Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Gebruikersavatar
Door kiara
#3382102
Een vriendin van mij voert al heel lang brok maar haar cairn terriër heeft nu dus last van enorm hoge leverwaardes ( was niet meer te meten)
Nou heb ik in overleg met haar gevr om hier te vragen voor advies.
Ze voert nu dus royal canin van de dierenarts ::)
Maar er is toch wel iets van een goede Kvv die ook helpt of niet?
Ik ben er niet in thuis dus vandaar mijn oproepje.
Bijlagen
BD870473-953D-42DE-B86B-66F3FDC79B2B.png
BD870473-953D-42DE-B86B-66F3FDC79B2B.png (1.05 MiB) 522 keer bekeken
Door Lizzy
#3382107
Wat is er aan de hand met de lever? Is daar verder (naast dat bloedonderzoek dus) onderzoek naar gedaan? Echo's gemaakt? Dat lijkt me wel prioriteit 1, om te achterhalen wat de oorzaak is van het lever probleem.

Bij mijn weten is er geen lever KVV. Dus dan zal ze zelf moeten gaan samenstellen:

Bij leverproblemen wordt een laag eiwit-dieet aangeraden maar dat ook weer in de laatste studies blijkt dat je niet te weinig eiwit moet geven, omdat dat het probleem alleen maar erger kan maken. En ook zou een dieet gegeven moeten worden dat weinig vet bevat, maar ze schrijven dat ook te weinig vet weer problemen kan veroorzaken. Dus voer weinig vet (geen schapenvet, geen olijfolie, geen grote hoeveelheden vet vlees) maar voer niet vetvrij.

Ze raden gemiddelde hoeveelheden eiwit aan die van hoge kwaliteit zijn: huttekase/cottage cheese (hetzelfde), ricotta, eieren, yoghurt zijn van hoge kwaliteit en produceren minder ammoniak als vlees. Ze raden verder witte vis aan (kabeljauw, wijting, etc). En verder mag kip, kalkoen, zonder vel. Dit maakt gemiddeld ammoniak aan.

Rood vlees produceert het meest ammoniak en moet daarom vermeden worden. Dit geldt ook voor orgaanvlees.

Bij leverziektes is het voeren van graan goed/zinvol is. Het lichaam dient glucose op constant niveau te houden. De hersenen kunnen alleen functioneren door glucose te verbranden, de rest van het lichaam kan ook vetzuren verbranden. Glucose wordt gemaakt in de lever uit aminozuren en dat gaat dus niet als je een slechte leverfunctie hebt. Dus vandaar dat je beter glucose in een directe vorm aan kan bieden in de vorm van koolhydraat.

Het beste voer je havermout, volgens de diverse dierenartsen (waarvan ik hun boeken heb geraadpleegd). In diverse boeken van dierenartsen schrijven ze dat je de helft vlees en de helft graan moet voeren. Minder eiwitten vinden ze niet verantwoorden, tenzij je hond een specifiek geval is en aan hepatic encephalopathy lijdt. Ik kan me daar wel in vinden. Ik denk dat als je te weinig eiwit geeft, de hond z'n eigen spierweefsel af gaat breken en daar zit je ook niet op te wachten...

Ook zij vinden het beter om meerdere malen per dag kleinere porties te voeren. Vier per dag is het beste.

Ze vinden dat je geen supplementen moet geven die veel koper bevatten en ook orgaanvlees moet je niet/weinig geven. Je kunt eventueel een zink supplement geven om koper te binden.

Goede supplementen zijn: vitamine B complex, knoflook. Kelp en alfalfa mag ook gegeven worden. Ze schrijven dat je met vitamine A supplementen uit moet kijken bij lever ziektes en vooral geen levertraanolie mag geven. Ze schrijven dat je dus ook weinig tot geen lever moet voeren. Heel af en toe mag je kleine beetjes (1 tot 3 theelepels) lever voeren. Ik zou zeggen, 1 maal per 2 a 3 weken maximaal een beetje lever.

Dan schrijven ze dat je dus vooral witte vis, huttekase, eieren, moet voeren voor de eiwitten. En dat je daar groentes aan toe moet voegen. Aan de groentes mag je zelfs aardappel en zoete aardappel toevoegen. Ik zou aanhouden: 50% eiwitten in de vorm van vlees, vis, eieren, zuivel en 50% groente + graan (en ik zou zelf van die 50% groente en graan weer 30% a 40% graan geven en 20% a 10% groente). Ik zou 1 keer per week wat hart geven, maar: weinig. Een paar theelepeltjes.

Qua percentages kun je aanhouden: 30% vleesbotten van kip, kalkoen, parelhoen, 5% orgaanvlees in de vorm van hart, nier en lever, 5% pens, 15% groentes, 25% granen, 20% hüttenkäse, eieren, yoghurt, ricotta, witvis en spiervlees van kip en kalkoen.

Bij ernstige lever problemen moet je wel het vel van kip en kalkoen en parelhoen zoveel mogelijk weghalen omdat dit erg vet is en ook vet niet teveel gevoerd moet worden. Dus ook geen volvette yoghurt geven.

Ik blijf erbij dat rauw vlees van hoge kwaliteit het beste te verteren is, ook voor een hond met leverproblemen. Nu hangt het er wel vanaf wat voor leverproblemen de hond heeft. Maar als het kan: rauw dus.

Als ondersteunend middel bij leverproblemen kun je Mariadistel geven.

======

Het lijkt me vrij lastig om KVV als basis te nemen en dan aan te vullen. Je zou een KVV kunnen zoeken waar 15% maximaal aan orgaanvlees in zit. Dan ga je geen 100% maar de helft, dus 50% van de dagelijkse hoeveelheid KVV aan de hond geven. En dit vul je dan aan met groenten, granen, zuivel. Ik zou dan 15% groenten, 20% granen (havermout vooral!) en 15% zuivel, eieren en witvis geven. Je moet dan ook wel een KVV zien te vinden waar niet al rijst in zit. En ook geen toevoegen als premix (vitamines, mineralen) en vis en andere olie. Bijv. Barf Menu Premium. En dan natuurlijk alleen de versies zonder rood vlees (vlees van zoogdieren). Dus wel de kalkoen, eend, kip en niet paard, lam, geit, rund, etc. Heb je bij Barf Menu Premium maar 2 "smaken", dat is kalkoen en eend. En dat is te weinig. Dus dan zul je nog twee andere wit-vlees-KVV's erbij moeten zoeken of voor een deel zelf moeten samenstellen met bijv. parelhoen, gans, kip.

Afhankelijk van de oorzaak van de leverproblemen denk ik niet dat je kunt verwachten dat voeding het medicijn gaat zijn. Ik weet niet wat voor verwachtingen jij er van hebt en wat vriendin er van heeft? Goede voeding is altijd goed, maar als een hond een levertumor heeft (ik zeg maar wat) gaat ook een KVV of zelf samengestelde maaltijd niet helpen natuurlijk...
Gebruikersavatar
Door kiara
#3382110
Alvast bedankt Lizzy voor de uitgebreide uitleg, ik stuur het door. Ik weet niet wat er verder voor onderzoek is gedaan, weet alleen dat hij 12/5 jaar is en gevoelige darmen heeft
Door Anne in Zweden
#3382124
Toen Max in januari in januari verhoogde leverwaarden had, heeft de dierenarts me Zentonil aangeraden, een vrij verkrijgbaar middel. Al na anderhalve maand waren de leverwaarden flink gedaald. Nou schijnt dat niet te betekenen dat de lever zich heeft hersteld, daarvoor moet je nader onderzoek doen. Wij hebben dat niet gedaan, omdat Max 15 jaar is en we dus sowieso niet meer zouden gaan behandelen als er iets er ernstigs zou worden ontdekt. Maar de Zentonil heeft dus wel de leverwaarden doen dalen. En bij een hond van 12,5 jaar kun je nog wel overwegen verder te behandelen als het iets behandelbaars is dat de hoge leverwaarden veroorzaakt.

Ik bestel Zentonil altijd op amazon.de, omdat het in Zweden bijna twee keer zo duur is.
Gebruikersavatar
Door kiara
#3382148
Anne in Zweden schreef:Toen Max in januari in januari verhoogde leverwaarden had, heeft de dierenarts me Zentonil aangeraden, een vrij verkrijgbaar middel. Al na anderhalve maand waren de leverwaarden flink gedaald. Nou schijnt dat niet te betekenen dat de lever zich heeft hersteld, daarvoor moet je nader onderzoek doen. Wij hebben dat niet gedaan, omdat Max 15 jaar is en we dus sowieso niet meer zouden gaan behandelen als er iets er ernstigs zou worden ontdekt. Maar de Zentonil heeft dus wel de leverwaarden doen dalen. En bij een hond van 12,5 jaar kun je nog wel overwegen verder te behandelen als het iets behandelbaars is dat de hoge leverwaarden veroorzaakt.

Ik bestel Zentonil altijd op amazon.de, omdat het in Zweden bijna twee keer zo duur is.
Ook bedankt , stuur het ook door
Door charmed
#3382274
Ik heb meerdere shelties gehad met leverproblemen o.a. leveronstekingen (hepatitis) Leverfalen (daar is eentje op jonge leeftijd weer helemaal van genezen) en nu heb ik er eentje die had een te hoog ammoniak.
Leverdieet voor hepatitis die ik heb aangehouden (dus ontsteking en leverfalen)
50% gekookt witvis/witvlees, eiwit, huttenkase
25% groente, groentes die goed zijn voor de lever zijn witlof, andijvie, wortelen, bloemkool en Courgette (en je heb nog wel meer, de groene groentes voornamelijk, maar boerenkool zo ik niet doen ;)
25% havermout, of sweet patato, macaroni kan ook maar dan uit de gezondheidswinkel
Daarnaast Mariadistel en Lespedaza, meestal binnen 6 weken had ik ze weer op de rit.

Je zou eventueel wel de bovenste met KVV kunnen doen, maar omdat er lever in de KVV zit,en er is al leverschade, dan zou ik het liever zonder doen! en lekker zelf gaan koken tijdelijk totdat de lever weer gezond is.

Leverdieet voor verhoogd ammoniak:
50% vlees, deze mocht af en toe (1x in de 2 dagen haar eigen KVV)
25% groentes (zoals bovenstaan)
25% havermout en andere zoals bovenstaand.
Deze duurde wat langer een week of 9 voordat het van Ammoniak van 60 naar 16 gezakt was.
Gebruikersavatar
Door kiara
#3382276
charmed schreef:Ik heb meerdere shelties gehad met leverproblemen o.a. leveronstekingen (hepatitis) Leverfalen (daar is eentje op jonge leeftijd weer helemaal van genezen) en nu heb ik er eentje die had een te hoog ammoniak.
Leverdieet voor hepatitis die ik heb aangehouden (dus ontsteking en leverfalen)
50% gekookt witvis/witvlees, eiwit, huttenkase
25% groente, groentes die goed zijn voor de lever zijn witlof, andijvie, wortelen, bloemkool en Courgette (en je heb nog wel meer, de groene groentes voornamelijk, maar boerenkool zo ik niet doen ;)
25% havermout, of sweet patato, macaroni kan ook maar dan uit de gezondheidswinkel
Daarnaast Mariadistel en Lespedaza, meestal binnen 6 weken had ik ze weer op de rit.

Je zou eventueel wel de bovenste met KVV kunnen doen, maar omdat er lever in de KVV zit,en er is al leverschade, dan zou ik het liever zonder doen! en lekker zelf gaan koken tijdelijk totdat de lever weer gezond is.

Leverdieet voor verhoogd ammoniak:
50% vlees, deze mocht af en toe (1x in de 2 dagen haar eigen KVV)
25% groentes (zoals bovenstaan)
25% havermout en andere zoals bovenstaand.
Deze duurde wat langer een week of 9 voordat het van Ammoniak van 60 naar 16 gezakt was.
Ook weer bedankt stuur het naar haar door

Maar wat een ellende pfff komt het sommige rassen meer voor?
Door charmed
#3382280
kiara schreef:Ook weer bedankt stuur het naar haar door

Maar wat een ellende pfff komt het sommige rassen meer voor?
Bij de sheltie is de erfelijkheid bekend geworden van de mitochondriale stofwisselingsziekte, en daardoor heel veel leverproblemen, zoals Hepatitis, Acute Hepatitis, Leverfalen, Geelzucht, Leverkanker etc. en noem maar op. Over de andere symptomen nog maar te zwijgen :( Alle verschijnselen die mijn dames hadden kunnen voorkomen. :(
Gebruikersavatar
Door kiara
#3382325
charmed schreef:Bij de sheltie is de erfelijkheid bekend geworden van de mitochondriale stofwisselingsziekte, en daardoor heel veel leverproblemen, zoals Hepatitis, Acute Hepatitis, Leverfalen, Geelzucht, Leverkanker etc. en noem maar op. Over de andere symptomen nog maar te zwijgen :( Alle verschijnselen die mijn dames hadden kunnen voorkomen. :(
Jemig wat erg en ook nog epilepsie toch?
Door charmed
#3382352
kiara schreef:Jemig wat erg en ook nog epilepsie toch?
Epileptiforme aanvallen, Herseninfarcten, Hersenstaminfarcten, ruggenmerginfarcten, orgaan problemen allerlei zoals ontstekingen, orgaanfalen is ook een symptoom, myopathie, Dementie, Allerlei soorten kanker, Neuropatische pijn/jeuk. Nah dat zijn er een paar :( In en in triest, en iedereen maar roepen het wordt alleen door teven doorgegeven, en ondertussen ligt er hard bewijs dat het ook door reuen doorgegeven wordt, en er hoeft maar 1 ouder het door te geven. Maar iedereen fokt rustig door al 12 jaar. 3 van de 4 van mijn overleden dames hebben nog mee kunnen doen aan het onderzoek. Daar hebben we gelukkig alles van bewaard. (ook DNA! )
Gebruikersavatar
Door kiara
#3382354
Mijn God zeg ik dacht dat het wel mee viel omdat je ze ook niet veel ziet althans hier niet. Je kan bijna geen gezonde hond meer kopen, en als je dat wil mag je eerst wel een hele studie doen

Arme dieren en maar door fokken grrr
Door charmed
#3382393
Het is een "silent Killer disease" hoeveel dierenartsen zouden het bij het goede eind hebben? Ze krijgen alleen diagnose van het orgaan wat op dat moment problemen geeft, dus bij een hepatitis of Pancreatitis krijgen ze gewoon dat te horen, maar er wordt nooit verder gezocht.
Ik ben nu na zoveel jaar maar een website gaan bouwen, die is nog niet af. Met alle ins'en out's van de stofwisselingsziekte, zijn al veel mensen die met de handen in het haar staan, van wat is er met mijn Sheltie aan de hand, niemand kan wat vinden. Shelties die in elkaar zakken met 20 graden, die oververhit zijn, nou bij 30 graden kan ik mij dat voorstellen maar niet bij 20 graden.


kiara schreef:Mijn God zeg ik dacht dat het wel mee viel omdat je ze ook niet veel ziet althans hier niet. Je kan bijna geen gezonde hond meer kopen, en als je dat wil mag je eerst wel een hele studie doen

Arme dieren en maar door fokken grrr
Gebruikersavatar
Door kiara
#3382423
charmed schreef:Het is een "silent Killer disease" hoeveel dierenartsen zouden het bij het goede eind hebben? Ze krijgen alleen diagnose van het orgaan wat op dat moment problemen geeft, dus bij een hepatitis of Pancreatitis krijgen ze gewoon dat te horen, maar er wordt nooit verder gezocht.
Ik ben nu na zoveel jaar maar een website gaan bouwen, die is nog niet af. Met alle ins'en out's van de stofwisselingsziekte, zijn al veel mensen die met de handen in het haar staan, van wat is er met mijn Sheltie aan de hand, niemand kan wat vinden. Shelties die in elkaar zakken met 20 graden, die oververhit zijn, nou bij 30 graden kan ik mij dat voorstellen maar niet bij 20 graden.
Als de website af is zou ik het graag willen lezen
Ben erg benieuwt hoe dit komt en hopelijk ook in de toekomst te verhelpen is, zijn zulke leuke hondjes
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door