tegen antibiotica.
Niet verwonderlijk reageerde de antibacteriële producenten direct dat het publiek zich niet moest laten afschrikken tot het gebruik van antibacteriële producten, en dat de AMA’s actie gebaseerd was op onwetenschappelijke theorie. Het is ironisch dat een industrie die eerst zo zijn best heeft gedaan om mensen bang te maken zodat zij de producten gingen kopen (bescherm jullie families voor E. coli!) nu zo veel moeite doet om hun consumenten bang te maken voor de wetenschap.
Sommige onderzoeken tonen aan dat kinderen die worden blootgesteld aan bacteriën opgroeien tot gezondere volwassenen dan kinderen die in steriele omgevingen opgroeien. Een studie uitgevoerd door … vond dat kinderen die de eerste zes maanden van hun leven naar dagopvang gingen, of twee of meer broers/zussen hadden, de helft minder kans hadden op astma op hun dertiende jaar dan kinderen die 1 of geen zus/broer hadden en niet naar dagopvang gingen. Bescherming tegen astma kwam voort uit veelvuldige blootstelling aan andere kinderen in de eerste zes maanden, een belangrijke tijd voor de ontwikkeling van het immuun systeem. Twee Duitse studies toonden gelijke resultaten aan. Deze bevinding van astma is belangrijk, aangezien het de meest voorkomende chronische ziekte onder kinderen is.
In ieder geval is het gebruik van antibacteriële zeep niet zo belangrijk als simpelweg gewoon je handen wassen. Gewone zeep (zonder bacteriedodende stoffen) wast ongeveer 99% van de ongewenste bacteriën weg, volgens Dr. J. Todd, microbiologie ed. En zegt hij: “De antibacteriële stoffen werken pas na minuten tot uren. Je kunt geen bacteriën direct doden met het spul dat je in je sopje stopt. Het enige dat bacteriën direct dood is vuur.”
Wie wordt er beter van de angst van het publiek, reëel of irreëel? Veel mensen. Medicijnenproducenten gaven in 1998 ongeveer vier biljoen dollar(!) uit aan RECLAME, in een poging het publiek het gevoel te geven dat er iets mis is met ze dat alleen gebruik van medicatie kan oplossen. Angst opent alle deuren en portefeuilles, en hoe meer reclamemakers het publiek overtuigen dat er iets mis is met ze, of dat ze in gevaar zijn, des te meer geld het oplevert.
Het is belangrijk om in te zien dat een van de principes van zaken doen is dat een product of service klant-gebaseerd moet zijn, en als mensen hetgeen je aanbiedt niet nodig hebben of willen, dat je ze het GEVOEL moet geven dat ze het WEL nodig hebben. Het eenvoudig aanbieden van producten is overgegaan in een agressieve benadering van potentiële consumenten.
OFWEL: de enige die echt beter worden van al die nonsens-bacteriedodende troep zijn de verkopers! Verder kan het op lange termijn ook nog eens een bedreiging voor onze eigen gezondheid vormen.