Ik bak nooit oliebollen, maar ik heb wel een heerlijk zelf ontworpen recept voor appel- en banaan beignets:
Voor 12 personen.
Ingrediënten:
12 appels (goudreinetten)
6 bananen
4 el citroensap
4 el amaretto
375 gram bloem
240 gram witte basterdsuiker
snufje zout
3 eieren, gesplitst
400 ml oud bruin bier
Materiaal:
1 grote schaal
1 beslagkom
1grote en 1 kleinere kom
1 garde
1 mixer
3 tl olie
1 rol keukenpapier
Aluminiumfolie
Oude kranten
Eventueel: appelschilmachientje
Voorbereiding:
Bekleed een deel van het aanrecht met achtereenvolgens aluminiumfolie, oude kranten en enkele lagen keukenrol papier.
Neem een grote wijde pan en giet daar de zonnebloemolie in.
Bereiding:
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in schijven van 0,5 - 1 cm (of gebruik een appelschilmachientje
). Doe de schijven in een grote wijde schaal.
Sprenkel er het citroensap en de amaretto over. Meng voorzichtig met de handen. Zorg dat de schijven niet breken.
Zet nu alvast de olie op het vuur en verhit deze tot 180 graden.
Splits de eieren boven een schone en vetvrije(!) kom.
Zeef de bloem boven een andere kom. Doe er de basterdsuiker en het zout door en meng goed.
Doe er het bier bij en klop dit goed door elkaar met een garde of een mixer. Doe er een voor een de eidooiers bij en blijf mixen tot een glad beslag.
Doe er tot slot 3 tl olie door en meng dat ook goed door het beslag.
Klop de eiwitten stijf. Doe dit bij het beslag en spatel het er voorzichtig door.
Check de temperatuur van de olie. Begin pas met bakken wanneer de olie op temperatuur is.
Haal een paar appelschijven door het beslag en bak deze in de hete olie ongeveer 2-3 minuten op de ene en 2 minuten op de andere kant.Ze moeten goudbruin zijn.
Leg ze op het keukenpapier om uit te laten lekken en daarna op een schaal.
Pel wanneer de laatste schijven in de pan gaan een paar bananen, halveerde over de lengte en snij daarna doormidden.
Haal deze ook door het beslag en bak ze op dezelfde wijze als de appelbeignets.
Vooral de bananen beignets zijn hier immens populair.
Oud en Nieuw is niet gevierd wanneer deze niet gegeten zijn!