Rauw voer – natuurlijk in de voerbak

Rauw voer

Auteurs: Joeke Nijboer, Marieke Post, Guido Bosch, Ronald Jan Corbee
ISBN: 978-90-827086-0-8
Taal: Nederlandstalig

 

 

 

 

 

Verkrijgbaar bij onder andere: Nijboer Consultancy en diverse webshops. 

Recensie: een boek dat uitgebreid en heel duidelijk beschrijft hoe het verteringsstelsel van de hond en kat werkt en wat honden en katten aan voedingsstoffen nodig hebben. Er staan vele tabellen in het boek met de gemiddelde samenstelling van vleesbot, spiervlees en orgaanvlees. De tabellen zijn niet compleet en geven weer: droge stof, as, eiwit, vet, vezel, calcium, fosfor, en kcal (energie). Niet volledig, maar toch wel handig. Ook komt uitgebreid aan bod wat je moet voeren wanneer je zelf de maaltijd voor hond of kat samenstelt. Vooral wordt daarbij gekeken naar de hoeveelheid energie die de hond of kat nodig heeft. Het verschil tussen BARF, NRV en KVV komt aan bod. Detail natuurlijk, maar hier en daar ben ik het echt niet eens met de beweringen in dit boek. Zoals de twijfel die men heeft over het nut van het voeren van groenten met niets meer dan het argument dat een wolf de inhoud van de maag niet opeet. Ook in dit boek vinden we de mythe weer terug dat het voeren van rauwe eieren lijdt tot een tekort aan biotine, waarbij voorbij wordt gegaan aan de grote hoeveelheid biotine in de eierdooier. Wat ik serieus jammer vind is dat is dat er regelmatig verwezen wordt naar een dierenarts of voedselspecialist. Joeke zou moeten weten dat de gemiddelde kennis van een dierenarts over voeding niet echt veel verder reikt dan welke zak brokken ze bij welke gezondheidsproblemen moeten adviseren. En het probleem met “voedingsdeskundigen” is dat iedereen zichzelf deze titel kan toebedelen. Dus de vraag is dan waar mensen een goede voedingsdeskundige voor hond of kat vandaan moeten halen? Maar deze minpunten zijn Joeke en andere schrijvers vergeven, het is zeker een aanrader dit boek!

 

 

Geplaatst in BARF Boeken