Ruisje schreef:
Klopt! Bij de Aldi hebben ze ook wilde zalmfilet met MSC-keurmerk in de vriezers.
Wat me wel opviel was dat wilde zalm veel minder vet is als de gekweekte. Als ik beide ontdooi drijft de gekweekte in vet en de wilde in vocht. Vraag me af of en hoeveel verschil er zit in de omega's en of dat van invloed is op de hoeveelheid vis die we voeren? Dan zijn haringen en sprotjes toch makkelijker. 
De enige zalm die we zelf weleens eten komt uit een blikje en is wilde. Verder vind ik een harinkie (wel schoongemaakt
en mèt uitjes) op z'n tijd erg lekker!
De wilde zalm is inderdaad veel minder vet. De wilde zalm uit de pakjes in de supermarkten is doorgaans Keta-zalm (de wetenschappelijke soortnaam staat er altijd op):
Pacifische zalmen:
Pink zalm (
Oncorhynchus gorbuscha): 4% vet, (o.a. de diepvrieszakken van AH)
Keta-zalm, ook Alaska-zalm of Chum-zalm genoemd (
Oncorhynchus keta) : 4% vet, de vis bij ons uit de diepvries
Cohozalm (
Oncorhynchus kisutch) (de nr.1 sportvis in Noord-Amerika) 3,7% vet
Sockeye-zalm
(Oncorhynchus nerka): 7% vet, een rode zalm, en ik geloof ook de duurste
Chinook-zalm (
Oncorhynchus tshawytscha): 12% vet
In Nederland zijn in het algemeen vooral de Keta-zalm en de Pink-zalm te koop. De magerste soorten dus.
Sockeye soms gerookt of in blik
"Onze" Atlantische zalm (
Salmo solar) 12-14% vet
En ik vraag me altijd af of deze vis nou vetter is omdat hij gekweekt wordt of dat zijn wilde vorm ook al zo vet was.
van goedevis.nl:
"MSC staat voor Marine Stewardship Council. MSC is een onafhankelijke organisatie die een internationaal erkend milieukeurmerk en certificeringsprogramma heeft ontwikkeld voor duurzame wildvangst visserijen. Om het MSC-keurmerk te krijgen moet een visserij voldoen aan de MSC-standaard voor duurzaam gevangen vis. Dit is de strengste en meest veelomvattende milieu-standaard voor wildvangstvisserijen die er is. Een Er moet voldaan worden aan drie principes: het visbestand moet gezond zijn en niet overbevist worden, de visserij mag geen significante negatieve effecten hebben op het ecosysteem, de visserij moet goed beheerd worden. De MSC standaard beoordeeld geen sociale aspecten van de visserij. Om het MSC certificaat te krijgen doorloopt een visserij een open en transparante beoordelingsprocedure. De beoordeling wordt uitgevoerd door een onafhankelijke 3de partij betrokken: dus niet door de MSC of sector zelf. Als een visserij het certificaat heeft, wordt de visserij aan jaarlijkse controles onderworpen. Iedere 5 jaar vindt er een volledige herbeoordeling plaats om te zien of deze visserij nog aan de standaard voldoet en al zijn afspraken is nagekomen. "