Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door Pajta
#189636
Ik ben wat menu's van wolven en wolfhonden aan het bestuderen geweest van dierentuinen in Amerika en daar word gezegd dat je ongeveer 1% plantaardig voedsel moet geven. Verder vet, ingewanden, een beetje vlees en een beetje beenderen.

Nu lees je bij Barf-menu's meestal dat er veel meer plantaardig voedsel word gegeven en veel meer beenderen.

Dat plantaardig voedsel dat hier meestal word aangeraden is wat veel zou ik zou denken, maar dat gaat je hond niet echt schade toebrengen. Er zijn ook genoeg wolven (bv. hele populaties in Italië) die hoofdzakelijk van afval leven en die krijgen dus veel meer plantaardig voedsel binnen dan de wolven die elders voorkomen. Maar de hoeveelheid beenderen die worden aangeraden door de mensen die barf'en worden in het wild eigenlijk alleen gegeten door de wolven die het laagst in rang staan en weinig anders (of zelfs niets anders) dan de botten hebben om in leven te blijven.
Het alfa-koppel en de eventuele pups gaan met het beste lopen en eten dus vooral organen, vet en wat vlees.

Zou het dan niet beter zijn om je honden minder beenderen en plantaardig voedsel te geven? Of zit ik er nu helemaal naast?
Door An
#189657
Ik geef denk ik niet veel meer dan 1 tot 5 procent plantaardig voedsel. Ik denk dat zowat iedereen dat anders doet en anders over denkt.

Bij je beenderverhaal heb ik toch zo mijn bedenkingen. Honden en wolven kunnen NIET leven op vlees en orgaanvlees alleen...het voeren van alleen vlees en orgaan leidt onherroepellijk tot het All meatsyndrom.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook mijn bedenkingen heb of je helemaal juist bent. Mijn ervaringen zijn dat wolven in dierentuinen karkassen krijgen. Dus net zoveel bot als de gemiddelde barfer.

Ik vind bot absoluut essentieel en onmisbaar. Ik snoei in groenvoer omdat ik ervan overtuigd ben dat ze het A niet perse nodig hebben en B dat ik ze echt niet tekort doe als ik daarin minder, maar je doet er zeker ook geen kwaad mee!

Op bot gaan snoeien, dat vind ik erg gevaarlijk. Ze hebben het A echt nodig (denk maar aan calcium, fosfor en zoveel andere mineralen die enkel in bot te vinden zijn.). Ik denk dat je veel meer risico loopt met te weinig bot te geven dan met teveel. het teveel komt er gewoon weer uit ;)

Oh ik ben het er ook niet helemaal mee eens wat je zegt dat enkel de laagtse in rang veel bot zouden eten. Moest het alfapaar enkel vlees eten en de rest van de roedel enkel bot...zou heel de roedel onherroepellijk ziek worden. (sterker nog ik zou mijn geld zetten op de ranglageren als het op gezondheid komt in deze situatie!) Nog niet zo lang geleden was er een heel mooie reportage op national geographic over een wilde roedel afrikaanse honden. Nadat de prooi gevangen is ging iedereen samen eten. Je kan immers niet te lang op open vlakte blijven zonder gevaar te lopen dat een ander roofdier er met je buit vandoor is, dus dat moet snel snel op en dan hop naar de pups en iedereen de helft afgeven ;) Je zou als ranglagere wolf gek zijn mee te gaan jagen en er dan nog niet fatsoenlijk mee van mogen eten ;)

Veel ingewanden lijkt me ook niet de gezondste manier...geen enkele wilde hond of wolf krijgt massaal veel ingewanden binnen! Er zitten er per prooidier nu eenmaal maar zoveel in he?
Laatst gewijzigd door An op wo 20 okt 2004, 02:36, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Pajta
#189672
Tuurlijk hebben ze bot nodig, en ze eten ook allemaal wel bot, maar het alfapaar is meestal het enige dat organen eet (bij de grote prooidieren dan). Ze eten daarna vlees en wat botjes.
Ik heb mijn info uit de notities van iemand die een seminar heeft bijgewoond over de voeding van wolven in een zoo in Canada waar ze nu al 26 jaar elke carnivoor de prooidieren hebben gegeven die ze in het wild ook eten. Het enige verschil is dat ze die prooidieren niet zelf hebben moeten doden. Daar hadden ze nu vastgesteld dat het alfapaar de enige van de roedel zijn die organen eten. Daarna vlees en maar een paar beenderen. Er werd daar ook opgemerkt dat de laagstgeplaatsten vaak niet meer overhadden dan wat beenderen maar dat dat hun gezondheid geen schade toebracht. Ze krijgen natuurlijk niet alleen eland daar maar ook konijnen, muizen, ratten,... Ieder lid van de roedel krijgt dus vlees, botten, wat plantaardig voedsel binnen. Maar als ze grote prooidieren kregen gebeurde meestal hetgeen ik hierboven vermelde. Er waren meer mensen die dat raar vonden. Of de info ook daadwerkelijk klopt weet ik ook niet. Er werd ook gezegd dat wolven wel 3 maand zonder voedsel kunnen en daar heb ik toch ook zo mijn bedenkingen bij. ??? Maar op het rawfeeding forum zouden er meer zijn die hun honden (of wolven) hele prooidieren geven (zoals elanden) en hetzelfde ondervonden in hun roedel.Daarom dat ik ook hier de meningen eens wilde weten.
Door Pajta
#189674
The internal organs are the prized morsels and the breeding pair get these. They eat as many meat as are available and if able to eat until a carcass is gone, they eat everything except the rumen contents and antlers. If the bones are too large, like bull moose skulls, or teeth rows, they don't eat them. They shake out the rumen and intestines, but then consume all including hide and hair. Butt most of the time, the breeding pair eats only organs and meat and the rest of the carcass is left for their pack. So the one's at the bottom of the pack mostly have to thrill on bones only, witch in fact doesn't do them any harm.

Looking at wolves worldwide and hypothesizing on the amount of vegetation which typically makes up their diet, he says it probably comprises only about 1%. However, he said that there are some areas of the world, like in Italy, where they eat a lot of garbage and get more vegetation, they still thrive.
On smaller prey like hares, they eat the whole animal. They shake the stomach and intestines, but still get whatever vegetation is inside

Wild wolves have had no documented nutritional deficiencies, but captive wolves fed kibble and raw meat have been supplemented with vitamin/mineral supplements.
Dit zijn stukjes uit die notities. ;)
Gebruikersavatar
Door sylvia
#189721
Ik denk niet dat je de conclusie kunt trekken dat minder bot beter is omdat de alfa dieren de organen eten wat vlees en een klein beetje bot als ze een groot prooidier krijgen, want je geeft al aan dat ze ook kleine prooidieren krijgen en ik neem aan dat ze dan allemaal een konijn, rat , muis, of vogel krijgen die ze dus in het geheel opeten met huid , haar veer en natuurlijk bot.
Dan is het in het geheel niet erg nadelig als je bij de grote prooidieren alleen pakt wat lekker is.
Net als alle zoogdieren halen ook wolven hun benodigde voedingsstoffen in een periode binnen dit hoeft niet dagelijks afgemeten te zijn.
Door Lizzy
#189753
Ik denk dat je gelijk hebt en dat wolven veel minder plantaardig voedsel eten als de gemiddelde zelf samensteller (wij adviseren hier niet persee 1 methode overigens. Wij staan open voor alle manieren van voeren). En ik denk ook dat de gemiddelde wolf veel minder bot eet als de gemiddelde zelf samensteller. Er vanuitgaande dat een prooidier voor zo'n 10% uit bot bestaat (de wolf eet natuurlijk ook complete kleine prooidieren) en ervanuitgaande dat ze de grote/zware en waarschijnlijk gewichtdragende botten van veel grote prooidieren niet opeten, kom je op zo'n 10% bot (kaal natuurlijk).

Maar, je gaat er nu vanuit dat er geprobeerd wordt te voeren zoals een wolf eet. En die intentie heb ik niet. Want laten we wel wezen, een wolf eet in de winter misschien wel dagen en weken achter elkaar niets. Ik voer rauw omdat een wolf rauw eet, maar ik voer absoluut niet volgens de wet "wat eet een wolf". En ik denk dat dat voor veel mensen geldt.

OK, terug naar plantaardig materiaal. Ik denk inderdaad dat de veel mensen 15% (om de na bij) voeren. En een wolf richting de 1% zit. Maar, ik ben er 100% van overtuigt (dit is gewoon puur mijn eigen mening he) dat een prooidier van een wolf, die zelf urenlang in de zon gelopen heeft en lopen scharrelen in de natuur, vele malen meer vitamines en mineralen en vetzuren bevat als een 6 weken oude plof-kip uit onze bio-industrie. Een bizon die in de wijde natuur heeft gewoond zit ook anders in elkaar als een rund die hier opgefokt is, de zon niet heeft gezien en gevoerd wordt met troep (want niet alleen hondenbrokken is troep, vlak vooral het diervoer niet uit voor koeien, varkens en kippen!).

Maar goed, om deze reden ben ik er persoonlijk van overtuigt dat je je hond tekort doet wanneer je hem geen groente/fruit geeft. Vergeet ook niet dat een hond gemiddeld 23 uur op de bank ligt de pitten, de rook van het baasje ligt in te ademen en als ie wordt uitgelaten (blokje om het huis) dan ademt hij de auto-uitlaatgassen in. Ik denk dat honden mede daardoor kanker krijgen. En mede daardoor lijkt het mij persoonlijk verstandig om een hond groente te geven waar lekker veel anti-oxydanten inzitten, chlorofyl in zit, omega 3 vetzuren, vitamine A (beta caroteen), vitamine C en vitamine E. Maar, dat is voor iedereen persoonlijk natuurlijk. En ik heb makkelijk leuteren, want mijn honden eten het graag. Er zijn zat honden die groentes gewoon niet te vreten vinden. En waar eigenaren allerlei trucjes uit moeten gaan halen om de honden het toch te laten eten, zeg ik: laat lekker zitten! Want ja, op de rawfeeding lijst voeren ze geen groentes en de honden van die eigenaren zijn ook gezond. Ik vind het alleen wel heel erg jammer (en dat staat mij echt tegen) dat als je wel groentes voert, je daar praktisch niet welkom bent.... Maar goed, dat is een ander verhaal.

Dan de botten: 60% rauwe vleesbotten (50% bot en 50% vlees) vind ik eerlijk gezegd ook wel wat veel van het goede. Maar, aangezien zowel puppen als volwassen honden het overschot aan calcium uitscheiden, kan het niet echt kwaad. Ik zelf geef minder. Ik denk dat ik rond de 40% zit. Goed, ik weet niet hoe het met jouw hond zit, mijn honden vinden 1 ding pas echt, echt, echt lekker en dat is hun botje! Het allerliefst hebben ze complete ribpartijen (van kalf of lam of geit). Ze gaan uit hun plaat! Ze vinden botten vele malen lekkerder dan welke lap vlees dan ook. Ik weet derhalve niet of er gesteld kan worden dat 10% botten (ik ga nu uit van 10% kaal) echt voldoende is om de kauwbehoefte van de hond ook nog eens te vervullen..... Tenzij je echt complete prooidieren geeft. Aan een hele kip of heel konijn hebben ze natuurlijk ook geweldig veel lol (dat is natuurlijk veel leuker als zo'n "stomme kippenvleugel" - dat is alleen buikvulling voor de gemiddelde middelgrote/grote hond). Ik vind het prima wanneer mensen 10% bot voeren. Of 20% bot. Ik vind het ook prima wanneer mensen meer ala Lonsdale voeren. Dan denk ik ook dat je rond de 10% a 15% bot zit. Persoonlijk vind ik het menu van mijn honden te kaal en persoonlijk vind ik de ontlasting van mijn honden beter wanneer ze zo'n 20% bot (kaal) krijgen. Voor mij is het ook gewoon niet te doen om aan complete prooidieren te komen. Dat is om te beginnen gewoon te duur. Ik kan wel een denkbeeldig prooidier samenstellen, maar dat kan ik dan met onderdelen die mijn honden niet de juiste kauwbehoefte geven. Voor mij werkt deze methode dan ook niet prettig, maar wanneer mensen deze methode wel kunnen volgen: prima!

En tja, misschien moeten we toch ergens ook erkennen dat een hond wel een wolf is maar is ie dat ook echt voor 100%? Want bijv. een Dalmatische hond kan purine niet verwerken. En een Dalmatische hond moet je derhalve al helemaal niet voeren met orgaanvlees, vlees en een beetje botten..... De kans dat hij dan problemen met zijn gezondheid krijgt en sterft is niet uitgesloten. En ik denk dat er inmiddels wel meer rassen zijn met dit soort onhebbelijkheden/eigenaardigheden. Door het fokken met deze dieren pielen wij toch met hun genetisch materiaal, denk ik, waardoor een hond misschien niet meer 1 op 1 te vergelijken is met een wolf?
Door karray
#189762
Pajta schreef: Ik ben wat menu's van wolven en wolfhonden aan het bestuderen geweest van dierentuinen in Amerika en daar word gezegd dat je ongeveer 1% plantaardig voedsel moet geven. Verder vet, ingewanden, een beetje vlees en een beetje beenderen.

Nu lees je bij Barf-menu's meestal dat er veel meer plantaardig voedsel word gegeven en veel meer beenderen.

Dat plantaardig voedsel dat hier meestal word aangeraden is wat veel zou ik zou denken, maar dat gaat je hond niet echt schade toebrengen. Er zijn ook genoeg wolven (bv. hele populaties in Italië) die hoofdzakelijk van afval leven en die krijgen dus veel meer plantaardig voedsel binnen dan de wolven die elders voorkomen. Maar de hoeveelheid beenderen die worden aangeraden door de mensen die barf'en worden in het wild eigenlijk alleen gegeten door de wolven die het laagst in rang staan en weinig anders (of zelfs niets anders) dan de botten hebben om in leven te blijven.
Het alfa-koppel en de eventuele pups gaan met het beste lopen en eten dus vooral organen, vet en wat vlees.

Zou het dan niet beter zijn om je honden minder beenderen en plantaardig voedsel te geven? Of zit ik er nu helemaal naast?

Voor mij zit je er niet naast. Vind zelf ook RMB van 60% tot 80% erg veel, de prooidieren welke ze vangen hebben ook lang niet zoveel bot.
Er zijn echter meer elementen binnen het BARF dieet welke ik moeilijk vind te ondersteunen, zoals het geven van botten aan pups. Hun verterings stelsel is naar mijn mening niet op gebouwd om als jong puppy al botten te etn, deze worden normaliter als 1 brei keurig voorverteerd door de moeder. Ik vind het pas kunnen als hun gebit gewisseld is.Wat zou het gemiddelde bot aandeel/massa zijn 10% van een gemiddeld prooi dier???? Ik noem mij zelf ook liever een arfer dan een barfer. Ook al omdat ik de kijk van losdale ook mij wel aanstaat, dan alleen met meer variatie welke ik bij Billinghurs weer aantreft

Wat betreft de groen gedeelte,sommige zeggen dat de maaginhoud wel degelijk als eerste wordt gegeten anderen zeggen dat deze helemaal niet gegeten word.
Het feit dat ze eigenlijk weinig groen eten hoef nu niet zo te zijn dat dit ook het beste is.Wellicht zou het gezonder zijn als ze wat meer groen en fruit zouden eten????

Het blijft natuurlijk wel zo dat de gemiddelde leeftijd van de wolf in het wild niet zo hoog is. Nu weet ik het leven is hard, maar wat ik zou willen weten welke factoren liggen hier ten grondslag dan???
Gebruikersavatar
Door Angelique
#189775
karray schreef:

Misschien dat daarom jouw honden het slechter deden op BARF dan op KVV.
Weet je ook wat het botpercentage in Bibi is?

Ik wist niet dat jij al een nest of pup met BARF opgefokt had, hoe heb je dat dan gedaan als je tot het wisselen geen botten gegeven hebt ???
Door karray
#189794
Angelique schreef:

De pups deden het niet slechter maar ik heb een paar keer mee gemaakt dat een pup bijna stikte in een stuk bot, dit is de rede waarom ik voor de 5e maand geen bot meer geen maar kvv krijgen zr krijgen wel een recreatie bot om op te kauwen (meestal knars) maar blijf er wel altijd bij.Ik had natuurlijk ook gemalen bot kunnen geven met groente vlees orgaan enz. Ik kan dat hier nergens krijgen. Of jij moet een adres weten
Laatst gewijzigd door karray op wo 20 okt 2004, 11:39, 1 keer totaal gewijzigd.
Door laura
#189876
Angelique schreef:

Wat verschilt dat van +/- 60% RMB ???
10 tot 15 % :P
Laatst gewijzigd door laura op wo 20 okt 2004, 13:38, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door Angelique
#189877
karray schreef:


De pups deden het niet slechter maar ik heb een paar keer mee gemaakt dat een pup bijna stikte in een stuk bot, dit is de rede waarom ik voor de 5e maand geen bot meer geen maar kvv krijgen zr krijgen wel een recreatie bot om op te kauwen (meestal knars) maar blijf er wel altijd bij.Ik had natuurlijk ook gemalen bot kunnen geven met groente vlees orgaan enz. Ik kan dat hier nergens krijgen. Of jij moet een adres weten
Ik weet zo geen adres voor gemalen kip, maar met een beetje molen moet een karkas wel te malen zijn, zegt men.
Ik had uit een ander topic begrepen dat je honden het slechter op BARF deden dan op KVV, vandaar deze vraagstelling.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door