Floor schreef:
Ik ben daar ook wel benieuwd naar. "Insuline" is geloof ik al voorbij gekomen. Ik kan me alleen maar herinneren van VWO biologie dat bij mensen rond 3 uur 's nachts het insuline niveau het laagst is en rond 3 uur 's middags het hoogst (of andersom). Wanneer je 's avonds heel laat of 's nachts nog gaat eten, wordt het eten niet goed verteerd. Het wordt sneller omgezet in vet. Je verstoort dan een bepaald ritme.
Enfin, het is alweer 100 jaar geleden dat ik zo'n tentamen heb moeten maken.
Dit was, voor zover ik weet, niet een bakerpraatje, maar een aantoonbare cyclus in het lichaam.
en juist dat is dus wel een bakerpraatje... verkeerd aangeleerd aan en door de docenten! inmiddels is de wetenschap echt wel verder en weten we dat het niets uitmaakt.
om de juiste/volledige uitleg te geven ( sorry, biologiedocent, kan het niet laten)
alle brandstoffen (koolhydraten, eiwitten, vetten) worden omgezet in suikers. als de suikers meteen gebruikt worden, kost dat een beetje energie en levert het veel energie op.
Als de suikers niet meteen gebruikt worden, bijvoorbeeld in rust, dan zorgt het lichaam ervoor dat deze energie niet verspild wordt en wordt het omgezet in vet. vet is namelijk makkelijker op te slaan dan suikers. Deze omzetting kost wat tijd en kost energie. Om daarna het vet weer terug om te zetten naar suikers kost ook weer energie.
Laat eten op zich is dus niet slecht, er gebeurt niets vreemds/onbekends. wat wel het geval is: veel mensen die laat eten, eten in de middag meer tussendoortjes en krijgen dan dus teveel binnen. dit wordt inderdaad omgezet in vet en voila: dikke mensen.
Schoolboeken zijn dus naast informatief ook sturend.