Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

#2338279
En dat kan ook met stress te maken hebben. Vroeger had ik Karel die daar de honneurs waarnam, dingen op de grond waren om overheen te zeiken maar ook tegen de koelkast vanaf het aanrecht was een goeie vond hij. En dat had zeker weten te maken met te veel katten waar hij niet goed tegen kon. En nu heb ik Sjors die het stokje heeft overgenomen. Die heeft een voorkeur voor het bad of de douche, en tegenwoordig mogen de schoenen ook niet meer op de grond staan in de badkamer. Sjors is begonnen na de entree van de Gnurkels dus daar ligt absoluut een link. En Sjors is hier altijd al de neuroot #1 geweest, dus dat krijgen we er ook niet meer uit ben ik bang. Herplaatsen ga ik niet doen, ik weet zeker dat Sjors daar niet gelukkig van wordt en de Gnurkels wil ik niet kwijt. Dus zal hij het ermee moeten doen.
#2338933
Bij mij is alles geholpen... De katers beide op een leeftijd van 8 maanden, dit omdat ze buiten komen... Deejay (reu) met 1 jaar en een beetje vanwege zijn gedrag... Pip  (teef) met 2 vanwege het "verkrachten" van DeeJay en de onrust die het in huis bracht...
#2339408
pearlsofpassion schreef: Ik had het wel door  ;D
Gewoon door het hele bericht, had ik door dat het over opvangkittens ging. :)

Ik weet ook niet waarom de natuur bij katachtigen zo'n vreemde kronkel gemaakt heeft. Voor de meeste diersoorten is seks toch iets aangenaams, voor katachtigen dus niet.
En voor elk kitten zijn meerdere dekkingen nodig. 
Dat is dus ook zo bij leeuwen, luipaarden enz...  Daarom dat de vrouwtjes de mannetjes ook vaak aanvallen na de daad.  Bij leeuwen valt dat nog mee, die mannetjes zijn ook erg gesteld op hun dominantie en ze kennen elkaar (leven in groep).  Maar luipaardmannetjes springen achterwaards van hun partner af na de daad om te verhinderen dat zij hem kan aanvliegen. 
Ik heb dat een poes ook ooit zien doen. 
Een kater moet een poes ook in haar nekvel grijpen op haar te kunnen dekken, anders krijgt hij de kans niet omdat ze hem van zich af mept en bijt.

Maar goed er zijn dus bergen redenen waarom katten beter af zijn als ze gecastreerd worden.

Wel wil ik nog even aanhalen dat ik het niet helemaal eens ben met het feit dat katers zouden sproeien uit stress of onzekerheid of dergelijke. Dat is dus wildplassen, geen sproeien. Sproeien is hormonaal, wildplassen ingegeven door ongenoegen of zo.  Met sproeien bedoel ik dan ook binnen, buiten is inderdaad iets anders en daar kunnen zelf gecastreerde poezen sproeien (ik heb er zo eentje).  Dat is gewoon geur afzetten.
Maar tussen wildplassen en sproeien in huis moet je dus wel een onderscheid maken.  Sproeien is tegen de muur of deur op, wildplassen gewoon naast de bak plassen. 
Sproeien komt voor bij gecastreerde katers maar zoals eerder gezegd zijn dat in den regel katers die het al deden voor hun castratie.  Castratie is niet altijd afdoende om dit gedrag te stoppen.
Niet alle open katers sproeien ook, maar eens gecastreerd beginnen de meeste katers er niet meer mee.  Sproeien dus he, niet wildplassen. Dat laatste kan altijd opkomen als de situatie stressvol wordt, of de kat een medisch probleem heeft natuurlijk.
Dat onderscheid kan je inderdaad maken en dat doe ik ook. Maar sproeien in huis is voor een kater niet normaal, dan zou je als fokker met dekkaters helemaal gek worden van de stank in huis lijkt me... Het is voor katers niet normaal om hun 'nest' lees: het huis waar ze in wonen te bevuilen, ook niet door te sproeien, dat gaan ze pas doen als ze zich bedreigd voelen doordat er bijvoorbeeld een vreemde kat in huis komt of elke dag voor het raam loopt te paraderen... oftewel uit stress...
#2339480
Nou, ik ken wat kattenfokkers en als daar de voordeur open gaat sla je tegen de vlakte van de stank  :-X
Die hebben vaak best veel katten en het is dus niet na te gaan of het stress of markeren of een combi is. Maar die mensen lijken het zelf niet meer te ruiken iig.
#2339807
Open katers sproeien dus wel degelijk erg vaak in huis.  Dat is dan ook geweten zijn fokkers...
Er zijn natuurlijk altijd katers die het niet doen, en die zullen dan gemakkelijker open gehouden worden, zeker.  Ik weet het niet hoe fokkers dat doen.
Fokkers hebben wel vaak aparte katerverblijven voor de katers. Kan zowel voor het sproeien als voor ongewenste dekkingen tegen te gaan zijn, maar ik merk toch vaak dat katers die niet sproeien wel gewoon tussen de poezen leven.
#2341724
Hier niet de ervaring dat het dekken van de poes zo'n traumatische ervaring is.

Otje hebben we al kitten gekregen en is geholpen toen ze krols werd. We woonden op een flat en ze heeft in die tijd nooit contact met andere katten gehad.
Pluk was ongeveer 1,5 jaar oud toen we haar van straat haalden en die bleek zwanger te zijn. Drie kittens gehad. Ik ben helemaal niet van de fokkerij, omdat er al zoveel overschot is, maar op deze manier heb ik er maar van genoten, want het was fantastisch leuk.

Kort na het nestje is Pluk geholpen en zijn we naar een huis in landelijke omgeving verhuisd en mochten de katten buiten. Pluk is prima met alle andere katten. Gewoon normaal sociaal gedrag, ook binnen proporties als ze een andere kat weg wil jagen ofzo. Otje daar aantegen is een feeks. Ongesocialiseerde heks. Die raakt zowat in paniek als ze echt met andere katten geconfronteerd wordt.

Ik denk ook dat het heel erg moeilijk is om objectief te oordelen over hoe een kat het ervaart. Ook een bevalling. Zoals koekje schrijft dat ze ontreddering in de oogjes van de kat ziet. Ja, zo'n kat zal best even er mee aan kunnen zijn. Maar hoe erg is dat werkelijk het geval? En hoe erg is het, als het zo is? Dat is iets wat moeilijk oordelen is. Ook mensen kunnen een bevalling wel als spannend en angstig ervaren en vervolgens heel hard roepen dat ze het nog een keer willen. Het is zo moeilijk daar objectief conclusies aan te kunnen verbinden.
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door