net nog eens een nieuwe bach gemaakt ... resultaat 3 augurkenpotten vol ...
de vorige was een beetje te pittig dus minder peperflakes ingedaan ...
1 chinese kool (8 uur laten staan in 2%zout (gewicht kool) en rond 1,5 liter water)
2 wortels
6 lente uitjes
5 eetlepels peper flakes
duimlengte gember
6 teentjes knoflook
3 eetlepels vissaus
1 eetlepel sojasaus
1eetlepel suiker
2 eetlepels rijstmeel ( even wat rijst in de blender , mok water bij en 1 minuut ongeveer in
de magnetron ... de rijst moet de dikte van yoghurt hebben ,
het bind de kruiden met de groentes)
- kool naar gewenste grootte snijden ,daarna in kom met water en
zout voor een aantal uur .. (ik ben een nachtdier , dus s avonds in t pekel en s morgens de
kool afgespoeld )
- wortel en lente uitjes in reepjes gesneden en bij de kool doen
- alles in het rijtje van de peper flakes in een blender...
- inhoud blender over de kool en goed husselen
- alles in potten , het "zoute water van de kool" toevoegen zodat alles onder t vocht staat ..
(wat niet onder vocht staat kan gaan schimmelen ... )
- zet de potten weg in een donkere plek ( bij mij in t keukenkastje )
- laat dit 3 a 4 dagen staan en laat ze iedere dag "boeren" door even de deksel te openen ...
- na een paar dagen proef je een beetje en bepaal je of t lekker genoeg is en zet t daarna
in de koelkast ...
het blijft een paar maanden goed zolang er een laagje vocht op staat ...
maar dat haalt t hier niet
en als je de juiste smaak te pakken hebt is het ook nog leuk om wat
eigen gemaakte kimchi kado te geven aan iemand ...
het recept is naar eigen smaak aangepast , dus niet iedereen zal het lusten ...
en voor mensen die de kruiden te lastig vinden kunnen kant en klare
kimchi kruiden aanschaffen ...
succes met het maken
