Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door Yari
#178984
Hoihoi,

Yari krijgt iedere dag compleet versvlees van Bibi (750 gr) en daarbij altijd een groente/fruitprutje en 1x per week 's avonds gekookte makreel met pasta aangevuld en ook 1x per week vuile pens (ook van Bibi). Verder krijgt ze geregeld "gezonde" tafelrestjes en af en toe een beetje knoflook. Oja, ook nog een paar keer per week een beetje magere yoghurt (meestal ingevroren in haar Kong).

Nu wil ik naast het complete vlees van Bibi ook enkele dagen zelf voeding gaan samenstellen en ik lees hier van iedereen dat ze zus en zoveel procent van het een en zoveel van het ander geven dus dat is dan...blablabla...
Hoe zit dat met die percentages van het een en van het ander? Kan iemand mij daarbij helpen?
Alvast bedankt in ieder geval!! ;)
Door Ollie
#179000
Hoi,

Kijk maar even bij de bibliotheek, daar staat hoe dat word berekent! ;)
Door Yari
#179006
Ollie schreef: Hoi,

Kijk maar even bij de bibliotheek, daar staat hoe dat word berekent! ;)
Had ik nog niet aan gedacht! Dank je! ;)
Door Lizzy
#179009
Wanneer je over het grootste deel een compleet versvlees geeft, dan zijn de percentages niet zo heel belangrijk. Ik heb het dan over 1 of 2 of 3 dagen. Ga je meer zelf samenstellen, dan moet je zeker wel om de percentages denken, vind ik.

Goed, qua percentages hangt het een beetje af welke methode jou het meest aan spreekt. Voorbeeldjes:

Dit is zoals Mogens Eliasen vindt dat je moet voeren:
1/3 rauw vlees en orgaanvlees
1/3 gepureerde rauwe groentes
1/3 rauw vet en botten

Dit is zoals Ian Billinghurst vindt dat je moet voeren:
60% rauwe vleesbotten (50% vlees en 50% bot)
15% tot 20% groentepuree en fruit
10% tot 15% orgaanvlees
5% tot 10% gezonde tafelrestjes en/of supplementen

En Tom Lonsdale vindt dat je hele of denkbeeldige prooidieren moet voeren.

Persoonlijk vind ik eigenlijk dat als je voor het grootste deel versvlees geeft, je zou moeten proberen om de dagen dat je zelf samenstelt juist die dingen te geven die niet/weinig in de versvlees zitten. Ik denk dan inderdaad aan 1 maaltijd per week met rauwe/hele vis en spiervlees met bijv. gepureerde groentes en een botje toe. Ik zou geen orgaanvlees gebruiken, want dat zit al genoeg in versvlees. Je kunt ook een rauw eitje geven en eventueel wat zuivel.

Wil je toch met bijv. de percentages van Ian B. werken, dan helpt dit onderwerp misschien ook: http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... eadid=5670
Door Yari
#182355
Lizzy schreef: Wanneer je over het grootste deel een compleet versvlees geeft, dan zijn de percentages niet zo heel belangrijk. Ik heb het dan over 1 of 2 of 3 dagen. Ga je meer zelf samenstellen, dan moet je zeker wel om de percentages denken, vind ik.

Goed, qua percentages hangt het een beetje af welke methode jou het meest aan spreekt. Voorbeeldjes:

Dit is zoals Mogens Eliasen vindt dat je moet voeren:
1/3 rauw vlees en orgaanvlees
1/3 gepureerde rauwe groentes
1/3 rauw vet en botten

Dit is zoals Ian Billinghurst vindt dat je moet voeren:
60% rauwe vleesbotten (50% vlees en 50% bot)
15% tot 20% groentepuree en fruit
10% tot 15% orgaanvlees
5% tot 10% gezonde tafelrestjes en/of supplementen

En Tom Lonsdale vindt dat je hele of denkbeeldige prooidieren moet voeren.

Persoonlijk vind ik eigenlijk dat als je voor het grootste deel versvlees geeft, je zou moeten proberen om de dagen dat je zelf samenstelt juist die dingen te geven die niet/weinig in de versvlees zitten. Ik denk dan inderdaad aan 1 maaltijd per week met rauwe/hele vis en spiervlees met bijv. gepureerde groentes en een botje toe. Ik zou geen orgaanvlees gebruiken, want dat zit al genoeg in versvlees. Je kunt ook een rauw eitje geven en eventueel wat zuivel.

Wil je toch met bijv. de percentages van Ian B. werken, dan helpt dit onderwerp misschien ook: http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... eadid=5670
Hartstikke bedankt voor je antwoord!! Hier kan ik wat mee!
Alleen kook ik de vis toch liever omdat rauwe vis een stof bevat die Vitamine B1 afbreekt bij de hond.
Ook rauwe eieren of rauwe kip ga ik niet geven, want een hond kan wel degelijk Salmonella vergiftiging oplopen (zal zo'n vaart niet lopen hoor, maar ik ken wel degelijk enkele gevallen en wil dat risico gewoon niet nemen). ;)
Door Lizzy
#182361
Yari schreef:

Hartstikke bedankt voor je antwoord!! Hier kan ik wat mee!
Alleen kook ik de vis toch liever omdat rauwe vis een stof bevat die Vitamine B1 afbreekt bij de hond.
Ook rauwe eieren of rauwe kip ga ik niet geven, want een hond kan wel degelijk Salmonella vergiftiging oplopen (zal zo'n vaart niet lopen hoor, maar ik ken wel degelijk enkele gevallen en wil dat risico gewoon niet nemen). ;)
Ik wil niet eigenwijs zijn, maar wanneer je complete rauwe vissen voert, dan is er geen sprake van afbreken van vitamine B1/verminderen van de opname van vitamine B1. Deze vlieger gaat misschien op als je TEveel rauwe vis voert, maar een complete rauwe vis, dus inclusief organen en ogen: daar zitten genoeg vitamines in dat prima uitgebalanceerd is. Een wolf kookt zijn vis trouwens ook niet.

En dat van die salmonella vergiftiging is ook niet helemaal correct. Het maagzuur van een hond die met rauwe/verse voeding gevoerd wordt heeft een maagzuur met een pH waarde van 1. Daar overleeft salmonella absoluut niet in. Alleen honden die gevoerd worden met brokken of veel granen: die hebben een maagzuur met een pH waarde van 5. De overlevingskans van bacterieen is daarom bij een broketende/graanetende hond groter. Bij een gezonde rauw/vers etende hond is de kans nihil.

Maar goed, als jij geen rauwe eieren of kip wil voeren: dat ben je daar vrij in natuurlijk.
Laatst gewijzigd door Lizzy op do 07 okt 2004, 21:28, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door Nitus
#182614
Yari schreef: Hartstikke bedankt voor je antwoord!! Hier kan ik wat mee!
Alleen kook ik de vis toch liever omdat rauwe vis een stof bevat die Vitamine B1 afbreekt bij de hond.
Ook rauwe eieren of rauwe kip ga ik niet geven, want een hond kan wel degelijk Salmonella vergiftiging oplopen (zal zo'n vaart niet lopen hoor, maar ik ken wel degelijk enkele gevallen en wil dat risico gewoon niet nemen). ;)
En Bibi zit ook kip, en dat geef je wel rauw (neem ik aan :-\), dus waarom andere kip of ei niet? Ik ken geen enkel geval van salmonella vergiftiging, ik ken het wel van verhalen op internet, die mensen vooral willen bang maken voor rauwe voeding, maar heb nog nooit een hard bewijs daarvoor in mijn omgeving gezien.
Door Yari
#183960
Nitus schreef:

En Bibi zit ook kip, en dat geef je wel rauw (neem ik aan :-\), dus waarom andere kip of ei niet? Ik ken geen enkel geval van salmonella vergiftiging, ik ken het wel van verhalen op internet, die mensen vooral willen bang maken voor rauwe voeding, maar heb nog nooit een hard bewijs daarvoor in mijn omgeving gezien.
De varianten van Bibi waar kip in zit geef ik dus ook niet!
Door Lizzy
#183962
Yari schreef:

De varianten van Bibi waar kip in zit geef ik dus ook niet!
In alle Bibi varianten zit gemalen kippenbot, dus je voert al een hele tijd rauwe kip. En zoals ik al verwacht had, kan jouw hond daar prima tegen!
Laatst gewijzigd door Lizzy op za 09 okt 2004, 23:10, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Yari
#183966
Lizzy schreef:

Ik wil niet eigenwijs zijn, maar wanneer je complete rauwe vissen voert, dan is er geen sprake van afbreken van vitamine B1/verminderen van de opname van vitamine B1. Deze vlieger gaat misschien op als je TEveel rauwe vis voert, maar een complete rauwe vis, dus inclusief organen en ogen: daar zitten genoeg vitamines in dat prima uitgebalanceerd is. Een wolf kookt zijn vis trouwens ook niet.

En dat van die salmonella vergiftiging is ook niet helemaal correct. Het maagzuur van een hond die met rauwe/verse voeding gevoerd wordt heeft een maagzuur met een pH waarde van 1. Daar overleeft salmonella absoluut niet in. Alleen honden die gevoerd worden met brokken of veel granen: die hebben een maagzuur met een pH waarde van 5. De overlevingskans van bacterieen is daarom bij een broketende/graanetende hond groter. Bij een gezonde rauw/vers etende hond is de kans nihil.

Maar goed, als jij geen rauwe eieren of kip wil voeren: dat ben je daar vrij in natuurlijk.
De kans is inderdaad niet erg groot, maar ik ga gewoon geen risico nemen. Je moet voor de gein eens navraag doen bij Drs. E. den Hertog (specialist interne geneeskunde), hij komt toch regelmatig Salmonella besmettingen tegen...

Verder over die rauwe vis: ook één rauw visje, al is die compleet doet Vitamine B1 afbreken. Alleen zal dat in beperkte mate zijn als je maar 1 visje per week geeft, maar het gebeurt toch. Ook bij een wolf gebeurd dat, maar die heeft simpelweg de mogelijkheden niet om dat te voorkomen, wij dus wel.

Ik zie niet in wat er mis is met het koken van een vis als je dan zeker weet dat er geen nadelige gevolgen aan kunnen zitten. Als je toch verder alles rauw geeft??

Iedereen moet het natuurlijk voor zichzelf weten, maar ik wil gewoon geen enkel risico nemen als dat heel simpel te voorkomen is! ;)
Door Lizzy
#183971
Nou ja, nogmaals, je voert al een hele tijd rauwe kip met Bibi want: in alle Bibi varianten zit rauwe/gemalen kip. Dus nu weet je uit eigen ervaring dat het zo'n vaart niet zal lopen met die salmonella-besmettingen.
Laatst gewijzigd door Lizzy op za 09 okt 2004, 23:20, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Yari
#183976
Lizzy schreef:

In alle Bibi varianten zit gemalen kippenbot, dus je voert al een hele tijd rauwe kip. En zoals ik al verwacht had, kan jouw hond daar prima tegen!

Hmm...lekker dan! :o
Het zou wel eens waar kunnen zijn wat je zegt want er staat dat alle benodigde vitaminen en mineralen afkomstig zijn van dierlijke bijprodukten....dat kan dan dus inderdaad ook van kip zijn....De rest (long, hart, pens e.d.) is wèl alleen afkomstig van runderen.
Maar hoe weet je dit eigenlijk als ik vragen mag??

Verder ben ik het wel degelijk met je eens dat het zo'n vaart niet zal lopen hoor en zeker niet bij een kerngezonde hond die altijd vers vlees eet, maar toch ga ik nog steeds niet echte kip varianten geven, daar zit toch meer kip in waardoor het risico toch groter is.
Ben gewoon een meutekop daarin! ;D
Door Lizzy
#183994
Hoe ik dat weet? Nou, Bibi (en diverse andere merken) bevatten de enige echte natuurlijke calciumbron: bot. Om precies te zijn: kippenbot (en dit weet ik van de makers van deze producten). In dit geval gemalen kippenbot. En er is geen enkel bot dat zich fatsoenlijk laat malen, behalve kip (en ander gevogelte). Dus, Bibi bevat kip. En of je nu veel of weinig kip geeft: kip is kip.

Overigens voeren de meeste barfers kip. Denk je nu echt dat al deze mensen grote risico's zouden lopen met hun honden? Ik denk het niet... Ik denk dat de meeste van ons zich wel in de materie bacterieen (waaronder salmonella) hebben verdiept. Tik eens in in zoeken. Dan kun je er wat meer over lezen.

En qua vis klopt het trouwens niet wat je daar schrijft. Natuurlijk is er niks mis met gekookte vis, maar er is ook niks mis met rauwe vis. Wat jij dus bedoelt is dat er een enzym in vis zit (thiaminase) die vitamine B 1 kapot maakt. Maar, deze enzym zit vooral in zoetwatervis en in haring. En niet in bijv. sardien. En wil je toch haring of zoetwatervis geven, ook geen probleem! Dan los je dit vitamine B1 probleem gemakkelijk op door de hond wat voedingsmiddelen te geven waar veel B1 in zit: vis (ha! Daar heb je hem al he.... vis bevat zoveel vitamine B1 dat dit elkaar compenseert - dit lijkt er op het verhaal van het rauwe ei), vlees, gevogelte. Nou aan vlees en gevogelte geen gebrek he, wanneer je rauw voert ;)
Laatst gewijzigd door Lizzy op za 09 okt 2004, 23:57, 1 keer totaal gewijzigd.
Door 202spots
#184007
Weet je...ik geef nu ruim 4 jaar alles rauw,en lees mee op 5 raw groups/lists en natuurlijk hier op BP waar ik af en toe wat neer zet
Bij elkaar zijn er duizenden eigenaars die hun hond en kat rauw eten voeren.
Ik zit me rot te denken,maar ik heb NERGENS ooit gelezen dat er iemand naar 1 van de lists geschreven heeft dat hun hond salmonella heeft gekregen van het rauwe voer,of 't nou rauwe kip is of rauwe eiren of rauwe weet ik veel wat....
Dus ik geloof gewoon niet zo erg dat je hond salmonella krijgt! ;)
Door Yari
#185021
Lizzy schreef: Hoe ik dat weet? Nou, Bibi (en diverse andere merken) bevatten de enige echte natuurlijke calciumbron: bot. Om precies te zijn: kippenbot (en dit weet ik van de makers van deze producten). In dit geval gemalen kippenbot. En er is geen enkel bot dat zich fatsoenlijk laat malen, behalve kip (en ander gevogelte). Dus, Bibi bevat kip. En of je nu veel of weinig kip geeft: kip is kip.

Overigens voeren de meeste barfers kip. Denk je nu echt dat al deze mensen grote risico's zouden lopen met hun honden? Ik denk het niet... Ik denk dat de meeste van ons zich wel in de materie bacterieen (waaronder salmonella) hebben verdiept. Tik eens in in zoeken. Dan kun je er wat meer over lezen.

En qua vis klopt het trouwens niet wat je daar schrijft. Natuurlijk is er niks mis met gekookte vis, maar er is ook niks mis met rauwe vis. Wat jij dus bedoelt is dat er een enzym in vis zit (thiaminase) die vitamine B 1 kapot maakt. Maar, deze enzym zit vooral in zoetwatervis en in haring. En niet in bijv. sardien. En wil je toch haring of zoetwatervis geven, ook geen probleem! Dan los je dit vitamine B1 probleem gemakkelijk op door de hond wat voedingsmiddelen te geven waar veel B1 in zit: vis (ha! Daar heb je hem al he.... vis bevat zoveel vitamine B1 dat dit elkaar compenseert - dit lijkt er op het verhaal van het rauwe ei), vlees, gevogelte. Nou aan vlees en gevogelte geen gebrek he, wanneer je rauw voert ;)



Bedankt voor je uitleg! Dat wist ik dus niet dat dat zo zat bij Bibi.
Dat van die vis hoe jij het verteld wist ik dus ook niet. Ik dacht dat alle vis (en niet specifiek zoetwatervis) dat enzym bevat wat Vitamine B1 afbreekt. Bedankt voor je info; wéér wat wijzer geworden! ;)
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door