Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door Martine-Tom
#2645445
hannabelgje schreef: Dan heb je erg veel geluk gehad,mijn ervaring is anders en die van de experts ook.
Ik ben gewoon het perfecte baasje denk ik  :biggrin2: :biggrin2: :biggrin2:

Nee hoor, het is hier gewoon noodgedwongen zo geweest dat er 1 met 4 en 1 met 8 weken kwam en dat is gewoon echt prima afgelopen, Doki en Youp waren beiden 15 weken en ouder en dat zijn degenen die dan lastiger van karakter zijn, Joris en Freud waren/zijn beiden erg makkelijk geweest...
Door lightning
#2645449
kiara schreef: en chinook gaat al beter hoor heeft ook de colustrum erbij dus komt wel goed.
En ik vind dat een kitten best wegkan bij de moeder op 10 weken vroeger was 6 weken heel normaal niet goed maar dan vind ik 16/18 weken wel erg laat
10 weken weg bij een "echte" fokker is strafbaar. 6 weken voor een gewoon htk kitten mag officieel ook niet.

Daarbij gaan kittens niet pas weg met 16 a 18 weken.
Door dutchdebs
#2645450
Een groot deel van de asielkatten is daar terecht gekomen omdat er problemen waren met hun gedrag.  Het zogenaamde plassen op verschillende plekken, het slopen en vele andere zaken. Katten leren nog ontzettend veel van elkaar tot zeker 14 weken. Wanneer ik hier de fases zie die de kittens doormaken, van schattig waar de groep alles van pikt tot de grensstellingen van de volwassen dieren alles hebben ze nodig.
Daarbij komt ook nog dat kittens naar mijn mening met 11 a 12 weken het beste voor het eerst geënt kunnen worden (mits de moeder haar titer hoog genoeg was om voldoende maternale bescherming mee te geven)  Vroeger enten is een drama voor het immuunsysteem en niet enten is een groot risico wat je neemt. Niet alleen voor de kat die je haalt, maar ook voor de omgeving. Je hebt geen idee waar het diertje mee in aanraking is geweest. Uiteraard zijn er legio voorbeelden van katten die niets mankeren en gewoon oud worden. Helaas zijn er ook ontzettend veel verhalen over fip, fiv, felv en vele andere ziekten.

Dan nog de "minder zware " gevallen die chronisch niesziekte hebben. De zogenaamd vaak verkouden katten. (en andere katten kunnen besmetten)
Voor mij is een goed stabiel kitten bij een goede cattery: daar is geen nies aanwezig, de kittens en de moeder is geent, (of titerbepaling bij de moeder) Hebben gezonde voeding gehad (kvv of vers vlees) zijn goed gesocialiseerd en de ouderdieren zijn getest op veelvoorkomende ziekten van dat ras. En dat mag wat kosten. (in ieder geval niet gratis omdat alleen de voedingskosten en de entkosten al behoorlijk zijn)
Door dutchdebs
#2645452
Ik weet niet of dit de plaats is, maar ik ken een fokker die een nieuw soort colostrum heeft gebruikt, wat nog steeds gepromoot wordt als geweldig voor honden en katten, maar waar ze haar hele nest kittens door is kwijt geraakt. Wanneer mensen meer belangstelling hebben voor dit verhaal PM mij maar even.
Door BAC
#2645507
hannabelgje schreef: Dan heb je erg veel geluk gehad,mijn ervaring is anders en die van de experts ook.
Ik heb hier een kitten die met 8 weken bij mams weg moest wegens omstandigheden, is opgegroeid tot een hele normale sociale kat. En zo heb ik dr meer gehad. Maar ik ben natuurlijk geen expert, heb dr dus niet voor op school gezeten :biggrin2:
Door hannabelgje
#2645689
Senta schreef: Ik heb hier een kitten die met 8 weken bij mams weg moest wegens omstandigheden, is opgegroeid tot een hele normale sociale kat. En zo heb ik dr meer gehad. Maar ik ben natuurlijk geen expert, heb dr dus niet voor op school gezeten :biggrin2:
Heb je er ook ooit eentje gehad die pas met 16 weken uit is gevlogen?
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#2645820
Eens zien of ik een document kan uploaden over de socialisatiefase's van een kitten en de ontwikkeling van het immuunsysteem...
Ik zie dat er toch nog erg veel onwetendheid hierover is....  :-X

Hmmm, gaat me niet lukken vrees ik...

Beweren dat het beter is een kitten op 8 weken bij de moeder weg te halen dan op 14 weken is natuurlijk onzin.  Dat het ook kan, daar kan je over discussieren. Volgens onderzoek (en mijn eigen ervaringen) is het toch wel nodig dat een kitten minstens tot 14 weken sociaal contact heeft met soortgenoten.  Daarna ook nog is altijd beter.  Maar dat wil niet zeggen dat het in het eigen nest moet zijn.
Als ze vanaf 9 weken niet meer met andere katten in contact komen, leren ze het nooit echt meer. Ze blijven altijd wat minder sociaal.
Sociaal naar mensen is wat anders dan sociaal naar andere katten.
Als je dat niet voor 8 weken hebt, komt het ook nog moeilijk goed. Voor 12 weken nog veel moeilijker.
Alles na 12 weken is moeilijker aan te leren.

Kittens die samen opgroeien of lang in het nest blijven leren rekening houden met elkaar, met een ander en leren dat nagels en tanden pijn kunnen doen.  Heel erg veel problemen die mensen met katten hebben komen voort uit het feit dat de kat dit nooit geleerd heeft. Als mens kan je het hem nooit leren zoals een andere kat kan.
Het vangen van ledematen, zaken die als aggressief gedrag gezien worden, zijn typisch voor solo-kittens en komen uiterst zelden voor bij goed met andere kittens gesocialiseerde katten.  Dat zijn zaken die als normaal gezien worden omdat kittens inderdaad heel vaak erg jong alleen in een huis komen te zitten. Die gedragingen zijn echter niet normaal, maar wie weet dat nog.

En een HTK-fokken noem ik ook geen hobbyfokker, maar een kattenvermeerderaar.  En daar heb ik inderdaad nog een cent voor over.
De prijs van een raskitten vind ik niet verantwoord omdat het een ras is maar omdat je weet wat je koopt. Wat de afstamming is (en welke gebreken), de mate van inteelt, de gezondheid van de ouders (erfelijke ziekten, FIV, FELV) en het feit dat de mensen die ze fokken zich veel beter inlezen en veel beter weten waar ze mee bezig zijn dan mensen die zomaar eens een nestje nemen.  De DA volgt beter op (zowel voorheen, tijdens de bevallig als erna), je weet beide ouders ipv dat een paar straatkaters vader worden (met alle risico's voor de moeder en kittens tot gevolg) en de mensen steken voldoende energie in het socialiseren van de kittens.
Daarom is een raskitten in mijn ogen zijn geld waard, en niet omdat hij een mooie naam heeft.

In een asiel betaal je voor de verzorging van je kitten. Als je een kitten bij een particulier gaat halen en deze verzorging (ontworming, ontvlooiing, enting, chippen, castratie...) zelf doet, ben je in den regel meer geld kwijt. Het voelt wel gratis, maar het is niet zo.

Als er niet zoveel HTK's zouden zijn zonder thuis, en het nog verantwoord zou zijn om HTK's te fokken, zou ik daar ook heel wat geld voor over hebben als ze op dezelfde manier zouden gefokt worden als raskittens.  Diezelfde principe's zouden gelden.  Dat is wel nooit het geval, want mensen die zo met katten bezig zijn, fokken geen HTK's maar kiezen dan voor een ras.
Er zijn al zoveel HTK's op deze wereld dat dat niet verantwoord is om er nog bij te maken, en ik dat dus ook niet vind kunnen.  Of je er nu geld voor vraagt of niet, HTK's fok je niet in deze tijden.  Dat is dierenleed veroorzaken. Punt.
Het kost de maatschappij elk jaar miljoenen dat zoveel mensen dat nog altijd thuis doen omdat ze het zo leuk vinden, zonder rekening te houden met de katten en het leed dat ze veroorzaken. Struisvogelpolitiek.  En er komt altijd wel een heel betoog waarom zij anders zijn en dat het niet hun fout is dat er zwerfkatten zijn, maar weten meestal wel niet waar die zwerfkatten dan wel vandaan komen...
Door fem fatale
#2645840
pearlsofpassion schreef: De prijs van een raskitten vind ik niet verantwoord omdat het een ras is maar omdat je weet wat je koopt. Wat de afstamming is (en welke gebreken), de mate van inteelt, de gezondheid van de ouders (erfelijke ziekten, FIV, FELV) en het feit dat de mensen die ze fokken zich veel beter inlezen en veel beter weten waar ze mee bezig zijn dan mensen die zomaar eens een nestje nemen.  De DA volgt beter op (zowel voorheen, tijdens de bevallig als erna), je weet beide ouders ipv dat een paar straatkaters vader worden (met alle risico's voor de moeder en kittens tot gevolg) en de mensen steken voldoende energie in het socialiseren van de kittens.
Daarom is een raskitten in mijn ogen zijn geld waard, en niet omdat hij een mooie naam heeft.
En daarom heb ik met liefde behoorlijk wat betaald voor mijn HTKs. Ik wilde graag dat aan bovenstaande voorwaarden werd voldoen, maar had niet per se behoefte aan een raskat, dus ik heb 2 ongelukjes in huis genomen. Een een spaans zwerfkitten, met de risico's vandien, maar gelukkig is zij gedumpt met 47(!) andere kittens en heeft ze hier altijd Kai gehad, dus is zij prima met andere katten. Naar mensen is zij de meest sociale, ik denk dat dat de overlevingstechniek van haar mama is geweest, zorgen dat je aandacht krijgt van iedereen en dat iedereen je lief vindt, en dan krijg je van een paar mensen misschien wel wat te eten.
Door Martine-Tom
#2645852
hannabelgje schreef: Heb je er ook ooit eentje gehad die pas met 16 weken uit is gevlogen?
yep, 2 stuks zelfs.

Ik weet het heus wel hoor, dat het beter zou zijn om ze lang te laten zitten, ik word alleen zo moe van al die mensen die beweren dat jong uitgevlogen kittens allemaal gedragsgestoord zijn. Kom eens hier kijken zou ik zo zeggen. Doki staat iig vanaf een week of 10/12 op eigen pootjes en is zwervend aangetroffen toen hij een week of 12 was, 2 weken asiel en toen kwam hij hier, week of 14/15 was ie toen. Freud was 8 weken toen ie kwam, en als ik al 1 van de 2 als problematisch moet bestempelen is het Dook.

Youp was 14 weken ofzo en is altijd gedragsgestoord geweest.

Ik denk dat omstandigheden ook heel erg meetellen, bij alle 4 de katten geld dat ze altijd kattenvriendjes hadden en dat ik hele dagen thuis was. Maar een ieder die zich zorgen maakt over mijn gedragsgestoorde te jong weggehaalde Freud is van harte welkom  :)
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#2645857
Maar Freud was 8 weken en is daarna bij een ander kitten terechtgekomen en bij jou naar behoren verder gesocialiseerd naar menselijke zaken.
Daar heb ik niets op tegen, zeker niet bij een asielkitten (asiel is niet beter).
Maar om dat nu bewust te doen... Nee, als er geen reden is waarom hij bij de moeder en nestgenootjes weg moet, zou ik ze eerder tot 10 of 12 weken daar laten. Maar dan wel in een ideale situatie. Niet in de situatie die je van Doki beschrijft.
Super dat Doki nog zo'n sociale kat geworden is met zo'n verleden.  Je weet niet hoe zijn eerste weken geweest zijn... Denk je dat hij gedumpt is? En voorheen wel bij mensen geleefd? Of was moeder al voorheen gedumpt?
Maakt allemaal verschil, maar blijft dat hij op een leeftijd gezworven heeft waarop hij zoveel stabiliteit nodig heeft, alsook contact met andere katten. 

Als je een kat alleen wil houden, zou ik ze maar in huis halen op 16 weken.  Het moment dat ze van nature uit gaan uitvliegen en alle sociale contacten met andere katten geleerd hebben. Dan zijn ze echt klaar om de wereld zelf aan te kunnen.
Een katje op 8 weken alleen gaan houden, zonder andere katten, dat vind ik niet kunnen. Dan doe je je katje tekort. 
Laatst gewijzigd door pearlsofpassion op zo 07 apr 2013, 15:49, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Martine-Tom
#2645898
pearlsofpassion schreef: Maar Freud was 8 weken en is daarna bij een ander kitten terechtgekomen en bij jou naar behoren verder gesocialiseerd naar menselijke zaken.
Daar heb ik niets op tegen, zeker niet bij een asielkitten (asiel is niet beter).
Maar om dat nu bewust te doen... Nee, als er geen reden is waarom hij bij de moeder en nestgenootjes weg moet, zou ik ze eerder tot 10 of 12 weken daar laten. Maar dan wel in een ideale situatie. Niet in de situatie die je van Doki beschrijft.
Super dat Doki nog zo'n sociale kat geworden is met zo'n verleden.  Je weet niet hoe zijn eerste weken geweest zijn... Denk je dat hij gedumpt is? En voorheen wel bij mensen geleefd? Of was moeder al voorheen gedumpt?
Maakt allemaal verschil, maar blijft dat hij op een leeftijd gezworven heeft waarop hij zoveel stabiliteit nodig heeft, alsook contact met andere katten. 

Freud zat nog bij zijn mama, kwam niet uit het asiel.
Doki is denk ik idd gedumpt, ik vermoed dat zijn broers en zussen als coontjes zijn verkocht, Dook heeft korthaar dus kon niet als coon verkocht worden en ik denk dat ie daarom de straat op gegooid is.
Hij is te sociaal voor een echte zwerver en gezien zijn reactie op de entingen denk ik ook dat ie voorheen al geent is. In het asiel zat hij ook alleen in een bench dus hij heeft echt een mega slechte start gehad.

Freud zijn mama kon hem niet afspenen, ze was halfwild en ving buiten haar eigen eten, de "fokker" werkte veel en kon de kittens ook niet helpen, dus was het gewoon verstandiger dat ze weggingen, ze werden namelijk al wat huiverig naar mensen toe (leerden ze van mama) Freud is dan ook nog steeds wat terughoudender dan Dook maar lift mee op het open karakter van zijn broer en word steeds stoerder.
"Fokker"  treft geen blaam overgens, is een noodopvang geweest van mamapoes die al zwanger was toen ze haar kregen, ze hebben geprobeerd om er het beste van te maken en alle kittens zijn gelukkig goed terecht gekomen en doen het prima.
Door hannabelgje
#2646388
Er zijn heel veel katten die heel hun leven brokjes eten en ruim 20 worden, maar dat is voor mij ook geen reden om ze dan maar geen vers te voeren.
Dit gaat ook op voor leeftijd voor uitvliegen. 13-16 weken is ideaal, er zullen heus ook katten zijn die geen problemen geven als ze jonger het nest verlaten.
Door Martine-Tom
#2646406
hannabelgje schreef: Er zijn heel veel katten die heel hun leven brokjes eten en ruim 20 worden, maar dat is voor mij ook geen reden om ze dan maar geen vers te voeren.
Dit gaat ook op voor leeftijd voor uitvliegen. 13-16 weken is ideaal, er zullen heus ook katten zijn die geen problemen geven als ze jonger het nest verlaten.
Exact, maar dan voor mij andersom.
Genoeg bewijs dat ik brokken moet voeren..doe ik ook niet.
En zo zijn er ook onderzoeken zat dat ik mijn katten ouder zou moeten weghalen...mijn ervaring is anders dus dat doe ik ook niet.
8-10 weken is voor mij ideaal.
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#2646483
Martine-Tom schreef: Exact, maar dan voor mij andersom.
Genoeg bewijs dat ik brokken moet voeren..doe ik ook niet.
En zo zijn er ook onderzoeken zat dat ik mijn katten ouder zou moeten weghalen...mijn ervaring is anders dus dat doe ik ook niet.
8-10 weken is voor mij ideaal.
Maar vers is wel naar de natuur terugkeren.
Ze zo vroeg weghalen is net tegen de natuur ingaan.
De natuurlijke situatie is dat de kittens rond 16 weken hun moeder verlaten.  Maar dan nog blijven ze in losse groepen leven en blijven zeker de broertjes vaak samen. 
Als je dat weet, weet hoe katten normaal, als ze zelf de keuze hebben, hun leven invullen, vind ik het erg zielig om een kitten op 8 weken af te zonderen van elke andere kat. En zelfs als ze bij andere katten blijven is 8 weken toch wel heel erg jong.  Ze zijn pas op 7 weken gespeent. 
Ik weet niet hoor. Een kleuter stop je toch ook niet op een kostschool??  :-X
Laatst gewijzigd door pearlsofpassion op ma 08 apr 2013, 10:32, 1 keer totaal gewijzigd.
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door