Dit kennen jullie wel Monique/Bennie maar misschien voor de rest van de lezers wel interessant:
Neospora-abortus
Neospora caninum is een eencellige parasiet die in 1984 voor het eerst bij een hond werd ontdekt. Dit verklaart de toevoeging ‘caninum’ (Latijn voor hond). Een besmetting met neospora caninum veroorzaakt abortus, steenvruchten en slechte vruchtbaarheid bij runderen. Als een koe besmet is, blijft ze dat gedurende de rest van haar leven. De kans op weer een abortus is twee tot drie keer groter dan bij een niet besmet dier. En mocht er een kalf geboren worden dan is de kans 90% dat deze ook besmet is (verticale besmetting).
Hoe vindt de besmetting plaats?
Onderzoek heeft uitgewezen dat besmetting kan plaatsvinden via honden. Honden kunnen zich besmetten met Neospora door contact met vruchtwater, nageboorte of verworpen vruchten van runderen. In de hond plant de parasiet zich voort en gaat eitjes produceren die met de ontlasting van de hond worden uitgescheiden. Als de ontlasting in het voer komt van de koe, kan deze besmet worden (horizontale besmetting). Als de parasiet de moederkoek en de vrucht besmet, kan er een abortus optreden en komt deze buiten het lichaam. De vrucht en de nageboorte bevat de parasiet. Dieren die hiervan eten kunnen weer besmet worden.
Bestrijding Neospora-virus
Opsporen
U kunt uw hond laten onderzoeken op Neospora. Er bestaat zowel een ontlasting als een serologisch onderzoek waarmee kan worden aangetoond of een hond besmet is met Neospora.
Bewaking
Veehouders kunnen zich aanmelden voor het Tankmelkabonnement van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Er wordt dan drie keer per jaar een tankmelkmonster onderzocht op Neospora-afweerstoffen. Als de uitslag gunstig is, krijgt u eenmaal per jaar een overzicht van de tankmelkuitslagen. Als uit het tankmelkonderzoek en een controleonderzoek wel een besmetting blijkt, krijgt Lingehoeve Diergeneeskunde en u als veehouder hiervan bericht met een advies over de te volgen strategie.
Meer informatie over het GD Tankmelkabonnement kunt u vinden op de website van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).
Voorkomen
Probeer besmetting te voorkomen door:
* geen besmette dieren aan te kopen. Door aan te kopen dieren vooraf te onderzoeken voorkomt u aankoop van besmette dieren.
* te voorkomen dat het voer en het drinkwater van de runderen wordt verontreinigd door hondenontlasting.
* te voorkomen dat de hond besmet materiaal kan eten (verworpen vruchten, nageboorte, vruchtwater, rauw vlees).
* de hond niet in de afkalfstal of op de roosters van de ligboxenstal toe te laten.
In feite vormt deze parasiet voor de koe een nog groter probleem dan voor de hond zelf, tenzij je het over pups hebt:
http://www.tctubantia.nl/regio/almelo/4 ... vragen.ece
Goed, ik denk dat je er goed aan doet te kijken of de test Bantu overnieuw gedaan kan worden want er bestaan natuurlijk dingen als een vals-positieve uitslag. Als ze wel echt besmet is, vrees ik dat dit slecht nieuws is. Ze komt er dan niet meer vanaf en de parasiet kan alleen inactief zijn maar wordt meegedragen en tijdens de dracht en bevalling besmet ze dan haar pups. Voor pups is de parasiet vrijwel altijd dodelijk. De puppy's die er ziek van worden maar wel overleven hebben grote problemen met de achterhand (vanwege de verlamming die het gegeven heeft).