Deze categorie geeft uitsluitend informatie over BARF (zelf samenstellen) voor beginners. Vragen kun je stellen in alle andere categorieën.

Moderator: Lizzy

Door Lizzy
#3234361
De hoeveelheid:
Je voert in totaal ongeveer 20% orgaanvlees waarvan 10% pens (pens is orgaanvlees!) en 10% andere organen zoals lever, nier en hart. Lever, nier en hart zijn de belangrijkste organen. Lever zorgt ervoor dat je hond voldoende vitamine A en D binnen krijgt. Hart bevat weer veel taurine maar ook kalium en natrium en nier bevat weer een klein beetje vitamine E en ook natrium. Je kunt van de organen hart, lever en nier ongeveer gelijke delen voeren (van ieder 1/3). Wil je meer orgaanvleessoorten voeren: zo krap komt het allemaal niet, dan deel je de hoeveelheid door het aantal soorten orgaanvlees dat je voert (dit is niet per diersoort maar per orgaanvleessoort). En ja, hart is een spier maar daarom volgens onze definitie nog geen spiervlees!

De definitie van orgaanvlees : inwendige organen en ingewanden van een geslacht dier. Hersenen, testikels, hart, long, nier, lever, milt, kalfszwezerik, tong, pens, maag. Qua orgaanvlees kun je alle mogelijke orgaanvleessoorten geven die je kunt krijgen. Ik adviseer geen varkensorgaan te gebruiken in verband met de ziekte van Aujeszky (Nederland heeft status Aujeszky-vrij maar voor hoe lang? De ziekte van Aujeszky is onherroepelijk dodelijk voor hond en kat). Maar wel kun je orgaanvlees van rund, kalf, lam, geit, kip, konijn, etc. voeren. Het beste voer je altijd een combinatie van meerdere soorten zoals bijvoorbeeld: pens, hart, nier, lever. Alle orgaanvleessoorten zijn belangrijk om te voeren, qua voedingstoffen. Hart en nier bevat bijv. weer een mooie hoeveelheid natrium en kalium en nier zelfs wat vitamine E, lever bevat weer veel vitamine A en D, allemaal vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor de hond. Pens is veel minder rijk aan voedingsstoffen dan ander orgaanvlees en spiervlees (minder eiwit, minder vitamines, minder mineralen) maar wel weer goede bacteriën. Dus ook pens is een gezond en goedkoop orgaanvlees om te voeren.

Een foto-handleiding van orgaanvlees vind je hier: http://www.barfplaats.nl/handleiding-to ... gaanvlees/

Barfplaats wordt gesponsord door