
Dank je!

Moderator: Lizzy
Sander schreef: Even wat getalletjes op een rijtje:
avidine weegt 66000 gram/mol
biotine weegt 244,3 gram/mol
avidine weegt dus 270 maal zo zwaar als biotine
In eigeel zit 0,000052 % biotine
In eiwit zit 0,005 % avidine
In een gram eiwit zit dus 96 maal zoveel avidine als er biotine zit in een gram eigeel. Omgerekend naar aantallen moleculen zit er dan in een gram eigeel 270/96= 2,8 maal zoveel biotine als er avidine zit in een gram eiwit. Ik weet niet in welke verhouding eiwit en eigeel voorkomt in een ei, maar ga ik voor het gemak uit dat er twee maal zoveel eigeel in een ei zit als eiwit dan kom ik erop dat er in een eiwel 5,6 maal zoveel biotine-moleculen zitten als avidine-moleculen. Aangezien 1 avidine-molecuul 4 biotine-moleculen kan binnen blijft er dus netto altijd biotine over!
Lupa schreef:Dus als alle getalletjes kloppen en ook mijn veronderstelling dat de verhouding eigeel/eiwit 2:1 een beetje in de richting zit, dan zit er in de eierdooier MEER biotine dan de avidine uit het eiwit kan binden, zoals altijd al beweerd werd.
dus?![]()
![]()
Sander schreef:oftewel.....ja wasbeer een rauw eitje voeren kan zonder gevaar en is niet ongezond mits je geen 10 eieren op een dag voert.
Dus als alle getalletjes kloppen en ook mijn veronderstelling dat de verhouding eigeel/eiwit 2:1 een beetje in de richting zit, dan zit er in de eierdooier MEER biotine dan de avidine uit het eiwit kan binden, zoals altijd al beweerd werd.
cattystyle schreef: Ik lees dit nu pas (daarom late reactie!). Tess roofde bij haar tweede eigenaar altijd kippeneieren uit de schuur. Het gekke is dat ze ze dan in zijn geheel opat. Nu moet ze niets hebben van de schaal. Ze krijgt bijna elke dag een ei in haar yoghurt of Biogarde bij het ontbijt. Af en toe denk ik bij mezelf: nu effe niet, hoor, even geen ei. Aangezien Tannetje, wiens mening ik heel hoog acht, zegt dat je veilig 6 eieren per week kan geven, denk ik dat het dus niet zo slecht is. Soms krijgt ze ook wel eens een week of twee weken geen eieren, als ik niks in huis heb.Volgens mij zijn de schalen van ECHT verse eieren veel zachter en daarom smakelijker. En Brutus eet altijd de schil op (misschien ook meer behoefte aan calcium?) en Pinkel heel vaak niet. Nu is het mij ook op gevallen dat Pinkel de schil wel op eet als ik de eieren eerst een aantal minuten in warm/heet (niet echt heel heet) water heb gelegd. De schil is dan misschien weer zachter (net als dat bot van kip en vis weer zachter wordt als je het in heet/warm water legt). Ook heb ik gemerkt dat de ze schil van de Demeter eieren (van de reformwinkel) ook makkelijker op eet als de schillen van de biologisch eieren van de Albert Heijn. En het gekke is dat die schillen (van de Demeter eieren) ook echt veel zachter zijn.
Nelly schreef: Toen ik zelf nog kippen had gaf ik ze, behalve maagkiezel, altijd kippengrit, mede om de eierschaal wat harder te maken. Bedoel je dat soms Lizzy? Overigens blijf ik gewoon doorgaan met m'n hondjes af en toe een lekker eitje te geven hoorNee, dat bedoel ik niet. Mijn kippen kregen dat ook altijd en de Demeter kip krijgt dat ook. Nee, het schijnt echt een een of ander apart/bijzonder "goedje" te zijn. Ik ga wel ff zoeken!![]()
cattystyle schreef: Ik lees dit nu pas (daarom late reactie!). Tess roofde bij haar tweede eigenaar altijd kippeneieren uit de schuur. Het gekke is dat ze ze dan in zijn geheel opat. Nu moet ze niets hebben van de schaal. Ze krijgt bijna elke dag een ei in haar yoghurt of Biogarde bij het ontbijt. Af en toe denk ik bij mezelf: nu effe niet, hoor, even geen ei. Aangezien Tannetje, wiens mening ik heel hoog acht, zegt dat je veilig 6 eieren per week kan geven, denk ik dat het dus niet zo slecht is. Soms krijgt ze ook wel eens een week of twee weken geen eieren, als ik niks in huis heb.Van Tannetje kreeg ik ook het advies om een eitje of 6 aan Kobus te geven toen hij volledig barfde.