Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Gebruikersavatar
Door - Judith -
#173084
Hallo allemaal,

Ik zou graag willen weten of er dingen zijn op Barf/vers vlees-gebied die je gedurende de dracht juist extra of juist niet aan de teef moet voeren. Graag tips!

Alvast bedankt,

Judith
Door Lizzy
#173263
Hoi Judith, ik vind zelf "Grow Your Pups With Bones" van Ian Billinghurst echt een fijn boek. Daar staat ook veel geschreven over wat je wel en niet aan je zwangere teefje moet geven. De belangrijkste dingen uit dit boek van Ian (voor de zwangere teef) zijn:

1)Geef geen levertraanolie of vitamine A supplementen in de eerste 6 weken van de zwangerschap. Je mag het wel geven VOOR de zwangerschap, maar dus niet meer tijdens. Hoge hoeveelheden vitamine A zijn namelijk schadelijk voor de foetes. Je mag wel weer levertraanolie geven aan het allereind van de zwangerschap en tijdens het zogen.

2)Geef de laatste weken van de zwangerschap geleidelijk aan meer geconcentreerde voeding zoals vlees, eieren, lever, nieren, lijnzaadolie. En geef langzaam wat minder rauwe vleesbotten. Geef ongeveer 25% van het totaal aan rauwe vleesbotten zoals kippenvleugels en kippennekken en geef geen grote botten meer.

3)Aan het eind van de zwangerschap heeft een teef wel koolhydraten nodig. Dit is om ervoor te zorgen dat de teef geen te lage bloedsuikerspiegel krijgt. Dit geldt vooral voor kleine rassen die vaak met alleen vlees worden gevoerd. Maar, veiligheidshalve kun je 20% van het totale dieet (in de laatste twee a drie weken van de zwangerschap) uit koolhydraten laten bestaan. Denk dan aan zoete aardappel, gekookte zilvervliesrijst, brood, havermoutvlokken in melk geweekt, maar ook groentes waar koolhydraat in zit zoals wortel, pompoen.

3)Geef geen extra calcium! Zoals boven al beschreven, zelfs worden er minder botten gevoerd. Het is ook bij wilde honden te zien dat ze aan het eind van de zwangerschap minder bot en meer vlees/orgaanvlees eten. Het geven van extra calcium veroorzaakt eerder eclampsie dan dat het eclampsie voorkomt.

4)Geef aan het eind van de zwangerschap langzaam minder voer (een aantal dagen voor de bevalling moet je helft minder geven van wat je meer was gaan voeren). En, geef een aantal dagen voor de bevalling meer groentes en lijnzaadolie en geef geen botten en geef ook minder vlees en orgaanvlees. De ontlasting mag best wat dunner zijn.

Wanneer de pups geboren zijn en ze gaan drinken, verhoog dan weer de hoeveelheid rauwe vleesbotten!!
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door