Doranto schreef: ↑za 06 feb 2021, 20:45
Tannetje zegt dat zij nooit heeft geadviseerd om geen groente te geven, integendeel.
Ja zie je, dat dacht ik dus wel! Dan heeft die persoon dat niet goed begrepen van Tannetje, vermoed ik.
Ze adviseert om met ca. 30% gekookte groente te beginnen. De 12% rauwe groente (uit de vitamix) kon ik hem daarnaast gewoon blijven geven. Zij zou zelf liever geen graan geven. Verder geen backing soda toevoegen, omdat je juist natriumarm moet voeren. Van vette vis, zou sardines beter zijn dan haring. Maar zij wist dat ook niet zeker en dacht dat ik misschien op internet wel wat over de cystine gehalten van diverse voedingsmiddelen kon vinden.
In het topic van Breezer uit 2019 schrijf je dat je eieren uit het menu moet schrappen. En bij de botten geen nekken voeren. Ik neem aan omdat het cystine gehalte daarin hoog is?
Een lijstje waar de cystine gehaltes van de voedingsmiddelen in staan zou erg handig zijn. De link die je achter spiervlees in het lijstje hebt gezet, kan ik helaas geen jus van maken.
Ik moet wel zeggen dat ik nog niet echt tijd heb gehad me er goed in te verdiepen. Dat hoop ik op korte termijn te kunnen doen. Hopelijk wordt dan e.e.a. duidelijker.
Ei is dus rijker aan cystine dan ik dacht. Maar ja goed, in vergelijk met vlees is het weer armer aan cystine, vandaar dat ik nu zeg dat je beperkt eieren en zuivel kunt geven.
In deze link :
https://tools.myfooddata.com/nutrient-r ... /Common/No kun je dus de "food group" veranderen. In vlees, vis, granen, groenten, zuivel, eieren, etc. Dan moet je naar beneden scrollen en daar zie je dan een lijst van voedingsmiddelen verschijnen. Bij zuivel en eieren zie je dan bijv. staan:
Hard Boiled Eggs : 146mg (51% RDI) in 1 large
Het programma staat dus op zoeken op cystine (zie boven in het scherm).
Plain Yogurt : 78mg (27% RDI) in 1 cup (8 fl oz)
Boneless Skinless Chicken Leg (Raw): 599mg (209% RDI) in 1 leg, bone and skin removed (sum of drumstick+thigh+back meat only) - de hoeveelheid cystine wordt er in principe niet beter op als je het bot en vel ook voert.
Fat Free Ground Turkey: 568mg (198% RDI) in 6 oz
Lamb Shank: 286mg (100% RDI) in 3 oz
Raw Chicken Wings : 196mg (68% RDI) in 1 piece
En zo verder. Je kunt dus zien dat vlees gewoon hoog zit in cystine. Je hond kan niet zonder, maar de hoeveelheid vlees moet dus omlaag en zoals je ook kunt zien zit er dan minder in ei als in vlees maar het is niet nul (of echt laag). Vis is niet veel beter:
Wild Atlantic Salmon (Cooked): 464mg (162% RDI) in 6oz fillet
Atlantic Mackerel (Cooked): 435mg (152% RDI) in 6oz fillet
Canned Sardines: 393mg (137% RDI) in 1 cup, drained
Atlantic Herring: 353mg (123% RDI) in 1 fillet
Helaas kun je ze niet 1 op 1 vergelijken omdat ze ook met verschillende gewichten werken.
Dus ik denk eigenlijk dat het niet eens zo heel veel zin heeft om nou te kijken welk vlees het armst is aan cystine. Alle is rijk aan cystine. En daarom moet de hoeveelheid vlees, orgaan en vis omlaag en moet je andere dingen gaan voeren. De gemiddelde hond gaat niet blij worden van 30% groenvoer, denk ik. En vandaar dat ik wel granen aan raad (geen havermout). Want dat vinden ze a) lekker en b) bevat het koolhydraten en dus energie.
Quinoa Cooked: 117mg (41% RDI) in 1 cup
Cooked White Rice: 87mg (30% RDI) in 1 cup
Brown Rice: 63mg (22% RDI) in 1 cup
Ik ben ook niet weg van granen maar bij de Dalmaat-met-uraat ontkom je er eigenlijk gewoon niet aan omdat ze mager worden als een lat van weinig vlees en veel groenten. En oneindig veel vet gaan geven is ook weer niet grappig, daarvan zeggen de meeste honden op een gegeven moment ook "

". Ze worden of misselijk of krijgen diarree of problemen met de alvleesklier als ze wat ouder worden.
Baking soda heb ik overigens niet zelf verzonnen om de urine alkalischer te maken. Ik vond daar ook dit over op de NCBI website:
Medical Management
Acceptable levels of urinary cystine are 250 mg/L or less at a urinary pH of 6.5 to 7. This level can often be reached through increased fluid intake and urinary alkalinization. The use of thiol-based medications to reduce urinary cystine levels is discouraged unless hydration therapy and alkalinization treatment are insufficient to achieve the desired "optimal" cystine concentration levels (less than 250 mg/L) at an acceptable pH (6.5 to 7). A sustained urinary pH of 7.5 can be useful to dissolve existing cystine stones. Some experts have recommended even lower cystine concentrations of 150 mg/L and possibly even lower at 90 mg/L as "optimal."[9]
Hydration is usually the first step in medical management. Increasing fluid intake sufficiently to reliably generate 2500 to 3000 ml or more of urine per day is often necessary. The goal is to dilute the urine sufficiently to get the urinary cystine content as close to the less than 250 mg/L recommended concentration level as possible; this frequently requires having the patient wake up in the middle of the night to void and drink extra water. Drinking 240 ml of water every hour during the day and 480 ml before bed and at least once overnight is a standard strategy for maximizing oral hydration. Hydration can be monitored by following the specific gravity, which should always be 1.010 or less. Since some cystinuric patients can generate up to 1400 mg of cystine per day, hydration alone may not be sufficient, but it is always the first step in management. Up to one-third of cystine stone patients can manage their stone recurrences with fluid management. Optimal hydration will depend on the patient's cystine excretion.[9]
Alkalinization can not only prevent cystine precipitation and stone formation but may also dissolve existing cystine stones. For prophylaxis, the urinary pH should be targeted at 7.0 to 7.5, but for stone dissolution, a urinary pH higher than 7.5 needs to be maintained. At this high pH level (above 7.5), calcium phosphate stones can precipitate. In such cases, hypercalciuria needs to be controlled tightly with diet and thiazides. Mineral water and citrus juices can help increase pH levels, but
potassium citrate supplementation is the mainstay of urinary alkalinization therapy. Usual daily potassium citrate dosage in cystinuria is 60 to 90 mEq total in 3 or 4 divided doses and then titrated as needed to optimize the pH. Serum potassium should also be checked periodically in patients on high dosages of potassium citrate to detect hyperkalemia.[9]
Sodium bicarbonate can also be used to help with pH issues, but it tends to have a relatively short-term alkalinizing effect, and the extra sodium intake may increase urinary cystine excretion. High animal protein diets are also discouraged in cystinuric patients for the same reason.[9]
Acetazolamide is a carbonic anhydrase inhibitor that increases urinary bicarbonate excretion and raises urinary pH levels. While not a first-line therapy (it can cause hypocitraturia and metabolic acidosis), it may occasionally be of some help in maintaining high urinary pH levels in addition to the other therapies mentioned. It can be particularly useful in maintaining a high overnight urinary pH without the need for multiple awakenings or additional overnight alkalinization dosing.[15]
When conservative measures as outlined above are insufficient after a 3-month trial period, a thiol-based drug regimen is usually the next step in active cystine stone formers.[9]
=====
Misschien eerst maar eens monitoren wat de pH waarde van de urine is op het nieuwe dieet. Als dat stabiel tussen de 6.5 en 7.0 blijft is het natuurlijk prima (zoals je hierboven ook kunt lezen). Maar als je dat niet redt, dan is misschien is potassium citrate een beter idee. Misschien ook even met Tannetje bespreken?