Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

Gebruikersavatar
Door constance.blokzijl
#3268287
En dan om ongelukken te voorkomen komt het stukje etiquette weer om de hoek kijken. Want zo heel moeilijk is het niet hoor om rekening te houden met elkaar, en in mijn ogen kun je daar al veel ellende mee voorkomen. Net wat Keala zegt; je kunt heel zorgvuldig zijn met waar en hoe maar je blijft toch afhankelijk van andere baasjes...

Ik kan socialiseren tot ik een ons weeg, maar als ik de rasbeschrijving lees zal ik zien dat een Amerikaanse bulldog over het algemeen op een volwassen leeftijd niet meer goed met andere honden overweg kan, reu reu geeft vaak problemen, net als teef teef.
Dan moet ik toch echt niet verbaasd zijn als dat mis gaat. Slimmer is dan om ervoor te zorgen dat dit niet kan gebeuren....

Het blijft uiteindelijk neer komen op ons, de mens. Hoe gaan wij met de zaken om en hoe kunnen en willen wij zaken managen.
En hoeveel geduld en begrip kunnen wij opbrengen voor een ander.

Het is toch ergens zot dat zoals ik deze week had, ik was per ongeluk een losloop gebied in gewandeld, dus ik ook zo snel mogelijk weer uit proberen te lopen. Kom ik een oudere dame tegen met een hele drukke hond, zij kijkt naar mij, en mijn honden (Lola vind dat echt spannend, een vreemde, drukke hond) ziet dat ik ze aan de lijn heb en zegt; oh wacht even, ik lijn hem aan, kunnen we wat meer ruimte creëeren, je hebt er een die het wel spannend vind!
Het ergste ik dat ik hier dus verbaasd over ben, en alleen een oh dank u wel kon stamelen... Zo ongewoon is dat dus.
Vind ik niet alleen jammer maar in mijn ogen zijn we daarmee ook echt op de verkeerde weg, wat voor soort RAD er ook komt bijtincidenten zullen niet minder worden als mensen geen rekening met elkaar willen houden.
Gebruikersavatar
Door Kaela
#3268293
Siberienne schreef:Over wisselwerking tussen ervaring en aanleg vond ik dit wel een mooi artikel; http://suzanneclothier.com/als-juist-da ... EwdV7XtTYU
Ik kan er niet zo heel veel mee, in de context tot waar we het hier over hebben. Ik snap het artikel prima, je kunt wel eeuwig "het vinden bij de container op 6 weken" de schuld blijven geven, maar dat schiet niet op. Al is het ook een gegeven dat pups die uit hele stressvolle moeders geboren worden onder slechte omstandigheden, echt wel permanente schade oplopen. Dus tja, ik snap de strekking van het artikel wel, maar ik vind het ook kort door de bocht.

Hebben we het over ingrijpende gebeurtenissen zoals een aanval met (zware) fysieke verwondingen tot gevolg, denk ik toch dat je echt wel kan spreken over een gedrags veranderende gebeurtenis. Ik vind het echt te ver gaan om te zeggen dat zo'n gebeurtenis alleen maar een excuus voor het baasje is, omdat honden in het nu leven. Ik heb ook niet de indruk dat het artikel over zulke heftige, duidelijke gebeurtenissen gaat, maar meer over de smoesjes die mensen aandragen en het slecht kunnen lezen van je hond.

Natuurlijk is het wel zo dat het individu verschillend op dezelfde situatie reageert. En lastig is ook dat de ene aanval niet met de andere te vergelijken is. Maar ik denk dat je in de regel toch echt wel stellen kunt dat (vrijwel) geen hond beter wordt van aangevallen worden met verwondingen tot gevolg.
Door Esther Q
#3268307
Volgens mij zouden drukke gebieden gebaat zijn bij verkeersregels voor hondenbaasjes. Gewoon een paar simpele gedragsregels en die even serieus aanleren en handhaven als overige verkeersregels. Onderling gaan mensen toch nooit op dezelfde lijn komen. Iedereen doet het op zijn manier en dat is altijd de enige mogelijke manier voor die persoon met de hond op dat moment.
Door Siberienne
#3268383
Kaela schreef:Ik kan er niet zo heel veel mee, in de context tot waar we het hier over hebben. Ik snap het artikel prima, je kunt wel eeuwig "het vinden bij de container op 6 weken" de schuld blijven geven, maar dat schiet niet op. Al is het ook een gegeven dat pups die uit hele stressvolle moeders geboren worden onder slechte omstandigheden, echt wel permanente schade oplopen. Dus tja, ik snap de strekking van het artikel wel, maar ik vind het ook kort door de bocht.

Hebben we het over ingrijpende gebeurtenissen zoals een aanval met (zware) fysieke verwondingen tot gevolg, denk ik toch dat je echt wel kan spreken over een gedrags veranderende gebeurtenis. Ik vind het echt te ver gaan om te zeggen dat zo'n gebeurtenis alleen maar een excuus voor het baasje is, omdat honden in het nu leven. Ik heb ook niet de indruk dat het artikel over zulke heftige, duidelijke gebeurtenissen gaat, maar meer over de smoesjes die mensen aandragen en het slecht kunnen lezen van je hond.

Natuurlijk is het wel zo dat het individu verschillend op dezelfde situatie reageert. En lastig is ook dat de ene aanval niet met de andere te vergelijken is. Maar ik denk dat je in de regel toch echt wel stellen kunt dat (vrijwel) geen hond beter wordt van aangevallen worden met verwondingen tot gevolg.
Het was eigenlijk in reactie op Parelridder die hetzelfde aangaf als wat hier staat, en de dat de eigenaren van de Sarplaninac kwamen met de rotsmoes

Maar ook vanwege mijn eigen ervaring. Mijn vorige twee Huskies waren Chenak en Janouk. Chenak was heel zelfzeker. Janouk niet. Die kon ook uitvallen aan de lijn. Ik heb een poos gezegd, dat komt doordat hij als pup aangevallen is. Dat was ook geen fijne ervaring voor hem. Hoewel hij fysiek geen echte schade had. Maar later heb ik mij wel gerealiseerd dat het een combinatie was van en zijn eigen karakter (Janouk was een 'pieperd' en een hele zachte hond van nature), het in incident en mijn reactie erop. En zijn socialisatie. Waarin ik hem mogelijk teveel zelf uit heb laten zoeken. (Het is nu alweer 15 jr geleden, dus de details weet ik ook niet helemaal meer)

Zonder in de schuld en boete val te lopen; ik vraag mij oprecht ook weleens af waarom sommige honden vaak aangevallen worden. Hier op het forum ook een paar voorbeelden. Jouw Oscar, maar ook Jacey kwam langs. Waarbij ik denk dat helaas juist zachte honden een makkelijker slachtoffer zijn (en natuurlijk waar je woont, want dat scheelt ook, hoe meer honden je in de buurt hebt, hoe groter die kans). Juist de honden die niks terug doen.
En ik heb geen antwoord he, maar ik vraag het me af. Ik ken ook een trainer/GT van wie de herder als jonge hond een paar keer fors aangevallen en die is nu niet meer vriendelijk. Maar ook zij heeft geen idee waarom haar hond slachtoffer was.

Dan denk ik ook aan Janouk; die was zelf slachtoffer, speelde ook niet zo graag met andere honden maar kon ook een etter zijn door juist tegen wat angstige en onderdanig honden lelijk te doen. Als 'ie voelde dat hij het wel aan kon, ging hij lopen intimideren. Terwijl Chenak, die had dat helemaal niet nodig. Als een andere hond uitviel, kon ik aan zijn reactie zien of dat uit angst was of juist niet.

Bij de huidige twee is het weer anders. Groot verschil is dat jut en jul ALTIJD samen optrekken. Een van de redenen ook dat ik het niet snel meer doe, 2 pups uit 1 nest maar dat terzijde. Spot valt uit, maar niet uit angst en hem is nooit wat echt naars gebeurd als pup bv.

Overigens lees ik het artikel wel anders: niet dat ervaringen - en zeker heftige - geen rol spelen maar meer dat hoe elke ervaring opgepakt wordt, ook te maken heeft met wat er al aanwezig is in de hond zelf aan aanleg en aan vroegere ervaringen. Wat Hope ook aangeeft: haar hond toont puur angst en gaat niet over tot angst agressie waar dat bij Oscar wel het geval is. En nogmaals: dit heeft niet te maken met goed of fout, het heeft te maken met wat is.
Als Janouk een onbevangen pup was geweest, zoals het labje van vrienden van ons dat had hij mogelijk ook anders gereageerd op zijn incident. Want dat labje vindt nog steeds andere honden LEUK terwijl Janouk echt veranderde. Ik denk overigens ook dat de context anders was. Janouk liep gewoon en de hond kwam aanrennen. Terwijl labje op de andere hond afstormde, ging snuffelen en zich vervolgens opmaakte om met beide poten erop te springen om te spelen.
Ik kan dus zeggen 'door de aanval vond Janouk andere honden niet meer leuk' maar dat is te kort door de bocht. Hij vond daarvoor andere honden al spannend en dat heb ik niet goed onderkend c.q. aangepakt. Dan wordt vervolgens gezegd dat je dat kunt herstellen door veel positieve ervaringen met andere honden; dus spelen op de puppy cursus etc. Maar wat ik me toentertijd niet gerealiseerd heb, is dat dat niet was wat Janouk nodig had. Die had ik veel meer geholpen door te (h)erkennen dat het geen allemansvriend was. Ik had hem juist moeten leren dat hij niet hoefde te kennismaken als hij daar geen zin in had en dat ik hem zou steunen daarin. Ik denk dat hem dat juist meer rust had gegeven om op eigen tempo weer kennis te gaan maken met andere honden. Als hij niet aangevallen was- was het dan anders gelopen? Misschien wel. Misschien ook niet want dan was er wel een keer een ander incident geweest of had hij zich geleidelijk ook zo ontwikkeld.

En zo lees ik het artikel. En het hielp mij om niet te blijven hangen in de 'wat -als' modus maar te gaan werken aan wat er nu is /speelt en hoe dat op te lossen zonder die bril. Zoals de mensen met de Sarplaninac ook hadden moeten doen.
Gebruikersavatar
Door Kaela
#3268410
Siberienne schreef: Zonder in de schuld en boete val te lopen; ik vraag mij oprecht ook weleens af waarom sommige honden vaak aangevallen worden. Hier op het forum ook een paar voorbeelden. Jouw Oscar, maar ook Jacey kwam langs. Waarbij ik denk dat helaas juist zachte honden een makkelijker slachtoffer zijn (en natuurlijk waar je woont, want dat scheelt ook, hoe meer honden je in de buurt hebt, hoe groter die kans). Juist de honden die niks terug doen.
En ik heb geen antwoord he, maar ik vraag het me af. Ik ken ook een trainer/GT van wie de herder als jonge hond een paar keer fors aangevallen en die is nu niet meer vriendelijk. Maar ook zij heeft geen idee waarom haar hond slachtoffer was.


Overigens lees ik het artikel wel anders: niet dat ervaringen - en zeker heftige - geen rol spelen maar meer dat hoe elke ervaring opgepakt wordt, ook te maken heeft met wat er al aanwezig is in de hond zelf aan aanleg en aan vroegere ervaringen. Wat Hope ook aangeeft: haar hond toont puur angst en gaat niet over tot angst agressie waar dat bij Oscar wel het geval is. En nogmaals: dit heeft niet te maken met goed of fout, het heeft te maken met wat is.
Je stelt hier twee goede punten.

Het eerste, ik heb echt geen idee. Ik vrees dat de factor pech qua locatie flink meespeelt. De Hollandse en Duitse herder hier in de straat slopen alles wat ze aan (reuen?) te pakken kunnen krijgen als ze los lopen. De eigenaar van de staff kruising heeft een hond of 7 a 8 nodig gehad voordat ie realiseerde dat ie geen lieverdje in huis had gehaald. Het kleine hondje dat los schoot valt tegen alles en iedereen uit, zowel tijdens het wandelen als wanneer hij in de vensterbank over zijn toeren raakt. Dus tja, ik weet niet wat je daar mee moet.
Ik weet wél dat bij de Hollandse herder we hem eerst passeerden en vervolgens wij én Oscar die hond allang weer vergeten waren en hij opeens van achteren erop klapte. Ik weet ook dat bij de Duitse herder meneer K zodra hij die hond in de verte zag af is geslagen een poortje in is gelopen, waarbij hij er 100% zeker van was dat Oscar die herder nog niet gezien had en gewoon normaal ontspannen bij hem liep en wat aan het snuffelen was. Tja, ik weet echt niet wat ik daar mee moet.
Ik weet ook dat voor die aanvallenreeks begon (ze zijn in vrij korte tijd geweest), ik met Oscar meerdere keren per week in alle drukke en verfoeide losloopgebieden kwam en Oscar daar nooit een issue gehad heeft met wat voor hond dan ook. Pas ná die aanvallen is zijn reactie op honden veranderd. Echt, ik weet het niet. En dat kan mijn fout zijn hoor, maar ik heb er mijn hoofd al vaak over gebroken.

Het tweede, waarom Oscar angstagressie inzet en Nelson niet. Ja, dat is een combinatie van heel veel factoren, waarvan genetica en allerlei andere ervaringen heel erg meespelen. In dezelfde periode ongeveer heeft het hele gedoe met Oscar zijn heupen ook gespeeld. En als er 1 enorme gigantische fout is geweest die ik heb gemaakt, is het wel dat ik naar een bepaalde dierenarts ben gegaan en daar niet na 2 minuten de deur uit ben gelopen om Oscar te beschermen. Daar is Oscar's al reeds aanwezige angst, wantrouwen en moeite met mensen keihard de rand over geduwd om te resulteren in dikke angstagressie. Absoluut een combinatie van wat er allemaal al in zat, maar wat door hele foute gebeurtenissen heel acuut voor een blijvende wissel in gedrag heeft gezorgd. Heel verklaarbaar, het enige wat er eigenlijk gebeurd is, is dat Oscar toen gedwongen is van flight en freeze over te stappen naar fight. En dat draai je niet zomaar weer terug. Je ziet hem altijd die voorkeur voor flight en freeze houden, dat zit er nog veel sterker in dan de fight. Maar als de optie fight er eenmaal zit, dan zal die gekozen worden als de nood groot genoeg is.
En dat zal voor een hond als Nelson niet snel gebeuren, omdat die een andere genetische print heeft en een heel ander totaalpakketje aan ervaringen. Dus dat is zeker een verschil. Maar uiteindelijk is het resultaat hetzelfde, ze zijn allebei bang geworden, omdat ze een hele nare ervaring hebben gehad.
Door MillyMol
#3268462
Tobias is een van de zachtste honden die ik ooit heb meegemaakt. Zit geen greintje agressie in (als ik het blaffen wat hij doet naar mensen, honden en dingen die hij niet kent even niet meereken en dat voorkomt uit onzekerheid). En hij is inderdaad altijd degene die wordt aangevallen door andere honden. Hij blaft en gromt terug, maar hij heeft nog nooit gebeten. En hij is nooit degene die de agressie begint.

En daar zitten ook honden tussen die als pup met hem gespeeld en gedold hebben, waaronder een Tibetaanse Terrier, een Chow Chow en een Kooiker hond. Daarentegen speelt hij de sterren van de hemel met twee ongelooflijk lieve American bulldog honden, een labrador, teckels, een New Foundlander, een Berner Sennen en nog wat mixjes.

Ik hou hem nu natuurlijk weg van honden uit de buurt waarvan ik weet dat ze ‘de pik op hem hebben’, maar ook ik vraag me af wat nou veroorzaakt dat hij altijd de lul is. Wie het weet mag het zeggen.
Door Martine-Tom
#3268465
MillyMol schreef:Tobias is een van de zachtste honden die ik ooit heb meegemaakt. Zit geen greintje agressie in (als ik het blaffen wat hij doet naar mensen, honden en dingen die hij niet kent even niet meereken en dat voorkomt uit onzekerheid). En hij is inderdaad altijd degene die wordt aangevallen door andere honden. Hij blaft en gromt terug, maar hij heeft nog nooit gebeten. En hij is nooit degene die de agressie begint.

En daar zitten ook honden tussen die als pup met hem gespeeld en gedold hebben, waaronder een Tibetaanse Terrier, een Chow Chow en een Kooiker hond. Daarentegen speelt hij de sterren van de hemel met twee ongelooflijk lieve American bulldog honden, een labrador, teckels, een New Foundlander, een Berner Sennen en nog wat mixjes.

Ik hou hem nu natuurlijk weg van honden uit de buurt waarvan ik weet dat ze ‘de pik op hem hebben’, maar ook ik vraag me af wat nou veroorzaakt dat hij altijd de lul is. Wie het weet mag het zeggen.
Bij Tom weet ik het wel, zijn houding veroorzaakt het. Hij heeft sowieso al de neiging om blaffend op andere honden af te lopen, maar daar kent ie 2 varianten in. De ene waarbij het dat met een "open mind" doet, een soort van "ik vind je spannend maar wil wel graag even snuffelen".
De 2e is een wisselwerking met de houding van de andere hond. Als de andere hond hem fixeert of op hem af dendert veranderd zijn houding, oren gaan plat, haren overeind, hij fixeert terug enz. Bij hem zal het nooit verder gaan dan dit maar laat ik dit op zijn beloop wil de andere hond er nog wel eens op klappen. Vrijwel alle incidenten komen op deze manier tot stand (ik probeer het te voorkomen, en tegenwoordig lukt dat prima, maar heeft even geduurd voor ik zover was dat ik het zag en kon sturen)>
Op de aanval met de franse bull na, dat was een dom baasje en gewoon totaal onverwacht, geen voorteken, niks.
Door Siberienne
#3268470
MillyMol schreef:Tobias is een van de zachtste honden die ik ooit heb meegemaakt. Zit geen greintje agressie in (als ik het blaffen wat hij doet naar mensen, honden en dingen die hij niet kent even niet meereken en dat voorkomt uit onzekerheid). En hij is inderdaad altijd degene die wordt aangevallen door andere honden. Hij blaft en gromt terug, maar hij heeft nog nooit gebeten. En hij is nooit degene die de agressie begint.

En daar zitten ook honden tussen die als pup met hem gespeeld en gedold hebben, waaronder een Tibetaanse Terrier, een Chow Chow en een Kooiker hond. Daarentegen speelt hij de sterren van de hemel met twee ongelooflijk lieve American bulldog honden, een labrador, teckels, een New Foundlander, een Berner Sennen en nog wat mixjes.

Ik hou hem nu natuurlijk weg van honden uit de buurt waarvan ik weet dat ze ‘de pik op hem hebben’, maar ook ik vraag me af wat nou veroorzaakt dat hij altijd de lul is. Wie het weet mag het zeggen.

Effe kort, ik type op mijn telefoon. Maar misschien omdat ze ermee weg komen, die andere honden? En niet hebben gekeerd dat dat rotgedrag is omdat de eigenaren niet ingrijpen?

Mijn meneren aarzelen niet om terug te reageren. Dus toen laatst er een Mechelaar op Spot klapte - een hond die al incidenten op zijn naam heeft staan- vloog spot er hard terug in. De eigenaar vd mechel was er ook snel bij om de hond eraf te halen (en vervolgens klappen met de riem te geven).... zucht, dat helpt nl. Maar goed, Spot was ok en veranderde niet in zijn gedrag. Was hij onderdaniger geweest, geen idee wat er gebeurd was... weet wel tenminste van 1 hond (lief teefje) met gaten.

Zelfs bij Janouk, onze zachtste husky, kwam de JRT die het voorzien had op zijn ballen van een koude kermis thuis.

Ik denk soms, als ik op fora zoals hondenpage lees of in opvoedingsboeken dat wel eens wordt vergeten dat honden ook etterbakken kunnen zijn (pestkoppen van het schoolplein). En dat je ook daar als eigenaar ook op in moet grijpen. Zelfs als dat niet met geweld gepaard gaat. Wij waren een keer met S2 op het strand en daar zagen we ze 'de sandwich' uitvoeren; een andere hond van gelijk kaliber van links en rechts insluiten en besnuffelen; geen grom kwam eraan te pas. Maar het was gedrag waarvan ik dacht 'oeps, hier moeten we wat mee' want ze kwamen ermee weg, andere hond was echt geïntimideerd. Als die gillend in paniek was gaan rennen was dat niet leuk afgelopen. Maar dat goed lezen, die interacties tussen honden, ik vind dat nog steeds heel moeilijk. En niet veel trainers besteden daar aandacht aan in cursussen is mijn ervaring. En als ze het al doen, is het vaak erg oppervlakkig.
Gebruikersavatar
Door MarijeEnBoomer
#3268506
MillyMol schreef:Tobias is een van de zachtste honden die ik ooit heb meegemaakt. Zit geen greintje agressie in (als ik het blaffen wat hij doet naar mensen, honden en dingen die hij niet kent even niet meereken en dat voorkomt uit onzekerheid). En hij is inderdaad altijd degene die wordt aangevallen door andere honden. Hij blaft en gromt terug, maar hij heeft nog nooit gebeten. En hij is nooit degene die de agressie begint.

En daar zitten ook honden tussen die als pup met hem gespeeld en gedold hebben, waaronder een Tibetaanse Terrier, een Chow Chow en een Kooiker hond. Daarentegen speelt hij de sterren van de hemel met twee ongelooflijk lieve American bulldog honden, een labrador, teckels, een New Foundlander, een Berner Sennen en nog wat mixjes.

Ik hou hem nu natuurlijk weg van honden uit de buurt waarvan ik weet dat ze ‘de pik op hem hebben’, maar ook ik vraag me af wat nou veroorzaakt dat hij altijd de lul is. Wie het weet mag het zeggen.
Hij loopt blaffend rond zeg je naar honden mensen en dingen. Wellicht zit daar de trigger
Door MillyMol
#3268507
MarijeEnBoomer schreef:Hij loopt blaffend rond zeg je naar honden mensen en dingen. Wellicht zit daar de trigger
De zin was langer hoor… er stond ook: naar mensen, honden en dingen die hij niet kent. De honden waar ik over spreek kent hij wel. Toen die pup waren hebben ze veel met hem gespeeld. Maar naarmate ze ouder werden veranderd hun gedrag richting Tobias.
Door Martine-Tom
#3268508
MillyMol schreef:De zin was langer hoor… er stond ook: naar mensen, honden en dingen die hij niet kent. De honden waar ik over spreek kent hij wel. Toen die pup waren hebben ze veel met hem gespeeld. Maar naarmate ze ouder werden veranderd hun gedrag richting Tobias.
Hoe dan ook is dat gedrag wel tekenend voor een onzekere hond, of hij nu wel of niet blaft lijkt dat dus wel agressie op te wekken, net zoals dat bij Tom gaat.
Gebruikersavatar
Door MarijeEnBoomer
#3268509
MillyMol schreef:De zin was langer hoor… er stond ook: naar mensen, honden en dingen die hij niet kent. De honden waar ik over spreek kent hij wel. Toen die pup waren hebben ze veel met hem gespeeld. Maar naarmate ze ouder werden veranderd hun gedrag richting Tobias.
Die honden heeft hij ooit moeten leren kennen
Sommige honden zijn gewoon veel minder tolerant als het over zulk gedrag gaat.
En een pup is nu eenmaal anders dan een volwassen hond
Door src_esther
#3268539
Siberienne schreef:Ik denk soms, als ik op fora zoals hondenpage lees of in opvoedingsboeken dat wel eens wordt vergeten dat honden ook etterbakken kunnen zijn (pestkoppen van het schoolplein).
Zeg dat. Ik heb Ko eens een kleine bangig hondje echt zien pesten. Er naar toe, achterna zitten, wegdraaien/springen en er weer naar toe. Ik had gelukkig vrij snel door wat er gebeurde en heb hem daar weggehaald. Komen deed 'tie niet meer dus ik moest hem echt halen. Even later spotte hij het hondje op een ander veldje weer en hij stormde er op af voor ik het in de gaten had. De dames hebben het kleintje maar even opgetilt en ik heb mijn excuus aangeboden.
Vreemd vond ik het, nooit eerder gezien van hem en sindsdien ook niet meer. Hij is eigenlijk altijd heel lief naar bange honden en krijgt vrijwel altijd heel snel een kwispel en een likje (niet onderdanig, eerder een soort dankjewel kusje) of een speelboog van ze. Wat mij weer verbaast want ik vind dat hij niet normaal op een hond afloopt. Het helpt meestal wel een beetje als ik tegen hem zeg dat hij voorzichtig/langzaam moet doen als ik zie dat de hond wat angstig is.

Ik vind het trouwens schokkend hoeveel honden we tegenkomen die een of meerdere keren door andere honden gepakt zijn. Eigenaren zijn dan ook soms onzeker en dat zie je weer terug in de hond. Ik zie ook vaak opluchting als ze zien dat het goed gaat en hun hond vrolijk reageert op Ko.
Gebruikersavatar
Door Hope
#3268545
src_esther schreef:Zeg dat. Ik heb Ko eens een kleine bangig hondje echt zien pesten. Er naar toe, achterna zitten, wegdraaien/springen en er weer naar toe. Ik had gelukkig vrij snel door wat er gebeurde en heb hem daar weggehaald. Komen deed 'tie niet meer dus ik moest hem echt halen. Even later spotte hij het hondje op een ander veldje weer en hij stormde er op af voor ik het in de gaten had. De dames hebben het kleintje maar even opgetilt en ik heb mijn excuus aangeboden.
Vreemd vond ik het, nooit eerder gezien van hem en sindsdien ook niet meer. Hij is eigenlijk altijd heel lief naar bange honden en krijgt vrijwel altijd heel snel een kwispel en een likje (niet onderdanig, eerder een soort dankjewel kusje) of een speelboog van ze. Wat mij weer verbaast want ik vind dat hij niet normaal op een hond afloopt. Het helpt meestal wel een beetje als ik tegen hem zeg dat hij voorzichtig/langzaam moet doen als ik zie dat de hond wat angstig is.

Ik vind het trouwens schokkend hoeveel honden we tegenkomen die een of meerdere keren door andere honden gepakt zijn. Eigenaren zijn dan ook soms onzeker en dat zie je weer terug in de hond. Ik zie ook vaak opluchting als ze zien dat het goed gaat en hun hond vrolijk reageert op Ko.
Nelson was bij Hope ook een etterbak als we hem zijn gang zouden hebben laten gaan. Hope snauwde niet, nooit, never. Nelson vond dat alles dan dus ook toegestaan was. Daar dachten wij baasjes anders over en nu is een "stop" genoeg om "spel" te onderbreken. Gewoon begeleiden, altijd. Je laat twee kleuters toch ook elkaar niet molesteren met het idee 'ze zoeken het maar uit'.
Maar ook daar zit het weer in het lezen van de hond. Wat ik als pesten zie, ziet een ander nogal eens als spel en omgekeerd.
 Terug naar “Bar-plaats”

Barfplaats wordt gesponsord door