Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

Gebruikersavatar
Door Kaela
#3407179
Angelique schreef: di 21 jul 2020, 15:42 Er wordt nu natuurlijk ook veel meer getest en dan ga je veel meer besmettingen zien dan eerder, toen er maar mondjesmaat getest werd en de mensen met alelen een snotneus of hoestje niet getest en ook niet geregistreerd werden. Niet dat dit niet om opmerkzaamheid vraagt hoor die nieuwe aantallen, maar besmettingen is wat anders dan volgelopen IC's
Op NOS stond dat het aantal toegenomen besmettingen niet meer verklaarbaar was door het feit dat we meer testen. Daarvoor was de stijging te groot.

En uiteindelijk is het nu nog niet zo spannend hoeveel mensen er besmet zijn, maar de stijging en dat R getal wat nu ruim boven de 1 ligt wel. Die stijging gaat met het huidige gedrag van mensen niet afnemen.
Gebruikersavatar
Door -Annemarie-
#3407182
Angelique schreef: di 21 jul 2020, 15:42 Er wordt nu natuurlijk ook veel meer getest en dan ga je veel meer besmettingen zien dan eerder, toen er maar mondjesmaat getest werd en de mensen met alelen een snotneus of hoestje niet getest en ook niet geregistreerd werden. Niet dat dit niet om opmerkzaamheid vraagt hoor die nieuwe aantallen, maar besmettingen is wat anders dan volgelopen IC's
Precies. En meer besmettingen betekent inderdaad niet automatisch meer IC opnames of meer overlijdens.


Ik vind dit wel een interessante discussie. https://www.cafeweltschmerz.nl/gesprek- ... personeel/

Het gaat over deze brandbrief, geïnitieerd door een aantal artsen en wetenschappers.
https://opendebat.info/verkorte-brandbrief/
Ik vind dat hier best meer aandacht aan besteed mag worden, vandaar dat ik hem hieronder kopieer.

Verkorte Brandbrief Corona Maatregelen

Beste collega’s,

Via deze weg willen wij onze ernstige bezorgdheid uiten, voortkomend uit de gang van zaken de afgelopen maanden rondom de uitbraak van het SARS-CoV-2 virus.

Wij, een grote groep artsen, menen dat het bij wet vastleggen van de coronamaatregelen meer schade aanricht dan goed doet. Wij roepen politici op om zich onafhankelijk en kritisch te laten informeren over het beschikbare bewijs. Wij vragen politici openbaarheid van besluitvorming te eisen en te allen tijde proportionaliteit en subsidiariteit mee te laten wegen bij het uitrollen van beleid. Om zo in de beleidsdiscussie over corona weer oog te krijgen voor het doel dat maatregelen zouden moeten dienen: het verbeteren van onze volksgezondheid.

‘Een middel mag niet erger zijn dan de kwaal’ dit gezegde is actueler dan ooit als het gaat om de noodverordeningen en een eventuele noodwet.

We willen de aandacht vestigen op het aangepaste wetsvoorstel dat op korte termijn ingediend zal worden.1 (1- wetsvoorstel, originele versie van juni 2020). Het doel van de wet is om de noodverordeningen bij wet vast te leggen, ter bescherming van de volksgezondheid. Het gedeelte dat huisvredebreuk toestond in het licht van volksgezondheid en de corona-app zijn aangepast. Of er echter verandering is gekomen in de extreme strafmaatregelen, inbreuk op de privacy, lichamelijke integriteit en het zelfbeschikkingsrecht is nog niet duidelijk.2 (2- reactie Orde van Advocaten)

Dat de noodverordeningen en de wet worden gebracht in het licht van verbetering van de volksgezondheid staat in schril contrast met de tot op heden afwezige of weinig harde regels die de overheid voert waar het preventie van ziekten, optimale of waardegedreven zorg en investeringen in zorgpersoneel betreft.

Gezondheid is een diffuus begrip dat de afgelopen jaren in opdracht van de Gezondheidsraad en ZonMw opnieuw werd omschreven als een alternatief voor de statische definitie van gezondheid uit 1948 van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het resulteerde in “Gezondheid als het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven”.3 Deze omschrijving gaat niet uit van de afwezigheid van ziekte, maar van veerkracht, functioneren en eigen regie. Later uitgewerkt tot het begrip Positieve Gezondheid met zes dimensies, dat een rode draad vormt in de onlangs verschenen Landelijke Nota Gezondheidsbeleid 2020-2024 van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS), voor alle gemeentes in Nederland.4 Ook maakt het deel uit van het nieuwe Raamplan Artsenopleiding 2020.5 Internationaal wordt het nieuwe gezondheidsbegrip zeer veel geciteerd. Daarnaast onderschrijft ook de WHO de noodzaak van het meewegen van de rechten van de mens als het gaat om maatregelen genomen in het kader van de volksgezondheid. 5a

De huidige wereldwijde maatregelen, genomen ter bestrijding van SARS-CoV-2 schenden in hoge mate deze visie op gezondheid en de rechten van de mens. VWS gaat regelrecht in tegen de, in haar eigen nota vastgelegde, visie op gezondheidsbeleid en het potentieel ervan.

De maatregelen betreffen onder meer verplichte sociale distantie, (semi-)verplichte isolatie, hygiënemaatregelen en verplichte persoonlijke beschermingsmaatregelen.6,7

Aan het begin van de pandemie waren de maatregelen begrijpelijk en breed gedragen, ook al is er verschil in uitvoering met de landen om ons heen. Gaandeweg is er vanuit vele bronnen aan de alarmbel getrokken, de mortaliteit bleek vele malen lager dan verwacht, de meest kwetsbare groepen duidelijk omschrijfbaar (50% van de overleden patienten was 83 jaar of ouder. Merendeel (70%) van de overledenen jonger dan 70 jaar had een onderliggende aandoening waarvan 43% cardiovasculair lijden, 26% diabetes mellitus en 24% een chronische longaandoening) en de overgrote meerderheid (RIVM: 98%) maakt het (zeer) licht door.8

Opties als alleen het isoleren van mensen met klachten, ouderen en kwetsbare groepen en het verbieden van grote evenementen zijn vormen van ander beleid met wellicht dezelfde uitkomsten.

Wij verbazen ons over de overweging om, op basis van de huidige wetenschappelijke onderbouwing, ertoe over te gaan om de maatregelen een wettelijk karakter te geven, met mogelijkheid tot verlenging voor onbepaalde tijd.

De coronamaatregelen vormen een opvallend contrast met de tot op heden afwezige of weinig harde regels die de overheid voert als het gaat om goed gefundeerde maatregelen met bewezen gezondheidswinst zoals een zout- en suikertax, verbod op (e-)sigaretten en het financieel aantrekkelijk en ruim toegankelijk maken van gezonde voeding, beweging en sociale steunnetwerken. Preventiebeleid dat, juist de door corona zo hard geraakte groepen, een voorsprong had kunnen geven.

Een open discussie over de coronamaatregelen betekent dat we naast de gewonnen levensjaren van coronapatiënten, ook oog moeten hebben voor andere factoren die van invloed zijn op onze volksgezondheid. Denk daarbij aan schade op het gebied van het psychosociale domein9, 10, 12, economische schade11, 12 en schade aan de non-covid gezondheidszorg.6, 14, 15 Alleen dan kunnen we het huidige coronabeleid goed wegen, en voorkomen dat noodverordeningen in het licht van de volksgezondheid berusten op willekeur en meer schade doen dan goed.

De verantwoording vanuit de overheid dat dit gebeurt in het licht van volksgezondheid is schokkend te noemen, als de collaterale schade wordt meegewogen. Hoeveel gezonde levensjaren verloren zijn gegaan is nog moeilijk te schatten maar zouden het aantal gewonnen levensjaren ruim kunnen overstijgen.15 Door de blijvende maatregelen is de komende tijd de ziekenhuiscapaciteit dermate beperkt dat van inhalen van niet-geleverde zorg geen sprake zal zijn. 1,2 miljoen verwijzingen via zorgdomein zijn uitgesteld, hiervan wacht nog altijd 40% op een afspraak.16 Naast het verlies aan gezonde levensjaren is dit ook financieel een grote strop. Dat dit niet sneller ingevuld kan worden, wordt voor een groot deel veroorzaakt door de huidige 1,5 meter afstandseis, die tot grote logistieke uitdagingen in ziekenhuizen leidt en daarnaast goede poliklinische zorg in het gedrang brengt.

Wetenschappers over de gehele breedte van de maatschappij, gesteund door maatschappelijke organisaties kunnen de benodigde helderheid in het debat creëren door zich meer uit te spreken over de proportionaliteit en subsidiariteit van de maatregelen. Daarbij is het van belang dat zij breed gehoord worden, vanaf een zo vroeg mogelijk stadium van een uitbraak. Kritische discussie en twijfel dienen niet gemeden of afgezwakt te worden.17 Het doel moet zijn om altijd te streven naar optimale gezondheid voor een zo groot mogelijke groep waarbij maatregelen niet meer schade mogen doen dan hetgeen zij proberen te voorkomen (proportionaliteit- middel staat in verhouding tot de kwaal) en waarbij dit effect van optimale gezondheid behaald wordt met de minst ingrijpende maatregelen (subsidiariteit).

Als arts legden wij allemaal onze eed dan wel gelofte af welke in 2003 werd aangepast naar de huidige tijd en onder meer stelt ‘..Ik zal gezondheid bevorderen.’.. ‘Ik erken de grenzen van mijn mogelijkheden. Ik zal mij open en toetsbaar opstellen. Ik ken mijn verantwoordelijkheid voor de samenleving en zal de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg bevorderen. Ik maak geen misbruik van mijn medische kennis, ook niet onder druk.’18

Wij willen hierbij een openbaar appèl doen op onze beroepsverenigingen en mede-zorgverleners om zich uit te spreken over de huidige maatregelen en de voorgestelde wetgeving.

Wij vragen aandacht voor en roepen op tot een open discussie, waarbij zorgverleners zich mogen en durven uitspreken zonder angst voor repercussies. Wij brengen dit met respect en erkenning voor het snelle handelen tijdens het begin van de pandemie, voor de integriteit van onze collegae in en rondom het Outbreak Management team en onderschrijven een eenduidig beleid. Wij maken ons echter in toenemende mate zorgen om de beslotenheid waarin beslissingen worden gemaakt en de snelheid waarmee hypotheses en meningen in beleid verankerd worden.

Wij geven met deze brief het signaal af dat voortgang op dezelfde voet meer schade dan goed zou kunnen doen en roepen politici op om zich onafhankelijk en kritisch te laten informeren over het beschikbare bewijs, ook dat van andersdenkenden zolang dit op gefundeerde wetenschap gestoeld is. Wij vragen politici openbaarheid van besluitvorming te eisen en te allen tijde proportionaliteit en subsidiariteit mee te laten wegen bij het uitrollen van beleid met als doel het bevorderen van optimale gezondheid en medemenselijkheid.

Met bezorgdheid, hoop en op persoonlijke titel, ......
Door Siberienne
#3407184
Het blijft lastige materie wat wijsheid is en hoe je mensen zo ver kan krijgen dat ze zich een beetje aan de regels houden.

Maar als ik dan denk aan de veel grotere ramp die eraan komt (klimaat verandering) en dan kijk hoe moeilijk we nu al plezier op korte termijn los kunnen laten, dan word ik daar niet optimistisch van. Ik hoorde dat jongeren tegenwoordig een avondje gaan stappen in Barcelona want dat is goedkoper dan een avondje stappen in Eindhoven. Ticket 35 euro, overnachting hoeft niet want 'gewoon' de hele nacht doorhalen op zaterdag en dan zondagochtend weer naar huis. Ik vond dat toch wel vrij bizar.

Dat dit virus aan het licht brengt dat als een dolle allemaal rondreizen misschien toch niet zo handig is - nog even los van de belasting voor mileu - dringt blijkbaar nog niet door. En op alle niveaus hoor, ik ken ook een collega die in 3 weken tijd naar 3 verschillende Europese bestemmingen reisde toen de grenzen weer open gingen.... 2 grote steden en 1 land dat niet mega corona problemen had gehad.
Door Siberienne
#3407185
Ik blijf trouwens wel moeite houden met de stelling dat 98% een mild beeld doormaakt. dat is wel in schril contrast met de constatering dat veel jonge mensen die NIET opgenomen zijn geweest juist nog lang klachten houden, ik kopieer even een stuk uit Medisch contact

Veel ex-covid-19-patiënten hebben aanhoudend klachten

Bijna drie maanden na de eerste symptomen van covid-19 heeft een groot deel van de patiënten nog steeds klachten, zoals vermoeidheid, kortademigheid, druk op de borst, hoofdpijn en spierpijn. Dat blijkt uit een peiling van het Longfonds onder 1622 mensen met klachten na covid-19. De vragenlijst is een coproductie van het Longfonds, behandel- en kenniscentrum CIRO en de Universiteit Maastricht. De gemiddelde leeftijd van de respondenten was 53 jaar. Van de mensen die meewerkten aan het onderzoek heeft 91 procent nooit in het ziekenhuis gelegen vanwege corona, bij 43 procent is geen diagnose vastgesteld door een arts. Veruit de grootste groep (85%) zegt dat zijn gezondheid vóórdat covid-19 toesloeg, goed was. Nu is dat nog maar 6 procent.

Ruim negen op de tien mensen meldt problemen te hebben met simpele dagelijkse activiteiten. Bijna de helft geeft aan niet meer te kunnen sporten. Ruim een op de vijf zegt geen nazorg te hebben gehad en is daar ontevreden over.

Het Longfonds wil dat er een integrale kwaliteitsstandaard voor de nazorg komt. De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) heeft inmiddels een leidraad voor de nazorg bij covid-19 opgesteld, als aanvulling op een eerdere leidraad van de Federatie Medisch Specialisten die is gericht op ex-ic-patiënten. Met nadruk stelt de leidraad dat er weinig wetenschappelijke literatuur beschikbaar is over effectieve nazorginterventies en dat nog zeer weinig bekend is over de langetermijnklachten bij overlevenden. Mogelijk valt te koersen op de uitkomsten van eerder onderzoek naar patiënten die in een ziekenhuis opgenomen zijn geweest met een SARS-infectie. Die studies laten een palet aan langetermijngevolgen zien, zoals restschade aan de longen, psychische klachten, en chronische vermoeidheid. De verwachting is verder dat bij ex-covid-19-patiënten verminderde conditie en het verlies van spiermassa op de voorgrond zullen staan. Mogelijk is er – net als in de acute fase van de ziekte – ook in de herstelfase een verhoogd risico op trombo-embolische complicaties, die op de langere termijn kunnen leiden tot chronische trombo-embolische pulmonale hypertensie.

meer info op https://www.longfonds.nl

Mijn meneer ziet ook dit soort patiënten nu op de poli: jonge gezonde fitte mensen die dus wel de infectie doorstaan zonder in het ziekenhuis te komen maar er heel lang klachten van houden.
Door Lizzy
#3407192
Siberienne schreef: di 21 jul 2020, 16:23 Het blijft lastige materie wat wijsheid is en hoe je mensen zo ver kan krijgen dat ze zich een beetje aan de regels houden.

Maar als ik dan denk aan de veel grotere ramp die eraan komt (klimaat verandering) en dan kijk hoe moeilijk we nu al plezier op korte termijn los kunnen laten, dan word ik daar niet optimistisch van. Ik hoorde dat jongeren tegenwoordig een avondje gaan stappen in Barcelona want dat is goedkoper dan een avondje stappen in Eindhoven. Ticket 35 euro, overnachting hoeft niet want 'gewoon' de hele nacht doorhalen op zaterdag en dan zondagochtend weer naar huis. Ik vond dat toch wel vrij bizar.

Dat dit virus aan het licht brengt dat als een dolle allemaal rondreizen misschien toch niet zo handig is - nog even los van de belasting voor mileu - dringt blijkbaar nog niet door. En op alle niveaus hoor, ik ken ook een collega die in 3 weken tijd naar 3 verschillende Europese bestemmingen reisde toen de grenzen weer open gingen.... 2 grote steden en 1 land dat niet mega corona problemen had gehad.
En ondertussen gaat er een hoop geld naar de KLM om ze in de lucht te houden :-X . Wat maakt dat ik ook niet optimistisch ben en feitelijk blij ben dat ik nu geen 20 jarige ben :-X en geen kinderen/kleinkinderen heb om me zorgen over te maken.
Gebruikersavatar
Door Kaio
#3407205
-Annemarie- schreef: Precies. En meer besmettingen betekent inderdaad niet automatisch meer IC opnames of meer overlijdens.


Ik vind dit wel een interessante discussie. https://www.cafeweltschmerz.nl/gesprek- ... personeel/

Het gaat over deze brandbrief, geïnitieerd door een aantal artsen en wetenschappers.
https://opendebat.info/verkorte-brandbrief/
Ik vind dat hier best meer aandacht aan besteed mag worden, vandaar dat ik hem hieronder kopieer.

Verkorte Brandbrief Corona Maatregelen

Beste collega’s,

Via deze weg willen wij onze ernstige bezorgdheid uiten, voortkomend uit de gang van zaken de afgelopen maanden rondom de uitbraak van het SARS-CoV-2 virus.

Wij, een grote groep artsen, menen dat het bij wet vastleggen van de coronamaatregelen meer schade aanricht dan goed doet. Wij roepen politici op om zich onafhankelijk en kritisch te laten informeren over het beschikbare bewijs. Wij vragen politici openbaarheid van besluitvorming te eisen en te allen tijde proportionaliteit en subsidiariteit mee te laten wegen bij het uitrollen van beleid. Om zo in de beleidsdiscussie over corona weer oog te krijgen voor het doel dat maatregelen zouden moeten dienen: het verbeteren van onze volksgezondheid.

‘Een middel mag niet erger zijn dan de kwaal’ dit gezegde is actueler dan ooit als het gaat om de noodverordeningen en een eventuele noodwet.

We willen de aandacht vestigen op het aangepaste wetsvoorstel dat op korte termijn ingediend zal worden.1 (1- wetsvoorstel, originele versie van juni 2020). Het doel van de wet is om de noodverordeningen bij wet vast te leggen, ter bescherming van de volksgezondheid. Het gedeelte dat huisvredebreuk toestond in het licht van volksgezondheid en de corona-app zijn aangepast. Of er echter verandering is gekomen in de extreme strafmaatregelen, inbreuk op de privacy, lichamelijke integriteit en het zelfbeschikkingsrecht is nog niet duidelijk.2 (2- reactie Orde van Advocaten)

Dat de noodverordeningen en de wet worden gebracht in het licht van verbetering van de volksgezondheid staat in schril contrast met de tot op heden afwezige of weinig harde regels die de overheid voert waar het preventie van ziekten, optimale of waardegedreven zorg en investeringen in zorgpersoneel betreft.

Gezondheid is een diffuus begrip dat de afgelopen jaren in opdracht van de Gezondheidsraad en ZonMw opnieuw werd omschreven als een alternatief voor de statische definitie van gezondheid uit 1948 van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het resulteerde in “Gezondheid als het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven”.3 Deze omschrijving gaat niet uit van de afwezigheid van ziekte, maar van veerkracht, functioneren en eigen regie. Later uitgewerkt tot het begrip Positieve Gezondheid met zes dimensies, dat een rode draad vormt in de onlangs verschenen Landelijke Nota Gezondheidsbeleid 2020-2024 van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS), voor alle gemeentes in Nederland.4 Ook maakt het deel uit van het nieuwe Raamplan Artsenopleiding 2020.5 Internationaal wordt het nieuwe gezondheidsbegrip zeer veel geciteerd. Daarnaast onderschrijft ook de WHO de noodzaak van het meewegen van de rechten van de mens als het gaat om maatregelen genomen in het kader van de volksgezondheid. 5a

De huidige wereldwijde maatregelen, genomen ter bestrijding van SARS-CoV-2 schenden in hoge mate deze visie op gezondheid en de rechten van de mens. VWS gaat regelrecht in tegen de, in haar eigen nota vastgelegde, visie op gezondheidsbeleid en het potentieel ervan.

De maatregelen betreffen onder meer verplichte sociale distantie, (semi-)verplichte isolatie, hygiënemaatregelen en verplichte persoonlijke beschermingsmaatregelen.6,7

Aan het begin van de pandemie waren de maatregelen begrijpelijk en breed gedragen, ook al is er verschil in uitvoering met de landen om ons heen. Gaandeweg is er vanuit vele bronnen aan de alarmbel getrokken, de mortaliteit bleek vele malen lager dan verwacht, de meest kwetsbare groepen duidelijk omschrijfbaar (50% van de overleden patienten was 83 jaar of ouder. Merendeel (70%) van de overledenen jonger dan 70 jaar had een onderliggende aandoening waarvan 43% cardiovasculair lijden, 26% diabetes mellitus en 24% een chronische longaandoening) en de overgrote meerderheid (RIVM: 98%) maakt het (zeer) licht door.8

Opties als alleen het isoleren van mensen met klachten, ouderen en kwetsbare groepen en het verbieden van grote evenementen zijn vormen van ander beleid met wellicht dezelfde uitkomsten.

Wij verbazen ons over de overweging om, op basis van de huidige wetenschappelijke onderbouwing, ertoe over te gaan om de maatregelen een wettelijk karakter te geven, met mogelijkheid tot verlenging voor onbepaalde tijd.

De coronamaatregelen vormen een opvallend contrast met de tot op heden afwezige of weinig harde regels die de overheid voert als het gaat om goed gefundeerde maatregelen met bewezen gezondheidswinst zoals een zout- en suikertax, verbod op (e-)sigaretten en het financieel aantrekkelijk en ruim toegankelijk maken van gezonde voeding, beweging en sociale steunnetwerken. Preventiebeleid dat, juist de door corona zo hard geraakte groepen, een voorsprong had kunnen geven.

Een open discussie over de coronamaatregelen betekent dat we naast de gewonnen levensjaren van coronapatiënten, ook oog moeten hebben voor andere factoren die van invloed zijn op onze volksgezondheid. Denk daarbij aan schade op het gebied van het psychosociale domein9, 10, 12, economische schade11, 12 en schade aan de non-covid gezondheidszorg.6, 14, 15 Alleen dan kunnen we het huidige coronabeleid goed wegen, en voorkomen dat noodverordeningen in het licht van de volksgezondheid berusten op willekeur en meer schade doen dan goed.

De verantwoording vanuit de overheid dat dit gebeurt in het licht van volksgezondheid is schokkend te noemen, als de collaterale schade wordt meegewogen. Hoeveel gezonde levensjaren verloren zijn gegaan is nog moeilijk te schatten maar zouden het aantal gewonnen levensjaren ruim kunnen overstijgen.15 Door de blijvende maatregelen is de komende tijd de ziekenhuiscapaciteit dermate beperkt dat van inhalen van niet-geleverde zorg geen sprake zal zijn. 1,2 miljoen verwijzingen via zorgdomein zijn uitgesteld, hiervan wacht nog altijd 40% op een afspraak.16 Naast het verlies aan gezonde levensjaren is dit ook financieel een grote strop. Dat dit niet sneller ingevuld kan worden, wordt voor een groot deel veroorzaakt door de huidige 1,5 meter afstandseis, die tot grote logistieke uitdagingen in ziekenhuizen leidt en daarnaast goede poliklinische zorg in het gedrang brengt.

Wetenschappers over de gehele breedte van de maatschappij, gesteund door maatschappelijke organisaties kunnen de benodigde helderheid in het debat creëren door zich meer uit te spreken over de proportionaliteit en subsidiariteit van de maatregelen. Daarbij is het van belang dat zij breed gehoord worden, vanaf een zo vroeg mogelijk stadium van een uitbraak. Kritische discussie en twijfel dienen niet gemeden of afgezwakt te worden.17 Het doel moet zijn om altijd te streven naar optimale gezondheid voor een zo groot mogelijke groep waarbij maatregelen niet meer schade mogen doen dan hetgeen zij proberen te voorkomen (proportionaliteit- middel staat in verhouding tot de kwaal) en waarbij dit effect van optimale gezondheid behaald wordt met de minst ingrijpende maatregelen (subsidiariteit).

Als arts legden wij allemaal onze eed dan wel gelofte af welke in 2003 werd aangepast naar de huidige tijd en onder meer stelt ‘..Ik zal gezondheid bevorderen.’.. ‘Ik erken de grenzen van mijn mogelijkheden. Ik zal mij open en toetsbaar opstellen. Ik ken mijn verantwoordelijkheid voor de samenleving en zal de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg bevorderen. Ik maak geen misbruik van mijn medische kennis, ook niet onder druk.’18

Wij willen hierbij een openbaar appèl doen op onze beroepsverenigingen en mede-zorgverleners om zich uit te spreken over de huidige maatregelen en de voorgestelde wetgeving.

Wij vragen aandacht voor en roepen op tot een open discussie, waarbij zorgverleners zich mogen en durven uitspreken zonder angst voor repercussies. Wij brengen dit met respect en erkenning voor het snelle handelen tijdens het begin van de pandemie, voor de integriteit van onze collegae in en rondom het Outbreak Management team en onderschrijven een eenduidig beleid. Wij maken ons echter in toenemende mate zorgen om de beslotenheid waarin beslissingen worden gemaakt en de snelheid waarmee hypotheses en meningen in beleid verankerd worden.

Wij geven met deze brief het signaal af dat voortgang op dezelfde voet meer schade dan goed zou kunnen doen en roepen politici op om zich onafhankelijk en kritisch te laten informeren over het beschikbare bewijs, ook dat van andersdenkenden zolang dit op gefundeerde wetenschap gestoeld is. Wij vragen politici openbaarheid van besluitvorming te eisen en te allen tijde proportionaliteit en subsidiariteit mee te laten wegen bij het uitrollen van beleid met als doel het bevorderen van optimale gezondheid en medemenselijkheid.

Met bezorgdheid, hoop en op persoonlijke titel, ......
Krijg soms het gevoel dat er met opzet geen aandacht aan besteed wordt. Men wil dat mensen het eens blijven met de maatregelen. In mijn ogen wordt daar ook veel bangmakerij voor ingezet, welke trouwens ook zeer zeer slecht voor de gezondheid is.
Een eenmaal ingeslagen weg wordt helaas niet snel meer veranderd, ook niet met voorschreidende kennis, want stel dat je het dan fout doet, dus houden we vast aan iets wat we al deden.
Ik vrees zelf ook dat de nasleep, zowel de economische als gezondheid ( psychisch, lichamelijk, armoede, geen baan, uitzichtloze sitaties) wel eens nog erger erin gaan hakken op de maatschappij. Maar die zijn niet onder een noemer als corona te bestempelen dus minder zichtbaar, en daar zullen we ook niet dagelijks een update van krijgen .

Die 98 % die weinig klachten ondervind komt overigens van het RIVM af. Ik snap dat als je aan het "front" werkzaam bent dat je daar een ander beeld van hebt.maar goed je zult maar degene zijn met blijvende langdurige klachten, zoiets is nooit leuk, net zoals je degene bent die een andere ernstige ziekte krijgt.
Ik heb wel in het onderzoek hier ( na Italië was hier de 2e grote brandhaard) dat er veel meer mensen ziek waren dan bekend was, en dat een heel groot deel nauwelijks klachten had. Ook een onderzoek in die skiplaats igsl zoiets bleek ruim 40% van de bevolking antistoffen te hebben. Ipv van de bekende 15% waarvan besmetting was vastgesteld. Daarvan had zo'n 85 % niet door dat die mogelijk corona had gehad, een deel had 0 klachten , andere hadden ja een beetje verkouden geweest of zo.
Dus wat dat betreft kan het denk ik wel zeker zo dat er veel besmettingen zijn die helemaal niet lijden tot extreem ziek worden en lang last hebben. Maar een deel, en wellicht ook maar een klein deel bij gezonde mensen, en waarom, tja beetje Russisch roulette denk ik , pech zoals andere pech hebben een andere ernstige ziekte te krijgen :-\
Dus wellicht klopt die 98% dan wel.
Gebruikersavatar
Door Kaio
#3407206
Kaela schreef: di 21 jul 2020, 15:50 Op NOS stond dat het aantal toegenomen besmettingen niet meer verklaarbaar was door het feit dat we meer testen. Daarvoor was de stijging te groot.

En uiteindelijk is het nu nog niet zo spannend hoeveel mensen er besmet zijn, maar de stijging en dat R getal wat nu ruim boven de 1 ligt wel. Die stijging gaat met het huidige gedrag van mensen niet afnemen.

Toch raar dat ze dat zo kunnen stellen. Hoe kunnen ze dat nu weten? Voorheen konden alleen serieus zieke mensen getest worden en nu iedereen met een kuchje, snotje, of bezorgde etc etc.
Waarmee vergelijk je dan als je voorheen niet uitvoerig teste? Zeker als er dan nog wordt gesteld dat veel besmettingen helemaal geen heel erge klachten geven. Nu komen dus heel veel mensen in beeld met die milde klachten die voorheen geen aandacht kregen. En ja als je meer test gaat ook je R getal omhoog, die hangt samen met het aantal vastgestelde besmettingen.
Ik denk daarbij ook dat je stijgingen / dalingen ook in perspectief van het aantal afgenomen tests moet zien, en ook zo zou moeten brengen.
Tja ik weet het ook niet, maar blijf wel zeer kritisch zoals gewoonlijk ;)
#3407207
Blijft het toch vreemd dat men hier bij ons maar minder dan 10% mensen met antistoffen kan vinden....

Zelfs als in Ishl 40% het zouden doorgemaakt hebben, ga je dan zeggen dat minder dan 1% daar er enige blijvende schade van gaat ondervinden?
Das dan een 6% van de gekende besmettingen (15% vd bevolking)?
Ik vermoed dat dat toch een stuk hoger zal liggen!
Het sterftecijfer lag in Italië al zo hoog.
Gebruikersavatar
Door Kaela
#3407208
Maar dat is het precies Kaio. Ze hebben gekeken naar hoeveel ze meer testen en hoeveel meer positief is. En dat staat dus niet met elkaar in verhouding. Er wordt meer positief getest als alleen door meer testen te verklaren is.

Tja, die milde gevallen. Leuk hoor. Maar een vriendin van ons heeft mooi longschade. Ze is wel aardig ziek geweest, maar bij lange niet zo erg om naar een ziekenhuis te moeten. Nu nog steeds last en longfoto’s geven schade weer. Wat er nu moet gaan gebeuren en in hoeverre dat nog gaat herstellen weet ze nog niet. Mooi k*t voor een jonge moeder, om het maar plat te stellen.
#3407209
Een collega van Meneer heeft een weekje in het ziekenhuis gelegen. Ze voelde zich voorheen gewoon goed, geen gekende aandoeningen.
Bij het nemen van longfoto's hebben ze een goedaardig gezwel aan haar borstbeen ontdekt. Niets ernstig, maar dat neemt wel energie en ruimte van de longen in met als gevolg een ernstiger verloop. Dat valt dus onder bijkomende aandoeningen hé.
Je kan ze zomaar hebben zonder dat je't weet (een heel groot deel van mensen met diabetes weten het zelfs niet) en ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. En dan val je in de statistieken gewoon onder de 'al niet gezonde' slachtoffers.

Die collega is trouwens ook 3 maand thuis geweest en nog steeds aan het revalideren. Het is pas een week of 2 terug dat ze konden opereren om dat gezwel weg te halen.. En ze was bij de eersten van de eerste golf, heeft het begin maart op skivakantie opgelopen toen alles nog mocht.
Gebruikersavatar
Door Kaio
#3407210
pearlsofpassion schreef: wo 22 jul 2020, 09:49 Blijft het toch vreemd dat men hier bij ons maar minder dan 10% mensen met antistoffen kan vinden....

Zelfs als in Ishl 40% het zouden doorgemaakt hebben, ga je dan zeggen dat minder dan 1% daar er enige blijvende schade van gaat ondervinden?
Das dan een 6% van de gekende besmettingen (15% vd bevolking)?
Ik vermoed dat dat toch een stuk hoger zal liggen!
Het sterftecijfer lag in Italië al zo hoog.
Tja weet je die tegenstrijdige gegevens blijven mij ook bevreemden! Juist daarom denk ik vaak wat zijn ze aan het doen? :g: Verschillende manieren van onderzoek, verschillende manieren van interpretatie van getallen? Fouten in o onderzoeken, vast wel. Daarom denk ik wel dat het goed is om zo veel mogelijk van verschillende kanten de zaken te bekijken, verschillende onderzoeksteams etc. Ieder team is biased ( ook al zou je willen streven naar 100% niet maar dat kan als mens onmogelijk) Maar goed het gaat gewoon lastig blijven voorlopig :-\
Gebruikersavatar
Door Kaio
#3407211
Kaela schreef: wo 22 jul 2020, 09:51 Maar dat is het precies Kaio. Ze hebben gekeken naar hoeveel ze meer testen en hoeveel meer positief is. En dat staat dus niet met elkaar in verhouding. Er wordt meer positief getest als alleen door meer testen te verklaren is.

Tja, die milde gevallen. Leuk hoor. Maar een vriendin van ons heeft mooi longschade. Ze is wel aardig ziek geweest, maar bij lange niet zo erg om naar een ziekenhuis te moeten. Nu nog steeds last en longfoto’s geven schade weer. Wat er nu moet gaan gebeuren en in hoeverre dat nog gaat herstellen weet ze nog niet. Mooi k*t voor een jonge moeder, om het maar plat te stellen.
Ah ok , ;)

En ja nee ,natuurlijk is het voor mensen die er hard getroffen door worden zwaar kl*te, serieus ik wens het niemand toe.

Maar in perspectief geplaatst, zijn ze er natuurlijk wel, veel milde gevallen blijkbaar , (ok daar heb je inderdaad niks aan als je daar niet tussen valt )
Ik ken ook 70+ers , die er goed doorheen gekomen zijn. Dat is dan een andere belichting. ( meestal worden met name de horrorstories gedeeld en de rest niet)
#3407215
Maar wat Kaela zegt, die valt onder een mild geval, geen ziekenhuisopname, bijlange niet dood, maar wel schade en in die mate dat het in het dagelijks leven merkbaar is.
Dat is niet zwaar getroffen hé. Dat valt onder de milde gevallen hoor. Zo zijn er bergen mensen!

En tuurlijk komen er ook oudere mensen doorheen, en vast ook vrijwel ongeschonden.
Maar we moeten eerlijk zijn, die mensen zijn een stuk minder actief en hebben dus ook veel minder extra last als er nog een stukje longfunctie wegvalt. Bovendien kunnen ook oudere mensen gewoon geluk hebben en het effectief mild doormaken. Maar bij ouderen vinden we dat ze geluk hebben als het meevalt, bij jongeren dat ze ongeluk hebben als ze wel schade krijgen. Terwijl dat in elke leeftijd ook gewoon een gauss-curve volgt. De gemiddelden liggen gewoon anders.
Dat wil niet zeggen dat de jongeren met schade uitzonderingen zijn of de ouderen die het goed doormaken. Het verloop is bij ouderen gewoon in het algemeen en gemiddeld ernstiger. Maar ook bij dertigers en veertigers is het verloop gemiddeld al ernstig genoeg. Daar ben ik van overtuigd. Die 98% daar geloof ik echt niets van. Dat hoort in de categorie van :je bent niet besmettelijk zonder symptomen of het virus verdwijnt in de zomer : wishful thinking.
Gebruikersavatar
Door Kaio
#3407220
Nou echt serieus rekenen ze dat onder milde gevallen?
Mijn definitie van mild ligt wel ergens anders.
Maar wat rekenen ze nu echt bij milde gevallen ? Wat is de "definitie" van milde gevallen die gehanteerd wordt?

Ik las trouwens net echt iets triest, een 6 jarig jongetje dat doodsbang is omdat hem verteld werd zijn mama niet meer te knuffelen want dan kon ze doodgaan ( in ieder geval dat is hoe een klein kindje dat interpreteerd heeft) :'( :'( :'(
En daar wordt ik juist droevig van , deze gevolgen van de aanpak. :'(
Gebruikersavatar
Door Angelique
#3407222
Kaio schreef: wo 22 jul 2020, 11:26 Nou echt serieus rekenen ze dat onder milde gevallen?
Mijn definitie van mild ligt wel ergens anders.
Maar wat rekenen ze nu echt bij milde gevallen ? Wat is de "definitie" van milde gevallen die gehanteerd wordt?

Ik las trouwens net echt iets triest, een 6 jarig jongetje dat doodsbang is omdat hem verteld werd zijn mama niet meer te knuffelen want dan kon ze doodgaan ( in ieder geval dat is hoe een klein kindje dat interpreteerd heeft) :'( :'( :'(
En daar wordt ik juist droevig van , deze gevolgen van de aanpak. :'(

Milde gevallen zijn mensen die erg ziek kunnen zijn, maar nog net het zkh niet halen.

En ja, het is buitengewoon triest dat er een generatie zal ontstaan die opgroeien met het idee dat normaal sociale contacten wel eens dodelijk kunnen zijn.
 Terug naar “Bar-plaats”

Barfplaats wordt gesponsord door