Hier kun je al je vragen, problemen, informatie kwijt over vaccinaties, parasieten en wormen

Moderator: Lizzy

#1490316
Ik heb al flink gegoogled met deze vraag, maar ik kan nergens een duidelijk antwoord op vinden.

Helaas kan ik verder niet vermelden waarom ik me dit afvraag (je weet maar nooit wie dit leest), het zou mij in ieder geval zeer veel gemoedsrust geven als ik hier een antwoord op heb.

Tot nu toe, heb ik helaas pas een reactie gehad. Bedankt hiervoor. Mocht het niet duidelijk zijn....dit gaat natuurlijk niet over mijn hond. Wel over een die mij zeeeer dierbaar is/was en waarvan ik maandenlang heb geprobeerd de eigenaar te overtuigen om hem in ieder geval te ontwormen. Over de dierenarts hoef je al helemaal niet te beginnen. De reden waarom ik mijn verhaal niet zo uitgebreid vermeld heb, is omdat ik niet wil dat de eigenaren dit te weten komen. Vandaar mijn toevoeging dat je maar nooit weet wie dit leest. Ik vind het echt verschrikkelijk wat er met die hond is gebeurd, maar helaas is een eigenaar nu eenmaal verantwoordelijk en kun je mensen nu eenmaal niet veranderen. Hierbij nogmaals mijn verzoek of iemand hier een antwoord op weet...
Laatst gewijzigd door Daphne&Jayden op zo 24 jan 2010, 09:22, 1 keer totaal gewijzigd.
#1492951
Het gaat hier om een volwassen dier en de wormbesmetting zou in vorig jaar juni 'zichtbaar' zijn geworden via de ontlasting (misschien is dat wel eerder geweest, maar toen is het pas gezien/verteld). Ik weet van de dierenarts dat het dier dan al langer besmet is en dat altijd wel een tijdje duurt voordat deze er aan de achterkant uit komen.
#1496689
dodelijk voor een volwassen hond betwijfel ik sterk. Denk maar aan alle volwassen zwerfhonden of vuilnisbelt honden, die hebben echt nietmand die ze ontwormen, dus daar zou ik me dan niet zo druk om maken. Is het goed voor een hond om een zware worm lading mee te dragen, waarschijnlijk niet zo, conditie zou mischien niet optimaal zijn, maar het is ook weer niet zo goed zoals er vroeger werd gedaan, twee keer per jaar standaard onwormen, wormen of niet, een beetje wormen is helemaal zo slecht niet ;)  Een gezonde hond kan een wormbesmetting waarschijnlijk ook redelijk op peil houden
#1497022
ik wil toch even reageren: onze (verwaarloosde herplaats) hond, was erg mager. liep in 1e instantie bij ons overal "doorheen"
Het was duidelijk bij onze 1e bezoek aan de da, dat er veel mankeerde, hoe erg het was, zagen we pas na een week of 8 opkomen.
Hij was mager, had enorme voedsel behoefte.
We hadden hem ontwormd met druppels (de naam is me even ontschoten) omdat de da er vanuit ging dat er toch wel iets met deze hond was gedaan, in ieder geval als pup/jonge hond. hij bleef kwakkelen en het ging in de zomer steeds verder bergafwaarts (we hebben hem eind april in huis gekregen), hij werd sloom, viel af en had af en aan zware diarree wat amper te stoppen leek en ook niet voor lang.
iI augustus volgde uitgebreid bloedonderzoek en een echo van de buik: hij had zware (zeer zware) bloedarmoede en geen witte bloedcellen meer, en bleek spoel en haakworm te hebben. Uiteindelijk bleek hij ook (wat we allang vermoedde) giardia te hebben in zeer ernstige mate.
Hij had dunne en dikkedarm ontsteking, opgezette lymfeknopen in de buik, een misvormde milt, te hoge nierwaarde en een veel te lage schildklierwaarde.

De wormen waren er zo uit, de giardia is een heel ander verhaal, wat een krengen zijn dat.
Onze da zei dat hij vroeger nog geleerd had dat volwassen honden (onze hond is 5jaar) helemaal geen spoelworm konden hebben, gezien het feit dat onze hond ze zelfs opbraakte en overal door zijn lichaam bleken te zitten was dat feit dus weerlegd.(maar dat wist tie al)

het was toen ontzettend moeilijk voeding te vinden die hij nog verdragen kon, door de zware dunne en dikkedarm ontsteking, was hij al aardig kapot van binnen en had grote intolerantie opgebouwd.
Niets verdroeg hij, ook niet vers.

Uiteraard zijn wij wel heel hard met onze hond (en onze da heeft echt meegeknokt) aan het werk gegaan, samen met Hildegard Dijkgraaf en haar studente Leonie.
We zijn hem puur gaan behandelen om hem sterker te maken. Geen medicatie voor nieren of schildklier, er vanuitgaande dat alles een gevolg was van de zware verwaarlozing en parasieten besmetting.
Het heeft ons en onze hond veel gekost (ook financieel maar dat terzijde), hij at wel voor een hond van 70kg (en hij is er nu 40).
We zijn veel bij de da geweest (of hij bij ons, wat een schat van een man is dat), Leonie heeft (en nog) ons fantastisch bij gestaan.

En.... hij is er goeddeels doorheen. :)
Zijn voedingsintolerantie gaat nu eindelijk heel snel minder worden en zit hij op een dieet met half versvlees al (eend/rijst), ik zal de details besparen, maar alles en werkelijk alles gaf waterdiarree behalve verse vis en visbrokjes. Hij is van 32 naar 40kg, en ziet er prachtig uit.
Mensen vragen of hij nu volwassen is, zo uitgezwaard is hij nu (nu pas kennelijk, en blijkbaark kon dat nog na al die jaren)
zijn we uit de problemen...... nee, dit weekend nog had hij weer diarre en kwam er een enorme plas bloed mee, zijn darmen zijn zo beschadigd.

Onze da is er van overtuigd en heeft het ook zo gezegd dat hij bij zijn oude adres absoluut was doodgegaan tussen 3 en 6 maanden, of bij het 1e beste virus wat hij had opgepakt (in-geent was hij ook niet sinds zijn pupentingen), dit puur door de invasie van parasieten in zijn lichaam.
Dus volgens mij kan het wel, dat een hond sterft aan een wormbesmetting, als je het maar erg genoeg laat worden, maken wormen (en giardia) alles stuk, spoelwormen zitten overal in de hond en maken ook de lever stuk. Gelukkig is onze Gorby daarvoor gespaard gebleven en lijkt hij nu op peil te komen.
Maar het kan wel........ als je maar slecht genoeg voor je hond zorgt.
Laatst gewijzigd door Jacqueline1968 op di 26 jan 2010, 19:34, 1 keer totaal gewijzigd.
#1497387
even voor de duidelijkheid, giardia is geen wormen, Giardia is een flagellaat (= een protozoaire parasiet) en bestaat uit een eencellig organisme. In mijn opinie is er wel deegelijk een verschil tussen een giardia besmetting in combinatie met wormen en een worm besmetting. Bovendien krijgen honden van giardia ook diaree klachten, dat in zichzelf zal de meeste mensen toch naar de dierenarts laten gaan, tuurlijk zijn er altijd mensen die niet naar een dierenarts gaan ongeacht wat, maar over het algemeen kan een gezonde hond een wormbesmetting redelijk aan ;) @ Jacqueline1968 wat jij omschrijf is meer dan alleen een wormbesmetting :-\
#1497519
Volgens onze da is het vrijwel zeker begonnen met de wormen, en is de hond daardoor totaal verzwakt.
En dat was makkelijk te voorkomen geweest, want de man had de wormen kunnen zien.

Gorby braakte ze nl op, maar hij had bij ons zo'n honger (en voedselnijd) dat we er niet bij konden komen, tot zijn vertrouwen groter werd en ik wel kon zien wat hij opbraakte, en daar lagen ze dus, de grote volwassen spoelwormen.
Gorby is beslist onze 1e hond niet, maar hier was ik sprakeloos van. Onze da trouwens ook, omdat normaal een goed gevoede volwassen hond zelf zijn wormproblemen wel oplost (en ook veel weerstand heeft tegen giardia).

tuurlijk kwam er meer bij kijken, de hond kreeg niets fatsoenlijks, van niks wat een hond nodig heeft.

En nee giardia is natuurlijk geen worm, maar een 1 cellig parasietje, maar dat heeft zich gekoesterd in een hond die totaal uitgehold was door wormen, die darmen hadden niets meer te vertellen, en zijn weerstand ook niet. Ik had nog nooit van giardia gehoord, maar heb inmiddels alles gelezen wat er te lezen is en gesproken met iemand die er een afsturdeerobject van heeft gemaakt, en een specialist uit Gent.

Dus als je maar lang genoeg niets doet.......... kan wat mij betreft, en ik had het ook nooit geloofd, een hond doodgaan aan wormbesmetting, want daar blijft het uiteindelijk niet bij.

Gorby is trouwens momenteel in een prachtige conditie en de bloedwaarden hebben zich hersteld, zijn voedselnijd is goeddeels, en zijn waterfobie volledig verdwenen.  ;)

Ik vind het heel erg dat de hond over wie het item gaat het dus niet heeft gered en dat er dan de vraag is bij iemand die om het dier gaf of het te voorkomen was geweest............ het zou zo niet mogen zijn dat een hond door wormen overlijd in ons rijke nederland
Laatst gewijzigd door Jacqueline1968 op wo 27 jan 2010, 08:29, 1 keer totaal gewijzigd.
#1498459
Stelt het je gerust als ik zeg dat mijn 2 bastaard hondjes allebei 13 zijn geworden, destijds brok en zo kregen, en van mij nooit 1x een anti-worm middel gehad hebben?
Een hond was 6 mnd. toen ik m kreeg, en de ander 3 mnd. allebei asiel hondjes.
Daar zullen ze wel wat gehad hebben tegen de wormen (I suppose) :-[ :-[ :-[ :-[
#1498473
Jacqueline1968 schreef: Volgens onze da is het vrijwel zeker begonnen met de wormen, en is de hond daardoor totaal verzwakt.
En dat was makkelijk te voorkomen geweest, want de man had de wormen kunnen zien.
Ik geloof daar eerlijk gezegd niet in. Niet op die manier althans. Iedere, maar dan ook echt íedere hond draagt een spoelwormbesmetting bij zich. Of hij nu ontwormd wordt of niet. Voor pups en kittens, die daar nog geen weerstand tegen hebben kan dat dodelijk zijn, maar voor een volwassen gezonde hond op zich niet. Die heeft namelijk genoeg weerstand tegen wormen om te voorkomen dat die wormbesmetting uit zijn sluimertoestand ontwaakt. Gebeurt dat wel, dan is er gewoon meer aan de hand. Dan is om wat voor reden dan ook (slechte voedingstoestand/verwaarlozing, andere besmettingen met virussen, flagelaten, coccidiose etc. etc.) de weerstand verzwakt. En pas dan slaan die spoelwormen toe.
Ik denk dus dat het andersom is en dat de hond niet verzwakt was door de wormen, maar dat de hond wormen had doordat hij door andere redenen verzwakt was.
#1498626
hihi, zo wordt het een soort kip en het ei verhaal, wie was er eerst.

Doet er ook niet toe, en je trouwens hebt vast gelijk ;) onze andere honden werden ook maar spaarzaam en op hogere leeftijd helemaal niet ontwormd en dat is nooit een probleem geweest, ik had nog nooit een levende worm gezien (behalve bij een pup 1x wat witte puntjes in de ontlasting)

Gorby werd zeer slecht gevoerd (niet te weinig trouwens maar van slechte kwaliteit), hij kreeg droog !! een goedkoop diner.
En dan 2x per dag een liter water (want hij zou waterfobie hebben), tja, dan vergaat de eetlust je wel.

Maar dan nog, evengoed had ik ook nooit gedacht dat dit uberhaupt mogelijk was, dat zo'n situatie, of het nu links of rechtsom was zo kan escaleren dat het lichaam aan het afsluiten is, spieren aan het opteren, organen gaan falen. De situatie is toch echt ff richting kritiek geweest, maar gelukkig pakt hij gretig alles aan wat hij krijgt aangeboden, en hij is een doorzetter en ongelofelijk positief en vrolijk van karakter, dat scheelt ook  :)

en ik eerst nog denken dat hij elastiekjes had gegeten en had opgebraakt  ;D tja, zelfs na 20 jaar honden (en ook niet de 1e herplaatser) blijven er verassingen.

we hebben ook wel eens een ondervoede hond uit het asiel gehaald, maar die was in betere conditie dan deze, het asiel had al echt zn best gedaan.
#1498642
Brrrr jak ja, elastiekjes, spaghetti, mihoen. Je vraagt je de eerste keer echt af wat het is. Tot het blijkt te kunnen bewegen......  :-X :-X :-X
Maar ik heb het dus wel eens meegemaakt met een volwassen hond die wel 'braaf' iedere 3 maanden werd ontwormd (vroeger wist ik nog niet beter) en vrij kort nadat hij een kuurtje achter zijn kiezen had een maagdarmontsteking opliep. Naar de da geweest, ab-kuurtje mee, en een paar dagen later begon hij wormen op te braken. Naar mijn idee kreeg hij die wormen dus doordat op dat moment zijn weerstand verzwakt was door die maagdarmontsteking en niet andersom. Hij was immers kort daarvoor nog ontwormd en kon niet zomaar een flinke wormbesmetting bij zich dragen.
#1501228
Bedankt voor jullie reacties.  :)
Deze hond had al vanaf vorig mei/juni wormen en is in de tijd erna ernstig vermagerd, tot zo'n een derde van zijn normale postuur. Een week voor zijn overleden voelde ik bij hem ook een extreem hoge hartslag, zeker 10x zo snel dan normaal is. Mijn gevoel zegt dat zijn dood door de wormen is veroorzaakt, het is alleen onbegrijpelijk voor mijn verstand om hier aan te geloven.
Ik kan niks meer aan zijn dood veranderen en zou het ook los moeten laten, maar het is gewoon moeilijk te verteren omdat het zo´n enorme schat was, die dit niet verdiende. Er is geen enkel dier dat dit verdient, maar het geeft zo´n machteloos gevoel als je niks voor ze kunt doen.
Laatst gewijzigd door Daphne&Jayden op vr 29 jan 2010, 22:17, 1 keer totaal gewijzigd.
#1501296
Daphne&Jayden schreef: Bedankt voor jullie reacties. :)
Deze hond had al vanaf vorig mei/juni wormen en is in de tijd erna ernstig vermagerd, tot zo'n een derde van zijn normale postuur. Een week voor zijn overleden voelde ik bij hem ook een extreem hoge hartslag, zeker 10x zo snel dan normaal is. Mijn gevoel zegt dat zijn dood door de wormen is veroorzaakt, het is alleen onbegrijpelijk voor mijn verstand om hier aan te geloven.
Ik kan niks meer aan zijn dood veranderen en zou het ook los moeten laten, maar het is gewoon moeilijk te verteren omdat het zo´n enorme schat was, die dit niet verdiende. Er is geen enkel dier dat dit verdient, maar het geeft zo´n machteloos gevoel als je niks voor ze kunt doen.
Weet je om wat voor soort wormen het dan ging? Want dat maakt natuurlijk wel een groot verschil.
Als het om bijvoorbeeld spoelwormen of lintwormen ging dan denk ik dat er bij de hond in kwestie ook nog andere problemen hebben meegespeeld waardoor die wormbesmetting zo uit heeft kunnen groeien. Iets heeft dan de weerstand aangetast die een normaal gezonde, volwassen hond tegen dit soort wormen heeft.
#1502748
Ik weet niet wat voor wormen het geweest zijn, de eigenaar beweerde dat het een elastiekje was. Waarop ik hem meteen verteld heb dat een worm was geweest. Hij had het 's avonds met uitlaten eruit getrokken. Ik heb hem toen uitgelegd dat hij ook een ontwormingskuur bij de dierenwinkel kon halen, aangezien die goedkoper zijn dan bij de dierenarts (beter iets dan niets), maar helaas...
#1506650
Getver wat vreselijk! Arm hondje  :'(

En @ Jacqueline, wauw wat fantastisch, zoveel toewijding!

't Voelt een beetje maf deze reactie, maar dit draadje heeft twee wel heel extreme situaties dwars door elkaar lopen...
 Terug naar “Vaccinatie/Parasieten/Wormen”

Barfplaats wordt gesponsord door