Hier kun je artikelen/informatie over BARF en/of versvlees posten en vinden, dat als naslagwerk kan dienen voor de forumleden. Dit is GEEN vragen of discussie-categorie!

Moderator: Charlie Angel

Door Paul_Barte
#14198
Eieren zijn een prima basis voor hoogwaardige eiwitten en zijn licht verteerbaar. Eieren bevatten alle essentiële aminozuren en vitamine A, B2, D en E, niacine, biotine, koper, ijzer, zwavel, fosfor en onverzadigde vetzuren. De eierdooier is de rijkste basis voor choline welke nodig is om cholesterol op te nemen en door het lichaam te transporteren.
Honden en katten hebben geen cholesterol problemen zoals mensen. Omdat het carnivoren zijn worden vetten en oliën efficiënter door het lichaam opgenomen mits deze onbewerkt zijn.
Eierdooiers moeten rauw worden gegeven. Het wit moet zolang gekookt worden dat het doorzichtige wit begint te worden. Eiwit kan op den duur een verlies aan biotine veroorzaken. Indien je of en toe een keer 1 of 2 eieren aan een grote hond geeft per week is het geen probleem maar als je regelmatig (1x per week) een ei geeft per 4,5 kg lichaamsgewicht moet je het ei zacht koken. 1 of 2 minuten is voldoende. De dooier niet koken.
Als je niet over kokend water kunt beschikken gebruik dan heet water uit de boiler en laat de eieren daar ongeveer 5 minuten inliggen om de avidine te vernietigen. (dit is een proteïne  die zich bemoeit met de opname van biotine).
Hardgekookte eieren niet of zelden geven. Deze zijn zeer moeilijk verteerbaar. De schaal nooit geven. Als dieren in de natuur eieren eten zijn deze erg vers en nog zacht. Als een ei een paar uur oud is of gekookt wordt, wordt de schaal harder. De schaal bevat scherpe puntjes en kunnen zelfs interne bloedingen veroorzaken.
Het belangrijkste waar je op moet letten  bij het geven van eieren is de kwaliteit en de versheid. Zorg ervoor dat je eieren gebruikt van b.v. vrije kippen die niet gevoed zijn met antibiotica, hormonen of andere stoffen. Ook kippen uit legbatterijen waar de snavels van gekort zijn en volop in de stress kunnen geen kwaliteitseieren leggen.
Scharreleieren hebben een hoge voedingswaarde als commerciële eieren. Mochten de eieren bevrucht zijn bevatten ze specifieke groei hormonen.
Bewaar de eieren in een afgesloten doos en gebruik ze binnen een week.
Per maaltijd 1 tot 8 eieren afhankelijk van de grootte van je hond is verantwoord. Onder de 4,5 kg is 1 ei voldoende en een hond van 35 kg mag er 8 hebben.
Het belangrijkste is dat de dooier niet gekookt moet worden.

Aldus Pat McKay  en geplukt van het net en vervolgens vrij vertaald.

Barfplaats wordt gesponsord door