Zo'n spakenschijf is idd nog groter dan de grote gaten. Al gebruik ik bij vleesbot vaak liever die met gaten van van 18mm geloof ik dat het is. Kan ook 16 zijn. Dat zou je evt kunnen bestellen.
Maar die spaken zou ook prima moeten werken! Dus normaal zou het niet hoeven. Groffer dan dat wordt het niet.
Ik heb ze allebei.
Goed, waar moet je op letten.
Mes uiteraard goed erin.. Dus met de scherpe rand tegen de schijf. (ik vermoed ook dat dat je probleem was de laatste keer)
Ook de draairand er vast genoeg op draaien, anders kruipt daar vlees en bot tussen en dat is niet bevorderlijk.
Koud kan geen kwaad, integendeel, de meeste zaken als spier en orgaan kan je het best (half) bevoren malen. Wat vooral blijft opstroppen zijn pezen en huid. Dus vel kan je eraf halen, dat stropt echt vreselijk op. Bij kip doe ik dat, bij fazant niet, dat is minder dik..
En als je vb hertenvlees dat erg pezig is, ontdooid maalt, dan loopt het geheid vast. Bevroren ook nog iets maar toch minder. Niet veel aan te doen, af en toe moeten die pezen er even uit. Maar bij mij duurt dat wel een paar kg eer dat het geval is.
Bot maal je best niet volledig ontdooit, dan lukt het toch ietsje beter. Eendennekken mep ik vaak even licht voor (gewoon beetje breken binnen) en ontdooi ik wel geheel. Anders vind hij het gewoon te zwaar. Heel hard of kaal bot (voetjes vb) durft al eens goed vastlopen. De kam op gevogeltekarkas haal ik er altijd op voorhand af want dat geeft problemen. Die stukjes bot blijven om 1 of andere reden altijd achter het mes zitten en dan loopt hij heel snel vol. Ervoor eraf knippen met de snoeischaar en dan loopt het als niets.
Zo kan ik vb konijnkarkas of kipkarkas bijna onbeperkt malen, maar fazantbouten hebben meer pezen en dat blijft dan meer hangen.
Als je pezig materiaal hebt kan je best het vliesje en evt wat vlees dat rond het uiteinde van de wokkelas (dus het dopje dat door de schijf tot buiten komt) komt te zitten, met een stukje keukenpapier verwijderen. Bij mij durft dat stukje donker kleuren van het metaal en dat lijkt me niet gezond.
Er blijft trouwens altijd materiaal rond het mes hangen, dat is normaal. Vaak is dat bij mij bijeengeperst bot en pezen, heel hard, ook als de molen nog gewoon z'n werk doet. Ik snap ook niet hoe het vlees er dan langs kan, maar dat gebeurt toch... Soms loopt het idd vast. Dan kan het helpen om hem eens achteruit te laten lopen. Heel even, tot je het vlees door de in breng opening ziet passeren of omhoog komen en dan terug voorwaarts. Dat doet geen wonderen maar kan je even tijd kopen.
Dat doe ik ook helemaal op het eind omdat er dan toch nog ietsje meer van de rest die nog in de molen achterblijft, nog gemalen wordt.
Als je reeds gemalen vlees nog eens wil malen (vb met een kleinere schijf) moet je dat heel rustig doen en hem tijd geven. Anders loopt hij vast omdat hij geen grip heeft op het vlees. Hetzelfde gebeurt in mindere mate bij heel zacht ontdooit vlees. Vandaar beter bevroren, dat snijdt gemakkelijker.
Oh en doorgaans loopt het heel goed, maar af en toe zijn er van die dagen dat alles vastloopt.

Ik probeer dat op te lossen door heel luid te vloeken.

Werkt heel soms.
