Nog wat gevonden

(weet alleen niet zeker of ik dit zo mag plaatsen, ik heb wel de bron vermeld en de link waar ik het vandaan heb

)
Babesia divergens is absoluut niet besmettelijk voor de honden! Dat is in tegenstelling tot de Babesia canis. Deze laatste wordt echter nooit overgebracht door "normale" Nederlandse Ixodes teken, maar door de buitenlandse Dermacentor-teken (Zuid-Frankrijk e.d.).
Afgelopen voorjaar waren in Nederland een paar gevallen van Babesia canis gevonden bij de honden, die nog nooit naar het buitenland zijn geweest. Het is nog onduidelijk hoe deze honden zich konden besmetten (wordt onderzocht).
De teken gaan trouwens in juli en augustus in "zomerslaap", daarom is ook zo weinig ziektegevallen bij de honden die op vakantie naar Frankrijk gaan.
De hond kan ook worden ingeënt tegen de Babesia canis, maar het is niet 100% effectief, o.a. omdat er meerdere varianten van Babesia canis zijn.
Bron: Nederlands Newfoundlander Forum
http://foxtrot.messageboard.nl/2967/vie ... php?p=5475
---------------------------------------------------------------------
GGD: 'Geen paniek voor runderparasiet' 26-07-2004
Mensen hoeven niet te vrezen voor de parasiet Babesia Divergens. De parasiet, afkomstig uit Zuid-Europa, zou steeds vaker via teken in Nederlandse runderen terechtkomen. De GGD Drenthe zegt maandag echter dat er wel een opvallende toename van teken is, maar niet van tekenbeten. Bovendien is B. Divergens slechts voor een zeer kleine groep mensen dodelijk.
Voor sommige mensen is de B. Divergens dodelijk. Dat zijn mensen zonder milt en mensen met een zwak immuunsysteem. Bij 'gewone' mensen zijn de ziekteverschijnselen als die van de griep en passeren die na enkele weken. "In heel Europa zijn acht mensen besmet met B. Divergens," zegt de GGD, "allemaal mensen zonder milt."
In de pers wordt gesproken van een toename van het aantal meldingen van runderen die besmet zijn met B. Divergens. Het ministerie van Volksgezondheid zegt niet met meldingen bekend te zijn, omdat voor de parasiet geen meldingsplicht is. De aandacht in de pers is volgens het GGD geen reden voor paniek, 'eerder voor meer aandacht aan tekenbeten in het algemeen'.
De Gezondheidsdienst voor Dieren geven aan dat jaarlijks wel een infectie van de parasiet bij runderen wordt gesignaleerd. "De Gezondheidsdienst voor Dieren ziet geen aanleiding om aan te nemen dat er sprake is van een stijging van uitbraken," reageert de Gezondheidsdienst schriftelijk op vragen van Novum Nieuws.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft evenmin meldingen ontvangen. "Mocht dat nog gebeuren, dan zullen we met een landelijke waarschuwingscampagne komen," aldus een RIVM-zegsman.
[Copyright 2004, Novum]
http://www.nieuws.nl/bericht/4/26631