Moderator: Lizzy
Lizzy schreef: ↑vr 25 feb 2022, 13:22 Voeren jullie dat nog aan je honden, nu met de vogelgriep? Was er zo maar ineens benieuwd naar.Mijn vriezer is nu leeg maar tot voor kort heb ik nog gewoon fazant en wilde duif (kvv) gevoerd. Niet bij stil gestaan eigenlijk. Ik weet niet of daar een risico zit. Als er besmette dieren verwerkt zouden worden dan worden de mensen in de fabriek er ook aan blootgesteld. Dan zijn de machines ook besmet, en daarmee dan ook weer niet-gevogelte-kvv. Karkassen e.d. zijn doorgaans toch afkomstig van dieren die voor menselijke consumptie geslacht zijn. En dus gekeurd (mag je hopen). En daar wordt ook de kvv van gedraaid. Lijkt me dat je het gewoon kan voeren.
pike schreef: ↑vr 25 feb 2022, 14:27 Mijn vriezer is nu leeg maar tot voor kort heb ik nog gewoon fazant en wilde duif (kvv) gevoerd. Niet bij stil gestaan eigenlijk. Ik weet niet of daar een risico zit. Als er besmette dieren verwerkt zouden worden dan worden de mensen in de fabriek er ook aan blootgesteld. Dan zijn de machines ook besmet, en daarmee dan ook weer niet-gevogelte-kvv. Karkassen e.d. zijn doorgaans toch afkomstig van dieren die voor menselijke consumptie geslacht zijn. En dus gekeurd (mag je hopen). En daar wordt ook de kvv van gedraaid. Lijkt me dat je het gewoon kan voeren.Volgens mij zijn mensen minder gevoelig dan honden. En ik weet niet of je tijdens de keurig kunt zien of een, zeg gans, besmet is met de vogelgriep....? Als ie het net onder de leden heeft en nog niet ziek is...?
Siberienne schreef: ↑za 26 feb 2022, 13:47 Ik denk dat invriezen wel vrij effectief is om virus reproductie te stoppen en daarmee ook de besmettelijkheid van karkassen te stoppen. Sowieso stopt het virus replicatie proces vrij snel na de dood, een vers lichaam heeft misschien nog wel wat besmettelijk virus, maar ik denk dat dat toch wel vrij snel verdwijnt.Ik heb op meerdere (Engelstalige) websites gelezen dat het virus niet gedood wordt door invriezen. Bijv. deze: https://www.eufic.org/en/food-safety/ar ... t-and-eggs. Dit vond ik ook nog:
Daarbij, het moet ook nog wel in de luchtwegen komen in voldoende mate. Nou zit een hond wel meer met een snuivende neus in rauw vlees dan een mens, maar dan nog, het zijn echt wel grote druppels die influenza overdragen. Ik denk dat het risico dus wel meevalt.
Heb nog even snel gegoogeld maar influenza virussen zijn in het algemeen na 12-24 uur ‘dood’ aka niet meer besmettelijk op roestvrij staal, laat staan in karkassen waar biodegradtie plaats vindt. Op handen zijn influenza virussen na 5 minuten al afgebroken, dus ik zou er niet bang voor zijn.
pearlsofpassion schreef: ↑za 26 feb 2022, 14:38 Ja, dit gaat over de ontlasting van het gevogelte en risico tijdens het slachten. Niet over het eten van het vlees.Dit jaar is ie wel extreem pittig he, de vogelgriep!
En dit jaar is de epidemie heel erg maar er is in NL zowat elk jaar ophokplicht door vogelgriep. Als het gevaarlijk was hadden we toch al ooit problemen gehad bij honden die wild eten.
Wilde vogelpoep lijkt me wel een risico idd.
pearlsofpassion schreef: ↑do 10 mar 2022, 22:18 Maar dat is in ontlasting.Nee, daar heb je gelijk in hoor! Maar het is ook niet dat het virus na vijf minuten dood is....
Je kan dat niet noodzakelijk doortrekken naar vlees. Als het al aanwezig is in vlees...
pearlsofpassion schreef: ↑vr 11 mar 2022, 08:19 Nee, in faeces zowiezo niet..Nee, maar als het in de ontlasting niet met 5 minuten weg is, geloof ik eerlijk gezegd ook niet dat het in het vlees met 5 minuten weg is. Het virus is kennelijk vrij "resilliant".
Lizzy schreef: ↑do 10 mar 2022, 17:20 Survivability at 4 °C
At 4 °C the virus was found to survive up to 8 weeks in dry and wet faeces. In first passage the virus was recovered up to 7th week in dry and up to 6th week in wet faeces. The virus lost 80 % infectivity on 6th week in wet faeces and 90 % infectivity on 7th week in dry faeces (Table 2). After 8 weeks virus could not be recovered in subsequent passages. Regression analysis indicated very less difference in expected survival value and observed value and was corroborated by the R2 values of 0.9526 and 0.9299, for dry and wet fecal samples, respectively. The estimated duration of persistence was 8.5 weeks in dry and 8.85 weeks in wet faeces against the observed value of 8 weeks (Table 3).
Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3784916/