Hier kun je al je vragen, problemen, informatie kwijt over vaccinaties, parasieten en wormen

Moderator: Lizzy

Door Golum
#1973031
Ik heb Gollums weil-enting expres 2 maanden laten verlopen omdat ik het handiger vond om in deze periode te enten. Nu wil mijn da over twee weken nog een keer de weil enting geven omdat ik hem heb laten verlopen en één enting dan geen zin heeft? Mij lijkt twee maanden verloop op een enting die toch geen heel jaar werkt niet zo bijzonder of heb ik het nou mis?
Door Lizzy
#1973045
Golum schreef: Ik heb Gollums weil-enting expres 2 maanden laten verlopen omdat ik het handiger vond om in deze periode te enten. Nu wil mijn da over twee weken nog een keer de weil enting geven omdat ik hem heb laten verlopen en één enting dan geen zin heeft? Mij lijkt twee maanden verloop op een enting die toch geen heel jaar werkt niet zo bijzonder of heb ik het nou mis?
Nee, je hebt het niet mis. Jouw DA heeft het mis. Ik heb hierover met Intervet gemaild, een paar jaar geleden. Dit was mijn vraag:
Mijn 2de vraag gaat over Leptospirosis. Wanneer een volwassen hond 2 jaar achter elkaar niet gevaccineerd is tegen Lepto, moet de volwassen hond dan ook 2 keer achter elkaar (met 3 weken tussentijd) gevaccineerd worden of kan worden volstaan met 1 enting? Indien er 2 entingen nodig zijn, zou u mij kunnen uitleggen waarom dat is?
Dit was het antwoord:
Vaccins tegen Leptospirosis zijn altijd dode vaccins. Dode vaccins moeten bij een primaire vaccinatie altijd geboosterd worden. Dode vaccins geven in het algemeen ook korter durende immuniteit, omdat ze wel aanzetten tot antilichaam opbouw, maar de stimulatie van celgebonden immuniteit is variabel. Indien de celgebonden immuniteit niet gestimuleerd is geweest, ontstaan er ook geen memorycells. Juist de aanwezigheid van memorycells maakt het mogelijk om bij volwassen honden, die al langere tijd niet gevaccineerd zijn, te volstaan met een enkelvoudige hervaccinatie.
Helemaal snappen doe ik haar antwoord niet, aangezien ik altijd geleerd heb dat entingen voor bacterieen geen memory-cells opbouwen. Maar goed, ik neem aan dat haar antwoord correct is.
Door Golum
#1973051
Wat ik lees is dat ze zegt dat een hond die twee jaar niet gevaccineerd is dan wél een booster moet hebben omdat de memory-cells niet geactiveerd zijn?

Wat een vaag antwoord zeg  :-\
Door Lizzy
#1973054
Golum schreef: Wat ik lees is dat ze zegt dat een hond die twee jaar niet gevaccineerd is dan wél een booster moet hebben omdat de memory-cells niet geactiveerd zijn?

Wat een vaag antwoord zeg :-\
Ik lees dat je een enkelvoudige hervaccinatie nodig hebt. Anders mail je Intervet even. Ze antwoorden altijd snel.
Gebruikersavatar
Door Hitam
#1973249
Ik lees er ook uit dat er wel twee keer geënt moet worden als je langer dan een jaar wacht.
Door Martine-Tom
#1973267
Hitam schreef: Ik lees er ook uit dat er wel twee keer geënt moet worden als je langer dan een jaar wacht.
die al langere tijd niet gevaccineerd zijn, te volstaan met een enkelvoudige hervaccinatie.

Hier staat toch dat je maar 1 keer hoeft te enten?
Door kojak
#1973292
omdat ze wel aanzetten tot antilichaam opbouw, maar de stimulatie van celgebonden immuniteit is variabel. Indien de celgebonden immuniteit niet gestimuleerd is geweest, ontstaan er ook geen memorycells.
Die memory celss maakt het mogelijk te volstaan met een enkele vaccinatie. Maar die worden bij de Lepto waarschijnlijk niet aangemaakt zegt ze in haar bericht
Juist de aanwezigheid van memorycells maakt het mogelijk om bij volwassen honden, die al langere tijd niet gevaccineerd zijn, te volstaan met een enkelvoudige hervaccinatie.
Dit geld dus niet voor Lepto omdat er waarschijnlijk geen memory cells worden aangemaakt..
Laatst gewijzigd door kojak op di 22 mar 2011, 15:22, 1 keer totaal gewijzigd.
Door kojak
#1973310
Overigens geeft ze daarmee bij mij aan "dat de stimulatie van celgebonden immuniteit variabel" is dat het dus wel mogelijk is dat de celgebonden immuniteit gestumuleerd is geweest maar dit dus niet voor elke situatie geld
Laatst gewijzigd door kojak op di 22 mar 2011, 15:42, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Golum
#1973852
Ik heb wat verder zitten googelen en vragen en wat ik zo heb gelezen is dat als je de weil vaccinatie langer dan 1,5 jaar geleden hebt gegeven je dan een booster zou moeten geven. Ik vind twee maanden over datum ook niet echt 'voor langere tijd niet gevaccineerd'. Ik heb er ook nog ene telefoontje tegenaan gegooid naar mijn da, even kijken of hij dat kon verhelderen. Nou ik heb me rotgelachen  ;D
Ze adviseren een booster te geven omdat ze daar goede ervaringen mee hebben. Welke goede ervaringen kon ze me zo niet vertellen. Het is gewoon het entschema wat ze adviseren. Toen ik zei dat ik het zowiezo niet eens was met hun entschema en liever het schema van de fabrikant volgde zei ze dat als ik het internet meer vertrouwde dat de da ik dat maar moest doen  :D

Nou prima hoor, ik ben helemaal klaar met ze eigenlijk. Ik had deze da gekozen omdat het ook de da van artis is en de leeuwen ook geen brokjes eten  ;D Maar helaas kreeg de da zowat een rolberoerte toen ik vertelde dat ik zelf samenstelde voor Gol. Op zoek naar een andere dus.
Door Bowdi
#1974776
Hitam schreef: Ik lees er ook uit dat er wel twee keer geënt moet worden als je langer dan een jaar wacht.
Doe jij dit ook?
Ik heb twee honden die langer als een jaar niet geënt zijn tegen weil.
Hoelang precies moet ik nog even nakijken. Ik denk tussen de 1,5 en 2 jaar.
Ik wil ze eigenlijk wel weer laten enten omdat ze wel in elke sloot/plas water zitten.
Gebruikersavatar
Door Hitam
#1975952
Bowdi schreef: Doe jij dit ook?
Ik heb twee honden die langer als een jaar niet geënt zijn tegen weil.
Hoelang precies moet ik nog even nakijken. Ik denk tussen de 1,5 en 2 jaar.
Ik wil ze eigenlijk wel weer laten enten omdat ze wel in elke sloot/plas water zitten.
Ik doe het alleen als de eigenaar het wil. En dan is het dus wel nodig om het twee keer te doen.
Voor mij eigenlijk des te meer reden om het niet te adviseren. Ik denk dat de kans op bijwerkingen groter is dan de kans op weill. Zeker als je twee keer moet enten.
 Terug naar “Vaccinatie/Parasieten/Wormen”

Barfplaats wordt gesponsord door