Lizzy, bij een goede hernia red je echt niet met homeopathie en acupunctuur....ook hier een ervaringsdeskundige echter helaas weer aan de verkeerde kant van de spatel!!
Wat Femke zegt klopt (gedeeltelijk) wel. Een echte hernia gaat beslist niet weg door oefeningen of door spieren sterker te maken maar door te zorgen dat buik en rugspieren in goede conditie zijn kunnen veel rugklachten worden voorkomen en worden opgevangen.
Heb zelf 1 maand lang intern gezeten in het rugadviescentrum in Zeist en de therapie bestond voor het grootste deel uit trainen met gewichten, lopen, roeien, fietsen enz. enz........echter dat was NA een operatie.
Hoi Paul, ik ben het eigenlijk niet helemaal met je eens. Ja, wel als we het over een acute hernia hebben met uitvalverschijnselen.
Want,
Dierenartsen constateren iedere klip klap een hernia. Soms is het dan ook een hernia. Maar, je hebt dan ook weer hernia's en hernia's.
Ik zal jullie even vermoeien met een stukje van Atjo Westerhuis over hernia:
"Met het begrip hernia doelen we hier op een hernia van de tussenwervelschijf. Maar wat is dat precies?
Tussen iedere twee wervels zit een schijf stevig bindweefsel, die net voldoende elastisch is om de wervelkolom soepelheid te geven. Middenin heeft de tussenwervelschijf een met vocht gevulde holte, die als het ware als een stootkussentje fungeert. Soms vermindert de kwaliteit van het bindweefsel van een of meer tussenwervelschijven. Die worden dan minder elastisch en mogelijk zelfs zo broos dat de weke kern naar buiten stulpt. Die uitstulping drukt op het zenuwweefsel (vooral bij een rughernia) zodat de pijn en zenuwuitvalverschijnselen ontstaan.
In het gebied van de 9e borstwervel tot de 1e heiligbeenwervel, dat is het achterste deel van de rug, kan zo'n uitstulpsel (die soms ook nog ingedroogd is en dan dus een harde uitstulpsel is) ernstige gevolgen hebben. Vooral als een tussenwervelschijf plotseling "knapt" en het tere zenuwweefsel een harde tik krijgt, kunnen er bloeduitstortingen in het ruggemerg ontstaan, die zich als een olievlek uitbreiden. De verschijnselen van zenuwuitval, hoewel begonnen in het achterste gedeelte van de rug, kunnen zich dan uitbreiden tot bijvoorbeeld de voorpoten. Gelukkig komen deze ernstige, helaas meestal hopeloze gevallen zelden voor.
De symptomen varieren van alleen pijn, eventueel met een lichte achterhandslapte, via spastische bewegingen van de achterpoten tot een totale verlamming zonder pijn (zelfs de pijn is dan uitgeschakeld) en onvermogen om urine en ontlasting te lozen. Die laatste situatie heeft nog maar een zeer bedenkelijke prognose.
Bij een rughernia met alleen pijn zien we de volgende symptomen: de hond blijft stil in zijn mand liggen en wil soms ook nier meer eten en kan nergens op of tegen aan springen; vaak staat hij met een opgebolde rug en heeft een wat gespannen buik. We zien deze afwijking vaak bij de teckel, vandaar dat deze afwijking ook wel "teckelverlamming" wordt genoemd. Ook de Pekinees is een zwakke broeder op dit punt. Af en toe zien we het ook bij andere rassen en bastaarden; ik heb nog wel eens een Cocker Spaniel gehad met een achterhandverslapping als gevolg van een hernia. Overigens zijn het niet altijd oude honden die aan een hernia lijden; vaak zitten ze tussen de leeftijd van 3-5 jaar. Zeker bij een jonge hond en ook als het een hond betreft van een ras dat "gevoelig" is voor rughernia, raadpleegt u het beste, zelfs bij alleen rugpijn, zo snel mogelijk een dierenarts.
Een tweede gebied waar problemen kunnen optreden ten gevolgen van een hernia is de hals, vanaf de schedel tot de eerste borstwervel. Omdat er in de halswervel meer ruimte zit, zal een hernia hier niet gauw tot verlamming leiden. Meestal is er alleen maar pijn; de hond piept bij het aanraken van de kop en bij bepaalde bewegingen met de kop, hij heeft een "stijve nek" en houdt zijn nekspieren gespannen, hij kan niet bij de etensbak, hij beweegt als hij naar boven kijkt alleen met de ogen. De verschijnselen lijken op die van een hersenvliesontsteking; laat uw dierenarts de juiste diagnose stellen. Heel typisch voor een halshernia is als opvalt dat uw hond zo vaak met 1 voorpootje struikelt - een teken van lichte verlammingsverschijnselen.
Voor wat betreft de hernia, en dan in het bijzonder de rughernia, gelden twee belangrijke regels voor de thuismedicatieP:
1)Nooit op eigen houtje pijnstillers geven. Door uitschakeling van de pijn bestaat kans op forceren, dus op een acute hernia, die ernstige gevolgen kan hebben.
2)In elk geval nooit zelf een vermoedelijke hernia behandelen als er maar de geringste zenuwuitvalverschijnselen blijken.
Bij een acute rughernia zal een dierenarts moeten kiezen: of opereren of injectie van corticosterioden, die de ontsteking remmen en het vocht ruimen (het afvoeren van bloed en vocht betekent afname van de zwelling en dus ook afname van de pijn en de druk op het zenuwweefsel van het ruggemerg) of de homeopathie.
Praktisch gesproken komt het erop neer dat de eerste 48 uur de homeopathie als behandelingsmogelijkheid (tenminste als behandeling allEEn) afvalt. Er moet een keuze worden gemaakt tussen een operatie of een behandeling met corticosteroiden. De corticosteroid behandeling blijkt in aanzienlijke percentage van de gevallen te helpen, terwijl de resultaten van een operatie vaak toch te wensen overlaten. Niettemin zijn er een paar gespecialiseerde chirurgen die door hun ervaring betere resultaten boeken. De tijdelijke bijwerkingen van kortstondig gebruik van corticosteroiden mogen geen nadeel meer heten in het licht van een kritieke rughernia met uitvalsverschijnselen en de baat die we daarbij van deze middelen kunnen hebben.
Hierna volgen de beschrijvingen van een aantal homeopathische geneesmiddelen die kunnen worden ingezet bij hernia klachten".
Groetjes, Lizzy