Jolanda_Aukema schreef:
Hallo allemaal,
Ik ben nog helemaal nieuw op het gebied van het geven van vlees aan mijn honden. Het is mij inmiddels duidelijk dat vleesvoeding nòg beter voor ze zal zijn dan de brokken (Cavom) die ze nu krijgen (tja, vlees eten ze in de natuur immers ook...), maar ik weet nog niet goed hoe ik het beste kan/wil beginnen.
Hoi Jolanda, welkom op Barfplaats. In de sectie "algemeen" is er een categorie waar je je voor kunt stellen.
Ja, vleesvoeding is veel beter als brokken. Eigenlijk niet te vergelijken. Met een vleesvoeding (al dan niet zelf samengesteld) krijgt een hond eigenlijk waar hij, als pure carnivoor, recht op heeft.
Moet ik bijvoorbeeld langzaam overstappen van brok naar vlees? En hoe kan ik dat het beste doen (ik gok op 's ochtends brok en 's avonds vlees, maar toch ff checken...)
En kan ik het beste beginnen met kant en klare vleesvoeding, of is het handiger om zelf samen te stellen?
Dat hangt eigenlijk van jou zelf en van jouw honden af. Je kunt op allerlei soorten manieren overstappen. Wanneer je honden hebt met een gevoelige spijsverteringssysteem, dan doe je er goed aan om voorzichtig over te stappen. Ook voor de wat oudere hond is dat raadzaam.
Het maakt niet zoveel uit of je nu eerst op versvlees (kant en klaar) over gaat of dat je direct zelf gaat samenstellen. Ook dat hangt van jou en je omstandigheden af. Kun je bijv. goed aan vlees en botten komen? Of kun je makkelijker aan versvlees komen?
Het is wel belangrijk, wanneer je zelf voer wilt gaan maken, dat je weet wat je doet. Dus eerst goed inlezen. Je kunt op de Barfplaats bibliotheek veel informatie vinden over wat je wel en niet moet geven, hoe je moet overschakelen, welke botten je wel en niet moet geven en hoe je je hond aan boten moet laten wennen. Ook staat er in de bieb een lijst van boeken over rauwe voeding. Het is altijd een goed idee om een aantal boeken te lezen en om als naslagwerk te hebben.
Dit document uit de bieb beschrijft hoe je je hond het beste kunt laten wennen aan botten:
http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... readid=801
Dit beschrijft wat je niet moet geven:
http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... eadid=4697
Dit is de lijst van boeken over rauwe voeding:
http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... eadid=2303
Dit is een overzichtje van de BARF methode volgens Ian Billinghurst:
http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... readid=788
Dit beschrijft hoe je over kunt schakelen van brok naar BARF:
http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... readid=789
En dit hoe je kunt overschakelen van brok naar versvlees:
http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... readid=790
Dit is leuk wanneer je versvlees zou voeren en soms zelf wilt knutselen:
http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... readid=794
Dit is over groentemixen:
http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... readid=795
En ik denk dat je ook op onze ondersteunende site
BarfClub wel het e.e.a. op kunt steken over zelf samenstellen
(de handleiding):
http://www.barfclub.nl./een_handleding_tot_barf2.htm
En als ik zelf ga samenstellen (lijkt me geweldig om te doen) wat mogen ze dan allemaal wel en niet hebben en waar kan ik mijn vlees het beste vandaan halen?
Je vlees en botten haal je het beste bij: Islamitische slagers, zelfslachtende slagers, slachterijen (meestal niet toegankelijk voor particulieren), poeliers, slagers, supermarkten.
Hier kun je lezen wat je wel en niet moet geven:
http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... eadid=4451
En als laatst ben ik toch ook wel nieuwsgierig naar het kostenplaatje van vleesvoeding? Scheelt het heel veel met brokken, en is het voordeliger om zelf te doen of kant en klaar te nemen? Niet dat dat me ervan zou weerhouden om vlees te gaan geven overigens, maar als ik straks een stuk duurder uitben dan nu met mijn brokken, moet ik nu maar alvast mijn eigen boodschappenbudget gaan aanpassen
Dat is een beetje moeilijk te zeggen. Over het algemeen denk ik dat een versvleesvoeding en een zelf samengestelde voeding duurder is in aanschaf als brokken. Maar ja, als je veel bij de dierenarts komt, dan kun je dus echt veel bezuinigen op de dierenartskosten met het geven van echt voer. Honden op verse voeding zijn echt aanmerkelijk minder vaak ziek als honden op brokken.
Dit onderwerp geeft je alvast wel een indicatie wat versvleesvoedingen kosten:
http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... eadid=7459
Prijzen van zelfsamenstellen zijn moeilijk te geven. Ik voer bijv. zoveel mogelijk scharrel/biologisch vlees en groente aan mijn honden. Dat is gewoon behoorlijk wat duurder. Ik geef geen dingen als milt, longen, strotten, etc. Ik geef puur spiervlees (wel snijlingen/snijdsels - dit zijn de stukken vlees die de slager van de lapjes vlees af snijdt en normaal naar de kroketfabriek gaan - veel goedkoper! En het vlees bevat vet en dat is voor de hond alleen maar gezond). Het hangt ook af waar je woont. In de Randstad is het gewoon duurder als in Drenthe en Brabant.
Oh, voor ik het vergeet.. Ik heb een Hollandse Herder van één jaar en een Jack Russell van 9 weken.
Ik ben benieuwd naar de adviezen en antwoorden....
Groetjes, Jolanda
Ps. Moet ik me op dit forum ook ergens voorstellen? Ik kon het zo snel niet vinden, maar vraag het toch maar even....
Ik hoop dat er nog meer reacties komen! En ik hoop dat je aan mijn antwoorden wat hebt....
Groetjes, Lizzy