Hier kun je al je vragen, problemen, informatie kwijt over vaccinaties, parasieten en wormen

Moderator: Lizzy

#3146867
Met preventief ontwormen wordt bedoeld het ontwormen op het moment dat er eigenlijk geen wormen zijn. d.w.z. er is geen preventie van wormen door lukraak chemicaliën in je maatje te gooien, het voegt pas toe op het moment dat er wel wormen zijn. Zijn er wel wormen, dan is het dus niet meer preventief ontwormen maar gewoon ontwormen.
verse samples zijn beter, maar dat kan natuurlijk niet altijd praktisch zo zijn, ik heb ook niet het gevoel dat je eitjes verliezen kan in een periode, mogelijk dat ze uitkomen maar dat lijkt me sterk gezien de tijd dat het duurt. Het beste doe je ze in de koelkast en kijk je even hoe laat de brievenbus geleegd wordt, kwartier van te voren erin gooien, dan heb je het zo koel mogelijk opgestuurd.
#3146877
Het zou goed zijn als dergelijke informatie op de site van het Woud terug te vinden zou zijn. Hoe beter ze de mensen informeren over hoe ze het beste de monsters kunnen verzamelen, bewaren en opsturen, des te beter en betrouwbaarder zijn de resultaten van een onderzoek.
Ik verwacht echter niet dat ze dat zullen doen. Het feit bijvoorbeeld, dat je je hond er 3 dagen voor monstername ervan moet weerhouden om buiten van alles op te eten (vooral ontlasting van andere diersoorten) omdat je anders een vals-positieve uitslag kunt krijgen, wordt door hen na herhaaldelijk aandringen ook nog steeds niet gecommuniceerd.
#3146880
Nee. Nou, heel langzaam begin ik dan ook wel hier en daar wat vraagtekens te krijgen hoor, bij het Woud..... Jij schrijft dit en ik denk dit ook al een tijdje. En als je vragen stelt, krijg je nou ook niet altijd even vriendelijk antwoord. Communicatie staat niet erg hoog op de agenda daar. Maar goed, ze zijn het enige toegankelijke laboratorium dus tja..... :-\
#3146901
Tamara schreef:

Ik vraag me af of het wel goed is dat de ontlasting meer dan 24 uur in een bakje zit zonder verkoeling als je het moet opsturen. (Samples should be packed in a cool box for transportation to the laboratory. http://www.rvc.ac.uk/review/parasitolog ... /Step2.htm )
Laat staan als je het in de zomer doet, terwijl de warmte in de brievenbusbak hoger word. Ook moet het Vers zijn. (Faeces collected in this way must be fresh to be suitable for parasitological examination. http://www.rvc.ac.uk/review/parasitolog ... Step1b.htm )

En je moet 3 dagen achter elkaar de ontlasting controleren voor een betrouwbare test, niet verschillende dagen in 1 maand.
(eerste pagina bij 'wat te doen'. http://sterkliniek.nl/wp-content/upload ... ief_21.pdf )

Ik wou wat zoeken over een bloedtest voor je, maar vind alleen maar ontlasting onderzoeken en behandelingen met ontwormingspillen (wat me nou niet beaald slim lijkt in verband met het vast komen te zitten van de wormen). En preventief geven is ook niet slim (We komen tot de conclusie dat preventief ontwormen niet bestaat en dat preventief ontwormen dus geen enkele toegevoegde waarde heeft voor welke hond of kat dan ook. http://www.dierbewust.nl/dierenarts-tan ... w-hond-kat )


Mijn mening:
Ik zou voor de zekerheid ook naar een dierenarts gaan om te vragen naar meer onderzoeken, liever een paar onderzoeken teveel, dan 1 te weinig.

Ik hoop dat alles goed komt! :flowers:
Bedankt voor deze informatie!! Ik zal het eens op mijn gemakje gaan lezen...
Dat van die drie dagen klinkt idd. heel logisch... Ik vond het al apart dat je na test 1 eventueel weer opnieuw moet testen, wat nou als je ontlasting hebt waar dan net weer niks in zit?
Verder zal ik ook zeker hierover contact opnemen met mijn eigen DA en daar dan ook vragen naar eventueel bloedonderzoek.
#3146904
Ik heb een artikel dat gebruikt PCR technieken (DNA vermeningvuldingstechniek) in ontlastingssamples:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20372926 (Deens) en daar zijn er meerdere van dus wat ze doen is in de fecaliën of een ander monster kijken naar DNA van de wormen
en in Engeland doen ze het ook http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19717239 & http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21537986
#3146910
Ok mijn eigen Da (assistente) is niet bekend met het feit dat franse hartworm ook in NL voorkomt. Ze wist ook niet dat het overgedragen wordt via vos/kikker/slak.
Hun methode om hartworm te ontdekken is vrij heftig :-X
Ze doen een gewone test, is die negatief en is er ernstige verdenking op hartworm dan wordt de hond opgenomen en gaat de hond onder medisch toezicht gelijk aan de ontworming.

Ik heb ze het artikel van de sterkliniek gemaild en ze ging het gelijk lezen en er verder mee in overleg met de DA zelf. Zodra zij meer weten nemen ze nog opnieuw contact met mij op.

Voor nu ga ik de test van het woud gewoon doen, ook voor nu gewoon van 1 dag ontlasting opsturen. De kans dat hartworm dan negatief is is groot. Als die dus negatief terug komt dan ga ik even bedenken hoe verder. Dan zou ik denk ik de drie dagen achter elkaar test willen laten doen. Hoop dat dat dan via mijn eigen DA kan dat is dan makkelijker ivm versheid en juiste manier van verzenden ;)
#3146923
Pfff lekker duidelijk... Men spreekt over hartworm maar er is ook een longworm.
De echte hartworm,Dirofilaria immitis, wordt overgedragen via muggen.
De longworm, Angiostrongylus vasorum, wordt overgedragen via vos/kikker/slak.
Die eerste komt nog niet in NL voor, die tweede wel en dat is ook waar het artikel van de sterkliniek overgaat en ook in de link die ik plaatste..

Doranto, weet jij welke worm er bij jouw hond is ontdekt? En dan dus de latijnse naam ;)
#3146929
TomsBorders schreef: klinkt niet als een heel goed ingelezen DA als je het mij vraagt.
Ze zijn er wel gelijk mee aan de slag gegaan en ik heb zojuist een telefoontje gehad.
De echte hartworm die via zandvliegjes overgedragen wordt komt dus niet in NL voor. De "franse hartworm" waar op verschillende sites over gesproken wordt is dus een "longworm" en die komt sinds enkele jaren voor in NL. Er zit dus best een groot verschil tussen...
Longworm is ook niet geheel ongevaarlijk maar iets beter te bestrijden dan hartworm. Ik heb een link ontvangen van de DA en die zal ik eens lezen en hier plaatsen als het wat toevoegt.

Overgens had ik net nog even over het standaard ontwormen en zij vond het zeker heel goed om eerst mestonderzoek te doen en daarna eventueel gericht te ontwormen. De reden dat men 4 maal per jaar adviseerd is omdat vele mensen er niet het geld aan uit willen geven om eerst een mestonderzoek te doen.
 Terug naar “Vaccinatie/Parasieten/Wormen”

Barfplaats wordt gesponsord door