Pups op BARF

Voordat de pups 4 weken oud zijn, kun je ze het beste niets anders te eten geven dan melk van mama.

 

Image

Héél vers! Met dank aan Erna voor deze foto.

Als moeders niet genoeg melk heeft, kun je puppy-melk bijvoeren.

 

Afspenen van pups op BARF:

Met dank aan Angelique!

Tot vier weken is de spijsvertering van de pups nog niet optimaal. Waardoor voedsel-resten zich in de darmen kunnen ophopen, wat een uitstekende voedingsbron is voor hondenziekte en wormen. Tevens kunnen de darmen op die leeftijd nog doorlekken wat een grotere kans geeft op voedsel-intoleranties in de toekomst. Dus tot 4 weken voer je de pups, indien nodig, bij met puppy-melk.

Met dat de pups 4 weken zijn, geef je eerst wat gemalen vlees. Geef bijv. tartaar of gemalen kopvlees. Gewoon 1 keertje. De dag erop geef je 2 keer een beetje gemalen vlees. Dat voer je zo op, totdat de puppen na 1 week alles eten. Vlees, gemalen vleesbot en orgaanvlees. Geef dus iedere dag iets nieuws erbij. Je voert dan zo ongeveer 50% gemalen vleesbotten (ik zou zelf eerst met gemalen spul beginnen, ook al kunnen pups vanaf 4 weken vaak prima zelf zachte vleesbotjes eten), 20% orgaanvlees (hart, nier, lever, pens, etc) en 20% spiervlees. En 10% dingetjes als rauw eitje, stukje fruit, visje, etc.

Als de pups 5 weken oud zijn, kun je het vlees en het orgaanvlees in grotere stukken snijden en kun je ongemalen vleesbotjes gaan geven (afhankelijk van de hondjes, hun gebitjes en of ze er ruzie maken om vleesbotjes of niet. Ik heb pups van 4 weken gezien die kippennekken in 1 keer naar binnen wilde werken en dat is gewoon niet prettig. Beter sla je ze fijn of geef je vleesbotten die groter zijn dan dit, waar ze wel op moeten kluiven). Vanaf 6 weken kun je er ook gepureerde rauwe groentemix bij gaan geven. Ik zou beginnen met 5% en dit opbouwen naar bijv. 10%.

Je kunt de pups zo’n 4 a 5 keer per dag voeren. Het is niet nodig om alle componenten in alle maaltijden te stoppen, dus je kunt gerust bijvoorbeeld 2 keer vleesbot en 1 keer orgaan en 1 a 2 keer spiervlees met groente voeren. Je mag natuurlijk wel 4 a 5 maaltijden geven waar je alles in stopt. Het is maar net wat je zelf makkelijker vindt.

Je kunt qua hoeveelheid prima naar behoefte voeren. Vaak komt dat bij pups van deze leeftijd neer op zo’n 6% a 10% van het huidige lichaamsgewicht. Maar makkelijker is de bakken/trog volstorten en te laten eten tot ze genoeg hebben.

 

De hoeveelheid voer voor een pup:

Een pup eet gemiddeld 5% tot 10% van het huidige gewicht. En de 5% is dan voor een pup van een groot ras. De 10% is voor een pup van een heel klein ras. Ook hier geldt dat de juiste hoeveelheden voer, voer je op het oog. 5% a 10% staat gelijk aan 50 gram tot 100 gram per kilo lichaamsgewicht aan voer.

Opgroeiende pups: de pup groeit en hoe ouder pup wordt, de minder je gaat voeren. Mijn pup (dalmatier) at op 8 weken en 10 weken zo’n 7% van haar lichaamsgewicht (van haar huige lichaamsgewicht dus dat was zo’n 8 a 11 kilo). Bij 5 maanden at ze nog maar 5% van haar lichaamsgewicht (ze woog toen ongeveer 20 kilo en dus at ze zo’n 1000 gram per dag). Toen ze 7 maanden was, at ze ongeveer 3% van haar lichaamsgewicht. Ze woog toen vast een kilo of 26 en dus at ze nog maar een gram of 700 a 800 per dag. Voor een pup van een kleiner ras geldt dat je de hoeveelheid voer al eerder kunt verlagen. Voor een pup van een groter ras geldt dat je mogelijk de hoeveelheid voer langer hetzelfde houdt. Maar, ook hier geld weer: de juiste hoeveelheid voer, voer je op het oog. Wordt je pup te dik, groeit hij/zij te snel: geef je minder. Wordt je pup te mager: geef je meer.

 

Wat eten pups?

Hetzelfde als de volwassen honden. Alleen voer je zachte vleesbotten van kleinere dieren zoals kippennek, eendennek, kipkarkas, eendkarkas, parelhoenkarkas, kwartel(karkas), konijn(karkas), haas(karkas), etc. Je kunt voor de pup dezelfde percentages aanhouden als voor de volwassen hond. Ik heb aangehouden voor Linga en Biscuit: 45% vleesbot, 20% orgaanvlees (10% pens en 10% orgaan als lever, nier en hart), 10% groentenmix, 25% spiervlees en als extra gaf ik een paar keer per week een sardientje, een rauw eitje en dergelijke.

 

Biscuit met een stukje pens op 8 weken:

 

OES puppy’s aan hun BARF hapje!

Geplaatst in Een handleiding tot BARF