Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

#130793
Dit soort artikeltjes sluit heel mooi aan bij de visie van Tom Lonsdale, australisch dierenarts, die al jaren pleit voor rauwe voeding voor honden en katten, omdat de bacterien in de mond met ontstoken tandvlees of met tandplak, die vrijkomen in de bloedbaan, levensgevaarlijk zijn. Hij vermoedt dat het voor veel ziekten verantwoordelijk is, bijvoorbeeld hartaandoeningen.
De laatste jaren komt er steeds meer onderzoek naar voren waaruit blijkt dat een ongezonde mond erg gevaarlijk is, zowel bij mensen als bij andere zoogdieren.

========

GRONINGSE ONDERZOEKER: 'ONTSTOKEN TANDVLEES KAN LEIDEN TOT VOORTIJDIGE BEVALLING'
Zwangere vrouwen met ontstoken tandvlees lopen een verhoogd risico op een voortijdige bevalling.

Verloskundigen moeten zwangere vrouwen dan ook vaker controleren op ontstoken tandvlees. Dat stelt hoogleraar parodontologie F. Abbas. Abbas acht het waarschijnlijk dat een groot deel van de vroeggeboorten die tot dusver een onbekende oorzaak hebben, te wijten is aan tandvleesontsteking. De kans op vroeggeboorte is bij moeders met ontstoken tandvlees zelfs hoger dan bij alcohol drinkende moeders, of moeders met vaginale of urinewegontstekingen, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Die kans neemt vrijwel geheel af bij vrouwen die voor de 25e week van hun zwangerschap zijn behandeld aan hun ontstoken tandvlees.

“Alleen weten ze vaak niet dat ze ontstoken tandvlees hebben”, aldus Abbas. Daar moet op gecontroleerd worden. Volgens de hoogleraar kunnen verloskundigen die test in een uur leren en is ze binnen tien minuten tegen lage kosten uit te voeren.

De hoogleraar pleit voor een vervolgonderzoek om precies te weten komen hoe het verband tussen tandvleesontsteking en vroeggeboorten exact in elkaar steekt. Hij wil dat onderzoek samen doen met de vrouwenkliniek van het Academisch Ziekenhuis Groningen.

Ontstoken tandvlees is een zwerende wond die een aanzienlijke oppervlakte kan krijgen als de ontsteking zich rond de tandwortels nestelt. “Als er geen klachten zijn, hoef je er niks van te merken”, aldus Abbas. Maar ondertussen reageert het lichaam wel op de bacteriën die via de bloedbaan het lichaam inkomen. Door de afweerreactie produceert het lichaam stoffen die bij zwangere vrouwen vroegtijdig weeën opwekken.

Barfplaats wordt gesponsord door