Dat haalt een wolf toch ook nooit?
Klopt iets niet hoor...
Haalt een hond helemaal niets uit de zon?
Er zit vast nog wat in ander vlees.
Moderator: Lizzy
pearlsofpassion schreef: ↑za 02 sep 2023, 07:53 Dat haalt een wolf toch ook nooit?Nee, maar een wolf eet geen vlees van dieren die nooit de zon hebben gezien. Want daar zit het probleem. We voeren vlees van dieren die niet in de zon staan. En die zelf vaak ook tekort aan vitamine D hebben. Zo is een onderzoek gedaan naar vogels en kippen en die hebben allemaal een enorm vitamine D tekort.
Klopt iets niet hoor...
Haalt een hond helemaal niets uit de zon?
Er zit vast nog wat in ander vlees.
pike schreef: ↑za 02 sep 2023, 08:24 Ik heb eens gekeken bij compleet voer hoe het daar zit. KB bijv. voegt 700iu toe per kg. Royal C voegt 800iu toe per kg aan de brok voor de volwassen DalmaatOnderzoek heeft uitgewezen dat heel veel honden die Royal Canin krijgen dus ook deficiënt aan vitamine D zijn. Er zijn maar een paar merken waarbij de honden die dat eten er goed uit kwamen. Dat heeft ook te maken met de opneembaarheid van synthetische vitamine D.![]()
Als mijn hond 450 gram eet komt hij met een complete kvv niet aan de genoemde dagelijkse behoefte. Een gemiddeld actieve hond van 24 kg krijgt van RC 300 gram dus dat is ook maar 265 IU per dag.
Als wij nou werkelijk chronisch te weing vit d zouden voeren dan zouden onze honden op termijn toch allemaal botproblemen moeten krijgen?
pike schreef: ↑za 02 sep 2023, 01:24 Dat lijkt er dan wel op ja. Als je zoveel vis bij elkaar moet harken om aan de behoefte te komen.Maar heb je wel lever en vlees meegenomen in je berekening? Want zonder vis zit je natuurlijk (met lever) niet op nul vitamine D.
Nou heb ik met behulp van al jouw getallen eens gekeken wat ik mijn nieuwe Fauve straks zou moeten geven om aan die behoefte te komen. Uitgaande van 15 kg volwassen gewicht en een behoefte van 750 iU per dag.
Ik zou dan bv. 2 eitjes, 2 verse sardientjes en 450 gram wilde zalm moeten voeren (2x40 + 2x250 + 4,5x988 = 5270 /7 =752 iU. Uit het voer zou zo'n 9 iU per dag komen, zit ik op 761.
Dan heb ik het dus wel te pakken, maar ik vind het wel veel vis voeren om eerlijk te zijn. De sardien gaat als heel prooidier in de bak, de wilde zalm als spiervlees. 3% van 15 kg is 450x7=3150 gram in de week. Sardien eraf (hele prooi) zeg 200 gram samen rest 2950 gram. 25% daarvan is spiervlees - 735 gram. 450 gram gaat op aan zalm, blijft er nog maar 285 gram over voor wat ander spiervlees van zoogdieren en vogels. En dat vind ik dan wel erg weinig moet ik zeggen, want daar moet de hond toch ook voedingsstoffen uit halen. Gemiddeld per dag nog maar 40 gram![]()
Dat kan toch nooit de bedoeling zijn?
Lizzy schreef: ↑za 02 sep 2023, 09:32 Nee, maar een wolf eet geen vlees van dieren die nooit de zon hebben gezien. Want daar zit het probleem. We voeren vlees van dieren die niet in de zon staan. En die zelf vaak ook tekort aan vitamine D hebben. Zo is een onderzoek gedaan naar vogels en kippen en die hebben allemaal een enorm vitamine D tekort.Sorry dat ik het zo stevig poneer maar als een hond geen vit D uit de zon haalt, doet een konijn of bizon dat ook niet...
Een wolf eet wild en dus krijgt ie meer vitamine D binnen. En nee, een hond haalt geen vitamine D uit de zon. Niks. Nul. Blijkt uit studie.
pearlsofpassion schreef: ↑za 02 sep 2023, 12:28 Sorry dat ik het zo stevig poneer maar als een hond geen vit D uit de zon haalt, doet een konijn of bizon dat ook niet...Ja, niet dus. Herbivoren halen wel vitamine D uit de zon, carnivoren niet.
Dus of die prooi dan in de zon staat of niet, haalt niets uit.
En welke vogels en kippen zijn dan getest? Enkel in de industrie zien ze geen zonlicht, bij mensen thuis zitten die net meestal wel de hele dag in de zon...Dat weet ik niet maar er werd gesteld dat alle indoor gehouden vogels deficiënt zijn aan vitamine D.
Maar ja, dat zou dan toch niet uithalen...
Waar halen ze die normen dan ook vandaan ivm hoeveel dieren nodig hebben?
Lizzy schreef: ↑za 02 sep 2023, 12:37 Ja, niet dus. Herbivoren halen wel vitamine D uit de zon, carnivoren niet.Hmmm ok. Ik dacht dat het door de vacht kwam. Niet dus..
Dat weet ik niet maar er werd gesteld dat alle indoor gehouden vogels deficiënt zijn aan vitamine D.
Lizzy schreef: ↑za 02 sep 2023, 09:32 Nee, maar een wolf eet geen vlees van dieren die nooit de zon hebben gezien. Want daar zit het probleem. We voeren vlees van dieren die niet in de zon staan. En die zelf vaak ook tekort aan vitamine D hebben. Zo is een onderzoek gedaan naar vogels en kippen en die hebben allemaal een enorm vitamine D tekort.Een wolf doodt veel schapen als ik dat zo lees in het nieuws en die schapen hebben ook vaak een vit D tekort heb ik gelezen. Gaan ze soms zelfs aan dood. Dus als die wolven teveel schapen pakken hebben ze straks ook allemaal kromme poten
Een wolf eet wild en dus krijgt ie meer vitamine D binnen. En nee, een hond haalt geen vitamine D uit de zon. Niks. Nul. Blijkt uit studie.
Lizzy schreef:Ja dat heb ik ook vermeld: "Uit het voer zou zo'n 9 iU per dag komen, zit ik op 761. ". Dat heb ik dus ook afgeleid uit jouw getallen. Maar dat is zo goed als niks
Maar heb je wel lever en vlees meegenomen in je berekening? Want zonder vis zit je natuurlijk (met lever) niet op nul vitamine D.
Lizzy schreef: ↑za 02 sep 2023, 09:34 Maar hee, hoe zit dat met die Fauve....????Dat heb je blijkbaar gemist:
pike schreef: ↑za 02 sep 2023, 19:36 Een wolf doodt veel schapen als ik dat zo lees in het nieuws en die schapen hebben ook vaak een vit D tekort heb ik gelezen. Gaan ze soms zelfs aan dood. Dus als die wolven teveel schapen pakken hebben ze straks ook allemaal kromme potenNochtans, schapen zijn herbivoren, en staan doorgaans wel buiten. Zeker wanneer ze door een wolf gevangen worden...![]()