Hier kun je artikelen/informatie over medische zaken posten en vinden, dat als naslagwerk kan dienen voor de forumleden. Dit is GEEN vragen of discussie-categorie.

Moderator: Charlie Angel

Door Paul_Barte
#14233
Op ieder forum komt men vragen tegen over het gebruik van olie, de woorden Omega 3 en 6 evenals borageolie en primroseolie schieten voorbij en veel mensen trekken hun wenkbrauwen op indien ze het woord EFA’s zien staan.

Ik zal proberen om in gewoon Hollands het een en ander uit te leggen al kan ik natuurlijk niet om alle moeilijke woorden heen maar zal in ieder geval de afkortingen uitleggen.
Zo staat EFA voor Essential Fatty Acid oftewel Essentiële Vetzuren. De A in alle afkortingen komt van Acid in het Nederlands vertaald naar Zuur.

Essentiële vetzuren zijn basisvetzuren die voor ieder mens en dier essentieel zijn om het organisme goed te laten functioneren  maar die de mens en dier niet zelf kunnen vormen uit andere stoffen en dus met de voeding moeten worden ingenomen.
Het zijn meervoudig onverzadigde vetzuren.

Er zijn 2 groepen te weten Linolzuur (afgekort tot LA en een Omega-6 vetzuur) en
Alfa-linoleenzuur (afgekort tot ALA en een omega 3 vetzuur) we noemen deze 2 vetzuren de stamvetzuren omdat uit deze 2 vetzuren in de lever diverse andere vetzuren gevormd.

Zo wordt van Linolzuur o.a. Gamma-linoleenzuur gemaakt (GLA), Dihomo Gamma-linoleenzuur (DGLA) en Arachidonzuur (AA).

En van Alfa-linoleenzuur o.a. Eicosapentaeenzuur (EPA) en Docosahexaeenzuur (DHA).

Uit deze gemaakte zuren worden weer eicosanoiden gemaakt zoals 3 soorten prostaglandines (PGE1, PGE2 en PGE3), tromboxanen, prostacyclines en leukotrienen en deze hormoonachtige stoffen vervullen op hun beurt weer belangrijke functies bij een aantal stofwisselingsprocessen waaronder allergische reacties en ontstekingsreakties!!!!

Toch nog een heel moeilijk verhaal geworden maar heel kort door de bocht kun je dus stellen dat bij een tekort aan Omega-6 en Omega-3 vetzuren het lichaam niet goed KAN functioneren. (Tevens kan er nog een (erfelijk)defect zijn in het enzym Delta-6-desaturase wat ook nodig is voor de omzetting maar hier moeten we maar niet van uitgaan).

Linolzuur (Omega-6) zit b.v. in saffloerolie, teunisbloemolie (=Primrose) en in hoge concentratie in Borageolie.
Alfa-Linoleenzuur (Omega-3) natuurlijk in lijnzaadolie (iedereen werkt hier eigenlijk al mee) en vette vis.

Lijnzaadolie is makkelijk te verkrijgen in iedere reformzaak en wordt meestal niet vergeten door een ieder die zelf voer maakt, anders is het met de andere groep essentiële vetzuren want waar koop je in hemelsnaam een fles borageolie of teunisbloemolie (die honden vanwege de ruik nog weleens niet willen accepteren), een bijna onmogelijke opgave. Met name voor honden met huidklachten zijn de GLA’s superbelangrijk!!

Barfplaats wordt gesponsord door